Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Šáruší píše:
já třeba jsem děti čertem nestrašila, když byly malé, chodil jen Mikuláš. Dcera si čerta s Mikulášem přeje, těší se, 5.12. nedočkavě vyhlíží, kdy dojdou. Chodí k nám stále jedni a ti samí. Letos ne, bohužel blbá doba a vidím to jako riziko, takže říkáme, že letos ani nebudou obcházet, protože musí zůstat bezpečí, aby se nenakazili. A jí je to děsně líto. Stále doufá, že přeci jen přijdou. No nepřijdou, nechala jsem jí vyrobit alespoň pekelný vzkaz. Když se dítě nestraší, nemá důvod se bát a klidně je může mít doma.
Tohle ale v žádném případě není pravda.
I dítě, které v životě neslyšelo o čertech nic strašidelného, z nich může mít pořádnou hrůzu - stačí, aby vidělo nějakého dobře namaskovaného (ať už v knížce, v televizi nebo jako nějakou masku v reálu) a může z toho být vyděšené několik dalších let. Děti se bojí nejrůznějších věcí, z pohledu dospělého kolikrát i „bezdůvodně“.
Každý si to dělá po svém - a že zrovna Ty máš otrlejší a méně bojácné děti, kterým to nevadí, je určitě super - ale zdůvodňovat to tímhle způsobem je hloupost.
@BohunkaP píše:
Tohle ale v žádném případě není pravda.I dítě, které v životě neslyšelo o čertech nic strašidelného, z nich může mít pořádnou hrůzu - stačí, aby vidělo nějakého dobře namaskovaného (ať už v knížce, v televizi nebo jako nějakou masku v reálu) a může z toho být vyděšené několik dalších let. Děti se bojí nejrůznějších věcí, z pohledu dospělého kolikrát i „bezdůvodně“.
Každý si to dělá po svém - a že zrovna Ty máš otrlejší a méně bojácné děti, kterým to nevadí, je určitě super - ale zdůvodňovat to tímhle způsobem je hloupost.
A proto je dobré dítě a čerty opatrně seznamovat. A ne před nimi dítě chránit jak skleníkovou kytičku, která se akorát pak bude bez matky za zadkem ze všeho hroutit.
@lucenka píše:
A proto je dobré dítě a čerty opatrně seznamovat. A ne před nimi dítě chránit jak skleníkovou kytičku, která se akorát pak bude bez matky za zadkem ze všeho hroutit.
Tak seznamovat můžeš ve školce, na besídkach. Různých akcí, proč je tahat domu? Mě třeba bestrasili rodiče, ale starší brácha který z toho měl strašnou pr. del a rodiče to ani nevěděli…
@Pidulka1991 píše:
Tak seznamovat můžeš ve školce, na besídkach. Různých akcí, proč je tahat domu? Mě třeba bestrasili rodiče, ale starší brácha který z toho měl strašnou pr. del a rodiče to ani nevěděli…
U nás do školky čerti nechodili. A doma mi to naopak přijde ideální. Pozvu si někoho, komu věřím, kdo má informace, jak se k dítěti chovat. Dítě je v prostoru, na které je zvyklé a má kolem sebe blízké lidi.
@lucenka píše:
Naše děti seznamujeme s osobami, zvířaty, věcmi a situacemi, které budou v životě potřebovat.
Nevidím důvod „seznamovat“ je s čerty.
Na pohádky u nás máme knížky či televizi, na to si nepotřebujeme do bytu vodit strašidelné maškary.
@Berry77 píše:
Naprosto souhlasím. A pokud někoho čert naháněl po baraku, až z toho měl trauma, tak to není kamarád, ale blbec. U nás chodí známí a přesně ví, jak se ke kterému dítěti mají chovat, u těch malých stojí prostě čert za Mikulášem a nehartusí. Tyhle tendence ochránit dítě od vsech tradic (pomlázka, mikuláš) nechápu
Hlavně, aby mazánek neměl náhodou bobánky
Protoze nekdo netaha domu certa, tak musi byt dite nazyvano mazankem. To je to samy, jako kdybych napsala, ze rodice, co tahaji certy domu k diteti, jsou hlupaci. Ale proc bych to delala, kdyz kazdy zije jinak.
@lucenka píše:
U nás do školky čerti nechodili. A doma mi to naopak přijde ideální. Pozvu si někoho, komu věřím, kdo má informace, jak se k dítěti chovat. Dítě je v prostoru, na které je zvyklé a má kolem sebe blízké lidi.
Dneska jsem odvedla dcerku do školky a měly mít kostým dle vlastního výběru. Vybrala si certa
… Domu je nevemu, kvůli vzpomínkam z dětství. Besídky se jí líbí, běhá tam s dětmi a není to zase takova „fuj“ akce, kde se čtou hříchy, to už mi přijde hodně ponižující.
A to jezdime i na pruvod kramousaku. Pravda, az od osmi let, ale to by vas asi trefil slak.
@Berry77 píše:
já mluvila o dětech, ne o rodičích
A v tom je jaky rozdil, kdyz nekdo nekoho nazve mazankem/hlupakem apod. jen proto, ze ma jiny nazor na danou vec?
@Šáruší píše:
A to jezdime i na pruvod kramousaku. Pravda, az od osmi let, ale to by vas asi trefil slak.
A proc by mel nekoho trefit slak? Je to vase vec. Pro me je to nepochopitelny a prijde mi to osklivy, ale to prece neznamena, ze to nekoho nebavi.
@Šáruší píše:
Nevím, proč by mělo někoho něco trefovat.
Někomu se to líbí, někomu to přijde ošklivé - stejně jako s maskami jakéhokoli jiného druhu. Karnevaly, průvody, besídky… to je prostě věc osobního vkusu.
Návštěvy čertů doma jsou úplně jiný level.
@BohunkaP píše:
Naše děti seznamujeme s osobami, zvířaty, věcmi a situacemi, které budou v životě potřebovat.Nevidím důvod „seznamovat“ je s čerty.
Na pohádky u nás máme knížky či televizi, na to si nepotřebujeme do bytu vodit strašidelné maškary.
TK ono je dobrý dítě seznámit i s těmi pohádkovými bytostmi. Rozšíří jim to obzory, otrkají se.
@Berry77 píše:
Mazánek a hlupák je podle tebe totéž? Pleteš hrušky a jablka, já mluvila o dětech, ty o rodičích, já o mazáncích, ty o někom, kdo je hloupý
Snažila jsem se, nechápeme se, nevadí.
Mluvim o tok, ze je hloupe kohokoliv nejak oznacovat jen proto, ze styl jeho rodiny je jiny. At se jedna o deti nebo dospele.
@Anonymní píše:
Ahoj, řešíte Mikuláše pro roční dítě? Máme roční holčičku a Mikuláše domu objednaného nemáme a po pravdě se mi ani moc nikam nechce ho jít nahánět. Jsme jediní, kdo s takhle malým dítětem Mikuláše neřeší?
Fyzicky jsme Mikuláše a čerta neřešili, jen jsme dávali “balíček”
Moje dítě je 26.12. a slavíme 26.12. dostane dort a má klasickou oslavu narozenin.