Místo Vánoc dovolená

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3792
26.11.22 23:34

Někteří hloupí lidé věří na boha, některé hloupé děti na Ježíška. To bych mu řekla před tou družinářkou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
27.11.22 01:11

Když ti Vánoce nic neříkají, proč si dávat dárky? :think: když tr to doma nebaví, tak klidně jeďte pryč. Ale nejdřív bych si dost důrazně promluvila s dítětem a vysvětlila mu, že když vy nevěříte na Ježíška tak je bezcitný sobec, pokud to zkazil zbytku třídy. Že porušil Vasi dohodu a zklamal tě (I když mám z tebe pocit, že jsi naopak ráda, že to ostatním dětem řekl).
U nás kluk chce Vánoce za každou cenu slavit doma a z nějaké cesty by nadšený nebyl.

• Citovat
  • Upravit
7296
27.11.22 02:09
@Pitaya1 píše:
Když ti Vánoce nic neříkají, proč si dávat dárky? :think: když tr to doma nebaví, tak klidně jeďte pryč. Ale nejdřív bych si dost důrazně promluvila s dítětem a vysvětlila mu, že když vy nevěříte na Ježíška tak je bezcitný sobec, pokud to zkazil zbytku třídy. Že porušil Vasi dohodu a zklamal tě (I když mám z tebe pocit, že jsi naopak ráda, že to ostatním dětem řekl).
U nás kluk chce Vánoce za každou cenu slavit doma a z nějaké cesty by nadšený nebyl.

A proč by si měla promlouvat se synem, je to dítě a normálně řekl, to co mu doma říkají, fakt nechápu, proč by ho měli učit lhát nebo neříkat, to co si myslí. On ani jeho rodiče nemá zodpovědnost za jiné a to osobně bych taky nikam nejel a dítěti neříkal, že Ježíšek neexistuje, ale je to každého věc. Pak je na rodičích těch ostatních dětí, aby to dětem doma nějak rozumně vysvětlili, to fakt není povinnost zakladatelky a jejího dítěte. I od toho je škola, aby se děti učily, že to jinde funguje jinak. Sobecký je spíše to, za každou cenu si prosazovat to svoje a nebrat nic jiného. Co je komu do toho, jak si kdo slaví Vánoce a jaký tradice dodržuje a jaký ne? I kdyby si dárky dávali místo pod stromkem pod palmou, tak ostatním do toho nic není. Já třeba osobně nesouhlasím s ježděním na dovolenou mimo prázdniny, jako o školní rok, prostě neexistuje, jestli s tím kluk jednou přijde, tak má smůlu, od toho jsou prázdniny a nějak citlivěy přiměřeně věku a povaze, se mu to vysvětlí, ale nebudeme házet špínu na Novákovi, kteří stáhnou dítě ze školy dvakrát ročně. Prostě všude to funguje jinak a je dobře, že si to děti řeknou a vidí rozdíly. Nebo naopak, jistě existují rodiče, co ještě dětem ve škole brání ve sladkostech, řeší každou sušenku a šťávu, my vůbec. Myslíme si, že zakázaný ovoce chutná nejvíc a pokud nebude mít naše dítě problémy s váhou, což asi ne, nemá k tomu genetický dispozice a už teď je střízlík, tak ať si dá, bude mít k tomu volný přístup, tak jako jsme měli my a pohoda, neutrhne se pak ze řetězu a nebude toho jíst, pít tajně nebo nárazové hodně, když to nebude nic extra. To je náš názor, ale najdou se rodiče, co to řeší, může se stát, že se děti ve školce, ve škole dostanou do rozepře s kamarádem, který bude tvrdit, že sušenka je fuj a že se má pít voda. Opět, protože to uslyší doma, jeho rodiče halt mají takový názor, tak pak je na nás, zas mu vysvětlit, že všude to funguje jinak a že všichni rodiče chtějí pro své děti to nejlepší a Aničky rodiče si myslí, že sladký pití nebo čokoláda není zdravá, ale že my si myslíme, že to v rozumné míře to nevadí a ať si klidně dá. Stejně se to dá vyřešit i s Vánoci a s čímkoliv jiným, prostě všude to funguje jinak. U nás chodí Ježíšek, u Nováků ne.

Příspěvek upraven 27.11.22 v 02:31

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pitaya1
27.11.22 02:30
@Matt 02 píše:
A proč by si měla promlouvat se synem, je to dítě a normálně řekl, to co mu doma říkají, fakt nechápu, proč by ho měli učit lhát nebo neříkat, to co si myslí. On ani jeho rodiče nemá zodpovědnost za jiný a to osobně bych taky nikam nejel a dítěti neříkal, že Ježíšek neexistuje, ale je to každého věc. Pak je na rodičích těch ostatních dětí, aby to dětem doma nějak rozumně vysvětlili, to fakt není povinnost zakladatelky a jejího dítěte. I od toho je škola, aby se děti učily, že to jinde funguje jinak. Sobecký je spíše to, za každou cenu si prosazovat to svoje a nebrat nic jiného. Co je komu do toho, jak si kdo slaví Vánoce a jaký tradice dodržuje a jaký ne? I kdyby si dárky dávali místo pod stromkem pod palmou, tak ostatním do toho nic není. Já třeba osobně nesouhlasím s ježděním na dovolenou mimo prázdniny, jako o školní rok, prostě neexistuje, jestli s tím kluk jednou přijde, tak má smůlu, od toho jsou prázdniny a nějak citlivěy přiměřeně věku a povaze, se mu to vysvětlí, ale nebudeme házet špínu na Novákovi, kteří stáhnou dítě ze školy dvakrát ročně. Prostě všude to funguje jinak a je dobře, že si to děti řeknou a vidí rozdíly. Nebo naopak, jistě existují rodiče, co ještě dětem ve škole brání ve sladkostech, řeší každou sušenku a šťávu, my vůbec. Myslíme si, že zakázaný ovoce chutná nejvíc a pokud nebude mít naše dítě problémy s váhou, což asi ne, nemá k tomu genetický dispozice a už teď je střízlík, tak ať si dá, bude mít k tomu volný přístup, tak jako jsme měli my a pohoda, neutrhne se pak ze řetězu a nebude toho jíst, pít tajně nebo nárazové hodně, když to nebude nic extra. To je náš názor, ale najdou se rodiče, co to řeší, může se stát, že se děti ve školce, ve škole dostanou do rozepře s kamarádem, který bude tvrdit, že sušenka je fuj a že se má pít voda. Opět, protože to uslyší doma, jeho rodiče halt mají takový názor, tak pak je na nás zas mu vysvětlit, že všude to funguje jinak a že všichni rodiče chtějí pro své děti to nejlepší a Aničky rodiče si myslí, že sladký pití nebo čokoláda není zdravá, ale že mi si myslíme, že to v rozumné míře nevadí a ať si klidně dá. Stejně se to dá vyřešit i s Vánoci a s čímkoliv jiným, prostě všude to funguje jinak. U nás chodí Ježíšek, u Nováků ne.

Stačí, když ho naučí držet v určité situaci pusu ;)

• Citovat
  • Upravit
7296
27.11.22 02:37
@Pitaya1 píše:
Stačí, když ho naučí držet v určité situaci pusu ;)

No jo, ale jestli se o tom bavili ve škole, tak je jasný, že řekl svůj názor, teda respektivě to, co slyšel doma, prostě chtěl taky přidat něco do placu, však je to šestiletý dítě, spolužáci řešili Vánoce, tak řekl to, co slyšel, že maminka říkala, však je to úplně normální, to má jako o tý přestávce nebo v družině mlčet? On za to nemůže a zakladatelka nemá povinnost, tak jako nikdo, říkat dítěti jen to, co je většinové, říká mu to, co si myslí, že je správné a už je asi vedlejší, že s tím většina lidí nesouhlasí a dětem doma říká něco jiného ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33319
27.11.22 03:41

@Matt 02 s tím co píšeš v posledních dvou komentářích bezvýhradně souhlasím, jen dodatek. Současně s výchovou k otevřenosti a k sebevědomí mít odlišný pohled by měla ruku v ruce jít výchova k pochopení odlišnosti druhých,
nebo alespoň k jejich toleranci a tím pádem taky k ohleduplnost.
Ale je fakt, že pro takového prcka je to nálož, chtít po něm, aby byl takhle moudrý jak dospělý chlap a před dětmi ani nepipnul. Ony můžou mluvit o Ježíškovi horem dolem a on o tom, jak slaví vánoce doma, mluvit nesmí?
Tohle jde podle mě prostě těžko vyřešit správně.
Učitelka to myslela určitě v dobrém, je tu zvyk dětem říkat o Ježíškovi, ani úplní ateisté nechtějí brát dětem to kouzlo.
Ale nikdo nemůže po rodičích chtít, aby syna vedli k pokrytectví. Když oni Ježíška nedrží a kluk to má od malička tak, že dárky si dávají v rodině. Snad jedině opravdu apelovat na to, že on je ten velký kluk, který má pochopení pro mrňata a nebude jim kazit pohádku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
27.11.22 04:27
@lilith1 píše:
Boha neprecenuj to tak..me spadly nezabalene darky na hlavu, spane ulozene ve skrini a nijak na prasky jsem z toho v 7 let. nebyla :nevim:

Ale já neříkám, že se zhroutí. To tady některé podsouvají své důležité řeči. Jistěže se nezhroutí. Ale přijde si na to sám. Poskládá si své puzzle v hlavě a přijde na to sám. Nemusí mu to říkat cizí dítě, které chce být zajímavé, tak vykřikuje na celé kolo. Ale sobeckost vládne světem.
Někdo je takový Grinch. Vychovává si další Grinche. Ale tak špatní jsou ti, jejichž dítě věří dýl. Jsou prostě divní, když děti jsou děti. Je třeba být dospělý a uvědomělý hned od plenek. Dětskost se nenosí a nesmí.
Moje poslední dítě si věří pravděpodobně poslední Vánoce. Pak si na to přijde. Nemá zlé, zákeřné spolužáky. Znám tu skupinu dobře. Zatím jsem nerozklíčovala, jestli je tam někdo, kdo nevěří. Poslouchám, když se jen mezi sebou baví. Jestli jo. Tak mlčí. Toho si vážím, že je tak silná osobnost a neřekne nic kamarádům. Věřím, že je to pro ně těžké mlčet, když ví takovou informaci. Ale je tam hodně dětí, které věří v Ježíška. Nikdo jim to nebere, nevyčítá. Víc se k tomu vyjadřovat nehodlám. Vím určitě, že většina stále věří i na toho Mikuláše. To zas můj syn nevěří. Poznal převlečené děti i dospělé po hlase, když k nám chodí.
A taky to nehuláká na celou školu nebo třídu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
27.11.22 05:27

Ja svym detem od malicka rikala, ze detem nosi jezisek pouze jeden darek, at je to spravedlive a ne ze, nekomu prinese 10 a nekomu jeden. Ty deti si to totiz ve skole reknou, kdo dostal kolik darku a pak jim to v hlavickach srotuje, jak je mozne, ze nekomu prinesl jezisek jeden darek a nekomu vic. Rikavala jsem jim, ze ostatni darky nosi rodice, babicky a jini. Dospeli si mezi sebou davaji darky, tem uz je jezisek nenosi. Muj bratr rikal dceri, ze vsechny darky nosi jezisek a jak, v 11 letech zistlila, ze je to jinak, tak z toho 3 dny plakala a brala to jako zradu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24216
27.11.22 06:07

@Dollorres víš ta dovolená není špatný nápad. Máš to vymyšlené dobře. Ale syn bude vyčnívat. Obávám se, že v tomto věku se nebude ještě chlubit dovolenou, ale bude mu líto, že přišel o Vánoce jako mají ostatní děti. Vidíš, že sám je chce slavit a nutí vás do toho. Věřím, že je mu někde v koutku duše líto, že u vás neexistuje ten Ježíšek. Jen to neumí říct. U toho mladšího se hodně zamysli. Děláš z něj mimino. Kdyby jste slavili Vánoce normálně tak je vnímá mnohem víc. Víc se mu věnuj, víc mu naslouchej. Už není malý. To, že není nadšený ze svíčky je proto, že nejsi nadšená ty.

Moje mamka Vánoce taky nedělala úplně podle tradic. Měli jsme to osekané. Mě je to v dospělosti líto. Trochu mě mrzí, že nám to kouzlo Vánoc neudělala větší. Miluji tradice a dětem se snažím dělat Vánoce jedinečné. A není to o dárcích. Ty dostanou pod stromeček tři. Je to o tom jaká se vytvoří kolem Vánoc atmosféra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
27.11.22 07:57
@mroe píše:
Neni o nic divnejsi nez Santa se soby na Floride…

Dítě včera „vševědoucně“ prohlásilo, že dole v Austrálii Vánoce nemají, protože je tam teplo. Má Vánoce spojené s chladným prosincem. Tak říkám, Vánoce slaví i tam, kde jsou palmy a teplo. Nemyslím si, že by u nás Ježíšek vydržel do deseti let. Jako jo, přiznávám, že vždycky zatrnu, když mu „lžu“, nebo že mu Ježíška nevyvracím. Snad mi po zjevení pravdy bude ještě věřit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
27.11.22 08:19
@Lucie_Sx píše:
„Honziku, vas pes je mrtvej, ale mama rikala, ze budes smutnej.“

Tak návod na takovou větu opravdu nedostali. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
27.11.22 08:36
@Matt 02 píše:
No jo, ale jestli se o tom bavili ve škole, tak je jasný, že řekl svůj názor, teda respektivě to, co slyšel doma, prostě chtěl taky přidat něco do placu, však je to šestiletý dítě, spolužáci řešili Vánoce, tak řekl to, co slyšel, že maminka říkala, však je to úplně normální, to má jako o tý přestávce nebo v družině mlčet? On za to nemůže a zakladatelka nemá povinnost, tak jako nikdo, říkat dítěti jen to, co je většinové, říká mu to, co si myslí, že je správné a už je asi vedlejší, že s tím většina lidí nesouhlasí a dětem doma říká něco jiného ;).

Zase maminka by měla před dítětem říkat je to, nebo takovym způsobem, co dítě zvládne pustit společenský přijatelným způsobem dál.
Takže já si doma taky nepoustim pusu na špacír na stížnosti a dotazy dítěte ohledně problémového spoluzaka ve smyslu, že se není čemu divit, že se chová, jak se chová, když jeho matka má jen zvláštní školu, rodinné prostředí hrůza hlavně, že mají čtyři děti, ale žádné rodičovské kompetence a jediné, co tem dětem dokáží zajist je jídlo a ošacení. Pravda to je, ale dítěti to podám diplomatický (aby když to odpapouskuje ve skole, nenapáchají žádnou škodu).
Takže když bych chtěla doma nemít Ježíška, tak u NAS Ježíšek nechodí, ale v jiných rodinách může dávat dárky Ježíšek.
Stejně tak my v Boha nevěříme, ale v jiných rodinách ano a budeme se vzajemne respektovat, že na některé otázky mame jiný názor.

Příspěvek upraven 27.11.22 v 08:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
27.11.22 08:36

Já si myslím, že by stačilo to tomu svému dítěti vysvětlit malinko jinak. U nás nosí dárky rodiče, vzájemně si je kupujeme, můžeš vybrat se mnou dárek pro tatínka. Ale nevím jak to je v jiných rodinách, třeba tam dárky nosí Ježíšek nebo to mají stejně jako my. A on by pak místo hlásání, že Ježíšek neexistuje třeba spíš chodil k dětem a ptal se jak to je u nich. A nebyl by z toho takový problém. Jenomže si pak umím představit, že by byl třeba sám zklamaný, že všem nosí Ježíšek a jemu vy. Nicméně to už by zase byl váš problém, takhle jste ten pproblém vytvořili jiným rodičům. Víra je v tomhle prostě jiná a taky nebude dětem vysvětlovat ať se sesypou na věřícího spolužáka a jasně mu jako ateisti vysvětlíme, že žádný Bůh neexistuje. Každý má svou víru. Zároveň bych nedávala šestiletému dítěti za zlé, že to prokecne, když se mu to řekne tak, že neexistuje. Tohle mohli rodiče udělat malinko lépe.
Jinak si myslím, že Vánoce vnímá dost, když mu bylo líto, že nemáte cukroví a vyzdobu. A zeptala bych se na názor i malé, protože rozhodně Vánoce taky už vnímá. :kytka:
A ještě edit: říkat, že Pepíček asi zlobil proto jemu nedonesl darky Ježíšek, ale rodiče je za mě taky ohromný fail. Proč nemůže stačit, že nám nosí Ježíšek, jemu rodiče. Nestigmatizujte ty děti tak hrozně. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
27.11.22 08:46
@Sisika9 píše:
Někteří hloupí lidé věří na boha, některé hloupé děti na Ježíška. To bych mu řekla před tou družinářkou :nevim:

Tak tohle je opravdu věta hodna inteligenta. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
27.11.22 08:48
@Russet píše:
Dítě včera „vševědoucně“ prohlásilo, že dole v Austrálii Vánoce nemají, protože je tam teplo. Má Vánoce spojené s chladným prosincem. Tak říkám, Vánoce slaví i tam, kde jsou palmy a teplo. Nemyslím si, že by u nás Ježíšek vydržel do deseti let. Jako jo, přiznávám, že vždycky zatrnu, když mu „lžu“, nebo že mu Ježíška nevyvracím. Snad mi po zjevení pravdy bude ještě věřit :mrgreen:

Pust mu tohle :D
https://youtu.be/tuFr76btbnE

Pripadne moje oblibene, ale je to plne australskeho slangu :mrgreen:
 https://youtu.be/OnJ8jsw4BSo

Příspěvek upraven 27.11.22 v 09:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat