Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Cimada píše:
Tak to v žádném případě. Ne mezi dětmi.
Dneska je jinakost úplně normální.
@marin píše:
Tak nám nosil Ježíšek i stromeček.A dcera, jak viděla ty stromky na balkónech, tak povídá, že my alespoň ušetříme, když nám ho nosí Ježíšek.
Ekonomické myšlení v sobě nezapře.
Jo, to měla kamarádka. A pak jim ho na Tři krále Ježíšek zase odnášel. To že u nás zdobime 22-23. brala v pohodě, horší byla, když jsme měli jednou umělý stromek až někdy do února. To pak její máma decentně požádala mou (kamisili se), jestli by už ten náš strom nemohla uklidit, že jeji děti jsou už z toho trochu auf. ![]()
A kluk si taky vybíral, že to dražší lego si bude přát k Vánocům a to levnější k narozeninám, abychom (jako my rodiče) nemuseli utrácet tolik peněz.
Takže když to tak vemu, tak pro mě jako rodiče je kouzlo té Jeziskovske habadury i v tomhle tom…jaci koumesove ty děti dokáží být.
@Svistice píše:
U nás si můžou napsat co chtějí, ale korigovala jsem očekávání, že Ježíšek nemusí přinést všechno, že to je na jeho uvážení.
Nás těžký logik to pak ještě vyšperkovaný val tím, že Santa má alespoň ty sane, soby a pomocníky (vliv amerických vánočních filmu), ale Ježíšek to asi chudák musí odtahat sám, tak to dá rozum, že neponese každému 20 dárků. By se sedrel. Navíc došel k názoru, že Ježíšek to chodí nakupovat do obchoďáku, a asi bude mít taky nějak omezený rozpočet.Jako tohle nevymyslis, jak ty dětské mozecky jedou.
Ježíšek v Tescu s nákupním vozíkem. ![]()
@Svistice píše:
Jo, to měla kamarádka. A pak jim ho na Tři krále Ježíšek zase odnášel. To že u nás zdobime 22-23. brala v pohodě, horší byla, když jsme měli jednou umělý stromek až někdy do února. To pak její máma decentně požádala mou (kamisili se), jestli by už ten náš strom nemohla uklidit, že jeji děti jsou už z toho trochu auf.![]()
A kluk si taky vybíral, že to dražší lego si bude přát k Vánocům a to levnější k narozeninám, abychom (jako my rodiče) nemuseli utrácet tolik peněz.
Takže když to tak vemu, tak pro mě jako rodiče je kouzlo té Jeziskovske habadury i v tomhle tom…jaci koumesove ty děti dokáží být.
Jo to je na tom to nejlepší, jak člověk zjistí, jak jeho děti přemýšlejí.
A hodně se na tom pozná.
@Dollorres z toho co píšeš si myslím, že je synovi líto, že nevěříte v Ježíška. Děti mu to dali škaredě sežrat, pač ta jejich víra je silná.
To, že chlap úplně nedrží tradice je podle mě normální. Já myslím, že je zvykem, že toto dělá v rodině maminka. Nebo aspoň co pozoruji kolem sebe je ta příprava Vánoc na matce. Ty nevíš jak to uchopit, ale ono je to jednoduché. Výzdobu máte, pečete, dárky, strom máte. Mě tam chybí koledy a vykládání o Vánocích. Jenže s tím souvisí i ta víra v Ježíška, která to dělá celé kouzelné.
Ale ostatně každý má tradice trochu jiné. Já dnes synovi vysvětlovala jak bude vypadat Štědrý den, pač se ptal. Bavili jsme se třeba o tom, že tatínek donese z lesa stromeček. Ale já jsem mu i vykládala, že někomu ten stromeček nosí Ježíšek. Prostě, aby to věděl, že každý má tuto tradici jinak. Dopis budeme psát zítra. To je taky krásná tradice.
@Dollorres píše:
To zas ne, on ví, jak to je. I jsme si to vysvětlili, proč někteří hru na Ježíška mají a někteří ne. I když je tam trochu varovna kontrolka, že v tu chvíli reagoval dost hystericky. Ale spolu jsme si to vysvětlili znovu a byl v pohodě.
Chudák kluk, co má rádoby moderní matku, která mu říká o všem pravdu a připravila hi část dětství. Samozřejmě ti neřekne, že je mu líto, že jste ho připravili o kouzlo Vánoc. Ale v koutku duše ho to mrzí, když vidí, jak se jiní rodiče jeho spolužáků snaží a dělají jim Vánoce zajímavě. Vy z něj zbytečně brzy děláte starší dítě. Nechtěla bych být tvým dítětem.
Chudák dítě. Je to krásná tradice a na to čekání na Ježíška a psaní dopisů vzpomíná nostalgicky většina dospělých. Vy jste mu to odepřeli. Přijde mi to dost bezcitné.
@Pitaya1 píše:
Chudák kluk, co má rádoby moderní matku, která mu říká o všem pravdu a připravila hi část dětství. Samozřejmě ti neřekne, že je mu líto, že jste ho připravili o kouzlo Vánoc. Ale v koutku duše ho to mrzí, když vidí, jak se jiní rodiče jeho spolužáků snaží a dělají jim Vánoce zajímavě. Vy z něj zbytečně brzy děláte starší dítě. Nechtěla bych být tvým dítětem.
Možná to jsou silná slova, ale mě napadá to stejné. Přijde mi, že je dítě zbytečně ochuzené o ty hezké věci. U nás dnes zrovna půjdou před spaním dopisy za okno. Je to u nás tradice, že vždycky první adventní neděli, je to nastartování toho vánočního času i když už má Ježíšek něco sehnané, protože ví už předem ústní formou, ale dnes večer to bude mít černé na bílém. A to nemáme malé děti, ale dva puberťáky, za pár dní 14 let, puberta jede v plné síle. Dávno znají pravdu, ale i tak se na to těší a je krásné, být toho součástí i když jsou velcí. Než půjdou spát, vezmou si nějakou dobrotu, dopis a strčí to za okno. Tak jako každý rok. Od rána vtipkují, že stačí Ježuchovi jeden bonbón, aby se nevyžral, drzouni to jsou
. Má to něco do sebe a dovedu si představit, že mnohem mladším dětem to musí chybět, když to znají jen z vyprávění od kamarádů i když to třeba nepřiznají. Je to škoda.
Příspěvek upraven 27.11.22 v 23:13
@Tomtom148 píše:
Možná to jsou silná slova, ale mě napadá to stejné. Přijde mi, že je dítě zbytečně ochuzené o ty hezké věci. U nás dnes zrovna půjdou před spaním dopisy za okno. Je to u nás tradice, že vždycky první adventní neděliy je to nastartování toho vánočního času i když už má Ježíšek něco sehnané, protože ví už předem ústní formou, ale dnes večer to bude mít černé na bílém. A to nemáme malé děti, ale dva puberťáky, za pár dní 14 let, puberta jede v plné síle. Dávno znají pravdu, ale i tak se na to těší a je krásné, být toho součástí i když jsou velcí. Než půjdou spát, vezmou si nějakou dobrotu, dopis a strčí to za okno. Tak jako každý rok. Od rána vtipkují, že stačí Ježuchovi jeden bonbón, aby se nevyžral, drzouni to jsou. Má to něco do sebe a dovedu si představit, že mnohem mladším dětem to musí chybět, když to znají jen z vyprávění od kamarádů i když to třeba nepřiznají. Je to škoda.
Taky to vidim podobne…mmch, dnes pernicky, dopisy jsou napsane tyden (a behem BF jsem se pochlapila a nakoupila za necely tyden darky pro skoro vsechny) a dcera dnes podotkla, jak se strasne tesi na Vanoce. Asi dva tydny pracuju na adventnim kalendari, delam to uz sesty rok, kazdy rok trosku jinak a moc me to bavi (tentokrat hadanky, krizovky, bludiste, rebusy atd…), chybi mi jeste par odmen, asi dve krizovky( nebo jedna?) a par dodelavek…nemusi to byt jen shon a nervy… ![]()
Ono i to vereni na Jeziska muze mit vic poloh, od vylozeneho lhani a oblbovani deti (to se mi uz prici) po takovou hru na Jeziska s „a co kdyz fakt je“, proste s nadechem tajemna, toho, ze nevime vsechno, ze klidne ten Buh nebo nejaka vyssi moc muze existovat, ze kdyz clovek necemu veri, muze se to plnit atd, tady ma asi kazdy prostor na vlastni fantazii, ktere se meze nekladou, a myslim, ze presne tohle maji na Vanocich deti rady.
@mroe píše:
Taky to vidim podobne…mmch, dnes pernicky, dopisy jsou napsane tyden (a behem BF jsem se pochlapila a nakoupila za necely tyden darky pro skoro vsechny) a dcera dnes podotkla, jak se strasne tesi na Vanoce. Asi dva tydny pracuju na adventnim kalendari, delam to uz sesty rok, kazdy rok trosku jinak a moc me to bavi (tentokrat hadanky, krizovky, bludiste, rebusy atd…), chybi mi jeste par odmen, asi dve krizovky( nebo jedna?) a par dodelavek…nemusi to byt jen shon a nervy…
ano v ten předvánoční čas je spousta akcí, o které dítě zakladatelky bude ochuzeno,
my třeba v pátek máme rozsvěcování stromečku před školkou, děti zpívají a recitují, pro rodiče je tam svařák a pro všechny perníčky,
v pondělí se děti ve školce převlečou za čerty a anděly a přijde Mikuláš,
v pátek bylo rozsvěcování stromečku ve městě na náměstí, bude tam Mikulášský rej,
11. až 13. jsou v kulturáku dětské dílničky, kde si děti mohou vyrobit za nějaký obnos dárečky, na náměstí bude vánoční jarmark, dále chceme jet na vánoční jarmark do Olomouce,
není to jen o tom, že doma se zdobí byt a peče cukroví,
exotická dovolená je krásná věc, ale zrovna místo Vánoc a předvánočního času - no je to pro děti škoda
@Dollorres já nebudu komentovat toho Ježíška, ale k té dovolené - měli jsme stejný nápad, děti máme tři. Zkusili jsme jednou moře, dvakrát hory a řekli jsme si, že možná dáme repete, když děti odrostou a budou už trávit Vánoce po svém… Prostě jsme tak nějak zjistili, že to není ono. Že jsme se vlastně připravili tu vánoční pohodu a ani dovolená to nebyla taková ta echt… Co konkrétně nám třeba u moře chybělo, to neumím pojmenovat, ale nebylo to prostě ono. Takže jsme to zavrhli a teď poslední dva roky jsme zase trávili vánoce doma, pak s rodinou, s rohlíčky, pohádkami, salátem a dobrým vínem
Letos to nebude jinak, dokonce jsem se začala na Vánoce i zase těšit a všechen ten nákupní dárkový a pečící shon si i užívat ![]()
@Mariane.B píše:
Záleží na tom, pro mě je důležité, abych o Vánocích cítila okolo sebe lásku širší rodiny a to učím i svoje okolí. Pro tebe to důležité není, rodinu asi nemáš, tak asi není problém, ne?
Jinak na toho Ježíška jsi mohla tedy upozornit syna sama. Vážně tě nenapadlo, že okolo 6 let ještě většina dětí věří?
Dcera je ve 3. třídě (8,5let) a věří v Ježíška na 100% a i její kamarádky ![]()
@neila píše:
@Dollorres já nebudu komentovat toho Ježíška, ale k té dovolené - měli jsme stejný nápad, děti máme tři. Zkusili jsme jednou moře, dvakrát hory a řekli jsme si, že možná dáme repete, když děti odrostou a budou už trávit Vánoce po svém… Prostě jsme tak nějak zjistili, že to není ono. Že jsme se vlastně připravili tu vánoční pohodu a ani dovolená to nebyla taková ta echt… Co konkrétně nám třeba u moře chybělo, to neumím pojmenovat, ale nebylo to prostě ono. Takže jsme to zavrhli a teď poslední dva roky jsme zase trávili vánoce doma, pak s rodinou, s rohlíčky, pohádkami, salátem a dobrým vínemLetos to nebude jinak, dokonce jsem se začala na Vánoce i zase těšit a všechen ten nákupní dárkový a pečící shon si i užívat
No, zjišťuji, ze je to celkem náročné. Zvlášť, když mnohé Vánoční zvyky nemůžeme vynechat jako tehdy bezdětní.
Ale oba chtějí hodně jet, a my vlastně s manželem taky. Tak se celkem těšíme, na to opuštění toho shonu. Příští rok to třeba bude zase jinak.
Mimochodem, úplně jsem si nebyla jistá, jestli to opět na paní družinářku vytahovat, ale nakonec tam byl takový otazník a nevyrešený potencionální konflikt. Tak jsem ji opatrně konfrontovala s tím, že ten příběh ani nezná celý, že zaregistrovala jen ten konec. A ona mi jen odsekla, že by to stejně neměl vykládat, jak to máme doma a kazit to ostatním. Takže stejně s ní není vůbec žádná diskuze a nemá to smysl.