Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Andromeda81 píše:
No, z druhý strany možná je lepší mít dítě s kýmkoliv, než vůbec. Upřímně, já bejt o pár let mladší, tak měním chlapa. (jsem s ním přes 20 let a dost mě se*e, ale bohužel jsem se v životě zabývala jinýma vecma, nechtela se hádat a najednou ctyricitka na krku. V tomhle jsem zaspala. No ale hlavneze se zadarilo
Jo, mě taky štval, tak jsem se 2 dětma šťastně rozvedla a pořídila si další várku dětí po petačtyřicítce. A super. Ale je pravda, že někdy je lepší s blbem, než vůbec.
@Andromeda81 píše:
Mateřství je krásně v každém věku. Akorát čím je žena starší, tím větší risk, že už to nepřijde.
Problem je, že mnohé ženy mají o plodnosti zkreslene představy a v tomto je podle mne nedostatečná edukace. Navíc člověk furt vidí nějaké celebrity, co mají dítě pozdě a neví, že to taky může být z darovanych vajíček. Dalším aspektem je, že si člověk nepřipouští že stárne. Já si tedy ve 35 neoripadala, že jsem stará ani náhodou. To uvědomění si, že nebudu mladá pořád přišlo těsně před ctyricitkou. A jak si člověk tohle neuvědomuje, tak má furt pocit, že je na všechno čas a utapi se v nějakých romantických představách. Člověk je celý život přesvědčen, že dítě je plodem lásky dvou lidí, aby si nakonec uvedomil, že dítě je výsledkem splynutí dvou bunek, které musí mít potřebnou kvalitu. (a když někomu pak hoří koudel u zadku, tak je mnohdy ochoten najednou z těch predstav dost slevit)
Ježíš vy jste depresivní. Vždyť dělání děti je radost a mít je je taky radost. Ne jensplynutí dvou buněk, i když v realitě je to pravda.
@divine woman píše:
Mně je úplně jedno, kdy si kdo pořídí dítě. Ale ty růžové řeči o tom, jak to 40+ v pohodě zvládají, ty si nech od cesty. Já ty kamarádky, co rodily třeba ve 43 letech mám. A jedna věc je ve cca ve 40 porodit a druhá mít po 50 doma školáka a v 60 řešit maturanta.
Hele, od cesty si to nenechám, znám v reálu kolegyni s dcerou po 40citce, dnes je jí 16, mámě táhne na 60…rika, ze neví co by ty roky bez malý dělali a ani že neměla čas stárnout… Jen teď řeší že musí vydělávat než mala dokončí vysokou.. Ale důchodový věk stejně nemá… Pak další akční maminy zatím s malým a detma.. Ty si to užívají a ani to většinou není jejich první ale minimálně třetí.. Nic neodkladali a dobrovolně si pořídili další vrh… 😁Jo mateřství může být náročný ale v každém věku, můžes nezvládat i mladá..
@kbrz píše:
Jo, mě taky štval, tak jsem se 2 dětma šťastně rozvedla a pořídila si další várku dětí po petačtyřicítce. A super. Ale je pravda, že někdy je lepší s blbem, než vůbec.
Po petačtyřicítce?
to byly ale vydané, ne? No, já si chtěla ještě jednou zažít vlastní.
@kbrz píše:
Ježíš vy jste depresivní. Vždyť dělání děti je radost a mít je je taky radost. Ne jensplynutí dvou buněk, i když v realitě je to pravda.
Radost? No jak s kým a tak podle toho jak to jde nebo nejde. Jako s mým manželem, který už mě dávno nepritahuje a kdy dopravit tělní tekutiny na správné místo je trochu problém… Upřímně, to už snad bylo příjemnější to ivf a i to bylo rychlejší. Musim říct, že mě to celý dost psychicky sejmulo.
@Andromeda81 píše:
Radost? No jak s kým a tak podle toho jak to jde nebo nejde. Jako s mým manželem, který už mě dávno nepritahuje a kdy dopravit tělní tekutiny na správné místo je trochu problém… Upřímně, to už snad bylo příjemnější to ivf a i to bylo rychlejší. Musim říct, že mě to celý dost psychicky sejmulo.
@Andromeda81 píše:
Tak to je smutné. A IVF je velmi psychicky vyčerpávající, mám to za sebou 3×, naštěstí poslední úspěšně. A když váš manžel stojí za prd, práskněte do koní a pryč od něj, jsme přeci stále mladé a krásné (aspoň) duševně.
@malákráličice píše:
Jo, takovy přesně jsem měla výraz, když jsem najednou zjistila, že mi bude 40 a některý věci už nestihnu
@Andromeda81 píše:
Po petačtyřicítce?to byly ale vydané, ne? No, já si chtěla ještě jednou zažít vlastní.
Moje vlastní měli 13 let, pořídila jsem si k nim dvouletého mrňavce z kojeňáku a za několik let jeho ročniho brášku, když ho jejich matka opustila. A je to super. Nejstarší pracuje, dcera studuje VŠ, třetí je na ZŠ a nejmenší ve školce. A ještě máme kocoura, králíka a dva nalezené psy. Tak je to občas masakr, ale mám pocit, že žiju naplno. ![]()
@divine woman píše:
Mně je úplně jedno, kdy si kdo pořídí dítě. Ale ty růžové řeči o tom, jak to 40+ v pohodě zvládají, ty si nech od cesty. Já ty kamarádky, co rodily třeba ve 43 letech mám. A jedna věc je ve cca ve 40 porodit a druhá mít po 50 doma školáka a v 60 řešit maturanta.
No vidíš, a já v 59 řeším školku a základku. Každá to prostě cítíme jinak. Duševně stará můžeš být i ve 20.
@Andromeda81 píše:
Jo, takovy přesně jsem měla výraz, když jsem najednou zjistila, že mi bude 40 a některý věci už nestihnu
Jako jo, taky vnimam tu ctyricitku jako zlomovou, ale zas zivot po ctyricitce snad nekonci, ne? A uz vubec to neni tak, ze clovek musi jen pokracovat v tom, co do 40 vybudoval, a nic jineho, noveho nemohl zacit.
@kbrz píše:
Tak to je smutné. A IVF je velmi psychicky vyčerpávající, mám to za sebou 3×, naštěstí poslední úspěšně. A když váš manžel stojí za prd, práskněte do koní a pryč od něj, jsme přeci stále mladé a krásné (aspoň) duševně.
No, prasknout do koní mám v úmyslu, ale ještě to asi chvíli vydržím. No, mě vyšlo první ivf. (Teda akorát končím první trimester, tak snad už to doklepu). A ještě mi zbyla v mrazáku menší školka, a je mi nějak líto tam ty embrouse nechat. Takže ještě pro jedno si tam asi dojdu. Paradoxní je, že když jsem chodila brečet do parku, tak se s utesitelema roztrh pytel. Jsem tam měla hodit brečet o pár let driv ![]()
@malákráličice píše:
Jako jo, taky vnimam tu ctyricitku jako zlomovou, ale zas zivot po ctyricitce snad nekonci, ne? A uz vubec to neni tak, ze clovek musi jen pokracovat v tom, co do 40 vybudoval, a nic jineho, noveho nemohl zacit.
Tak jasně. Ale určitý možnosti se zavíraj. Navíc se mi nějak změnily hodnoty.
@malákráličice píše:
S detmi clovek zazije veci, co by bez nich tezko zazil. Treba labyrint a klouzacku v herne.ZOO bez nadsenych deti je uplna nuda.
A s tímhle zas já třeba nesouzním, v zoo jsem dost nadšená sama (miluju zvířata) a do takových těch heren s prolézačkami jsme byli párkrát na „adults evening“ s partou a bylo to BOŽÍ.
Někteří lidi k životu přistupují jakože cokoli zábavného (včetně Vánoc, oslav narozenin a podobně) je automaticky jen pro děti, to taky není univerzálně pravda, to je spíš o povaze a schopnosti se bavit a být překvapen životem v jakémkoli věku.
Proto jsem taky řádně vyřáděna a dítě si s klidem pořizuju až teď po třicítce s tím, že mi fakt nic neuteklo a už mi chybí fakt jen ten zážitek rodičovství v životě ![]()
Edit: Čímž neříkám že to tak má mít každá, ale. u mě by to fakt jinak nešlo, potřebovala jsem aspoň pár let radostného života před dítětem, protože moje dětství a dospívání byl horor a pořídit si dítě hned na to by vedlo jen k opakování cyklu. Skutečně „žít“ jsem já začala až cca ve 23 letech, do té doby fakt jen horor a trauma a je naivní si myslet, že si člověk „poručí“ aby se to ve vztahu k dítěti a výchově neprojevilo. Takže i to může být důvod, proč někdo třeba nechce děti hned v 25.
Příspěvek upraven 08.02.22 v 14:52
@Andromeda81 píše:
No, prasknout do koní mám v úmyslu, ale ještě to asi chvíli vydržím. No, mě vyšlo první ivf. (Teda akorát končím první trimester, tak snad už to doklepu). A ještě mi zbyla v mrazáku menší školka, a je mi nějak líto tam ty embrouse nechat. Takže ještě pro jedno si tam asi dojdu. Paradoxní je, že když jsem chodila brečet do parku, tak se s utesitelema roztrh pytel. Jsem tam měla hodit brečet o pár let driv
Moc držím palce, ať ti to vyjde a jsi šťastná. Až když má člověk dítě, skutečně ví, co
je to láska. ![]()