Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@amuse bouche píše:
@Andromeda81
O tom to úplně není, podle mě. Pohled dnešních „starých“ matek je limitován tím, že mají děti ještě stále malé. Dítěti jsou 4, matce 42, všechno je fajn. Nevidí už, co bude za 10-20 let. Touha po dítěti převážila zdravé myšlení, hlavně to dítě mít na poslední chvíli za jakoukoliv cenu.
Jako upřímně, napumpovat někoho hormonama, vrazit do něj oplodněné vajíčko, tak to odnosí a porodí snad i chlap. Ztrácí se přirozený výběr a cyklus života. Některé dámy rodí prostě pozdě, za pomoci medicíny a velkého byznysu carů.
Co bude za 10 let? Matce bude 52 a bude mit 14ti lety, samostatný dítě?
co je na to špatně?
nebo si snad myslíš, že v 50ti nebude schopna dítě dovést na trenink? Nedokáže s nim jet na dovolenou, na hory? Nebo kde přesně bude ten problém?
A za 20 let? Bude ji 62,bude ve věku babičky jejímu dítěti 24,takže klidně uz vlastní dítě mit bude a matka stále ještě nebude v důchodu
takže ten problém je kde?
@a12
Zeptám se, kolik ti je? 52 se 14 letým dítětem?
Tyto debaty jsou o ničem s žábou 35, co teprve „uvažuje o dítěti“ (nic osobního, jen příklad).
@amuse bouche píše:
@a12
Tyto debaty jsou o ničem s žábou 35, co teprve „uvažuje o dítěti“ (nic osobního, jen příklad).
32, děti mam, ségra má 13ti lety dítě a můžu ti říct, že starosti s nim nijak velký nemá.. Vždyť to dítě uz může být o prázdninách samo doma, sám si ohřeje jídlo, sám sedne na bus a dojede si na trénink.. Já nevím v čem je péče o něj v 50ti těžší
moje máma je v tom věku 50+ a bere si 4 vnoučata, a ano o tom 13ti letym ani neví ze tam je
uvaří mu oběd a to je tak všechno co puberťák potřebuje. Ten fakt uz nepotrebuje animátora ![]()
@amuse bouche píše:
Přesně tak, rádi si dělají věci podle sebe, žijou akčně podle sebe a užívají si. Rozhodně nejsou nad hrobem, ale nechtějí se starat a vychovávat 17 letý vlastní dítě, a to si piš, že se starat musíš.
No a někdo třeba chce. 17lete dítě je poměrně samostatně a přes nevybourenost mladí většinou dobrý partak
@amuse bouche píše:
Přesně tak, rádi si dělají věci podle sebe, žijou akčně podle sebe a užívají si. Rozhodně nejsou nad hrobem, ale nechtějí se starat a vychovávat 17 letý vlastní dítě, a to si piš, že se starat musíš.
Jenže to mluvíš o lidech, co ty děti už maj odchovany.. Ženská, co si pořídí dítě ve 40ti si tohle všechno do těch 40ti užila.. Ženská co měla dítě v 25, si pak ještě v 45 třeba chce dokazovat, že je mladá, dohnat to, co do těch 25 nestihla.. Ale prvnomatka ve věku 40let si vybourila dostatečně si myslim, tak nemám pocit, že by měla bejt nešťastná, že bude mit v 50ti doma puberťáka.. Víš o kolik dětí v tomhle věku se starej reálně babičky? Který si vychovaly svý děti a ještě vychovávaj děti svých dětí.. Ano, pro ně to je náročný, protože už si svoje odzily, svoje děti si vychovaly, svý mladí věnovaly svým dětem a stáří vnoučatum o který se starej stejně jak o vlastní děti.. Ale ženská co si ve 40ti pořídí první dítě si svy mladí užila a učíte v 60ti nemusí litovat, že si nemůže trávit čas jak Ona chce
ikdyz proč by nemohla s 20ti letym deckem, ze jo ![]()
@amuse bouche píše:
@a12
Kolik je tobě? Mě je 40, dítě 20. Snad už se teď nic nepose*e a v srpnu začnu nove kolo, a možná pak i třetí ![]()
Zeny, ktore vychovali a porodili deti maju tuto „ulohu“ splnenu, preto vek buducej matky posudzuju z vacsieho odstupu a kritickejsie. Ale zena, ktora zatial vlastne deti nema, by podla mna nemala davat na vek. Mozno z neho vyplynu nejake rozdiely, ale urcite sposobia mensie problemy, ako nenaplnenie materstva v pripade, ze po nom zena tuzi.
Ahoj, muj nazor - ano, sama jsem mamou na „duchod“ a za tech xx let, co mam deti nevidim jedine negativum, dnes bych sla v zivote stejnou cestou.. zalezi hodne ale i na vitalite cloveka… nekteri lide jsou unaveni uz v 25, nekteri ani v 60ti ne… ![]()
@Markétka111 píše:
@Annabela11 Taky pisu, ze nerikam, ze vsechny to musi mit stejne.Jsem rada, ze se nekomu postesti i v tomto veku a obzvlast zakladatelce po tom otresnem zazitku preji, aby dalsi dite mela. Me je 25 a mam rocni dite, problem opravdu nemam, materskou si opravdu naplno uzivam. Ale delam ve zdravotnictvi v oboru, tak konstatuju realitu.
proc by se nemelo postesti? ja si zase nedovedu predstavit dite v 25. ty jsi nestudovala? ty jsi nechtela poznat svet? zijete s partnerem (teda pokud neni o xy let starsi) ve svym? muzete si a male doprat vse, co chcete?… ze sveho okoli, ti co meli prvni dite 35+ jsou svezi matky plne energie, ty co mely 20+ a po 35+ si poridili benjaminka jsou jiz utahane, vystavene z predchozi vychovy (teda znam 2 vyjimky, ale ty maji 4-5 deti
… vzpomen si na mne v 35 jak na tom se silami budes… ntb. nekomu ke stesti staci jen skolni skamna a pak plenky, nekdo chce poznavat svet, ani jeden model neni spatny…
@Markétka111 píše:
@Annabela11 Taky pisu, ze nerikam, ze vsechny to musi mit stejne.Jsem rada, ze se nekomu postesti i v tomto veku a obzvlast zakladatelce po tom otresnem zazitku preji, aby dalsi dite mela. Me je 25 a mam rocni dite, problem opravdu nemam, materskou si opravdu naplno uzivam. Ale delam ve zdravotnictvi v oboru, tak konstatuju realitu.
No joo, tak jestli je ti 25, tak mas pocit, ze ve 40 je clovek tesne nad hrobem
.
Vsak ono se to vnimani posune, neboj, pockej az ti to bude.
@markytka3 píše:
proc by se nemelo postesti? ja si zase nedovedu predstavit dite v 25. ty jsi nestudovala? ty jsi nechtela poznat svet? zijete s partnerem (teda pokud neni o xy let starsi) ve svym? muzete si a male doprat vse, co chcete?… ze sveho okoli, ti co meli prvni dite 35+ jsou svezi matky plne energie, ty co mely 20+ a po 35+ si poridili benjaminka jsou jiz utahane, vystavene z predchozi vychovy (teda znam 2 vyjimky, ale ty maji 4-5 deti… vzpomen si na mne v 35 jak na tom se silami budes… ntb. nekomu ke stesti staci jen skolni skamna a pak plenky, nekdo chce poznavat svet, ani jeden model neni spatny…
No, tak já měla dítě v necelých 21, vystudovala jsem až potom, závodně sportovala a procestoval i s tím dítětem a Benjaminka mit taky budu. Mám ještě plno energie, a kdyby se nepovedlo, cítila bych se dost bezprizorni.
@amuse bouche píše:
No a co? Tak ti co v teto situaci budou, se budou starat. Uzili si vse v mladi. ![]()
@amuse bouche píše:
@a12
Ony jsou debaty o materstvi hlavne o nicem se starym chlapem. Muj soukromy tip, kdo se skryva za timhle nickem.
V kazde diskuzi se te snazim vnimat jako zenu, za kterou se vydavas, ale opravdu to nejde. ![]()
@Mkmkz píše:
Zeny, ktore vychovali a porodili deti maju tuto „ulohu“ splnenu, preto vek buducej matky posudzuju z vacsieho odstupu a kritickejsie. Ale zena, ktora zatial vlastne deti nema, by podla mna nemala davat na vek. Mozno z neho vyplynu nejake rozdiely, ale urcite sposobia mensie problemy, ako nenaplnenie materstva v pripade, ze po nom zena tuzi.
Tohle je od včera první zajímavý a plodný názor v tomto vlákně. Díky.