Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Avele píše:
Nechala bych 5800, protože by mi asi trochu vadilo, že chodila jen jednou za 25min, kdyby chodila častěji tak 6000. Ale záleží dost na typu restaurace…
asi jsi nikdy ani zdaleka k tomuto povolání nepricuchla vid
u narvaný restaurace 1× za 25min a být jeste profesionální a milá je fakt hodno ocenění a ne krácení. A co by tam asi měla dělat častěji?? Předpokládám že se společnost bavila a pokud uspokojila vsechny přání.
Jinak já bych za toto zaokrouhlila na 6000.
@ulice píše:
To neříkám, ale pokud dělám servírku v podniku, kde se oslavy pořádají, tak to holt patří k mým pracovním povinnostem. Já taky pracuju s lidmi, ne v tomto oboru, ale za to, že řeším nějakou náročnější situaci nečekám speciální vděk-prostě je to součástí té práce…
Jasně to chápu, ale v tomto oboru je to tak bohužel nastaveno. Plat minimální, protože zaměstnavatelé automaticky připočítávají tipy.
Neříkám, že všichni, ale většina české společnosti se bohužel ještě nenaučila, že slušnost je prostě těch 10 %. Škoda, že ještě nejsme na úrovni zahraničí, kde je dýško automaticky započítáno do útraty.
@ulice máš trošku představu o platech v gastronomii??? A vůbec jak to tam chodí?? Dle tvých příspěvků asi ne…
@medunka23 píše:
asi jsi nikdy ani zdaleka k tomuto povolání nepricuchla vidu narvaný restaurace 1× za 25min a být jeste profesionální a milá je fakt hodno ocenění a ne krácení. A co by tam asi měla dělat častěji?? Předpokládám že se společnost bavila a pokud uspokojila vsechny přání.Jinak já bych za toto zaokrouhlila na 6000.
Přesně. Nechápu co by ti lidé chtěli. Aby se motala kolem nich co 5 min ne?
Bohužel, hosté si často neuvědomují, že nejsou jediní v onom podniku a myslí si, že má člověk čas jen na ně.
@ulice píše:
Běhat musela, je to její pracovní povinnost obsluhovat na oslavách a že si mohli přinést svoje věci - to je rozhodnutí majitele.
Ano je pravda, že pokud si mohli přinést vlastni věci, je to rozhodnutí majitele. Já ale dokážu ocenit pokud někdo udělá něco navíc. A aranžovat stůl taky nemusela. Za co bys teda dala ty to dýško 250 Kč, když podle tebe dělala jen svou práci? Já si naopak myslím, že toho udělala dost navíc.
Já bych dala tak 350kc. Na povinnost deset procent nehraju. A kolik lidí je tady pokakano z toho, ze servírka obsluhuje, to mě taky zaráží
. Učitelka učí, holič holí, tak už to na tom světě je zařízeno ![]()
Tak ja se teda dovyjadrim, kdyz uz tady padlo tolik nazoru.
Servirku delam ja. To, co jsem napsala je u nas standard u kazdeho hosta, je to tak zavedene, nic zvlastniho. Tohle byla ta nejjednodussi situace, casto prijde o deset lidi vic, min, ten nechce rajcata, ten by radeji smazak, o dortu nikdo dopredu nerekne, stouchacky by chteli se slaninou a cervenou cibuli a jedenkrat bez slaniny atd ![]()
A setkavam se s tim, ze ackoliv mi oslavenci nabizeji dort, panacka, dekuji a jsou spokojeni, pri placeni to videt neni.
A tak zjistuju, jestli nam nase ceska povaha zakazuje si stezovat nebo dyska davat neumime, nechceme.
Byva zvykem, ze jeden obsazeny stul da pri placeni vetsi dysko nez oslava, kolem ktere je osmdesatkrat vice prace.
Ale tady jste me velmi mile prekvapily.
750 Kc dysko je nadstandard, se kterym se setkam priblizne jednou mesicne, v prumeru je to spis tech 250 Kc a i za to jsme velmi vdecne. Casto se misto dyska jen zaokrouhluje, z toho byvam ponekud rozcarovana, zvlast kdyz prichazi chvala a ne kritika. Pri platbe 5250 Kc valna vetsina lidi zaokrouhlila na 5300 Kc.
Prosim, az priste budete platit a rozhodnete se nedat dysko, reknete servirce proc. Zlepsite nasi gastronomii a pokud narazite na profesionalku, bude vam vdecna za zpetnou vazbu. ![]()
@Kfětoslava píše:
Já bych dala tak 350kc. Na povinnost deset procent nehraju. A kolik lidí je tady pokakano z toho, ze servírka obsluhuje, to mě taky zaráží. Učitelka učí, holič holí, tak už to na tom světě je zařízeno
Sluzby jsou velmi specificka oblast, muzes svou praci odvest tak, ze ti nikdo nic nedokaze a realne si nema na co stezovat, ale presto dotycny spokojeny neni. Prave za to, ze ta sluzba je odvedena tak, ze si nejen nemuzes stezovat, ale je i nadstandardni, se dava dysko. Az me holic objedna ze dne na den, mimo svou pracovni dobu, da mi domu vzorecky holici peny a ostriha mi chlupy v usich, dostane dysko taky.
@Saatine píše:
@VitaminC Když už servírce nedávám dýško, tak to byla tak mizerná obsluha, že ji to vlastně ani nezajímá
A nejvíc mě irituje partner, který dává i když já prská na jídlo, nezájem a tak a to jsem velice trpělivý host.
Chapu, to je rozsireny problem. Kolikrat kuchar spali ondrase, my nestihame a presto dostanu u placeni 400 dysko padesat kacek. Nic jineho ty servirky nevyskoli tolik, jako kdyz dostanou prd a jeste to je okomentovano tak, ze to dnes bylo nemozne. Pak jsme u toho, ze za super servis nedostaneme ani jedno procento a tam, kde to pokalime, dostaneme dvacet. Podle me cesi davat dyska neumeji, proto vznikla i tato diskuze.
@VitaminC Mohu se tě zeptat, kolik bereš čistého na hodinu? Neber si tento dotaz nějak špatně.
@VitaminC taky souhlasím s tim, že jako národ dyska dávat neumíme. Ve službách tímto odmenuji personál za to, že jsem s jejich službami spokojená. Dřív jsem nechávala i na pokladnach v hypermarketech, ale od té doby co mi jedna známá pokladní říkala že si to nemohou nechat, nedávám. Já to beru jako ocenění dané práce, v okamžiku kdy platy ve službách budou jiné, budu na to koukat jinak
Já bych dala 6000 Kč. Nechávám 10 a více procent vždy a všude.. Pokud mě tedy vyloženě nenaserou
Dělala jsem servírku i barmanku. Moje největší dýško šlo do tisíců.. ale to bylo jen kvůli tomu, že frajer machroval a byla to vlastně trošku i sázka… Jakože on když mi teď dáš flák masa, dám ti obrovský dýško.. No a já tam zrovna s sebou měla svoje jídlo
jinak to byl jen bar s pitím.
Pokud by to byla oslava a chovala se takto, že bych to zaokrouhlila na 6 tisíc. Když jsme měli podobnou oslavu s 16 lidmi (oběd po svatbě), tak nás „útrata“ vyšla na 14 tisíc a pár šušníků a manžel jim taky ne chal do 15 tisíc. Připravili nám stůl, nosili květiny, sehnaly dort podle našich požadavků. Je to jejich práce, ale takto můžu viditelně uznat a dát najevo, že si myslím, že ji dělají dobře.
Já jsem taky vděčná, když mě někdo ocení a osobně si myslím, že servírka se ve své práci nalítá až až…
@kdochcekam Přesně tak. Takže pokud je milá a má hodně práce, tak jsem ochotná jí nechat víc. Protože si toho prostě cením, že při tom vydrží mít úsměv na tváři a třeba i zavtipkovat…