Modelová situace a dýško

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30971
16.5.17 06:47

@vejilka Tedy ale u utraty 123 tis predpokladam, ze vsechny sluzby jsou jiz zahrnuty v cene. Dysko davame kolem 10procent, ale 12 tis bychom vam opravdu nedali. Byla bych pro model, kdy je dysko pevne zahrnute v cene a mzdy s obsluhou resi jejich zamestnavatele, radeji. A myslet si, ze jste jedini, ktere jsou v praci i po pracovni dobe a ostatni odchazi s koncem sichty, je velmi usmevne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2054
16.5.17 08:04

@VitaminC dala bych 6 tis., zaokrouhleno a vychází to navíc na cca 10-15 %, kolik by taky dýško mělo být

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1951
16.5.17 08:07

Normalne bych dal 5500, ale za tu pripravu urcite min 6000.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6831
16.5.17 08:51
@Cuddy píše:
@vejilka Tedy ale u utraty 123 tis predpokladam, ze vsechny sluzby jsou jiz zahrnuty v cene. Dysko davame kolem 10procent, ale 12 tis bychom vam opravdu nedali. Byla bych pro model, kdy je dysko pevne zahrnute v cene a mzdy s obsluhou resi jejich zamestnavatele, radeji. A myslet si, ze jste jedini, ktere jsou v praci i po pracovni dobe a ostatni odchazi s koncem sichty, je velmi usmevne.

Hele nemyslím si že jsme jediní co dělají přesčasy zadarmo.Ale tolik hodin co to kolikrát hodí měsíčně je extrém. Jinak nenapadlo mě u takové útraty dávat 10 %,stačilo kdyby dali každému alespoň tu 500kc za tu práci. Bylo to fakt hrozný, nevěsta, než jsme dělali tu svatbu tak se jí věcně něco nelíbilo,2× jsme predelavali výzdobu..A pak to ani neoceni. Raději narvanou hospodu než svatbu o sto lidí :pocitac: :pocitac: :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
16.5.17 09:02
@Lukana píše:
Tak já taky přispěju, nedalo mi to :jazyk:..
Dělám v hotelu na recepci, máme tam i restauraci..Práce kuchaře je náročná fyzicky, ale práce servírky i psychicky. Osobně obdivuju všechny, kdo tuhle práci dělají. A klobouk dolu před těmi, které to i baví. Práce s lidmi je náročná, kort v tomhle odvětví, kdy je servírka v restauraci první na ráně a dostane to sežrat i za kuchaře, když hostům nechutná nebo jsou jen šťouralové a vymýšlejí si…
Nedokážu přesně odpovědět, jestli bych nechala jen těch 250,– nebo 750,–…rozhoduju se až na místě a taky podle toho jakou mám hladinku, to jsem pak štědřejší :lol:..Každopádně minimálně těch 250,– bych určitě nechala…
Praktický příklad - na naší svatbě jsme měli cca 15 lidí, oběd od 13:00, klasika - předkrm, polívka, svíčková a dort..Pak nějaké mísy přinesli na stůl a dál jen pití…Přesně nevím, kolik se jich o nás staralo, ale po dortu a kafi tak jedna max 2 holčiny..Když jsem se odpolende převlékla do civilu (manžel si užíval celý večer oblek s vestičkou, parádník jeden), tak když někomu z hostů něco chybělo, já nebo manžel jsme skočili na bar a donesli pití našim hostům a občas k nám jedna holčina přišla sklidit prázdné nádobí, eventuelně si u ní, kdo dopíjel, hned objednal…sice jsme naoko u baru dostali vynadáno, že se přece nesluší na vlastní svatbě roznášet, ale jsme prostě takoví :nevim: a rádi pomůžem…Dokonce když manžel šel s prázdnýma sklenicema, zavolal na něj jeden místní štamgast, pane vrchní, prosil bych další pivko :mrgreen:…a manžel mu donesl pivo, nechal ho napsat na náš účet a nechal si popřát k svatbě (asi dostal i pár zkušených rad)…
No abych to dokončila - útrata byla myslím 9050,– a nechávala jsem celou desítku, takže cca 900,– + jsme zvali občas personál na panáka a několikrát ode mě dostali nařízeno, aby si každý dal dort, že omlouvám pouze alergiky a cukrovkáře a každý z personálu ještě dostal výslužku…Tak snad se na nás za to nezlobili :nevim:..
A ještě z pohledu člověka co v tom dělá (a podotýkám, že ráda, i když někdy je to na hlavu)…I po deseti letech na této pozici (jen změna hotelů) nedokážu odhadnout, kdo dýško dá a kdo ne..jsou lidi, kterým snesete modré z nebe, vymýšlejí si a ještě to děláte s úsměvem na rtech a nedostanete ani korunu a jsou lidi, co po vás nic nechtějí a při odjezdu na pultě přistanou 200,–…snažím se ke každému chovat stejně mile (jasně, že někdy nemám den a není to úplně tak, jak by to mělo být), k těm problémovým někdy ještě i mileji než k ostatním…Dýško samozřejmě potěší, je to známka toho, že to dělám dobře, ale někdy, když máte blbej den a host odchází spokojenej s úsměvem na rtech a s díky, tak to bohatě stačí…
Já hodně platim kartou, ale jen v obchodech, v restauraci a baru NIKDY…Přijde mi, že lidi teď hodně v restauracích platí kartou, aby nemuseli dávat dýška..A to opravdu neni hezký..Dneska už neni moc lidí, co by dělali svoji práci rádi, chodí do ní jen kvůli výdělku, taková je doba, tak když už se najde pár lidí, které to ještě baví nebo i ne, ale jsou milí a dělají to s úsměvem, tak si to dýško SAKRA zaslouží…Protože bude hůř a jednou budem rádi, když nás vůbec obslouží ;)…omlouvám se za délku příspěvku, ale měla jsem k tomu co říct :oops:

Zajímavý. Já platím vlastně jenom kartou, všechno co jde. Nejen v restauraci. A běžně mají v tom sytému zpropitné, kam napíšeš procenta nebo přímo částku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
16.5.17 10:40

@vejilka: Každému pětistovku? A komu každému? Každému, kdo jim ten den přinesl pití? Nebo byste jim dali seznam zaměstnanců? Tohle fakt nechápu, jak si představuješ. U takhle velké a drahé svatby bych taky předpokládala, že náklady na výzdobu, přípravu, obsluhu a podobně, včetně práce všech zaměstnanců, kteří se na tom podíleli, jsou už zakalkulované v ceně. Tohle už mi přijde padlé na hlavu řešit dýškem. Nevěsta pravděpodobně před samotnou svatbou komunikovala s jedním dvěma lidmi z restaurace, nebyla u té práce osobně, sotva mohla vědět, kdo konkrétně na tom měl jaký podíl, tak jak by dýška rozdělovala? Tohle mělo být udělané tak, že si tu práci navíc rozpočítáte do ceny jídla nebo že si se snoubenci smluvně dohodnete nějaký paušál za organizaci, ne přes dýška.
Jenže to jsme zas u toho - ono by se to muselo danit, že…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
16.5.17 10:48

Jinak jen tak mimochodem, zrovna včera jsme s kamarádkou a s dětmi byli na obědě v restauraci a servírka nedostala ani korunu. Jak jsem jinak zvyklá, když jdu s dětmi, dávat dýška spíš vyšší, protože si uvědomuju, že uděláme víc nepořádku, jsme hlučnější, máme někdy nestandardní požadavky a podobně, tak včera by i koruna byla moc, jak byla ta servírka protivná, neochotná, jak nás dlouho nechala sedět na suchu a čekat na placení (takže kafe, které jsme měly původně v plánu, už jsme nestihly), zatímco si v téměř prázdné restauraci utírala a přerovnávala ostatní stoly…
A nedivila bych se, kdyby teď někde na nějaké sociální síti vypisivala stížnosti, jak jsou ty matky na mateřské hrozné, že si drze nechají u dětského menu vyměnit přílohu (pozn.: kvůli alergii), ucucávají hodinu a půl jeden džus a pak ani nedají dýško. Tolik k vyváženosti pohledů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6831
16.5.17 11:15
@Kassy píše:
@vejilka: Každému pětistovku? A komu každému? Každému, kdo jim ten den přinesl pití? Nebo byste jim dali seznam zaměstnanců? Tohle fakt nechápu, jak si představuješ. U takhle velké a drahé svatby bych taky předpokládala, že náklady na výzdobu, přípravu, obsluhu a podobně, včetně práce všech zaměstnanců, kteří se na tom podíleli, jsou už zakalkulované v ceně. Tohle už mi přijde padlé na hlavu řešit dýškem. Nevěsta pravděpodobně před samotnou svatbou komunikovala s jedním dvěma lidmi z restaurace, nebyla u té práce osobně, sotva mohla vědět, kdo konkrétně na tom měl jaký podíl, tak jak by dýška rozdělovala? Tohle mělo být udělané tak, že si tu práci navíc rozpočítáte do ceny jídla nebo že si se snoubenci smluvně dohodnete nějaký paušál za organizaci, ne přes dýška.
Jenže to jsme zas u toho - ono by se to muselo danit, že…

Bohužel, nic takového jako je dýžko pro zaměstnence v kase není. Ani neznám žádnou hospodu nebo restauraci v ČR, kde by tomu tak bylo.Bylo to prostě trapné u toho placení, kdy jsme vraceli i ty drobáky :lol: Já na nějakých 10 procent nehraju, samozřejmě rozumím že ne každá servírka si dýžko zaslouží. Co tak pozoruji tak už je fakt málo podniků kde se chovají servírky profesionálně. Podle mě je to tím, že to v dnešní době dělá snad každej, i ten co pomalu neví nic o víně…Jsou minimální platy tak ti co jsou dobří, odcházejí pryč nebo raději do fabrik. Já jsem štastná i za dvacku když mi přijde někdo na večeři a jsou příjemní. Pokud je vše v pořádku tak na co se chrtit. Obsluha si moc dobře pamatuje takové ty chrtny co mají za večer útratu 1000kč a nechají si vrátit i tu korunu. A že jich je. nehledě na to když chodí do hospody nebo restaurace pravidelně. Vyberte si někdy svojí oblbenou restauraci, chodte tam pravidelně a nechávejte spropitné. Nemusí to být 10procent ale podle vašeho uvážení a útraty. Uvidíte jak si vás bude obsluha pamatovat. Já měla takové hosty ráda, většinou jsem jim dala rezervaci k lepšímu stolu, zapálila svíčku, oni to prostě poznají :lol: je to sice minimum třeba co pro ně udělám ale tyhle moji oblíbenci to sami cítí. Prachy prostě vládnou světem. A to nemluvím o tisících. Stejně tak si dobře pamatujou, kdo je chrt a nedá nic a chodí pravidelně. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14957
16.5.17 11:21

@Kassy Souhlasím s tebou.
A ještě k těm dýškům a povinnosti- to mi nna tom vadí, ten pocit povinnosti. Servírka má být zaměstnavatelem ohodnocena natolik, aby prostě měla výplatu hodnou její práci. Ne aby to bylo postaveno tak, že na 1/4 výplaty se jí musí složit hosté. Co kuchař? Ten se nenatancuje kolem hrnců? To jsou slova jedné známé, co pracuje jako kuchařka. Ta má pocit, že o tom, jestli je host spokojený, rozhoduje i kuchař, který nachystá dobré jídlo, krásně ho na talíři nazdobí. Když je hodně hostů, musí makat bez zastavení a kde má dýška? A deset procent, že prý je slušnost, tak jsem holt neslušná, no. Radši pošlu DMS na Světlušku. A kdyby mi chtěl někdo říkat, že nevím, co je dřina kolem lidí, tak servírku jsem brigádně dělala. Taktéž jsem brigádně makala ve fabrice na normy. Řeknu vám, že fabrika je horší. A že se servírka musí usmívat a tvářit se mile? To dělám i zadarmo- v autobuse na řidiče, v obchodě na prodavačku. Někteří by do výsledné ceny nejradši připočetli i to, že v restauraci hostům vyvětrali. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6831
16.5.17 11:27
@Kfětoslava píše:
@Kassy Souhlasím s tebou.
A ještě k těm dýškům a povinnosti- to mi nna tom vadí, ten pocit povinnosti. Servírka má být zaměstnavatelem ohodnocena natolik, aby prostě měla výplatu hodnou její práci. Ne aby to bylo postaveno tak, že na 1/4 výplaty se jí musí složit hosté. Co kuchař? Ten se nenatancuje kolem hrnců? To jsou slova jedné známé, co pracuje jako kuchařka. Ta má pocit, že o tom, jestli je host spokojený, rozhoduje i kuchař, který nachystá dobré jídlo, krásně ho na talíři nazdobí. Když je hodně hostů, musí makat bez zastavení a kde má dýška? A deset procent, že prý je slušnost, tak jsem holt neslušná, no. Radši pošlu DMS na Světlušku. A kdyby mi chtěl někdo říkat, že nevím, co je dřina kolem lidí, tak servírku jsem brigádně dělala. Taktéž jsem brigádně makala ve fabrice na normy. Řeknu vám, že fabrika je horší. A že se servírka musí usmívat a tvářit se mile? To dělám i zadarmo- v autobuse na řidiče, v obchodě na prodavačku. Někteří by do výsledné ceny nejradši připočetli i to, že v restauraci hostům vyvětrali. :roll:

Kuchař má daleko větší výplatu než servírka, kvůli tomuhle.Ani nemohu věřit že jsi dělala tuhle práci brigádně, když máš takové názory. Pokud dělá kuchařku za minimálku, je něco špatně a je na čase opustit podnik kde jí dají daleko víc. Jinak je to prostě pravidlo od nepaměti že servírky mají minimum, zákazníci dávají všimné. Taky bych raději měla větší plat a stálý o 6000kč a mít stále stejně než dělat za minimum a mít každý měsíc peníze jinak. Jinak jak dlouho stráví prodavačka čas s jedním zákazníkem? Takže asi tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
16.5.17 11:31

@vejilka: No vida, a já se už setkala s restaurací, kde měli přímo v jídelníčku uvedeno, že cena za obsluhu bude započítána do účtu a že hosté nemají nechávat spropitné. A skutečně pak na účtence z kasy byla položka „obsluha“, částku už si nepamatuju, byly to nějaké desetikoruny. Běžné to není, ale zjevně takové restaurace existují. Samotnou mě to tehdy překvapilo, nicméně jsme se tím řídili.
Ale u té svatby mi to přijde prostě jako úplně něco jiného. My jsne měli svatbu menší, s mnohem menší útratou, a placení jsme řešili s provozním na fakturu. Něco navíc jsme nechávali, kolik přesně, to už nevím, ale přišlo by mi jako vrchol trapnosti, kdybych měla na vlastní svatbě obcházet personál a každému dávat na ruku stokorunu jako dýško. Při takovéhle akci prostě počítám, že si tyhle náklady a mimořádné odměny pro zaměstnance provozní zahrne do celkové kalkulace, ať už to „rozpustí“ v ceně jídla nebo si předem dohodneme nějaký paušál za organizaci a práci. Jak ty peníze pak rozdělí personálu, je jeho věc, já nevidim do toho, kolik práce kdo reálně odvedl. Svatba přece není totéž, jako když se sejde parta na pivo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14957
16.5.17 11:32
@vejilka píše:
Kuchař má daleko větší výplatu než servírka, kvůli tomuhle.Ani nemohu věřit že jsi dělala tuhle práci brigádně, když máš takové názory. Pokud dělá kuchařku za minimálku, je něco špatně a je na čase opustit podnik kde jí dají daleko víc. Jinak je to prostě pravidlo od nepaměti že servírky mají minimum, zákazníci dávají všimné. Taky bych raději měla větší plat a stálý o 6000kč a mít stále stejně než dělat za minimum a mít každý měsíc peníze jinak. Jinak jak dlouho stráví prodavačka čas s jedním zákazníkem? Takže asi tak

Prodavačka stráví čas se zákazníkem, jak je potřeba. Já nevím, holky, pokud vás to nebaví, jděte od toho. :nevim: Nebo si najděte místo, kde budete dělat za větší plat. Já teda nevím, za kolik děláte, ale když někdy ze zvědavosti projíždím v okolí prac. nabídky, tak mi přijdou nabízené platy servírek (pokud jsou uvedeny) v pohodě. A to jsme malé město. Ale já jsem asi skromnější tvor, který vstane z postele i za výplatu pod 16 klacků :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6831
16.5.17 11:35
@kdochcekam píše:
@vejilka Máš pravdu. Je to prostě o člověku. A v této profesi se to opravdu pozná. Ovšem dnešní móda v českých restauracích chtít za kohoutkovou vodu pokojové teploty v ušmudlaném 0,5l džbánku 50 kč, to každého přejde chuť dávat tuzéra. A to mě zklame pokaždé, když s výběrem restaurace zaexperimentuji. Máme svou, kam chodíme vždy a vše je dokonalé. Obsluha přátelská, ale profesionální, splní nám vše, můžeme přijít i s dětmi a pořád je vše dokonalé, synovi přidají čokoládu na tiramisu a pod…svíčka, bonbónky, Kašpárky s dětma…vše oceňujeme a vždy a rádi.
Pak je restaurace, cenově stejná, tedy ta „lepší“, kde chci pro děti poředit džus vodou a je to prostě hrozný problém, Vypijeme sedmičku vína za pětistovku, ale vodu nám naúčtují jako kdyby pro ni šli k horskému prameni. Trapné. A na taková místa se nevracíme. V tuzéru se to taky odrazí. Nejsme idioti, abychom si v restauraci dávali vodu a pět brček, ale snad jsou jisté benefity, které může ta servírka svému zákazníkovi dopřát…když nedopřeje, ani já jí nedopřeju. :nevim: Je to přímá úměra.

Přesně tak :potlesk: taky jsem hrozně přátelská ke stálejším hostům. Pokecáme, dám dětem čokoládku navíc, i tu vodu natočím. Já tedy nemám problém jít kamkoliv v našem městě. Znám díky své letité praxi spoustu servírek takže to nepocituji.Ale stejně máme oblíbenou hospůdku na jídlo 50km od bydliště kam jezdíme tak 1× měsíčně. Obsluha si nás pamatuje, ráda nás obsluhuje. Vaří tam velmi dobře, máme vše tak proč je neodměnit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
16.5.17 11:36
@kdochcekam píše:
@Kassy Tak tato diskuse se snad vztahuje na to, že hosté byli spokojení a servírka skvělá. :roll:

Jenže to je pohled servírky. Ta naše včerejší si možná taky myslí, jaké jsme držgrešle, že jsme přece meměli důvod k nespokojenosti, když nám tu přílohu nakonec vyměnila a všechna ostatní naše přání splnila. Ale těch keců okolo, času co to trvalo, nevrlých pohledů… Kdoví, jestli jí to došlo, proč nic nedostala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6831
16.5.17 11:43
@Kfětoslava píše:
Prodavačka stráví čas se zákazníkem, jak je potřeba. Já nevím, holky, pokud vás to nebaví, jděte od toho. :nevim: Nebo si najděte místo, kde budete dělat za větší plat. Já teda nevím, za kolik děláte, ale když někdy ze zvědavosti projíždím v okolí prac. nabídky, tak mi přijdou nabízené platy servírek (pokud jsou uvedeny) v pohodě. A to jsme malé město. Ale já jsem asi skromnější tvor, který vstane z postele i za výplatu pod 16 klacků :lol:

Kdyby takhle měli uvažovat všichni tak jsou hospody prázdné, bez obsluhy :nevim: Mě ta práce baví, ale po rodičáku už se k ní vracet nechci.Max.jako brigáda. Už jen kvůli té pracovní době kdy se dělá stejně víc jak 12hodin :nevim: Prodavačka je taky rasovina, to uznávám já teda vím že třeba ve velkých obchodech si dýžko nechávat nesmějí, manko zas doplácí :roll: To prostě nepochopim.Ale většinou jen obslouží zákazníka, ten zapaltí a jede se dál. V 10 večer se ozve že se zavírá, spočítají tržbu j jde se domů. Ještě nikdy se mi nestalo že by mě někdo obsloužil v půl jedenácté když má být už zavřeno. A tohle prostě někteří nechápou když jim říkám že zavíráme a stejně sedí ještě hodinu nad pivem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová