Modelová situace a dýško

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6822
16.5.17 11:46
@Kassy píše:
@vejilka: No vida, a já se už setkala s restaurací, kde měli přímo v jídelníčku uvedeno, že cena za obsluhu bude započítána do účtu a že hosté nemají nechávat spropitné. A skutečně pak na účtence z kasy byla položka „obsluha“, částku už si nepamatuju, byly to nějaké desetikoruny. Běžné to není, ale zjevně takové restaurace existují. Samotnou mě to tehdy překvapilo, nicméně jsme se tím řídili.
Ale u té svatby mi to přijde prostě jako úplně něco jiného. My jsne měli svatbu menší, s mnohem menší útratou, a placení jsme řešili s provozním na fakturu. Něco navíc jsme nechávali, kolik přesně, to už nevím, ale přišlo by mi jako vrchol trapnosti, kdybych měla na vlastní svatbě obcházet personál a každému dávat na ruku stokorunu jako dýško. Při takovéhle akci prostě počítám, že si tyhle náklady a mimořádné odměny pro zaměstnance provozní zahrne do celkové kalkulace, ať už to „rozpustí“ v ceně jídla nebo si předem dohodneme nějaký paušál za organizaci a práci. Jak ty peníze pak rozdělí personálu, je jeho věc, já nevidim do toho, kolik práce kdo reálně odvedl. Svatba přece není totéž, jako když se sejde parta na pivo :nevim:

No vidíš, tak tohle jsem ještě nezažila. Hele nemusela obíhat všechny a dávat jim kilo. Stačilo to nějak zaokrouhlit a at se o to poperem. Né si strkat do peněženky i dvacky :lol: U těchto velkých akcí mi to přijde prostě trapné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6822
16.5.17 11:49
@kdochcekam píše:
A pak mají ještě kecy, že seš asi hodně bohatá, když nepotřebuješ takové zákazníky…(kteří sedí u jednoho piva a žgryndají dvě hodiny)

Přesně tak! Je to katastrofa. Nejlepší je že se někteří ještě vztekají že musí domů a já mám padla :mrgreen: Smutné je, že je to převážně ta řada lidí, co končí přesně na čas a když mají přesčas, remcají ale dostanou to zaplaceno.Jak kdyby obsluha neměla právo jít domů. Oni to prostě nechápou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.5.17 11:59

Měli jsme podobnou svatbu. 15 lidí, přípitek, polévky v mísách, hlavní chod, nakrájený vlastní svatební dort, nějaké kafe, pak domů. Platili jsme taky cca 5500. Majitel příjemný, servírkám jsem časy nestopovala. Bylo dost příšerné vedro a nikdo nic moc nejedl ani nepil, ale obsluha nám neustále (když bylo třeba) na stoly doplňovala zadarmo džbánky s kohoutkovou vodou, ledem a citronem, asi 10 se jich vypilo. Nechali jsme tam 7000, takže dyško 1500. Hodně mě potěšili tou vodou, tak jsem to ocenila, navíc kdyby nám prodávali nějakou bonaqu, tak to utratíme stejně, takhle byli spokojení všichni.

• Citovat
  • Upravit
14880
17.5.17 05:19
@Lukana píše:
A hezky je na vašich komentech vidět, kdo si váží lidské práce a kdo radši hledá výmluvy a přitom je jen kolenovrt :mavam:

jak tohle můžeš říct? Lidské práce by si měl především vážit zaměstnavatel, ne?! Já dýško dávám, ale podle toho, jak chci a rozhodně ne vždy „povinných“ 10 procent. Pokud utratím 1000,–. nepovažuji za povinnost darovat stovku. A kolenovrt nejsem, akorát se mi nechce vypisovat, kde a na co přispívám. A lidské práce si vážím, když si pozvu domů řemeslníka, tak mu zaplatím, i kafe a koláč nabídnu :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14880
18.5.17 14:14

@Lukana Já vím, že ne. To neznamená, že nemůžu reagovat, že ano? 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Doe_Jane
18.5.17 20:19

Minule jsem tady psala, že dávám dýško i pošťačce když mi donese balíček k bytu, dostalo se mi tu samé nepochopení, skoro že jsem až blázen vždyť je to její práce :mrgreen: ale u servírky to není její práce?…
jako dávám v restauraci vždy těch 10% minimálně, ale dávám i pošťačkám, kurýrům atd.

v této situaci bych asi taky zarovnala na těch 6000

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová