Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Taky jsme ze začátku bydleli u přítele cca 3 roky, ze začátku v pohodě, ale pak začala vadit úplně vše. Přispívala jsem na energie + dávala stravenky z práce (cca 2000,–). Ale fakt se to nedalo, tchýně prohledávala skříně a „hledala“ chyby. Také padly řeči o lepší partii pro syna atd. No řešení, chtěla jsem pryč a řekla, že buď půjde se mnou nebo zůstane s rodiči a bude to konec. Tchyně se lekla, začala nabízet přestavbu, vlastní vchod atd. Ale to prostě ne, nebydlela bych ani s vlastními rodiči - časem si lidi lezou na nervy, zvlášť když máte jiný styl života. No odešel se mnou, bydleli jsme tam ještě rok během rekonstrukce bytu - odpočítavala jsem dny, když už bude koupelna, WC a kuchyň. Spali jsme na spacáku, ale já už chtěla pryč. To byla úleva - a vztahy se zlepšili, tchyně byla vděčná za každou návštěvu a vyvařovala jak pro královskou rodinu.
Já tam ale už tak často nechodím, tak 1×měsíčně, muž je tam skoro každý den (kvůli práci). No už je to šílených 17 let
, pokud bychom tam zůstali, už by jsme spolu 100% nebyli. Hádky byly jen kvůli jeho matce…
@Levandule597 Je ti teprve 19let, jsi na rodičích finančně závislá, tvůj přítel není schopný se o tebe postarat, nezbývá než holt částečně respektovat rodiče a domů si přítele nevodit. Scházet se můžete mimo domov, můžeš chodit k němu, kazdopadne v 25letech už by měl stát na svých nohach, co tak dlouho studuje?
Mám pocit, že přítel je zdatný mnipulátor.,,Někdy je v projevech trochu plamený a parkrát jim řekl, že jim neodpoví, protože se ptali na osobní věci'' Tady je možný dvojí výklad, bud jsou tvoji rodiče totálně tupí a i přes negativní reakci se opakovaně ptají na choulostivé věci. Nebo přítel dokáže k nevinného dotazu udělat megaproblém, který je nutno řešit. Ale on ho vlastně řešit nechtěl, on se cítí jako člen rodiny, on je z toho smutný, to všechno ti zlí rodiče… Taky bych chtěla vidět ty plamenné projevy. Určitě je k nim vyprovokován nevhodně zvoleným tématem, který nadhodí rodiče a jemu nezbývá, než být plamenný.
Navíc je asi nasáčkovaný ve vašem baráku, kde vytváří tuhle fajn atmosféru.
No a když rodiče vidí, jak jsi mu totálně propadla, chtějí se ho zbavit.
Nejlíp, když se odstěhujete, nebudete první studenti, kteří žijou za své. Jedině tak zjistíš, jak to všechno vlastně je. A ty buď obezřetná, jsi zodpovědná za svůj život, ne za jeho.
@Levandule597 Jak jste spolu dlouho, že už jsi zasnoubená? Kvůli čemu jsou ty hádky? Je možné, že rodiče vidí něco, co ty nevidíš. I když vyčítat to jak má ostříhané vlasy nebo jaké má kalhoty, je trošku na hlavu.
Co ještě se jim nelíbí kromě tohoto? Bydlíte u nich, takže se nedá nic dělat, pokud ho tam nechtějí. Zkus se zachovat opravdu dospěle a běž si s rodiči v klidu promluvit. Zeptej se jich, co konkrétně jim vadí, v čem je ten problém a jestli by se to dalo nějak vyřešit.
@Ukulemba píše:
Ja bych tipla, pokud u vas bydli nebo je hodne casto, ze rodicum vadi, ze je tam zadarmo. Nebo nejak prispiva?
Nevim proc vasi neumi rict pravy duvod proc jim najednou tvuj pritel vadi. Zkusila bych to s nimi narovinu probrat, Stylem ale ze te to trapi a jsi schopna se nejak zaridit ke spokojenosti vsech. Nepodat to jako utok.
Nene bydlí tři hodiny cesty ode mne. Střídali jsme se o víkendech kdo u koho. Jinak on tu aktivně pomáhá. Pomáhá mi luxovat s prádlem. Takže právě to není tak že by tu byl 24/7.
Ano to zkusím. Zkoušela sem to tedy už několikrát ale jednou navíc mě nezabije. ![]()
@Ginella píše:
@Levandule597 Jak jste spolu dlouho, že už jsi zasnoubená? Kvůli čemu jsou ty hádky? Je možné, že rodiče vidí něco, co ty nevidíš. I když vyčítat to jak má ostříhané vlasy nebo jaké má kalhoty, je trošku na hlavu.Co ještě se jim nelíbí kromě tohoto? Bydlíte u nich, takže se nedá nic dělat, pokud ho tam nechtějí. Zkus se zachovat opravdu dospěle a běž si s rodiči v klidu promluvit. Zeptej se jich, co konkrétně jim vadí, v čem je ten problém a jestli by se to dalo nějak vyřešit.
Nebydlí. Opravdu kdybych měla možnost si s ním každý den jen tak vyjít tak bych tohle opravdu neřešila. No. Snažila sem se ten problém vyzvědět ale řekli jen že se chová jako spratek jedináček a když sem se ptala dál co konkrétněji mávli rukou a dál to neřešili.
Ak sa zda tvojim rodicom, ze je u vas casto, mali by ti to povedat otvorene. Na druhej strane, zastanem si tvojho priatela. Co je to za drzost a nevychovanost tvojich rodicov, aby sa starali a diktovali dospelemu chlapovi ako by mal chodit ostrihany a co si ma obliekat? Momentalne mas situaciu tazku, si od rodicov financne zavisla a urcite ich pravidla musis respektovat. Byt to moj syn, odporucila by som mu, aby ste sa stretavali u neho alebo niekde vonku.
To musíš zjistit ty, proč jim opravdu vadi, muze to být tisíc důvodu a přes net můžeme jen hádat. Neco v tom bude, třeba se boji že se odstehujes za ním, když bydlí tak daleko. Prostě na rovinu se jich zeptej, kde je problém, že se tím trápíš. A ještě jsi neodpověděla, jak dlouho jste spolu a kdy jste se zasnoubili a co přítel studuje a kdy bude končit se studiem??
@Levandule597 No tak prostě jezdi jen ty za ním a až doděláš školu, on jí snad taky už dodělá, ne? Tak si můžete najít spolu bydlení. Pokud rodiče nejsou schopní říct, kde je problém a melou o vlasech a kalhotách, což je naprosto mimo, tak bych se k tomu postavila takhle.
Ať už je přítel jakýkoliv, rodiče se vydali na špatnou cestu. Kritika a zákazy se moc nevyplácí a ja bych rozhodne nenechala sveho přítele, aby se takhle pořizoval a musel obhajovat jaký nosí účes. Nicméně máš 2 možnosti. Buď poslechneš rodiče a pravděpodobně se rozejdete s přítelem. Nebo se oba vzchopíte a začnete se chovat jako dospělí lidé. Vymezíš se vůči hodnocení tvého přítele od rodičů. Řekneš jim, že ty je taky nekritizuješ a nehodnotíš a nesnažíš se je měnit a to stejné ať nedělají oni. A já osobně, když bych neměla peníze, šla bych do spolubydlení. Najděte si jiný pár/ pokoj a sdílejte byt. Na vysokou nejdeš?
@Levandule597 píše:
Ahoj holky,
mám momentálně docela těžkou životní situaci a opravdu bych už potřebovala,,pohled z venčí".
Nějakou radu co s tím.
Je to už nějaká doba co jsem poznala svého přítele. Dohodil mi ho táta na jedné sešlosti. Aniž bych to čekala byl opravdu hodný. Vysokoškolák. Správný. A moc se mi líbil. Byl přesně jako já. A rozuměli jsme si beze slov. Naprosto jsme se zamilovali a všechno klapalo hladce. O to víc když k nám domů přijel a rodiče ho přivítali s náručí otevřenou.. (Ano oba ještě bydlíme s rodiči. Zatím jen v našem dvoupatrovèm domě neměla pocit, že musím táhnout z hnízda…)????Co víc si přát než to že se všichni vaši milování dobře snáší a dobře se rozumí.
Ale teď po nějaké době se začali projevovat. Že se jim nelíbí. Jeho vlasy ať si je ostříhá. Později že mají averzi k maskáčovým kalhotám. No samozřejmě do vlasů nešel ale kalhoty se tu už neobjevily.Měli jsme za to že jsme si vše slušně vyříkali. To s vlasy slušně odmítl, protože prostě chce být svůj. Čemuž rozumím. Snažil se vyhovět jak jen to šlo…
Teď když začala celá tahle karanténní záležitost se vytasili s tím že se jim vlastně celou dobu nelíbí jeho chování, že je nevychovaný.
Už mám upřímně opravdu pocit, že na něm hledají všechny černoty. Hádali jsme se o tom dva měsíce v kuse. Nakonec to vyvrcholilo tím že nechtějí aby v našem domě už vůbec byl.
Nevím jak mu to říct. Nebo jestli s nimi dál bojovat a prostě jim říct že u nás bude a basta. ( Nikdy sem nebyla takový člověk, vždy sem se snažila jít smířlivou cestou.)
Moc ho mrzelo naposledy když na něm zase něco viděli, protože se opravdu chová dobře.(Někdy je v projevech trochu plamenný a párkrát jim řekl že jim neodpoví protože se ptali na osobní věci. Jako fakt osobní. ????????Přijde vám to jako nevychovanost?)
A docela mu to zlomilo srdce. ???????? Už si přišel jako opravdový člen rodiny…
Co by jste dělaly vy?
Potřebuju už nutně poradit.
Teď situace vyvrcholila tím, že prostě nesnesl ten pocit nebo tu myšlenku že by ho neměli rádi. Ještě vždy když tu byl tak se k němu vždy chovali přátelsky. Říkali mi že jsem si konečně vybrala správného chlapa. Nevím co jim teď přeletělo přes nos.
Každopádně jim napsal prostě omluvnou zprávu kde píše, že jestli je nějak urazil nebo ranil že ho to mrzí, ale že doufal že kdyby se tak choval tak ho na to někdo upozorní a on si na to dá pozor…no prostě… Udělal vše co mohl. A naprosto upřímně mi řekl že se bojí že tyhle špatné vztahy v rodině by nám mohli zničit náš vztah.. A já tomu věřím. Vyhlásili mu otevřeně válku. Tak to bere on. Já to beru spíš tak jako že ho prostě neberou a budou se mi ho snažit vším možným znechutit. (Dokonce sem se jich na to jednou otevřeně zeptala a oni mi to upřímně odsouhlasili. Ano chceme ti ho znechutit.)
Nechci o něj přijít. Tolik jsme toho spolu vybudovali. Tolika hádkami si prošli. A vše zvládly. I takové věci jako infarkt v rodině. Podporu. Umírající členy rodiny. Finanční témata. No prostě. Je to člověk o kterém sem celý život snila. A ne nemám nasazené růžové brýle. Vím, že není dokonalý. A má své chyby. Ale já ho i s nimi bezmezně miluju.trochu se mi to protáhlo a snad mi prominete i nějakou tu pravopisnou chybku. Píšu to v návalu emocí a potřebuji pomoc. Radu.
Je vás tu spousty žen a já bych právě od vás potřebovala slyšet názor/radu…
Tak snad se nějaká z vás ozve. ❤️️Děkuji a mějte se holky ????❤️️
Mám pár otázek.
Jak dlouho jste spolu?
Tolik jste spolu vybudovali? Jako co přesně?
Co má s vlasama? ![]()
Na jaké otázky jim nechce konkrétně odpovídat?
Co přítel studuje?
Co znamená, že jste zvládli finanční témata?
Kdy chodíte na brigády, když víkendy trávite spolu?
Co si mám představit pod pojmem, že je někdy v projevech trochu plamenný. Uveď prosím konkrétní příklady, protože nevím, co si pod tím představit.
Díky.
Příspěvek upraven 16.05.20 v 13:15
Jo a taky mě zaráží, že doslova píšeš, že mu vyhlásili válku, že jste se hádali dva měsíce v kuse a přitom údajně nevíš, co jim na něm vadí? ![]()
Proč k vám domů přítel pořád chodí, když je to takhle a tví rodiče si to nepřejí? To je nějaká provokace? ![]()
@Ms.Ragdoll píše:
Mám pár otázek.Jak dlouho jste spolu?
Tolik jste spolu vybudovali? Jako co přesně?
Co má s vlasama?
Na jaké otázky jim nechce konkrétně odpovídat?
Co přítel studuje?
Kdy chodíte na brigády, když víkendy trávite spolu?
Co si mám představit pod pojmem, že je někdy v projevech trochu plamenný? Uveď prosím konkrétní příklady, protože nevím, co si pod tím představit.
Díky.
Tohle by mě taky zajímalo. A ještě, co přesně znamená, že jste zasnoubení? Plánujete sňatek v nějaké dohledné době? I když jste spolu ještě ani nebydleli?
Tvoji rodiče se nechovají správně, ale já bych taky asi nebyla klidná, kdyby se moje dcera zasnoubila ještě před maturitou ![]()