Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@belladonna píše:
@Bábrdl z okolí spíš souhlasím. K matce má hlubší vztah nakonec dcera, syn je často ovlivněn snachou a na ty návštěvy se často nejezdí.
Ale kdyby z mého dítěte rostl mamánek, musela bych to nějak utnout. On se žádný mamánek nechlubí, jak to doma mají, ale já se seznámila i s těmi, co sdílí tu ložnici a nepřišlo jim na tom nic divného.. A té jedné mamince taky nic, protože měla syna doma, nežila sama.. Ale takový chlap se už nikdy neosamostatní.
Jasně. Proto spousta matek nechce, aby měl syn vztah, protože se bojí, že se s ním nebude vídat atd. Ale tím mu jen uškodí. Je prostě lepší smířit se s tím, že už se nebudou tak často vídat.
Je to vidět i tady na emiminu. Holky napíšou, že s mamkou se vídají často, ale s tchyní spíš z musu. Což je přirozené, ale o tom, co se v rodině bude dít, rozhodují spíš ženy. A pak, když se narodí dítě, prostě to bývá ze strany k tchyni takové napnuté.
Pamatuju si třeba debatu, jak jedna holčina psala, že je otrávená, protopže ji muž každý týden vozí na celou sobotu k jejím rodičům a chce, aby zašli na hodinu na kafe k jeho matce (která s nimi bydlí v jednom domě). A ona byla otrávená, že to nemůže srovnávat, že u jejich rodičů je to super, ale u tchyně se jenom vysedává ![]()
@Bábrdl píše:
Kluci k mámám tíhnou? Kamarádky, které mají dospělé děti, tak k nim teda jezdí hlavně dcery, pomáhají atd. Synové přijedou jednou za čas s otrávenou snachou, která je napučená, že musí být zase u tchyněěěě. Navíc vnoučata od synů jsou něco jiného než vnoučata od dcerRozhodně bych neřekla, že synové tíhnou k matkám. Výjimky existují, ale obecně platné to není.
jako malinký rozhodně
já tedy nevim, staršímu je 23 a s tátou si fakt nerozumí, ten je mamánek
já mám kluky ještě malé ![]()
@Lady Bee píše:
A tak mě napadlo, nemělo by to být tak, že kluk by si měl udělat hlavně výborný vztah s otcem? O tom se tu vůbec nemluví… kde jsou ty vzorní otcové, kdy má kluk ( děcko ) vzor ve svém otci a přes to vlak nejede? Proč se dnešní někteří chlapci vzhlížejí spíš v matkách? Nehci paušalizovat, ale mamanů sem zažila tolik zatím za svůj krátký život, že mě to až děsí… nějak ze svého okolí neznám krásný vztah s otcem
buď normální, nebo mnohdy dost pošramocené… ale žádné extra vzory… kult výchovy jen matek mě až někdy také opravdu děsí
a taky z chlapů dneska je to co je, najít opravdu chlap je kumšt
Nedávno jsem na tohle téma četla dobrý článek, rozebírala se v něm úloha otců v historii. A psali tam, že v jednu dobu (přesnou dataci si nevzpomenu) byl otec pečující o děti vnímán jako zženštilý a podpantoflák, takže se role otců smrskla na živitele rodiny a toho, kdo rozdá výprask, je-li třeba větší autority, než je matka. No a tím pádem vymizely i mužské vzory, otec byl někdo, kdo je věčně nepřítomen a když je doma, chodí se kolem něj po špičkách. A tak nějak se to s námi pořád táhne. Třeba v rodině mého otce tohle platilo do puntíku, bohudík v rodině mého partnera byl otec funkční a aktivní.
@Lady Bee píše:
A tak mě napadlo, nemělo by to být tak, že kluk by si měl udělat hlavně výborný vztah s otcem? O tom se tu vůbec nemluví… kde jsou ty vzorní otcové, kdy má kluk ( děcko ) vzor ve svém otci a přes to vlak nejede? Proč se dnešní někteří chlapci vzhlížejí spíš v matkách? Nehci paušalizovat, ale mamanů sem zažila tolik zatím za svůj krátký život, že mě to až děsí… nějak ze svého okolí neznám krásný vztah s otcem
buď normální, nebo mnohdy dost pošramocené… ale žádné extra vzory… kult výchovy jen matek mě až někdy také opravdu děsí
a taky z chlapů dneska je to co je, najít opravdu chlap je kumšt
Ale o tom to není, není to ani o vzhlížení. Kluci mají prostě taková období. Jako malá miminka potřebují maminky. Pak mají období, kdy jsou právě s tátou a ten je jejich vzorem a parťákem, ale to končí zhruba pubertou, protože pak jsou to chlapi a dva kohouti na jednom smetišti… U holčiček to funguje trochu jinak, ty nemají takové ego
Ale taky málo která je „mamánka“, protože dvě ženské v domácnosti je spíš peklo
Proto taky často nefunguje dobře ani vztah tchýně-snacha.
A mamánci, to je chyba těch matek, které nejsou schopné syna pustit. Sice říkají, že to dělají pro něj, ale je to jen jejich sobeckost. Pro jejich dobro by je měly všechny maximálně v pětadvaceti vykopnout z domu a skončit se servisem.
@Fikta píše:
Pro jejich dobro by je měly všechny maximálně v pětadvaceti vykopnout z domu a skončit se servisem.
Hlavně by je ale na to „vykopnutí“ měli připravovat postupně a dlouhodobě. Chlap, který měl do 25, nebo i kdyby do 20 doma fullservis a pak ho maminka „poslala do světa“ bude pravděpodobně stejně užitečný, jako ten, který bydlí s maminkou ještě v pětatřiceti.
@Hoa Mai píše:
Nedávno jsem na tohle téma četla dobrý článek, rozebírala se v něm úloha otců v historii. A psali tam, že v jednu dobu (přesnou dataci si nevzpomenu) byl otec pečující o děti vnímán jako zženštilý a podpantoflák, takže se role otců smrskla na živitele rodiny a toho, kdo rozdá výprask, je-li třeba větší autority, než je matka. No a tím pádem vymizely i mužské vzory, otec byl někdo, kdo je věčně nepřítomen a když je doma, chodí se kolem něj po špičkách. A tak nějak se to s námi pořád táhne. Třeba v rodině mého otce tohle platilo do puntíku, bohudík v rodině mého partnera byl otec funkční a aktivní.
Zajímavý… něco na tom bude… nicméně je to škoda… z chlapů se nám stávají holčičky a nesamostatní jedinci ještě do 30, já osobně takového bych nechtěla
to je na zabití.
@Fikta píše:
Ale o tom to není, není to ani o vzhlížení. Kluci mají prostě taková období. Jako malá miminka potřebují maminky. Pak mají období, kdy jsou právě s tátou a ten je jejich vzorem a parťákem, ale to končí zhruba pubertou, protože pak jsou to chlapi a dva kohouti na jednom smetišti… U holčiček to funguje trochu jinak, ty nemají takové egoAle taky málo která je „mamánka“, protože dvě ženské v domácnosti je spíš peklo
Proto taky často nefunguje dobře ani vztah tchýně-snacha.
A mamánci, to je chyba těch matek, které nejsou schopné syna pustit. Sice říkají, že to dělají pro něj, ale je to jen jejich sobeckost. Pro jejich dobro by je měly všechny maximálně v pětadvaceti vykopnout z domu a skončit se servisem.
Nesouhlasim, pokud si otec umí vytvořit ten vztah s dítětem, tak naopak ty kluci ty otce berou jinak než matku, vidím to u svých známých, dva synové, skvělý parťáci s tátou a to je jednomu 28, druhému 24 a ten silný vztah je znát a matku chrání všichni 3, včetně svých partnerek. A proč? Protože chlap se jim věnoval od miminka, byl to chlap do pohody i nepohody, chlap co je učil jak být správnýma chlapama pro ženskou, žádný despota, alkoholik, ignorant vůči vlastní rodině apod. jak tu čteme denodenně na emiminu. Ta jeho úloha otce byla stejně silná jako matky defakto, tudíž tam byl prostor. Jasný, že v pubertě je to jiný, ale tak to nemá zájem o rodiče hodně puberťáků
rodiče jsou trapný, ale to přejde… otcové by se měli více zapojovat a matky by jim měli dávat větší prostor. Rozhodně zajímavá diskuze toto ![]()
@Hoa Mai píše:
Hlavně by je ale na to „vykopnutí“ měli připravovat postupně a dlouhodobě. Chlap, který měl do 25, nebo i kdyby do 20 doma fullservis a pak ho maminka „poslala do světa“ bude pravděpodobně stejně užitečný, jako ten, který bydlí s maminkou ještě v pětatřiceti.
Tak s tímhle naprosto souhlasím
… dost často slýchávám jak on tto nemůže, je to chlap a tamto nemůže je to chlap, například od kolegyň z práce, ve finále nedělá nic, nechá se obskakovat, maminka vypere, uvaří, uklidí, zařídí a vyřídí a ještě v 28 ho tam má nakýblovanýho.
@Hoa Mai píše:
Ovšem ten mladší je ještě ochotný je změnám, něco se váhu a má větší pravděpodobnost, že si najde nějakou partnerku. Ten starší už nemá takovou motivaci, když má doma zázemí bez práce. A mezi námi, kterého chlapa si ženská vybere radši. Pětatřicátníka, co žije sám a umí se o sebe postarat nebo pětatřicátníka, co žije s maminkou? ![]()
@Lady Bee souhlasím. Ale možná každá mluvíme trochu o něčem jiném. Já mluvim o tom, že ten vztah s matkou je lepší, protože tam nevynikají žádné třenice, narozdíl od vztahu otec-syn. Prostě dvě pohlaví (navíc s rozdílem generace) nedělají úplně dobrotu, ale je to naprosto přirozené a vlastně i „žádoucí“
Jde jen o to, jak to ustojí. A to i tady (jako ve všem) pak záleží jen na lidech a na jejich povahách.
@Fikta píše:
Ovšem ten mladší je ještě ochotný je změnám, něco se váhu a má větší pravděpodobnost, že si najde nějakou partnerku. Ten starší už nemá takovou motivaci, když má doma zázemí bez práce. A mezi námi, kterého chlapa si ženská vybere radši. Pětatřicátníka, co žije sám a umí se o sebe postarat nebo pětatřicátníka, co žije s maminkou?@Lady Bee souhlasím. Ale možná každá mluvíme trochu o něčem jiném. Já mluvim o tom, že ten vztah s matkou je lepší, protože tam nevynikají žádné třenice, narozdíl od vztahu otec-syn. Prostě dvě pohlaví (navíc s rozdílem generace) nedělají úplně dobrotu, ale je to naprosto přirozené a vlastně i „žádoucí“
Jde jen o to, jak to ustojí. A to i tady (jako ve všem) pak záleží jen na lidech a na jejich povahách.
Tak to je samozřejmě taky pravda ![]()
Mam tri kluky. Prostrednije tezce mentalne postizenej. Kdyby to pomohlo aby byl zdravej porodim klidne ddalsi tri kluky. Takze devcata at je to co je to nejcennejsi je mit zdravy dite ![]()
Také mám dva kluky a taky se nechci smířit s tím, že nebudu mít dceru…jsem strašně ráda, že je mám a že se nám podařilo mít je, jsou k sobě blízko a i tím, že jsou stejného pohlaví, snad k sobě budou mit blíž…planujeme tři děti…a strašně ráda bych to třetí holčičku. V okolí to poslouchám pořád, jeee, už se Vám to narodilo? A co máte, holčičku? Ne? Tak ještě to třetí! Třetí by jsme chtěli tak nebo tak, ale je pravda, že pořád tajně doufám, že mi bude přána
takže zakladatelko naprosto ti rozumím, ta touha mít obě pohlaví, myslím si, že ji má prostě většina z nás…