Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Sonarka píše:
Moje děti taky nemarodí, kluk vůbec, holka, když byla menší, teď nic… Až do minulého měsíce… Teď jsou pořád nachlazení, jeden i druhej, střídavě od září.. Rýma, kašel, pořád dokola… Aneb ať žijou rouškyÚplně jim tu imunitu vymrvili…
tys je nutila nosit rousky tam, kde nemuseli?
@matkabagristy píše:
tys je nutila nosit rousky tam, kde nemuseli?
Já určitě ne… Ale syn nosil roušku celou docházku, dcera naštěstí byla do května doma, ale tam zase chyběl ten kontakt… Když je člověk celé dny a pomalu rok zavřený doma, tak je jasný, že pak chytne vše…
@Sonarka píše:
Já určitě ne… Ale syn nosil roušku celou docházku, dcera naštěstí byla do května doma, ale tam zase chyběl ten kontakt… Když je člověk celé dny a pomalu rok zavřený doma, tak je jasný, že pak chytne vše…
zaci se vratili do skoly 24. kvetna. Kratce nato byly zruseny rousky ve skolach krome spolecnych prostor (minutove zalezitosti), pres prazdniny mely moje deti rousky vyjimecne a od zari ve skole zas jen par minut.
@ontarova.stara píše:
Holky, já už to v sobě nemůžu dál držet a musím se přiznat. Na očkování jsem šla jen proto, že doufám v pravdivost hoaxu, že první dávka způsobuje neplodnost (antikoncepce podražila) a po druhé prý rostou prsa (ani to by nakonec nebylo marný..). Ty řeči o distančce a seniorech, kterými jsem krmila bagristovou, to byla jen zástěrka.
A fungovalo to nebo si chystáš kojící podprsenku s třemi košíčky? ![]()
@Julča001 píše:
Já bych fakt moc stála o nějaký skutečně relevantní výzkum, kde by lidi dostali sérum pravdy a museli uvést skutečný důvod, proč se nechali očkovat. Skoro to vypadá, jako by se většina obětovala pro blaho jiných a o vlastní zdraví a pohodlí nešlo prakticky nikomu. V krásném světě žijeme
To máš špatně, další generace vakcín bude mít naopak blokátor svobody projevu.
Už žádné stižnosti na vedlejší účinky. ![]()
@catch-22 píše:
Už žádné stižnosti na vedlejší účinky.
Jo. Tak ten už se pilně zkouší. ![]()
@Sonarka píše:
Já si myslím, že ty " prasata ", jako jsem já, mají prostě lepší imunitu
Ne nadarmo se říká - čistota půl zdraví, špína zdraví celé…
Taky dělají hrozně moc stresy… Já byla naposled nemocná někdy před 6 lety, když jsem se rozešla s milencemTo jsem prvně v životě měla angínu.
Ja zas naopak,
jak takovej poctivej deb*o dodrzuju barierova gesta.
Jenze kolem, napriklad v praci, uz vetsina nedodrzuje nic, bud uz lidem celej covid leze hore krkem a proste uz chteji zit normalne, uz nemaji mentalne kapacitu se covidem zaoberat, vycerpava je to, takze to vsechno uz ignoruji. Nebo jsou ockovani a z nejake podivne zotrvacnosti se nechteji vzdat viry v hoax, ze ockovanim chrani i okoli.
@My Melody píše:
Ja zas naopak,jak takovej poctivej deb*o dodrzuju barierova gesta.
Jenze kolem, napriklad v praci, uz vetsina nedodrzuje nic, bud uz lidem celej covid leze hore krkem a proste uz chteji zit normalne, uz nemaji mentalne kapacitu se covidem zaoberat, vycerpava je to, takze to vsechno uz ignoruji. Nebo jsou ockovani a z nejake podivne zotrvacnosti se nechteji vzdat viry v hoax, ze ockovanim chrani i okoli.
U nás v práci je hodně vidět, jak na to každý kašle… Zákazníci už vesměs bez roušky.. I v obchodech často potkávám lidi bez roušky… My na pracovišti taky vůbec… Lidi jsou z toho otrávení, unavení… Je to už dlouhé. Chápu, že ta nemoc může být nebezpečné… Ale já to od začátku brala tak, že takových nemocí je strašná spousta. Člověk se nemůže pořád schovávat. Tady se pořád mluví o kolektivní imunitě, ale jak by něco takového mohlo fungovat, když protilátky, ať už po nemoci, či po očkování, vydrží sotva pár měsíců…? Podle by bylo lepší, to přijmout jako nemoc, která tu už zkrátka bude… Dodržovat určitá pravidla, jako třeba nechodit s příznaky mezi lidi, posilovat imunitu, případně se očkovat, kdo má zájem… Co jiného můžeme dělat. Ale tohle omezování, zavírání a pod, už je víc než směšné.
@catch-22 píše:
A fungovalo to nebo si chystáš kojící podprsenku s třemi košíčky?
Zklamalo mě to, jsem doufala, že si na to položím kafe a snídani
.
@catch-22 píše:
Už žádné stižnosti na vedlejší účinky.
@ontarova.stara píše:
Zklamalo mě to, jsem doufala, že si na to položím kafe a snídani.
Baby, you make me wish I had three hands.
![]()
@Popeladym píše:
Nepsala jsem, že to chytnou jen nevyrovnaní. Jen to, že oslabená psychika, nepřidá fyzické odolnosti.
No alebo fyzicke ochorenie sa prejavi v psychike - manifestuje sa v tej oslabenosti psychiky, ako si to nazvala.
Neber to ako utok, ale ked pocujem, ze si niekto moze za niektore ochorenie stresom, velmi silno nesuhlasim. To akoby robilo z ludi vsemocne stvorenia, ktore su schopne regulovat si svoje ochorenia a cas, kedy telo definitivne dosluzi. Co ale z praxe pozname, ze nefunguje. Nevieme sa vyhnut smrti nasou vlastnou volou. Vsetci disponujeme telom, ktore ma svoju zivotnost a rozne geneticke predispozicie. A teda aj „zakodovane“ ochorenia, ktore sa v urcitom case rozvinu.
Ale k tej manifestacii choroby v psychike.. mala som zapal slepeho creva a tesne predtym, ako zacali bolesti som bola velmi, az nezvycajne uzkostna. Take pocity som nikdy predtym nezazila. A ked nastupili bolesti, uzkost sa zhorsila, bola dokonca este horsia ako fyzicka bolest. Neskor som niekde citala, ze prave tieto pocity davaju ludom informaciu o tom, ze ich zivot je v ohrozeni. Takze nebola uzkost a z nej som dostala zapal, ale pocit ma informoval o tom, ze sa deje nieco nezvycajne, co ma ohrozuje.
@Mkmkz píše:
No alebo fyzicke ochorenie sa prejavi v psychike - manifestuje sa v tej oslabenosti psychiky, ako si to nazvala.
Neber to ako utok, ale ked pocujem, ze si niekto moze za niektore ochorenie stresom, velmi silno nesuhlasim. To akoby robilo z ludi vsemocne stvorenia, ktore su schopne regulovat si svoje ochorenia a cas, kedy telo definitivne dosluzi. Co ale z praxe pozname, ze nefunguje. Nevieme sa vyhnut smrti nasou vlastnou volou. Vsetci disponujeme telom, ktore ma svoju zivotnost a rozne geneticke predispozicie. A teda aj „zakodovane“ ochorenia, ktore sa v urcitom case rozvinu.
Ale k tej manifestacii choroby v psychike.. mala som zapal slepeho creva a tesne predtym, ako zacali bolesti som bola velmi, az nezvycajne uzkostna. Take pocity som nikdy predtym nezazila. A ked nastupili bolesti, uzkost sa zhorsila, bola dokonca este horsia ako fyzicka bolest. Neskor som niekde citala, ze prave tieto pocity davaju ludom informaciu o tom, ze ich zivot je v ohrozeni. Takze nebola uzkost a z nej som dostala zapal, ale pocit ma informoval o tom, ze sa deje nieco nezvycajne, co ma ohrozuje.
Jak jsem psala, jedno s druhým souvisí. Dlouhodobý stres je škodlivý. Oslabuje imunitu a může být spouštěčem nemoci. To ale přece neznamená, že by si ji člověk sám způsobil.
@Mkmkz píše:
Urcite verim, ze pri apendicitide ci jinem stavu ohrozujicim zivot muze telo vyslat signal, ktery se projevi v psychice drive nez fyzicky. Tvoje telo urcite uz vedelo, ze ma v sobe problem, driv, nez se projevila fyzicka bolest.
Ale ze stres oslabuje imunitu, je take pravda. Ja jsem napriklad mivala 5 - 8× rocne zanet mocovych cest. Poprve v 1. rocniku VS a pokracovaly i v praci, celkove 11 let. Vsechna vysetreni jsem mela v poradku, snazila jsem se neprochladnout atd. Ale skola a zejmena pozdeji prace byla velmi stresujici. Posledni z teto serie zanetu jsem mela 2 tydny pred prvnim otehotnenim. Uz je to temer 8 let (stale jsem na MD/RD) a od te doby jsem mela zanet pouze jednou, a to pred 2 lety, ale to jsem tehdy opravdu hodne prochladla.
Edit preklepu.
Příspěvek upraven 29.10.21 v 00:24
@Popeladym píše:
Jak jsem psala, jedno s druhým souvisí. Dlouhodobý stres je škodlivý. Oslabuje imunitu a může být spouštěčem nemoci. To ale přece neznamená, že by si ji člověk sám způsobil.
Ano, to sa velmi casto hovori, ze stres oslabuje imunitu. Len mne to znie tak velmi vagne. Vedci hovoria o tom, ze stres je prirodzenou sucastou zivota kazdeho cloveka, ma dokonca svoj vyznam. Tak ako to teda je.
Myslim si, ze priciny ochoreni su multifaktorialne a nie je v nasich silach poznat, co je akoby zo stresu..
Asi reagujem prilis prudko a netvrdim, ze to je tvoj pripad, ale uz som sa stretla s tym, ze niekto presviedcal choreho cloveka o tom, ze si za chorobu moze sam, „pretoze sa stresoval“ - a toto ma hrozne vytaca