Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@cher píše:
@Lomikára myslím, že kdo chtěl, pochopil, jak to myslíš. Že některé ti začly hystericky něco podsouvat, je věc druhá, nakonec vymodelovaly z původního příspěvku něco naprosto jiného. Jejich věc. Kdo na dítě neustále štěká, nejspíš sklidí, co zasel.
@palapa píše:
@Lomikára ja ji neokrikuji. To jsem nepsala. Jen, ze to treba ta maminka myslela takto. Ja ji to rikam s usmevem, ze si muzem povidat venkua hlavne i proto, ze nakupovani je pro me utrpeni, tak chci byt vzdy rychle na vzduchu
![]()
Rict s usmevem, ze si muzete povidat venku je uplne neco jineho nez na dite stekat dle popisu zakadatelky.
@slavuska1 píše:
Ono všechno dítěti zakazovat, mít z něj vždycky hodné a tiché zlatíčko, to může být občas celkem kontraproduktivní. Taky jsem vyrůstala jako dítě, které nic nesmělo, nesměla jsem si sednout ani třeba v parku na lavičku, abych se neušpinila, všude jsem měla být ideálně potichu, máti byla vždycky taková ušláplá, submisivní, asi pocit, že je míň než ostatní, nevím, a vtloukala to do hlavy i mě.., já na slovo jsem ji poslouchala asi do 9 let, pak už jsem si dělala většinu po svém. to totiž nešlo. dostala jsem sprdunk, i když jsem si dovolila jen normálním hlasem promluvit na chodbě paneláku, že sousedi chtějí klid![]()
Ony to ty maminky možná fakt dělají proto, že mají pocit, že jsou něco míň, a že ony i jejich dítě, pokud se projeví, tak zaručeně budou všechny okolo obtěžovat. tohle pro svoje děti zase nechci, takže pokud to fakt není přes čáru, tak je nechávám…o našem příchodu ví běžně celý panelák
u dětí je normální, že se projevují hlasitě, mají radost ze života, spontánně zpívají, nahlas se smějí, když mají sedět, tak se vrtí, protože to není nic pro ně..mě se to na dětech právě líbí..a jestli to někoho obtěžuje, ať se uzavře do neprodyšné bubliny
(smaozřejmě nemluvím o extrémech, skutečně hlasitém řevu, atd.)
Já si hlavně myslím, že vždycky ta druhá maminka se chová blbě a dítě zlobivé..
přečetla jsem si všechno i pak odpovědď zaklatelky a přijde mi, že prostě neni možné, aby někdo jel pořád na medu, to prostě nejde- neznám takového člověka..
Otázky typu, jestli se někdo tak sám chová a nebo to omlouvá.. Nevím, mě prostě přijde, že maminky, které zrovna mají období, kdy jsou děti klidné, tak jsou na koni.. Myslí si, že když stačí říct miláčku to ne, a dítě je poslechne, tak je hotovo, ale ono to tak neni, někdo to tak nemá..
Mám kamarádku, která miláčkuje, domlouvá, je hodně taková, že vysvětluje, domlovuá, ale třeba ji kluk za celý den hází na hlavu kakáč, tak prostě už - konečně! vybuchne a zvýší hlas.. V tu chvíli jde okolo maminka s tichou holčičkou a může z toho…Vím, že ji to trápí, a bojí s echodit mezi lidi, protože má kluka fakt divocha, když nezakročí je zle, maminky koulí očima, že nic nedělá, třeba na hřišti, když přiběhne a konečně mu rázně domluví, tak zase může někdo říct, co po něm řve..
Nevím, začínám mít názor, že si má každý hledět svého..je pravda, že nikdo v tom obchodě nebyl, v tom případě nechápu smysl diskuse, protože nikdo nemůže říct, že ví jak to bylo..
Kvůli takovým hodnocením se pár maminek - co mají první děti necítí dobře ani v kolektivu, že nějaká máma, bude sledovat a hodnotit, co dělá a nedělá.. Sama jsem to zažila ty ušklebky a hodnocení, jak se chová či nechovám, ale už to mám za sebou, ale mám kamarádky, co mají první děti a prostě mě řekly, že nerady chodí do kolektivu, kvůli těm zasoužilým matkám, co sledují co bude, jak se kdo zachová..
![]()
zajímavé téma, nechápu tyhle starosti, pokud mi cizí dítko nekope do košíku či nerozhazuje věci v supermarketu je mi to fuk, kolikrát když vidím zoufalou maminku, která se snaží všemi možnými způsoby udržet dítko v košíku, tak jí polituju, protože to moc dobře znám ![]()
taky mě baví, když synovi zakážu koláč, sušenku nevím co (má intoleranci laktozy) a nějaký dobrák jde a tu sušenku mu dá, to je pak řev, když mu ji rvu z rukou, to jsem hrozná matka ![]()
jako nadávat děcku vulgárně je přes čáru, ael občas mám den kdy buzeruju všechny včetně dítěte, manžela, psů a koček, protože mi lezou na nervy. Vy ne? tak gratuluji ![]()
Ja treba vidim podstatny rozdil mezi skutecnou domluvou, vysvetlenim a opakovanim. (A jak si tu nektere pletou, neexistuji pouze dve polohy rev x tutilinkovani) Moje maminka s nami mela taky obrovskou trpelivost a to mel bratr teda dost divokou povahu a stejne na nas nemusela s vybuchem vzteku kricet. Neprijde mi uplne bezne, ze clovek zacne jecet, kdyz uz ma neceho plne zuby. Natoz pak na male dite. To jedlouhodobejsi jev v psychice dane osoby, jeji kratkodoba nebo dlouhodoba deprivace z nastalych situaci (malo penez, horsi moznosti realizace, nedostatek spanku apod.). Tohle chovani pak prenasime na nase deti a vskutku nehezke je pak videt takove situace kolem sebe. Proc je matka s jednim ditetem vecne na prasky rve po nem neustale a chlapec rozhodne neni divoky(hovorim konkretne) a pak je matka peti holcicek ajednoho vysneneho chlapce (konkretni priklad) a vsichni jsou v klidu, obchode si muzou povidat, pomahaji si, hezky si hraji. Ne nadarmo se rika, ze dite je obrazem svych rodicu (ano, vrhnete se na me, ale je to kolem videt).
Jeden priklad za vsechny.
Jedno slunne odpoledne na nadrazi sedel chlapec 5-6 let na lavicce vedle stala matka cucic do telefonu. „Maminko, maminko na nebi je mesicek.“ Bohuzel, nepeknym hlasem se ozvalo, aniz by vzhledla na nebe „to neni zadny mesic, to je mracek.“. „Maminko, maminko, tam je ale opravdu mesicek.“ V tom zniceho nic rvouci matka zjebala kluka, ze je uplne blb. y, kdyz nepozna mrak, ze mesic je jen v noci a at uz ji s tim neotravuje. Na nebe ani jednou nepohledla. Celou dobu brouzdala netem a dalsi pulhodinu ticheho hrajiciho se chlapce ani nevsimla.
Ne, nemysli si, ze ji chlapec obtezoval - choval by se jinak. Tohle je patologicke chovani hloupe slepice (dokonce me vic nastvalo, ze je hloupa, nez ze po nem rvala, jelikoz mesic se na nebi objevuje po cely den v ruznych rocnich obdobich v jine casove useky, ze
). A ano, tahle otravovala okoli a zive ji vidim uplne ve stejnych situacich jako zakladatelka. Rozdil mezi nastalym nenadalym stresem a chovanim typickem pro danou osobu poznate.
Nepotrebuji takove tisit, usmernovat, ani odsuzovat. At si je vychovaji, jak chteji, bohuzel se jim to vrati. Je mi jen lito, ze se deti techto matek uci nestandardnimu chovani, protoze neumet krotit sve vylevy, neumet se ovladat neni dobre. A to se ponese spolecnosti dal adal v dalsich generacich.
@catherine100
ne, kdyz mam vztek, tak zalezu do koupelny a uklidnim se. Kdyz me neco prudi rozdycham to, pripadne me to ani nezasahne vic. Jednam bezne s obrovskym mnozstvi lidi, kteri jsou ruznych mentalit (tim myslim natodu, kultur
) a ted, kdyz mam mensi oddych se nezmeni me jednani a nejednam tak ani s detmi. Nepotrebuji se vecne usmivat, i kdyz mi to jde samo, ale nepotrebuji nicit naladu sobe, ani okoli tim, ze sem zpruzena. ![]()
@shellmyska no já dokonalá nejsem ![]()
ač si s děckem často a docela i ráda povídám tisíc a jednou na téma zapadnutí bagru do bláta, tak někdy mám den, kdy prostě fakt ne ![]()
@kvaček já myslim, že matky typu o kterých mluví zakladatelka si hlavu z toho, že je někdo bude soudit asi moc nedělají. A tím nemyslím matku, která toho prostě má najednou moc a vybuchne.
Ale matky, které na děti furt řvou, neustále peskujou, jsou sprosté a přijde jim to normální. Kdyby si dělaly hlavu z okolí, tak by se tak chovat asi moc nemohly. Tyhle typy jsou spíš sebou tak jisté, že je něco takového moc nenapadne. ![]()
Já se třeba snažím nesoudit na první pohled, je mi to protivné, když někdo vidí jednu scénku a hned má jasno, to je pak takové ehm slepičí chování. To jsou podobné matky co tady na diskuzích zvrací u toho, že třeba nějaké dítě má plínky ve 3 letech, někdo ve 2,5 letech ještě kojí nebo někdo se opováží nakojit na veřejnosti, to není jen o výchově - prostě soudí a soudí aniž ví podrobnosti, ať se každý chytne za nos sám ![]()
Ale kdybych tu matku ze supermarketu zahlédla, tak asi taky zakroutím očima, budu z ní mít osypky, ale tak řeknu si, třeba má špatný den. I když já v takovýchto případech spíš pochybuji, že to je jen špatným dnem.
Prostě jsou rodiče, kteří děcka peskujou, jsou na ně zbytečně tvrdí, nebo je moc mydlí a nemusí to být tím, že mají náročné dítě, třeba si myslí, že taková výchova je nejlepší.
Tak proč to nepřiznat, že to i tak v tomhle případě být může. Jen říkat, že každý má právo an svou výchovu, to je sice pravda, ale tolerance není, že mi to tak přijde v pořádku ![]()
Mně se taková výchova nelíbí, kldině to řeknu na plnou hubu, každej má nějaký názor. ![]()
@catherine100 to nenio dokonalosti… ![]()
Ja jsem vycvicena od bratra, te si dokaze povidat o zapadlem bagru i po ste a to je mu 35. ![]()
Holky a ještě jedno takové malé OT. Stalo se vám naopak, že vás někdo cizí na veřejnosti naopak pochválil? Mě to obvykle dělají starší paní na takových těch krizových místech jako fronta na poště, MHD, protože jak se malej začne nudit, tak mu popisuju všechno okolo jak divá včetně letáčků, říkáme si říkanky a pak za mnou někdo přijde a hlásá mi, že jsem taková strašně hodná milá maminka, no potěší to, ale vždycky na to koukám, protože nějak nejsem zvyklá, že by člověka chválili cizí lidi na ulici nebo tak… jakože mě osobně by to nenapadlo jiné mamince říct.
@IvetJas ano, stalo, hlavne jak pises, starsi pani v dopravnich prostredcich a pak muzi ruzneho veku, hlavne otcove s detmi a pak starsi rocniky. Hodne se davaji do hovoru. ![]()
@shellmyska Tak to mě chválily jen ženy teda, tatínkům se asi moc nelíbím
jinak s tím hovorem jak kdo, někdo si chce hodně povídat, ale stalo se mi, že mi to paní řekla, popřála hezký den a zase odběhla někam pryč.
@IvetJas ano, stalo se mi to stejne. Nevidim na pochvale nic spatneho. Kdyz vidim zenu opravdu hezky oblecenou (tim nemyslim podle posledni mody apod. Ale skutecne vkusne, vhodne veku i situaci a hlavne s napadem) tak ji taky rada neco pochvalim. Nebo, kdyz nekde prosim o odpoved (urady, banky, informace, knihovny, archivy apod.) a vyjdou mi vstric i nadramec, takjim reknu, ze jsou mili a laskavi. Nepovazuji to dnes jiz za standard. Ale to je OT. ![]()