Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Riky69 píše:
Mě by zajímal váš názor maminky na to, že si to mají děti vyřešit samy. Já osobně si myslím, že děti do věku než nastoupí do školky tak ani pořádně nevědí, jak řešit konfliktní situace tipu on mi vzal moje auto?
jen se zkuste potkat s mym 2,5 letym na hristi, vase dite mu vzalo jeho autobus, na kterem je zcela zavisly, a to bys videla, jak by si to vyresil ![]()
@jane-e hm můj kluk to neumí, všem všechno rád půjčí a fakt nejde do sporu radši si jde hrát sám jinam bez ničeho ![]()
@kacz píše:
@lucenka pokud clovek někam jede, tak si může vzít náhradní obleceni. Já prevlikam i 3× za den. A co? Je to maly děcko. Prydit ho proto, ze jsem líná vyprat, takze nesmi na hřiště, mi nestojí za to. Tohle třeba nechapu zase ja.
No a já zase do vlaku nebo MHD náhradní oblečení neberu (náš nejčastěji používaný dopravní prostředek). Radši si vezmu jiné věci.
@IvetJas nemusí se ječet. Můj je dost háklivý na oblečení. Takže i jemu vadí, když je špinavý. Takže ho jenom stačí upozornit na co může. A nevypadá, že by mu to vadilo.
Já s tebou souhlasím! Včera sem byla na poště kde seděl chlapeček tak 3-4 roky a povídál mamí mamí koukej něco jí ukazoval přišlo mi to vtipné krásný hlásek úsměv na tváři a jeho MATKA na něj začala řvát bud tichoo mlč nehýbej se sedni si a bla bla bla už jsem jen nevěřícně kroutila očima po 15min čekání sem na nervy i já natož malé dítě
potkávám se s tím často a opravdu se snažím nikdy tohle nedělat když to syna prostě nebaví tak ho nějak zabavím v obchodě nosí mi jídlo dává do košíku nebo strká košík prostě ho zaměstnám zítra má dva roky
je to někdy boj netvrdím taky mi ujedou nervy ale nevylejvám si je na dítěti to nee.
@Riky69 píše:
@jane-e hm můj kluk to neumí, všem všechno rád půjčí a fakt nejde do sporu radši si jde hrát sám jinam bez ničeho
a ted, co je lepsi? ![]()
Možná ne tak úplně k tématu, ale jak tu byla řeč o tech nenechavých dětech, tak mám zkušenost, že bezpečno před nimi není ani mimo dětská hřiště. Na dětská hřiště nechodím z několika důvodů a tyhle přidrzlé děti jsou jeden z nich.
Byly jsme s tehdy asi dvouletou dcerou v jednom velkém obchodě. Měli tam zřízený pěkný dětský koutek, tak jsem ji tam usadila ke stolku. Pořád jsem byla poblíž, abych na ni viděla. Za chvíli se tam objevil chlapeček, hádala bych že tak o půl roku až rok starší než dcera, nevím. A začalo to. Cokoliv malá vzala do ruky, to jí hned sebral. Ne, že by si s tím chtěl hrát, prostě jí to vzal a zahodil, nebo dal někam, aby na to nedostala. Chlapeček zcela záměrně škodil a bylo vidět, že má radost, že může. Holka byla v té době taková tichá bambulka, žádné zkušenosti s dětmi neměla. Sledovala jsem je takhle asi deset minut, bylo mi holky líto, tak jsem ji chtěla odvést. Malá nechtěla jít, chtěla si tam hrát. Tak jsem ji nalákala na plyšáky, co tam měli kousek dál k prodeji. Prohrabovala si bednu hraček, když se opět objevil ten chlapeček. A znovu jí začal brát z ruky na cokoliv ona sáhla. Vůbec mu nevadilo, že stojím přímo nad nimi. Už mě to přestávalo bavit, tak jsem malé řekla, ať si vybere nějakého plyšáka, že jí ho koupím a půjdeme. Vybraly jsme krásnýho velkýho medvěda, poslední kus, a šly jinam. Chlapeček za námi. Medvěda jsem dceři odebrala, protože jsem tušila, že po něm chlapeček půjde. Taky že jo. Chlapeček mi pil krev celou dobu, tiše jsem pěnila, ale trpělivě jsem se snažila z této pro mě velmi nepříjemné situace s úsměvem na rtech vybruslit. Nemám ráda konflikty. On se po mně začal sápat a rval mi medvěda z rukou. Tohle byla ta pověstná poslední kapka, prostě jsem v tu chvíli k mému vlastnímu překvapení zařvala „a už toho mám dost“ a zároveň jsem trhla s medvědem. Chlapeček pustil, kousek popolétl, vyvalil oči, fňukl a zmizel. Chvilku jsem trnula, odkud se na mě vyřítí rozezlená matka, ale nic se nekonalo. Zaplatila jsem medvěda, ostatní nakupování jsem vzdala, protože jsem z tohoto všeho byla vyděšenější, než ten chlapeček. Super zážitek
@lucenka No náš právě jen na ručičky, obličej, oblečení ne, jako třeba kdybych ho k tomu vedla odjakživa, třeba by si na to zvyknul, tak jako po sobě vyhazuje odpadky do koše, ale tím, že by to bylo nárazové, by byl asi překvapený. Já to náhradní oblečení stejně musím brát, protože je ještě na plenách a opravdu hodně pije a stačí mu ji si popotáhnout a projede mu klidně po hodince, takže když už to oblečení beru kvůli tomu, neřeším ani, že si umaže zadek.
@pjetka Mě takto jeden, ale to už byl větší, asi pětiletý kluk, schválně děsil syna na hřišti. Syn tam prolézal takovým tunelem a ten kluk mu vlezl do cesty, tak syn vyběhl zpět. Pak jsem jeden vchod zablokovala, aby si to mohl syn projít v klidu celé a ten kluk šel za ním a začal na něj tlačit zezadu. Syn naštěstí jak je citlivý, tak to zvládl a já ho moc chválila a klukovi řekla, že to se prostě nedělá, to kluka viditelně vytočilo, že se ho syn nebojí
pak šel ten stejný kluk na houpačky s malou holčičkou a schválně drncal, ona mu říkala, ať přestane a on pořád, nakonec ho musela seřvat její maminka. Je smutné, že některé už tak malé děti se umí zabavit jen takto ![]()
Já teda nevím, ale jak můžeš vědět, že ta mamka nereaguje už jenom na nějaký náznak? Já na malou v krámu taky hučím, ačkoli se jen určitým náznakem pohne nebo loupne očima, ti co jí neznají to absolutně zpozorovat nemůžou, ale já vím, že se chystá někoho v okolí plácnout po zadku (proč to dělá to netuším, ani kde to viděla, a jemné vysvětlování nepomůže, takže na ní výhrůžně sykám, občas ten hlas trochu zvýšit musím
). Takže ano, asi po celou dobu nákupu obtěžuju svým pruzením celý obchoďák dle zakladatelky, ale to mám nechat malou, aby svoje okolí obtěžovala ona, a daleko nevhodnějším způsobem?
@marmelada78 píše:
Hele a když je jako čuně tak je to problém? Ty pereš na valše? Nebo já prostě nechápu v čem je problém.. Proč jsou pořád matky tak vystresované že je dítě špinavé. jako nezlob se, ale zastavit se s dítětem na hřišti a pak ho okřikovat at se neumaže, mi přijde na hlavu.
Tak ono to může být i tak, že pak dítě s matkou někam pojede MHD. A nechat se dítě vyválet v písku nebo ve špíně a pak řešit, že si nemůže třeba při čtyřicetiminutový cestě v busu sednout, protože by zašpinilo sedadla, tak ho radši upozorňuju, že si sedat do špíny fakt nesmí. A takový čuně nejsem, abych dovolila dítěti, aby zašpinilo sedadla v MHD.
Jo, a taky svoje děti dokola upozorňuju, že si na zem sedat nebudou v chladnějším počasí, nepotřebuju, aby mi pak kvůli chrblání nemohly do školky.
@lucenka píše:
jak staré máš dítě? Můj tedy je nemluvka, takže si nezpívá. Ale když se mě už asi po miliontý zeptá A kde? na tu stejnou věc, tak mu tedy řeknu ať už je laskvě chvíli ztich, protože moje nervy trpí.
Mám tři různého věku
Znám to, to není nic hrozného, je rozdíl říct něco takového anebo bejt protivná fůrie, které dítko buzeruje neustále.
@Anael píše:
Můj tříletý syn umí hymnu Viktorie Plzeň
taky šikulka
vy to máte dobrý, že u vás nic nehrozí, máte jen 1 velký klub, u nás je to horší no ![]()
@kacz Já toto třeba taky nechápu, sice jako jo, sušení prádla je náročné, taky máme starý vlhčí byt, takže jsou období, kdy to prádlo schne tři dny, ale mě by to přišlo líto si to neužít, když už na tom hřišti jsme. Hlavně já si nedokážu představit, jak batoleti vysvětlit, že jednou si může na hřišti hrát, jak chce a po druhé ne
to bych na něj asi fakt musela začít ječet pořád.