Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Kliid, pracuju v Nera jako nutricni terapeutka, uz skoro rok a pul - pokud nemate vypsanou nejakou dietu, bezne stravovani pro maminky se rozhodne v pohode pozrit da ![]()
@Fireangel souhlasim, ze se to pozrit da, ja jsem mela cisar, takze jsem byla den na dite. Ale zajimalo by me, jak je to s tou stravou pro kojici maminky, pise se tam, ze strava je kojicim maminkam prizpusobena, ale denne jsme mely cerstvy chleba nebo rohliky. Ja si nestezuji, meteda ty vypecene rohlicky moc chutnaly
ale nedoporucuje se jist kojicim starsi pecivo? nebo je to blud?
@Anet11 píše:
@Fireangel souhlasim, ze se to pozrit da, ja jsem mela cisar, takze jsem byla den na dite. Ale zajimalo by me, jak je to s tou stravou pro kojici maminky, pise se tam, ze strava je kojicim maminkam prizpusobena, ale denne jsme mely cerstvy chleba nebo rohliky. Ja si nestezuji, meteda ty vypecene rohlicky moc chutnalyale nedoporucuje se jist kojicim starsi pecivo? nebo je to blud?
No takhle. Nutriční terapeutka, co tu byla přede mnou, měla vypsané jídelníčky pro kojící maminky jako přísně šetřící, nekořeněnou stravu. Když jsem nastoupila, stížnosti maminek z porodnice ohledně nepoživatelnosti stravy byly, jemně řečeno, každodenní ![]()
Problém je v tom, že se tady nevaří, ale strava se dováží - a já si nemůžu moc vyskakovat, co se jídla týče. Měla jsem vlastně na výběr - buď naprosto normální jídlo, nebo tedy ta šetřící dieta, není možné sem dovážet X různých typů stravy. Vzhledem k tomu, že rodička je po porodu vyčerpaná a potřebuje se prostě najíst, dávám z mého pohledu přednost jídlu normálnímu - takže chutnému ![]()
To je, co se týče obědů. Ohledně pečiva, jednak je to strašlivě individuální, jednak vadí čerstvý chleba, rohlíky mnohem méně. A chleba by musel být opravdu čerstvý, rozuměj teplý
Bereme balený, trvanlivý, takže klid ![]()
Další věc - v porodnici jsou maminky pár dnů, a v prvních dnech mléčná žláza produkuje kolostrum, posléze prvotní mléko - ale v prvním cca týdnu je mléka tak malé množství (většinou se maminka první den - dva/tři rozkojuje), že není moc namístě řešit přísnou nenadýmavost. Důležitější je, aby se maminka dala po porodu dohromady, nabrala síly a doplnila energii, a chutná strava se jí mnohem lépe ![]()
A poslední - ano, pravidla diety pro kojící maminky se dost rozvolnila. Už se nedoporučuje přísná dieta, spíše je třeba pozorovat individuální reakce dítěte, jsou skutečně miminka, která určitou potravinu nesnesou. Trávicí obtíže jsou v prvních týdnech a měsících běžné, ne vždy je to v přímé souvislosti se stravou matky a je skutečně přednější, aby matka měla vyváženou, plnohodnotnou stravu - kojení je energeticky obrovsky náročné a pokud se maminka bude přehnaně hlídat a omezovat, může si taky pěkně ublížit. ![]()
@Fireangel
díky za tebe! Už se začínám těšit
Já tam naposledy rodila v říjnu 2010, takže jsem byla nucena požívat přesně to, co píšeš, tedy naprosto bez chuti. A se zbytkem taky naprostý souhlas. Třeba moje děti snášely opravdu téměř vše počínaje citrusovým ovocem a konče chilli kořením ![]()
@MisaHanuska píše:
@Fireangel![]()
![]()
![]()
díky za tebe! Už se začínám těšit
Já tam naposledy rodila v říjnu 2010, takže jsem byla nucena požívat přesně to, co píšeš, tedy naprosto bez chuti. A se zbytkem taky naprostý souhlas. Třeba moje děti snášely opravdu téměř vše počínaje citrusovým ovocem a konče chilli kořením
Nastupovala jsem v srpnu 2011 a nějakou dobu trvalo, než se to všechno dalo dohromady ![]()
Jinak - přesně, jak říkáš - mám čtyřletou dceru rk a půl kojenou, a taky byla „nucena“ zvládnout vše
Ječela kvůli bříšku bez ohledu na to, co jsem jedla, takže nazdar bazar ![]()
Další extrém je, když maminka kojí roční dítě, které už krmí téměř vším a sama drží přísnou dietu - vždyť kojí… to se do nikoho tady nenavážím, setkala jsem se s tím docela dostkrát ve své praxi…
Samozřejmě při kojení určitá pravidla zůstávají, není třeba sníst hlávku syrového zelí nebo konzervu fazolí, případně thajské kari s pěti papričkami… ale jinak… pestře, chutně, v rámci možností zdravě ![]()
@Fireangel Jo, jo. Já sice děti kojila jen 8 měsíců, ale i tak jsem to příliš neřešila, snad i díky tomu, že oni neplakali po jídle nikdy
. Máme i osvícenou paní doktorku, která říká, když maminka baští v těhotenství vše, tak si na to mimino prostě zvykne a je to
A u nás to teda funguje naprosto přesně. Naše tělo je prostě naprogramované a co dělá zle mamince, dělá povětšinou zle i dětem. U nás to jsou třeba kroupy a reveň ![]()
Ahoj, ráda bych obnovila diskuzi. Slyšela jsem, že z Neratovic odcházejí PA Věra i Milada. Je tam někdo jiný, koho si lze domluvit k porodu? Záleží mi na tom, aby byl porod co možná nejpřirozenější a aby byl bonding (samozřejmě v závislosti na našem zdravotním stavu).
@koala1 já myslím, že bonding v Neratovicích neumožňují, ale jinak tam bylo vše super.
@Anet11 píše:
@koala1 já myslím, že bonding v Neratovicích neumožňují, ale jinak tam bylo vše super.
Hm, tak já budu ještě zjišťovat dál, tohle je pro mě zásadní věc. Díky!
TAk mě zrovna bylo řečeno, že co se týká bondingu je porodnice v Neratovicích zcela nejvstřícnější z Prahy a okolí, a to včetně vyšetření novorozence na těle matky. Doufám, že se mi to v nejbližším dnu potvrdí.
V tomto směru to bylo ještě nedávno v Neratovicích právě pro tenhle úžasný přístup super. Akorát tam jsou prý nějaké „nekalé“ změny. Indulko, dejte tedy vědět, jak jste byla spokojená. Díky
@indulka Indulko, také bych moc poprosila o aktuální informaci. Poté, co odešly dvě tamní PA, tak netuším, jak to tam s přístupem vypadá. Vím, že i dřív bylo někdy těžké si bonding prosadit - prostě záleželo, jaký pediatr zrovna sloužil…
Mám stejné zprávy
V únoru 2012 jsem byla nejspokojenější pod sluncem, právě díky přístupu PA. Rozmýšlím se, zda nepojedu jinam. Čekáme mimi 20.6..
@Krumpolina píše:
Mám stejné zprávyV únoru 2012 jsem byla nejspokojenější pod sluncem, právě díky přístupu PA. Rozmýšlím se, zda nepojedu jinam. Čekáme mimi 20.6..
Já hodně ještě pročítám reference na Mělník, tam také celkem vstřícně respektují porodní plán (i když bohužel také záleží na tom, jestli člověk nenarazí na nějakého rutinního doktora).
Ale na Neratovicích vnímám jako velké plus, že v případě komplikací a následného císaře leží maminka hned po porodu na normálním pokoji a má dítě hned u sebe. A také se asi lépe tváří na ambulantní porody.
Jojo, i já mám v merku Mělník. Asi fakt pojedem tam. I když je mi to teda fakt líto.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.