Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@rozand píše:
@Modesta Řekla bych, že prosperující, dobře založené těhotenství neodejde s jednou chřipkou. Mně zas doktorka tvrdila, že za moje ZT mohl opar na rtu. Světě div se, v dalším těhotenství jsem měla jen během 1. trimestru opar asi 6×, ale vše ok.
Asi proto, že každé těhotenství je jiné i u stejné ženy. Nemyslíš??
@P4ja Není to prokázané, protože fakt není
. Co je hrdinského na tom nesedět měsíce doma na zadku, když mi nic není, fakt nechápu. Jako sorry, ale pokud už mluvíme o vycházkách, tak pokud je někdo na PN z tak stupidního důvodu, jakým je chřipková sezóna a možnost nákazy, na co přesně by měl mít vycházky? ![]()
@P4ja Takže preventivně nemá těhotná chodit nikam, když není hrdinka, protože co kdyby jí to dítě zabila třeba rýma…
@rozand
Teplota nad 38, zvláště pokud je pár dnů, může být hlavně v prvním trimestru nebezpečná. Deset holek to může zvládnout, jedenáctá to odnese potratem. Já bych té jedenácté fakt nechtěla vysvětlovat, že je dobře, že chodila do práce, kde se to vesele šířilo od několika lidí. Že na to může být hrdá.
@Modesta Tak znovu - takže všechny těhotné na jaře a na podzim bys nechávala na PN, aby nic nechytly? Teplota nebezpečná být může, nicméně tohle je fakt ujetý, zavřete se všechny do bubliny
.
Můj názor je takový, aže ta maminka sama ví, jak se cítí, a doktor neni blbý a a zná každou maminku osobně..)
nemůže se hodnotit stejně maminka, která je celkově fyzicky zdatná a pak maminka co každou chvíli s něčím marodí- nevím, třeba má často nemoce, má třeba návaly, a zvracení taky neni zvracení..
Mám dvě známé co měly takové zvracení, že i, když byly doma s mladším, tak jedna skončila na kapačkách, protože byla hodně vyhublá a nedostatek živin, a druhá teda do práce chodila, ale jak měla návaly, tak sebou sekla..
V rodině máme maminku, co otěhotněla po 15 letech, kdy se snažila a šla hned na marodku.. Jako jí někdo říkat, že těhotenství neni nemoc, tak ho asi pošle někam, a ještě ta, co má doma jedno, dvě, tři děti, když ona si vytrpěla, že nemůže mít děti..
Takže za mě.. Kdo zvládne blití, a všechno v pohodě, a chodí do práce at si chodí, kdo se necítí, máí právo být doma..
Já teda u prvního chodila pár měsiců do práce, u druhého jsem jsem vlasně byla doma s prvním, ale kdybych chodila do práce, tak taky jdu k lékaři, protože jsem blila za pochodu..
Tzn.. po 15 min natahování celý den, když byl inpulz. Vůně, předklon špatný atd.. Kolikrát jsem nedoběhla..
Zajímalo by mě, jak by se třeba na takovou pracovnici dívaly, např. za kasou, nebo servírka a nebo cokoliv s lidmi..
Příspěvek upraven 08.05.18 v 21:45
@rozand píše:
@P4ja Není to prokázané, protože fakt není. Co je hrdinského na tom nesedět měsíce doma na zadku, když mi nic není, fakt nechápu. Jako sorry, ale pokud už mluvíme o vycházkách, tak pokud je někdo na PN z tak stupidního důvodu, jakým je chřipková sezóna a možnost nákazy, na co přesně by měl mít vycházky?
Není to o tom, že nutně musíš dostat PN přece, ale že se může stát, že kvůli té stupidní chřipce a nebo něčemu stupidnějšímu můžeš přijít o mimčo.
Ale to nepochopíš dokud se ti to nestane. Taky jsem byla tak radikální.
@Janasas Nevšimla jsem si, že by tu někdo tvrdil, že když je na tom těhotná tak, jak popisuješ, nemá jít na PN. Já jsem do práce chodila, protože to šlo. Kdyby nešlo, šla bych na PN. Do kapaček jsem neměla daleko, představit si to umím.
@rozand píše:
@Modesta Tak znovu - takže všechny těhotné na jaře a na podzim bys nechávala na PN, aby nic nechytly? Teplota nebezpečná být může, nicméně tohle je fakt ujetý, zavřete se všechny do bubliny.
Tak znovu - nebránila bych ženské zůstat doma, protože někdo jiný byl okolnostmi donucen chodit do práce, když je nemocný. A protože v kanceláři je víc jak polovina lidí nemocných. Tak nějak rozlišuji mezi tím umožnit těhotné být doma a nařídit jí, že doma být musí.
@rozand no.. ale to je ono, každá ví jak se cítí, to že někdo běhá a blije každých pár metrů do práce např- neříkám, že ty, tak prostě druhá nechce..
Každý má volbu a hlavně lékaře!!! který ji zná..
Ale četla jsem to kousek níž, že tady někdo psal, že hodně blil a byl celkově nevyspaný, a slabý…
@Modesta s tou chřipkou souhlasím.. Neříkám, hned nechávat doma, ale jako je dobré si uvěodmit, že člověk si může narvat do sebe parelenů, Brufenu, různých kapek, a antibiotik a je za chvilku fit..
Sestřenka chytla něco hned na zhačátku okolo 9 týdne a tři týdny, se toho nemohla zbavit, protože nic nemohly těhotné, každé kapky, každé něco. NO samozřejmě to vylečila nevyléčila okolo 4 měsíce znovu a pořádná chřipka..
taky na mě hleděla švagrová, když jsme ji oznámila, že nachcípaní nééé, tak jakože jsme nějaká trhlá, ale říkám, nechtěla jsem pak několik týdnu, řešit virozu čajem s citronem než se člověk zalečí, pro jednu návštěvu..
V těhotenství jste třeba nejezdily v MHD? My auto nemáme, takže si to jinak ani představit neumím. Stejně tak mě v kanceláři nenapadlo zkoumat, kdo z kolegů je nemocný, tím jsem se prostě nezabývala
@Modesta píše:
@rozand
Teplota nad 38, zvláště pokud je pár dnů, může být hlavně v prvním trimestru nebezpečná. Deset holek to může zvládnout, jedenáctá to odnese potratem. Já bych té jedenácté fakt nechtěla vysvětlovat, že je dobře, že chodila do práce, kde se to vesele šířilo od několika lidí. Že na to může být hrdá.
Fajn, ať je ženská na neschopence v prvním trimestru, ale proč na ní být po celou dobu mi jasné není
@P4ja píše:
To je právě to. Jsou tady hrdinky, co chodily do práce až skoro do porodu, tahaly děti, jezdily MHD autem, zvracely atd., tak nikdy neuznají, že by to někdo mohl mít jinak. A když někdo potratil kvůli vysoké námaze, chřipce, tak je to kec a není to prokázané. Protože jim se nic nestalo.
Sytý hladovému nevěří, to je pořád dokola.
Prosím tě, co je hrdinského na tom nastoupit na MD v řádném termínu, určeném zákonem? To je standardní postup. A tahat děti? No, to už tak mají skoro všechny druhomatky. ![]()
@Mango_Lassi píše:
Prosím tě, co je hrdinského na tom nastoupit na MD v řádném termínu, určeném zákonem? To je standardní postup. A tahat děti? No, to už tak mají skoro všechny druhomatky.
Nepřijde mně na tom nic hrdinského bylo to myšleno ironicky.