Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
petch, zřejmě nemáš zkušenost se starostí o starého člověka, viĎ? jinak by jsi tohle nemohla napsat…zakladatelce bych ráda řekla, že jí chápu, a vím, jak to asi musí být těžké… v první řadě by se měly stydět její dcery..jak to že jí žádná nechce?? a na obědy chodí jo??? Petch, asi nevíš, jak jsou starý lidi nečistotní? Tím nemyslím vůbec, ale vůbec nic špatného…píšu to jen pro to, že tam vůbec nemá cenu nic předělávat, dokud tam babička bude.. zbytečně vyhozené peníze…myslím, že ideální řešení je vlastní vchod, místost pro babičku + objednat pečovatelku..je na to nárok zdarma ze zdravotního pojištění.. taky jsem to dědovi, 90 let udělala…a jak se nám ulevilo…
badela píše:
Ahoj Marto,
chápu, že jsi na to celé naštvaná a napsala jsi to tak drsně.
Až takové bezvýchodné to není. Podle plánku se dá barák i se zahradou krásně rozdělit a oplotit. Babičku tam můžete nechat dožít, dala bych jí jednu místnost a za důchod jí opatřila ošetřovatelku a snad by se o ní starali i příbuzní žijící přes plot. S babičkou to asi budete muset vyřešit s nima, když tam bydlí natrvalo. A že se má starat o vyřešení manžel, to je dobrá rada, ty by ses do toho montovat nemusela.
Babička si může ošetřovatelku platit z toho co jí stát přiklepne,ale jetli je schopná tak dostane 2000 ..jo a ještě pro zakladatelku PROČ BABIČKU NEPOSTAVÍTE KE ZDI A NAZASTŘELÍTE JAKO NEPOTŘEBNÝHO PSA?
NEBUDE SE ASPOŇ TRÁPIT V V DD ( jo jinak se tomu taky říká čekárna na smrt)
Anonymní píše:
petch, zřejmě nemáš zkušenost se starostí o starého člověka, viĎ? jinak by jsi tohle nemohla napsat…zakladatelce bych ráda řekla, že jí chápu, a vím, jak to asi musí být těžké… v první řadě by se měly stydět její dcery..jak to že jí žádná nechce?? a na obědy chodí jo??? Petch, asi nevíš, jak jsou starý lidi nečistotní? Tím nemyslím vůbec, ale vůbec nic špatného…píšu to jen pro to, že tam vůbec nemá cenu nic předělávat, dokud tam babička bude.. zbytečně vyhozené peníze…myslím, že ideální řešení je vlastní vchod, místost pro babičku + objednat pečovatelku..je na to nárok zdarma ze zdravotního pojištění.. taky jsem to dědovi, 90 let udělala…a jak se nám ulevilo…
ahoj já ty zkušenosti mám o člověka který se ani vysrat nemohl dojt a nikdy nikdy bych nenapsala,že se o ni starat nebude a to to nebyla moje babička
Chování zakladatelky jí její dětí vrátí. nehledě na to,že si tam babička mohla dát celoživotní užíváni. Ona je asi celá rodina ňejaká divná když nikdo o babičku zájem nemá no vrána k vráně sedá
Anonymní píše:Marta2222 píše:
kam ji dame když ji nikdo nechce, a já se o ní teda starat nebudu.a do domova jít taky nechceTakže babička vám darovala dům se zahradou, ale vy ji tam nechcete a rádi byste, aby si babičku vzal někdo jiný domů. Dům ale chcete.
Hm, tak k tomu jedině dodat, že šťastná to žena!
Sin
Mila Marto, s timto prispevkem nelze nez nesouhlasit. Babicka vam dala barak a vy cekate,ze si ji vezme nekdo jiny a bude se o ni starat? To snad nemyslite vazne. To je smutne. Jeste si vymyslete, kam ji „odlozite“. Snad vase deti s vami nebudou na stari zachazet stejne…
PS: Mam na starosti temer devadesatiletou babicku manzela, jen sama s manzelem. A babicku fakt vyhazovat nebudeme, ackoli je jiz temer nesobestacna (jeste chodi ale uz spatne), a mne by to jako uplne cizi osobe mohlo byt uplne sumafuk…
Milá barborkab, babička nám baráček darovala, s tím že se oní budou starat její 3 dcery.Baráček máme přepsaný na sebe 10 let a domluvili jsme se že my si mezitím pořídíme byt, který jsme koupili za 700 000kč to je jako za darmo nebo co:-( ?
Nikdo nám na to nedal, tak vo co de?
Jsme mladí a musíme taky nějak žít.Ona nechce aby jsme se o ni starali, když skoro vůbec nejsme doma a stejně by tam byly ty tři dcery, což mi dejte za pravdu, že bychom se tam už fakt pletli pod nohama. Je to malý baráček.Navíc vše co uděláme tak je špatně, udělali jsme novou koupelnu co chtěla a už je to špatně, ted děláme pořádek na zahradě kde je mrdnik a to je taky špatně, ale na druhou stranu chce abychom tam byli, tak to fakt nechápu
?
Tady mě snad nikdo nechápe nebo co?Moje formulace byla ukvapená uznávám ale situace je taková, že máme barák do kterého nemůžem a co uděláme je zle.Přitom má dceru vedle sebe s barákem jako kráva a měla by to být její povinost když se všechny tři dcery zřekly domu, tak jako i své matky? Jste divní.
Vy si hlavně musíte dupnout. „Dcerám“ bych řekla, že barák je váš a nic, co se tam udělá s nima řešit nebudete a nic jim do toho není. Jediný, s kým bych řešila, je babička. Oznámila bych jí, že bude probíhat rekonstrukce, že dostane vlastní bytovou jednotku se samostatným vchodem a že jí to tam všecko uděláte tak, aby se tam cítila dobře během rekonstrukce i po ní a bude to tak, jak si bude přát ona. Jiné příbuzné bych neposlouchala, neřešila, odpálkovala.
O zahradě bych si s tetou a dalšími rovněž udělala jasno, jednou je vaše a basta. Možná by stálo za úvahu vybudovat babičce nějaký koutek třeba před jejím vchodem, kde by mohla mít nějaké menší posezení, když jí přijde návštěva - ať si mají kde dát kafčo, pokud o to bude stát, může tam mít třeba gril na ty buřty pro ostatní příbuzenstvo. Prostě ať má všecko svoje.
Co se týče té péče - nevím, jestli má smysl si tady dokazovat, kdo je větší mučedník a kdo pečuje o víc přestárlých a nemohoucích příbuzných
Důležité je, že se dá najmout třeba ta pečovatelka, která bude za babi docházet domů podle potřeby, v jiných věcech se můžete střídat. U nás charita nabízí i službu, že za drobný poplatek člověku nakoupí, případně uklidí, je možné si objednat obědy. To by třeba stálo taky za úvahu, jestli máte možnost - nebo vzít jenom něco nejnutnějšího a třeba pak nějakou službu přibrat, když bude potřeba.
Marta2222 píše:
Milá barborkab, babička nám baráček darovala, s tím že se oní budou starat její 3 dcery.Baráček máme přepsaný na sebe 10 let a domluvili jsme se že my si mezitím pořídíme byt, který jsme koupili za 700 000kč to je jako za darmo nebo co:-( ?
Nikdo nám na to nedal, tak vo co de?
Jsme mladí a musíme taky nějak žít.Ona nechce aby jsme se o ni starali, když skoro vůbec nejsme doma a stejně by tam byly ty tři dcery, což mi dejte za pravdu, že bychom se tam už fakt pletli pod nohama. Je to malý baráček.Navíc vše co uděláme tak je špatně, udělali jsme novou koupelnu co chtěla a už je to špatně, ted děláme pořádek na zahradě kde je mrdnik a to je taky špatně, ale na druhou stranu chce abychom tam byli, tak to fakt nechápu?
Tady mě snad nikdo nechápe nebo co?Moje formulace byla ukvapená uznávám ale situace je taková, že máme barák do kterého nemůžem a co uděláme je zle.Přitom má dceru vedle sebe s barákem jako kráva a měla by to být její povinost když se všechny tři dcery zřekly domu, tak jako i své matky? Jste divní.
Já nevím, ale podle mne, jste spíš divní vy, když takto uvažujete. Je jedno, jestli má dcery, které se o ni nechtějí starat, ale vy jste barák zadarmo dostali, tak je přece logické, že se o babičku postaráte. Nechápu, co ti na tom přijde divného. No, babička má právo Vám domeček vzít, pokud se prokáže, že se o ni nestaráte, takže abyste se jednou nedivili. Já tedy nevím, ale co jste čekali? Že Vám babi dá domeček a půjde automaticky k dcerám? Tak to jste si tedy měli zjistit ještě dřív, než jste si domek přebrali. Nic není zadarmo. Pokud jste chtěli mít domek jenom pro sebe, tak jste si prostě měli domeček bu´d postavit, nebo koupit. Je logické, že pokud v domečku , který nemá zvláštní vchod, bydlí pohromadě více generací, tak to nikdy nemůže fungovat ke spokojenosti všech.
Ahojky, nemám s takovouhle situací žádné zkušenosti, jen jsem chtěla po přečtení příspěvků reagovat na par věci. Zakladatelka se neptzala co ji jednou udelaji jeji deti a pokud si je dobre vychova tak se o ni postaraji, tot muj nazor. Zakladatelcina maminka to neni a pri darovani baracku nepadlo ani slovo o tom, ze by se o ni meli starat a babi sama rekla, ze chce k dceram, tak nechapu proc se do zakladatelky navazite. Preji pevne nervy a hodne zdaru!!!!
Samozrejme ze ked babka dom darovala, tak s tym ze sa niekto o nu postara, a najpravdepodobnejsie vnuk ktory dom dostal. A nic na tom nezmeni ani to, ze babka stale hovori ze chce ist k dceram. Nasa babka tiez stale hovorila ze chce k najmladsiemu synovi do mesta, a on ked prisiel na navstevu tak jej cukrovkarke doniesol slahackovu tortu.
A hoci sa babicka pravidelne vyhrazala ze nas vydedi a dom da najmladsiemu (hoci na nom nemala ani to vecne bremeno odkedy sa dom po vojne postavil) tak sme ju za najmladsim neposlali, ale davali jej gumove plachty lebo plienky by boli v jej ociach velka potupa, a pod postel dali nocnik, lebo na zachod uz nevladala dojst.
To sa predsa tak patri, nie? Ona utierala s prepacenim posraty zadok ako mojej mame, tak mne, tak preco na stare kolena neurobit pre nu to iste?
A zakladatelkina babicka na tom este nie az tak zle. Je to iba protivna stara baba, ktora potrebuje pomoc, a pre ktoru bude najmilsie decko, stale to, ktore jej bude najviac chybat. Ale to este nie je dovod aby ju zavreli niekde do DD alebo hospicu a nechali cudzich ludi nech sa o nu staraju. Nehovoriac o tom, ze vela opatrovatelov povie ze nie su plateni dost dobre na to, aby robili vsetko co sa od nich vyzaduje, nie to este nieco naviac.
Nikdo se do zakladatelky nenaváží, jenom píšeme svůj názor. Od toho totiž diskuze jsou, víš? Nemůžeš čekat, že budou všichni na tvoji straně, když se na něco zeptáš. A to, že o starost při přepsání domu nepadlo ani slovo, je taky jedno. Obdarovaní si napřed měli zjistit situaci, tzn. co bude s babi, kdo se o ni na stará kolena postará apod. Nemůžu přeci čekat, že mi zadarmo spadne dům do klína a co bude s babi, už není moje věc.Ona tam jednou žije, takže je to moje věc, co s ní bude. Nebo můžu se tvářit, že se mě to netýká, ale pak musím být i připraven na to, že se jednoho dne babička naštve a domeček si zase zpátky vezme. I to je totiž možné, páč zákon je na její straně.
no koukam, ze to spada upne na jinou stranu nez by melo,ale tak co uz. zakladatelce preji hodne zdaru.
Přijde mi babičky dost líto. Má tři dcery, které na ni kašlou a když viděla jak se situace má, tak možná zkusila poslední možnost jak si zajistit aspoň trochu normální stáří a to bylo přepsání domku na zakladatelčina muže, o kterém nejspíš doufala, že by se jí jednou mohl revanžovat tím, že jí zajistí důstojné stáří. Jenže ouha, vnuk (předpokládám, že zakladatelky muž je jejím vnukem?) jí udělal koupelnu s vyhlídkou na to, že jednou bude jeho a tím to pro něj hasne a teď babčo buď někam vypadni nebo nás tu nech dělat co chceme, protože je to přece naše a dcery (které tu vyrostly) nám sem nesmí, když si tě nechtějí vzít. Nechci soudit, ale tohle mi připadá velmi velmi sobecké. Na jednu stranu chápu, že byste ten domeček chtěli a chtěli si s ním dělat co chcete (a kdo by nechtěl), jenže morální povinnost vůči babičce podle mě opravdu máte vy.
V současnosti se starám o mužovu babičku a ani ve snu by mě nenapadlo ji chtít někam vyšoupnout, i když má dvě dcery, které by se taky mohly starat. A to nám nic nedala
Prostě to tak je, starý člověk potřebuje, aby se o něj někdo postaral a když vám dala vše co měla, tak by bylo slušné zajistit jí alespoň to stáří.
Omlouvám se za prudký tón.
No asi mě ukamujete, ale zase já nechápu co vy ostatní máme proti zakladatelce. Přečetla jsem si její člávek znovu - poslední a pokud babičce udělali novou koupelnu, - nadává, pokud sama!!!! o to nestojí, aby se o nistarali, chce sestry, jenom jim tam remcá, že dělají všechno špatně.. Nevim, proč je špatná zakladatelka… Naopak ji chápu, kdyby psala, že chtějí bábu ¨vyhodit, tak je to jasné, že to neni správné, ale pokud něco pro babičku dělají, jak sama napsala, že jo, ale ona!!!! to neocení, nezavděčí se ji ničím, pisatelka sama psala, že nechce sama, aby se o ni starali, ale sestra, tak nevím, proč se obouváte do ní. Jenom neví, jak to vyřešit… Kdyby babička spolupracovala a chtěla jejich pomoct, tak to chápu, ale nechche!!!!!!!!!! chce sestry, což ale neni vina pisatelky, co si babička umane..Spíš byste měly nadávat na sestry, protože je to svobodná vůle babičky, že počítala s nima a oni nechtějí… co se má pisatelka vnucovat… nechápu některé, když někdo nestojí o pomoct, tak ji budete nadávat..hmmmm dobré.. ![]()
Já souhlasím s anonymní - rodinka se o babičku starat nechce, mají to jako rekreační místo. Barák nechtěli, ale kecat by se jim líbilo.
Prostě jednou jim babička barák dala, podle popisu nemyslím, že by to bylo proto, že vnuka nade všecko miluje a chtěla, aby ho měl právě on a staral se o ni - spíš to byla poslední možnost. A když jim ho dala, tak je jejich a další rodina tam prostě žádná práva ani nároky nemá. Můžou přijít k babičce na návštěvu, to je všecko. Ne lozit po celém baráku. Babička by taky měla respektovat, že jim to jednou dala a je to jejich (nikdo ji nenutil, že jo). Musela předpokládat, že si to budou chtít spravit. A nemyslím si, že je správné, aby měla od jejich baráku klíče celá rodina.
Vy se tu do zakladatelky opíráte, protože jste si vydedukovaly, že se chce babičky zbavit, ale o to tady vůbec nejde, kdo se o ni postará je úplně okrajová záležitost. I kdyby zakladatelčina rodina snesla babičce modré z nebe a na rukách ji nosila, stejně se jim po jejich baráku budou courat procesí příbuzných, odemykat si vlastním klíčem a kritizovat žaluzie, barvu obkladů a délku závěsů. Toto je třeba vyřešit a myslím, že na toto se i zakladatelka ptala. Nevím, jak by se vám, mravokárcům líbilo, kdyby k vám furt lezly nějaké tetky vašeho muže ![]()
Zakladatelčin přístup mi přijde
a věřím, že i jí se podobný přístup vrátí od jejich dětí, protože s čím kdo zachází, s tím taky schází.
Babička s těmito příbuznými měla barák prodat a za ty peníze si jít dožít do nějakého luxusního sanatoria.
Přijde mi samozřejmé, že když po někom něco dědíte nebo dostanete, tak se o něj i postaráte!! Proč si spousta lidí myslí, že můžou jen zadarmo brát?
Vím o čem mluvím, teď máme s manželem v podobné situaci tři babičky a jednoho dědečka.
Chápu že všechny pohorším, ale nemohla jsem si pomoct.
Petra