Domek po babičce, rodina... Nevím co máme dělat

Napsat příspěvek
Velikost písma:
50725
21.4.10 20:32

Jo a ještě mě tak napadlo - ale to je taky trochu okrajová věc. Kdybych se dostala s věkem do stavu, že bych potřebovala nějakou péči, nedejbože třeba měnit pleny, bylo by mi určitě příjemnější, kdyby tyhle věci kolem mě dělala některá z mých dcer a ne manželka mého vnuka (= v podstatě cizí ženská :roll: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
22.4.10 13:23

Anyua, jde vidět, že moc staré lidi neznáš. S tím musí každý přece počítat, když se nastěhuji do domečku, který třeba celý život obývala nějaká babička, že to nebude jen tak. Staří lidé jsou prostě takoví. Je jim líto, když se něco bourá, něco, co sami vybudovali. V tom jsou skoro všichni stejní. Mladí určitě věděli, jaká je babička před darováním domku, takže museli čekat, co přijde. Tzn. že bude babi remcat, když se bude něco bourat atd. Pokud chci mít klid, tak si mám prostě zajistit vlastní bydlení, kde budu bydlet pouze se svoji rodinou. Tyto záležitosti, kdo se o babi postará, si musím vybavit před přijetím daru, ať potom nejsem v šoku, že mi babi zůstane na krku. Jak jsem psala, prostě nic není zadarmo. A to , že jim tam chodí celé příbuzenstvo, je jenom jejich problém, že si neumí zajistit to, že je jednou dům jejich a pokud tam chce někdo přijít, tak slušně zazvoní a ohlásí se předem. Moje dobrá kamarádka dostala od své babi taky starý domek. Babi má 2 dcery a 1 syna a nikdo domek nechtěl. Kamarádka počítala s tím, že když tam babi bude bydlet, tak se taky musí o ni postarat, aby ji to aspoň trošku vrátila. V životě by ji nenapadlo spoléhat na to, že domek sice dostala, ale o babi at se postarají dcery. Tady v této diskuzi jdou přesně vidět naše charaktery, jak smýšlíme. Jednou budeme taky staré, a jak se Vám bude líbit, když třeba vaše vnučky nebo vnuci budou stejného názoru, jako máte nyní vy, tzn. ,že když se o babi nepostarají vlastní děti, tak já to tedy rozhodně nebudu. Je mi z toho smutno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
22.4.10 13:27

Jo a pokud přesto nějak spoléhali na to, že jim babi nezůstane na krku a oni se o ni rozhodně nepostarají, tak si měli zajistit přepis domu jiným způsobem. Tj. např. odkup domu za nějakou symbolickou částku, protože to není napadnutelné, ale darovací smlouva je napadnutelná a oni se můžou jednoho dne dočkat toho, že buď jim babi dům vezme, nebo po její smrti můžou tuto smlouvu napadnout její dcery.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
22.4.10 14:08

Ježišikriste :zed: :zed: :zed: To je fakt jak u blbých. Nikdo přece netvrdí, že se o ni zakladatelka starat nechce nebo nepostará, jenom by preferovala jiné řešení - to stejné, které preferuje i babička = být v péči dcer, které vychovala a od kterých logicky očekává, že by jí to teď měly oplatit. A mně na tom nepřijde nic špatného. Špatné by mi přišlo, kdyby babi proti její vůli strčili do domova. Jestli sis četla moje příspěvky, já navrhuju vybudovat babičce vlastní bytovou jednotku se samostatným vchodem, domluvit se s rodinou na rozdělení úkolů, případně zařídit obědy někde z charity, nepůjde-li to jinak + další služby dle potřeby, bude-li to ze zdravotních důvodů nutné, tak i tu pečovatelku. Toto je nepostarání se? Kdyby se o mě takto postaraly moje vnoučata, tak jsem šťastná jak blecha.

Nevím, jaké máš zkušenosti se starými lidmi ty, že se tím tak oháníš (a nechce se mi to fakt dohledávat, tak sorry), já zkušenost z rodiny mám a vím, že je to velice náročné, nemůžeš nic - nikam jet, ani na blbý výlet, na oslavu narozenin, jsi uvázaná u toho člověka 24/7. To je fakt něco, co bych pro sebe nechtěla, zvlášť když bych chtěla mimčo (což tam myslím v úvodu padlo), to ať se na mě nikdo nezlobí. Kdyby to jinak nešlo, tak bych to samo udělala, ale ono to jde. Proto si myslím, že kombinace péče rodiny a nějaké profesionální výpomoci, když je třeba není vůbec špatná. Možná jsem teda hyena, ale opravdu nevidím smysl svého života v tom, že podřídím všecko péči třeba o tu babičku, když existují jiné způsoby, které můžu nakombinovat, současně si odpočinout a babi bude spokojená, i když za ni přijde ta milá paní pečovatelka nebo někdo jiný, než já. Nevím, proč bych to dělala? Abych pak mohla do diskuzí psát, že JÁ jsem se od babičky nehla na krok a jsem teda ta nejlepší a nejúžasnější na světě. Opravdu nemám potřebu být mučedníkem, děkuju pěkně. Toto ti řeknou všude, kde se péčí o staré nemohoucí lidi zabývají - je důležité, aby si pečující mohl i odpočinout a nabrat síly. A to neznamená, že na toho člověka kašlou nebo jsou mu nějak nevděční!!!!!

Do pytle, to mě může fakt rozčílit, jak jsou všeci chytří a nikdo nemá tucha, co to vlastně obnáší :cert: Vůbec nevíš, za jakých okolností ten barák dostali, neznáš podrobnosti, jak to můžeš takto říkat? Fakt mi to nevyznělo, že by se babičky o ten barák prosili. Možná je dokonce prosila babička, aby si ho vzali a oni na to kývli. Třeba jim naslibovala, jak si to tam budou moct všecko udělat podle sebe. Třeba. To nikdo neví, ona chtěla poradit se situací, co má teď a jestli nemáš někde ve skříni stroj času, tak vůbec neřeš věci - jooo, tehdá jste měli / neměli - není to důležité a nikdo se na to neptal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
22.4.10 14:09

BTW - trochu mě mrzí, že už nepíše zakladatelka diskuze - jestli já se tu zas nerozčiluju zbytečně :think: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
22.4.10 14:19
Marta2222 píše:
kam ji dame když ji nikdo nechce, a já se o ní teda starat nebudu.a do domova jít taky nechce

Tak toto mě spíš vyznívá, že se o ni starat nechtějí. Nevím, proč se tak rozčiluješ. S tvých příspěvku mě spíš vyznilo,že souhlasíš s tím, že starost o babi není jejich věc. Jestli jsi to tak nemyslela, tak se omlouvám. Já přesto budu dále tvrdit, že když někdo dostane něco zadarmo, tak nemůže čekat, že ten druhý za to něco nebude chtít. A se starostí o staré lidi mám velmi bohaté zkušenosti, to bu´d bez obav. Máš prostě na to jiný názor, než já a jsi stejně přesvědčena o své pravdě, jako já, takže v tom se prostě neshodnem a nemá cenu se navzájem na sebe čertit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2216
22.4.10 14:22

A oni ten dar prostě nemuseli přijmout. Je jedno , jestli jim něco naslibovala nebo ne. On zná svoji babi a věděl předem, do čeho jde. Takže oni chudáci přebrali dům, tak je politujme. Tak toto by mne vážně nenapadlo, takto uvažovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Motýl Emanuel
22.4.10 14:58

Anguo

Napsala si to moc hezky a výstižně! Absolutně s tvým názorem souhlasím, tudíž nebudu psát už svůj!

• Citovat
  • Upravit
50725
22.4.10 18:03

No, jo, rozčílila jsem se :mrgreen: Protože nemám ráda, když jsou všeci chytří, ale poradit nikdo neumí :wink:

Můj osobní postoj, kdyby šlo o mě - upřednostnila bych jiné řešení, snažila bych se vyhovět babičce, která chce, aby se o ni staraly dcery. Nepřijde mi ani zavrženíhodné, že se jí zeptali na ten DD, někteří senioři tam vyloženě sami chtějí. Kdyby to opravdu nešlo jinak, o babičku bych se postarala - určitě bych nevyhodila babičku vlastní ani cizí, ale nakombinovala bych to vždycky tak, abych měla i volno a nebyla na to sama :nevim:
A celkem prostě zakladatelku chápu, že se jí do toho nechce, když by měla být jediná, kdo se bude o babi starat a ještě bude stejně ta špatná :roll: Zvlášť když bude na mateřské s miminem a bude mít svých starostí nad hlavu a k tomu ještě babču. Já bych to teda s novorozencem nezvládla, k tomu se klidně přiznám, ať si o mně myslí kdo chce, co chce :roll: Pak když je člověk zoufalý, tak se může stát, že vypustí větu typu „kam s ním“ - i když by toho člověka nikdy nikam nedal…

karinka píše:
A oni ten dar prostě nemuseli přijmout. Je jedno , jestli jim něco naslibovala nebo ne. On zná svoji babi a věděl předem, do čeho jde. Takže oni chudáci přebrali dům, tak je politujme. Tak toto by mne vážně nenapadlo, takto uvažovat.

Vidíš, a to já se snažím dívat na věci z různých úhlů pohledu. Možná proto hned někoho kvapem neodsuzuju :wink:
Litovat je asi nemusíme, jenom je dost možné, že si prostě mysleli, že to bude jinak, páč jim to tak bylo řečeno. Na tom mi nic zas tak moc divného nepřijde…
Ale víme o tom prd, třeba se jich zastávám zbytečně a máte pravdu, jenom mi přijde hloupé se do někoho pouštět, když nemám dostatek informací. Těch scénářů, jak to bylo můžou být desítky :nevim:

Motýl Emanuel - díky :-D Jsem ráda, že to někdo vidí podobně :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
petch
22.4.10 19:02

Zakladatelčin příspěvek jsem si přečetla ještě několikrát, protože ty kladné reakce nejsem schopna pochopit :nevim:
Zakladatelka jasně píše, že se babičky na baráku chce zbavit, aby jim uvolnila cestu k vlastnímu bydlení a stěžuje si, že si museli pořídit vlastní byt a zadlužit se a přitom by chtěli být na baráčku, ale ne s babi, starat se o ni zatím asi moc nemusejí, když babi může dělat oběd pro ostatní.
Takže já to chápu tak, že babi tam chce dožít a podle všeho si to i ve smlouvě pojistila (píše se v dalším zakladatelčině příspěvku) a zakladatelka chce aby si ji někdo (hlavně ne oni) vzal a postaral se o ni.
Babi je ale zatím soběstačná, až na tu zlomeninu a to se o ni stará někdo jiný, ale až zase bude samostatná, tak se chce vrátit do svého domečku, ale to zakladatelka nechce, protože by tam už chtěla bydlet bez ní.
No já fakt nevím, ale je mi z toho opravdu zle.
Fakt bravo
Petra :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
50725
22.4.10 20:18

Já nevím, já se snažím vžít do situace zakladatelky. Ono něco jiného je kázat a moralizovat o tom, co je správné a jak by to mělo být. Ale věřím, že všechny do jedné bysme byly na bednu z toho, že babi není čistotná, neuklízí po sobě (což pak musíme dělat my, bo nám to vadí) a po baráku nám courají procesí příbuzných. A netvrďte, že ne :wink: :mrgreen:

Argument, že to museli vědět předem, neberu. Nemuseli. Kolikrát člověk toho druhého fakt pozná, až když s ním žije - vždyť se to tolikrát projeví i v partnerských vztazích - a to se ti dva k tomu třeba bezhlavě milují… To snad taky známe všichni…

A nikdo nemůže vědět, jak se rodina zachová, jak bude reagovat. Já jsem taky byla překvapená (a my všichni), když u nás v rodině došlo a dědické řízení. Nikdy bych si to nepomyslela… :roll:

Možná to celé chápu úplně špatně, jenom se to snažím vidět jinýma očima, vžít se do situace.

Jenom mě mrzí, že zakladatelka nereagovala na příspěvky, které se jí snažily poradit, jak by se to mohlo udělat (třeba ty moje :-P ) a řešila jenom ty, co se do ní navážely. Škoda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.4.10 21:27

Promiň, ale nemůže být samaritánkou… uvědomuješ si, že i pisatelka má svůj život a co když i ona má starou matku - dávám příklad o kterou se musí starat nebo jiné starosti- od toho jsou tady děti aby se staraly o rodiče… spíš ukamenujte sestry, že kašlou na babičku… je zajimavé že v další diskuzi nadáváte všechny, že se nemá dávat starost o dítě babičcč, že přece matka je matka a ne aby tchýně hlídala… a tchýně neni povinna hlidat a starat se.. pisatelka neni její dcera, ona může pomoct v domácnosti, může ji nakoupit, ale ne o ni pečovat až bude nemohoucí.. takže naopak to neplatí… že dcery jse mají starat.. je to vztah matka dítě… a nezlob se, například já vím co obnáší starat se o starého a ani se ji n edivím.. sama mám na starost prarodiče jsem jejich vnučka a ta zodpovědnost je velká, léky, kdy k lékaři, oblékat a nyní i koupat když se někdy po… a to je bábi 84, dědovi 86 .. upřímně říkám, že to dělám, protože jsou moje krev, pro cizí ne… je to opravdu zodpovědnost, vy pořád vydíte jenom že se donese chleba, občas uvaří…u pisatelky třeba tak daleko to neni, ale časem být může, Spíš bych ji doporučovala si sednout s bábi a domluvit se co chce.. pokud ona nechce, aby se o ni pisatelka, starala tak co pořád chcete … pak už jenom tlačit na sestry… ale přesně vidím jak to je, sestry si k babičce zajdou jenom pokecat u kávy, ale jinak na všechno kašlou…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.4.10 21:36

Tvoji teorii bych chápala, kdyby ty sestry bydlely několik kilometrů od zakladatelky, ale bydlí blízko neli hned vedle?? domu pokud jsem to dobře pochopila… babička jim nedala dům, tak se nestarají… zakladatelka dostala dům, tedy manžel, a má se starat a kde je vztah matka a dcera… spíš mi přijde… my jsme nic nedostaly, starat se nebudem :cry:

• Citovat
  • Upravit
50725
22.4.10 21:56
Anonymní píše:
spíš mi přijde… my jsme nic nedostaly, starat se nebudem :cry:

Jo, tak to je přesné :palec: Přesně tak mi vyznívají i reakce místních „kritiček“ :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
22.4.10 22:07
Marta2222 píše:
kam ji dame když ji nikdo nechce, a já se o ní teda starat nebudu.a do domova jít taky nechce

Přišlo by mi trapné dostat dům a nepostarat se o babičku,ale hol to každý vidíme jinak, pokud se o ni nechcete starat nabídněte přepis domu tomu kdo se o ni postará a nebudete muset řešit, že si teta dělá na vaší zahradě co chce :mrgreen:
pokud je dům na mažela ,tak by se o babi měl postrat, můj strejda dostal dům a svojí babičce dosloužil, zůstal kvůli ní dva roky doma a staral se, neměl to jednoduché,ale to že dostal ten dům si to odmakal :palec:
jinak moc nechápu lidi co hrozně stojí o majetek,ale pak jim ti co jej vytvořili jsou na obtíž, opravdu bych se stydděla! :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová