Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@hanyny píše:
@Burj Chalifa @saadet Holky, já mám 3 děti a jsou mi směšné ty kecy o příjmu minimálně 100 tisíc, nezlobte se, ale to dost zavání snobismem. Mám kolem sebe rodiny, co mají 5 až 10 dětí a příjmy kolem 30 tisíc a nikdo z nich není závislý na státu ani na dávkách, nejsou to cikáni a děti chodí všechny čistě a pěkně oblečené.
Na dovču jedou třeba do Chorvatska pod stan a sami si tam vaří, nebo někam do Beskyd.
Ale vy, co tvrdíte, že nejde vyžít s 20 tisíci, jste s prominutím mimo zas pro mě.
20 tisíc pro 5 lidí? Přežít ano, kvalitně nikoli.
@Anonymní píše:
@atominnka děkuji.zapomnela jsem dodat že rejpalky zde nejsou vítány v téhle diskuzi. jinak chlap bere přes 20000.neco po dětech mám. ale teď už je spousta frcu takže to by nebyl tak problém. horsi je že bych měla už dve školačky.
20 000??? To je tedy pro 2 dospělé, 2školáky a mimino strašně málo. 100 000 mít samozřejmě němusíš, ale 20 je málo.
@hanyny asi vyžít lze, jde o priority dané rodiny…já třeba nepotřebuji dovolené u moře, drahé auto…ale chci dětem dopřát kvalitní jídlo, kvalitní vzdělání, zaplatit jim kroužky (teď mi spadla brada, když jsem šla syna přihlásit na jeden kroužek…až budou dva, budem mít i tak co dělat
a strašně by mě mrzelo říct, promiň miláčku, nemůžeš tam chodit
)
ale nemít možnost sehnat práci, tak prostě řešením neni další dítě, to je jen oddálení a prohloubení problému
@Janasas píše:
My máme dvě děti, taky mi končí mateřská za rok, třetí mě láká, ale já bych to asi udělala tak, že bych si nechala jakoby odrůst děti- škola, školka, rok dva práce a pak třetí..
jo, tohle mám v plánu o já ![]()
@hanyny ale samozřejmě, že to jde - vyžít. Když někomu nevadí žít z ruky do huby, tak klidně. Já bych do 3dětí s příjmem 20 000 a rodičákem nešla.
@catherine100 píše:
@hanyny asi vyžít lze, jde o priority dané rodiny…já třeba nepotřebuji dovolené u moře, drahé auto…ale chci dětem dopřát kvalitní jídlo, kvalitní vzdělání, zaplatit jim kroužky (teď mi spadla brada, když jsem šla syna přihlásit na jeden kroužek…až budou dva, budem mít i tak co dělata strašně by mě mrzelo říct, promiň miláčku, nemůžeš tam chodit
)ale nemít možnost sehnat práci, tak prostě řešením neni další dítě, to je jen oddálení a prohloubení problému
O kroužcích mi mluv, dneska jsem taky platila a čuměla ![]()
@atominnka já jen doufám, že si to za měsíc nerozmyslí, bych ho přetrhla jak hada
![]()
@hanyny aj ja mam 3 deti a z 20000 rodina s 3 detmi nevyzije. nie sme nejaka rozozrata rodina ale to je realne velmi malo, hlavne tam chyba priestor na vytvorenie nejakej rezervy a v pripade zakladatelkinej rodiny je velke riziko aj to ze financie prinasa len manzel. nevie si najst pracu s 2 detmi, pochybujem ze s 3 to bude lepsie.
vyriesit situaciu 3 dietatom je ist z blata do kaluze
@Burj Chalifa Já netvrdím, že je to nadprůměr, ale žít se tím dá. My máme teď už mnohem víc, ale žili jsme i z 20 tisíc, když jsem byla na mateřské. Domek máme svůj, tak peníze na bydlení do 5 tisíc, zbylo nám na útratu 15 tisíc na měsíc, dvě starší děti byly na základce, takže výdaje jen na obědy kolem 500 na měsíc na jednoho, jinak jsem vařila doma, na dovolenou i na hory jsme jeli každý rok, na kroužky chodili.
Nechci se pouštět do filosofických debat o životním štěstí, ale teď máme příjem 3× větší než tehdy a šťastnější mě to nedělá. Mám psychicky dost náročnou práci, domů přijdu nervózní a vyčerpaná, manžel to samé, všechno se odehrává v poklusu. Já mluvím z vlastní zkušenosti, ne hypoteticky. S 20 tisíci se v 5-ti lidech vyžít dá a ta rodina může žít poklidně a šťastně, když umí hospodařit ![]()
@Anonymní píše:
@zuzukobylka práci shanim každej den koukam na net.ale potřebují na ráno. ale široko daleko nic tak max 30km od nás. a když řeknu že potřebují na ráno tak se na mě dívají jak na krypla
Tak budeš muset dojíždět dál. Práce v místě bydliště je luxus… Také dojíždím a neždímu stát. S 20tis i na 4 lidi je málo, natož na 5. Holka, pořádně to rozmyslete…
@Anonymní píše:
@zuzukobylka práci shanim každej den koukam na net.ale potřebují na ráno. ale široko daleko nic tak max 30km od nás. a když řeknu že potřebují na ráno tak se na mě dívají jak na krypla
a myslíš, že pak se 3ma dětma to bude lepší? Nebude… jinak chápu, tak sháním práci jen na ranní, max noční nerbo mezisměnu,… a je to bída. ale já jsem do ledna ještě doma, tak snad seženu
@Anonymní píše:
Zdavím, potřebovala bych poradit, jsem v celkem složité situaci, mám dvě holčičky a zvažujem nad třetím mimkem, ale nevím jestli neudělám pitomost, ted momentálně jsem na pracáku, manžel jezdí na tejden do pryč, ale ne pořád, jen když je potřeba. Na pracáku jsem z toho důvodu že jak povýšil a jezdí pryč, nemám kam dávat děti. tudíž nad tím přemýšlíme, že by bylo zase na tři roky postaráno o děti. mimko mě láká, chtěla bych ho, ale nevím zda to zvládnem hlavně co se financí týče!!!co byste dělaly na mém místě? dík
myslím si, že na dnešní dobu jsou tři děti luxus, všechno je hrozně drahé. Sama mám dcerku a teď čekám miminko, ale třetí.. taky by mě to lákalo, ale radši budu mít dvě o které bude postaráno. Když chcete dávat kvalitní stravu, kupovat kvalitní boty, jezdit na výlety.. tak tři děti jsou finančně třeba pro nás moc a to manžel má slušnou práci, bydlíme v domě a žije s námi mamka, která nám přispívá na domácnost. Stejně vycházíme jen tak tak. Takže za mě je to blbost, leda bys otěhotněla náhodou.
@hanyny Promiň ale s dvaceti tisíci se opravdu se třemi dětmi nedá vyžít - sorry ale kde máš jídlo, plínky, oblečení, výlety ( nebo děcko zavřeš doma? ) kde máš potom kroužky, věci do školky, školy, Vánoce atd atd.. kéž bys měla pravdu, ale nemáš.
@hanyny 5000 za dům na měsíc? No.. my máme i s hypo přes 8000 Kč jen za poplatky na domě + 2000 čtvrletně jako pojistku. Do toho se sem tam něco po… jako všude. Jsme rádi že výjdeme. Na konci měsíce to není nikdy růžový. I když úspory mám ale když nemusím nesahám do nich a manžel pro tvoje info bere skoro 30 000 a moje máma, která s námi žije nám příspívá 7500 Kč a já mám RD taky 7500 a kolik máme dětí? Zatím jedno - jenže chci aby se kvalitní stravovala, měla kvalitní zdravou obuv, na hadry kašlu - klidně koupím z bazaru, ale jak půjde do školy, tak to nemůžeš udělat. Byla by za outsidera. Jsi fakt hustá, když si myslíš že se dá skvěle vyjít s 20 000 pro pět lidí - možná tak s chlebem a margarínem, pač to ti ani na máslo nestačí. Ale OK, každý holt má asi laťku nastavnou jinak. Já Tě nesoudím, je to tvoje věc, ale holky mají pravdu - v dnešní době kde stovky lítaj vzdchuem je dvacka fakt sakra málo!!
@Kiki24042014 Jak jsem psala- po zaplacení energií nám zbývalo cca 15 tisíc. Plenky mě stály 1000 Kč na měsíc, jídlo cca 8 tisíc, to je 9 tisíc. 6 tisíc měsíčně nám zbývalo na kroužky, výlety, oblečení, nám to stačilo.
Občas měl manžel nějakou odměnu, to jo, třeba 5 tisíc 2× za rok. A z mojí mateřské ( přes 7 tisíc) se platilo spoření a odkládalo na nečekané výdaje, takže tu jsme do měsíčních výdajů nepočítali.
Ty bys třeba nevyžila, já jo, tak mi netvrď, že to nejde ![]()
@hanyny Tak pak ty netvrď tak je to jednoduchý a že to jde - kde máš náklady na cestovné? například? atd.. nepoučuju tě, ale je lepší mín dětí ( teda když to jde ovlivnit ) a dopřát jim, než víc a pak kupovat levný mlíko a boty z druhý ruky. Zní to třeba hnusně, ale myšlený to tak není.. jen mě udivuje že někdo, kdo prostě nemá prachy tady přemýšlí nad třetím dítětem, když nezvládá ani ty dvě.