Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Barush ahoj, zaujala ma ta domaca skola. Ked ti skonci RD budes v tom pokracovat alebo sa potom vratis do prace? Alebo do akeho veku najvyssieho taketo ucenie planujes? Ked ich vyucujes doma, ako casto musia do skoly na preskusanie?
Kdysi jsem jako samozivitelka musela vyjít se 7.000 a školčetem. Dalo se to. Pak s 10.000 a školákem. Bydlení mi vzalo tuším 5000. Většina maminek, co tady píši, ze s 20 pro 5 lidi vyjdou v pohodě, by zřejmě z mého přijmu jeste ušetřily, což netuším jak, ale asi jsou dobre. Ja žila těžce na doraz, obědy ve škole, kroužky, synův sport a později sporty (ne jen poplatky, ale i vybaveni), škola v přírodě, hory, tábor, příměstský tábor… oblečeni jde do určitého veku kupovat ve frcu, Nebo třeba c&a hm bylo na děti v te době za hubičku, nevím jak ted. Takže jo, souhlasím s tím, ze menší děti = menší náklady. Ale co až vám ti mali skritci vyrostou? Umíte z hlavy vytasit rozvahu rodinného rozpočtu - bravo, ale víte jakou spotřebu všeho ma pubetrak? 1500 pracovní sešity a učebnice, boty, nebo hadry z frcu nebo po někom bych mu fakt v 18 letech nedala a i v levnějších obchodech stojí jak na dospelyho, 2× ročně divadlo se školou (oblek je samozřejmost, ale dejme tomu, ze si ho pujcite, nebo podedi po tatovi, stejně si v tom připadají jako idioti), několikadenní výlety se školou, adapťaky (2-3000), hory, v našem případě rovnátka a výuka dalšího jazyka, taneční, pred prázdninami platba mezinárodní zkoušky z AJ (ano nemusel by ji mít, dá se kvalitně žít i bez toho, ale ja to beru tak, ze mým úkolem je vybavit ho do života jak nejlépe dokážu, takže když přijde s tím, ze si chce udělat FCcka, tak neřeknu nic jinyho, než „kolik?“. A víte kolik toho „sežere“?
třeba 8 kurecich křídel s ryzí na posezení a to ma pred tím polivku. A za dvě hodiny ma zase hlad.., Náš rodinný rozpočet je víc než 20.000, každou kačku nepočítám, ale mít tohle „dítě“ 3×, tak to fakt nedám.
Takže si zakladatelko spis uvědom, jestli to zvládnete za 10-15 let. Jasne, pujdes do práce, ale po 10 letech doma se o tebe zaměstnavatele vázne nepretrhnou.
@rodinka4 Když mi skončí rodičák, budu v IV samozřejmě pokračovat. Původně jsem plánovala pouze 1.stupeň, ale čím víc vím o školství tím víc jsem přesvědčená že zkusíme i ten druhý stupeň. Já se nahlásím jako osoba pečující o dvě a více děti do 15 let, tím pádem za mě zdravotní bude platit stát. Podívej se na stránky zš Březová, mají to opravdu vychytané, pro žáky vyšších ročníků mají dokonce online hodiny po skypu a spoustu dalších „vychytávek“. Pan ředitel dokonce někde zmínil, že by rád jednou založil i takovou střední školu s možností IV.
Na přezkušování se chodí pololetně, dětí ze zahraničí mají možnost snad i po tom skypu.
@Maden píše:
Kdysi jsem jako samozivitelka musela vyjít se 7.000 a školčetem. Dalo se to. Pak s 10.000 a školákem. Bydlení mi vzalo tuším 5000. Většina maminek, co tady píši, ze s 20 pro 5 lidi vyjdou v pohodě, by zřejmě z mého přijmu jeste ušetřily, což netuším jak, ale asi jsou dobre. Ja žila těžce na doraz, obědy ve škole, kroužky, synův sport a později sporty (ne jen poplatky, ale i vybaveni), škola v přírodě, hory, tábor, příměstský tábor… oblečeni jde do určitého veku kupovat ve frcu, Nebo třeba c&a hm bylo na děti v te době za hubičku, nevím jak ted. Takže jo, souhlasím s tím, ze menší děti = menší náklady. Ale co až vám ti mali skritci vyrostou? Umíte z hlavy vytasit rozvahu rodinného rozpočtu - bravo, ale víte jakou spotřebu všeho ma pubetrak? 1500 pracovní sešity a učebnice, boty, nebo hadry z frcu nebo po někom bych mu fakt v 18 letech nedala a i v levnějších obchodech stojí jak na dospelyho, 2× ročně divadlo se školou (oblek je samozřejmost, ale dejme tomu, ze si ho pujcite, nebo podedi po tatovi, stejně si v tom připadají jako idioti), několikadenní výlety se školou, adapťaky (2-3000), hory, v našem případě rovnátka a výuka dalšího jazyka, taneční, pred prázdninami platba mezinárodní zkoušky z AJ (ano nemusel by ji mít, dá se kvalitně žít i bez toho, ale ja to beru tak, ze mým úkolem je vybavit ho do života jak nejlépe dokážu, takže když přijde s tím, ze si chce udělat FCcka, tak neřeknu nic jinyho, než „kolik?“. A víte kolik toho „sežere“?třeba 8 kurecich křídel s ryzí na posezení a to ma pred tím polivku. A za dvě hodiny ma zase hlad.., Náš rodinný rozpočet je víc než 20.000, každou kačku nepočítám, ale mít tohle „dítě“ 3×, tak to fakt nedám.
Takže si zakladatelko spis uvědom, jestli to zvládnete za 10-15 let. Jasne, pujdes do práce, ale po 10 letech doma se o tebe zaměstnavatele vázne nepretrhnou.
Napisu ti ze tabor je zbytocnost a na tu skusku z AJ si moze zarobit na brigade, to co si vymenovala su uz vsetko nadstandardy pre niekoho. To je ten rozdielny pohlad na vec. Ja mam teda male deti a 20000 uz nestaci teraz. Zaciatok skolskeho roka je vzdy financne narocny, potom zas vsetkym nasledne treba zimne oblecenie a topanky. Potom idu Vianoce, potom… Zakladatelka mysli len na dobu rodicovskej, to dostane nieco od statu a ma vystarane. Co bude potom sa uvidi potom. To ako politici, len na 1 volebne obdobie, potom sa uvidi ci nas este zvolia. A tak to aj vyzera.
@Barush zaujimave to je. Ja osobne nemam na to odvahu, ale paci sa mi ze su aj taketo alternativy a ked ma niekto k tomu vztah tak preco nie. Pozriem si tu stranku.
@rodinka4 já bych zase neměla odvahu dát ty naše miláčky do školy na denní studium
Ještě mě napadá další pozitivum, na žáka dává ročně stát kolem 35 000,– kč. Na žáka v IV však škola dostane ale jen 25%. Vzhledem ke třem našim dětem tím pádem ušetřím státu mnohem více peněz než co dostanu od ÚP ![]()
@xjuklickova jako osobě pečující o dvě a více dětí platí zdravotní stát. Ale stejně mám v plánu být brzy OSVČ takže si ho budu platit já.
@xjuklickova Né že by tedy bylo mojím cílem „státu šetřit“, to tedy určitě ne, vzhledem k tomu že musím dýchat otrávený vzduch, půdu mám taky zamořenou chemikáliemi a navíc to co teče do kapes je v řádech miliard, ale tak zase třeba nikdo nemusel platit za medikaci při porodech nebo za pobyt v nemocnici ( i když to tedy asi platí pojišťovna)
Víš, já všeobecně nesouhlasím s tímto státním systémem, ale to by bylo nadlouho.
Omlouvám se za OT ![]()
Já jen že do třetího dítka bych šla, peníze nejsou ukazatelem opravdových hodnot.
@Barush píše: :https://www.emimino.cz/…il/rodinka4/ já bych zase neměla odvahu dát ty naše miláčky do školy na denní studiumJeště mě napadá další pozitivum, na žáka dává ročně stát kolem 35 000,– kč. Na žáka v IV však škola dostane ale jen 25%. Vzhledem ke třem našim dětem tím pádem ušetřím státu mnohem více peněz než co dostanu od ÚP
ptala jsem se kvůli tomuhle…
@Barush píše:
@xjuklickova Né že by tedy bylo mojím cílem „státu šetřit“, to tedy určitě ne, vzhledem k tomu že musím dýchat otrávený vzduch, půdu mám taky zamořenou chemikáliemi a navíc to co teče do kapes je v řádech miliard, ale tak zase třeba nikdo nemusel platit za medikaci při porodech nebo za pobyt v nemocnici ( i když to tedy asi platí pojišťovna)
Víš, já všeobecně nesouhlasím s tímto státním systémem, ale to by bylo nadlouho.
Omlouvám se za OT
Já jen že do třetího dítka bych šla, peníze nejsou ukazatelem opravdových hodnot.
ukazatelem hodnot nejsou, ale v dnešní době podstatné prostě jsou. A zeptejte se kromě hormony zaslepených matek taky těch dětí, jestli je baví pořád něco nosit po starších, slyšet že na něco pořád není…
@Burj Chalifa Myslím, že hodně záleží na stylu života. Já prostě nekoupím předraženou věc, jenom kvůli tomu, že je tam obrázek Anny a Elsy, i když na to mám a dokážu to s dcerkou dokonce rozumně vykomunikovat (např. triček máš hodně, tohle je drahé, vyrobily ho v čínské továrně dělnice za nelidských podmínek z chemicky pěstované a i ošetřované bavlny, takže tím že místo něj koupíme tričko třeba z ek. pěstovaného konopí uděláme vlastně dobrý skutek. Anna s Elsou se dá na tričko i namalovat barvami na tričko…) Nechci děti učit konzumu, materialismu. Ale jsem ochotná zase platit za různé vzdělávací nebo kulturní akce, o tom žádná.
Ovšem pokud rodina žije někde v paneláku, bez možností a s malým příjmem se třemi dětmi, které jsou v podstatě nuceny žít tímto konzumním životem, na který navíc nemají tak jsme samozřejmě úplně někde jinde a ano tyto děti strádají.
@Burj Chalifa píše:
ukazatelem hodnot nejsou, ale v dnešní době podstatné prostě jsou. A zeptejte se kromě hormony zaslepených matek taky těch dětí, jestli je baví pořád něco nosit po starších, slyšet že na něco pořád není…
Ale tech se myslim nikdo moc nepta…nedavno o tom byl krasny rodinny dokumente v CT myslim, ze se to jmenovalo Navzdy spolu…