Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Anonymní píše:
Dobrý den, raději anonymně, protože se stydím… S chlapem name dohromady příjem 45000 Kč měsíčně, měsíční náklady na bydlení jsou cca 11000, benzín 5000 Kč… Takže nám měsíčně zbývá 29 000 Kč a my z téhož sumy nic neusetrime. Jsme 2 dospělí a 1 dítě skolkoveho věku. Je tedy pravda, že se neomezujeme. Ale na dovolene nejezdime, max na nějaké výlety… Máte to někdo podobně? Říkám si, že není možné, abysme nic neušetřili
hodně divné.. kam ty prachy dáváte? Finančně jsme na tom o chlup lépe, ale máme 3 velmi finančně náročná děcka, běžně 2-3 dovolené ročně plus hodně festivalů - ty kolikrát stojí víc jak ta dovolená.. ušetříme cca 5-10 měsíčně, záleží na okolnostech..krizové měsíce záři a leden - kroužky pro děcka a pod spolknou jednorázově i 20 tis
![]()
Tak si jeden měsíc piš co všechno jste koupili..uvidíš co je zbytečnost a co ne, na čem se dá ušetřit..případně větší drasták - když peníze jsou tak je jasné že se utratí, takže jakmile zaplatíte měsíční náklady které jsou nutné, okamžitě pošli třeba 5000,– na jiný účet ze kterého nevybíráte ( nějaký spořící nebo prostě uplně nový účet obyč v bance )..když prostě ty peníze na běžném účtu nebudou, budeš vědět že nejsou a neutratíš je.. ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den, raději anonymně, protože se stydím… S chlapem name dohromady příjem 45000 Kč měsíčně, měsíční náklady na bydlení jsou cca 11000, benzín 5000 Kč… Takže nám měsíčně zbývá 29 000 Kč a my z téhož sumy nic neusetrime. Jsme 2 dospělí a 1 dítě skolkoveho věku. Je tedy pravda, že se neomezujeme. Ale na dovolene nejezdime, max na nějaké výlety… Máte to někdo podobně? Říkám si, že není možné, abysme nic neušetřili
tak napiš, v čem se tedy" neomezujete"? Jídlo? Tak pokud denně jíte íránský kaviár a stará vína
jednoduše vyhazujete za pitomosti.
Tak je potřeba projít, kam běžně peníze dáváte. Máte i nějaké spoření a životní pojistky? Ty se úplně do výdajů nepočítají. Jinak by člověk měl být schopen šetřit průměrně asi 10% příjmu. Samozřejmě, že některé měsíce jsou horší, ale mělo by to tak vycházet.
Doporučuju poctivě sednout a jeden měsíc sepsat.
Tak to trochu víc rozepiš kam jde zbytek.
My máme příjem velký a na můj vkus taky moc neušetříme, teda když to tak tady čtu, kolik by z toho ušetřili ostatní
Ale rezervu máme vždy, nikdy nejedeme na doraz, že by nebylo kam sáhnout.
@Burj Chalifa koupíme si prostě to, co nám chutná… I dobré víno máme rádi… Partner teda kouří - cca 2000 Kč měsíčně. Mám ráda bio věci, eko kosmetiku… Kupujeme značkové oblečení
@Anonymní píše:
@Burj Chalifa koupíme si prostě to, co nám chutná… I dobré víno máme rádi… Partner teda kouří - cca 2000 Kč měsíčně. Mám ráda bio věci, eko kosmetiku… Kupujeme značkové oblečení
Tak se pak nediv, kam to mizí
Sama musíš vědět co chcete a kupujete a jak moc to potřebujete nebo ne.
Manžel má příjem okolo 30 tis., já jsem na rd, tedy mám 3800,–. Nájem + energie 13,500,–, auto sice máme, ale jezdíme vyjímečně, manžel jezdí do práce mhd. Tam by se ušetřit nedalo? 2 děti na plenkách a UM 5 tis./měsíčně. Měšíčně odkládáme zatím 5 tis., ale mohli bychom víc. Neomezujeme se vůbec. Mohli bychom ušetřit víc (někdy má manžel i 35 tis., já brigády,…). Projíme i těch 10 tis.
Často chodíme do heren, bazénů, manžel fitko, chodíme do restaurací, různé vstupy,…spoření, paušál, internet. Dřív jsme vyšli s 22 tis., než manžela povýšili. Taky s tím bojujeme
U nás by stačilo vynechat restaurace a ušetřili bychom dost. Odkládáte si nějaké peníze po výplatě? My jsme nejdřív zkoušeli odkládat do obálek doma, ale z toho se bralo vždy i na kraviny
Pak jsme si založili podúčet a třetí krok bylo zadat trvalák
Teď jsme ve fázi navýšení částky, která se tam bude posílat.
Také se budeme stěhovat do většího a levnějšího. Nechceme vyhazovat z okna tolik peněz za nájem. Tam ušetříme taky hodně. Doufám ![]()
Zacni tim, ze od dalsi vyplaty hned desitku posles na sporici ucet. Zbyde vam 19 tisic na 3 lidi.
No a chcete šetřit, nebo ne? Prostě dost utrácíte, tak se není čemu divit.
@Anonymní píše:
Stačí tužka a papír a měsíc zapisovat náklady. To už ti něco ukáže a nic to nestojí. Pro lepší přehled bys to měla psát déle. Doporučuju toto
https://www.eucty.cz/.
@Anonymní píše:
Máme o dobrých 10 tisíc míň, 2 děti, o polovinu vyšší výdaje na bydlení a jsme schopni dát měsíčně stranou cca 3-5000. Záleží samozřejmě na konkrétním měsíci, ale je to tak. Taky se nijak neomezujeme.
A tedy nekouříme, nepijeme, nekupujeme eko ani bio produkty. Značkové oblečení ano. Ale to nekupuješ snad každý měsíc, ne? Je super si počkat na slevy a výprodeje. Začátkem zimy jsme zašli do marka spencera. Manžel tam kupuje džíny. A z běžné ceny 1200,– je prodávali za 300,–
Já si teď kupovala nové kožené boty zlevněné z 1500,– na 320,–. Ono, člověka na to má a koupit si to můžeš hned, že? Ale takhle neušetříš nic. ![]()
@Anonymní píše:
Jestli te to uklidni, tak my mame mnohem, mnohem vyssi mesicni prijem, nez vy a usetrim z toho taky prd. Co tedy mame je funancni rezerva „kdyby neco“ a jezdime kazdy rok na dovcu, zahranicni. Ale jini by z toho naseho prijmu usetrili třeba 40 tisic, kdyz tady ctu ty setrici diskuze. ![]()
Dobrý den, raději anonymně, protože se stydím… S chlapem name dohromady příjem 45000 Kč měsíčně, měsíční náklady na bydlení jsou cca 11000, benzín 5000 Kč… Takže nám měsíčně zbývá 29 000 Kč a my z téhož sumy nic neusetrime
. Jsme 2 dospělí a 1 dítě skolkoveho věku. Je tedy pravda, že se neomezujeme. Ale na dovolene nejezdime, max na nějaké výlety… Máte to někdo podobně? Říkám si, že není možné, abysme nic neušetřili