Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Lara Farseer píše:
@Bábrdl
Já to dělám tak napůl. Něco vezmu s sebou - ovoce, zeleninu, nakrájené, připravené, pití. Ale na oběd si normálně zajdeme. Nemám ráda klasické bufáče, takže spíš restauraci, ale taky myslím, že to k výletu patří… takže jsem něco mezi
Jak mezi? ![]()
To je snad normální vzít si na výlet svačinu a nehledat obchod až na místě ![]()
Tady šlo spíš o ten oběd.
@Bábrdl
Jo tak, já tě pochopila, že kupuješ na místě vše. tak v tom případě nejsem mezi, jsem s tebou
. Obedy/večeři na výletě. A protože už nemám náladu na nádražní bufety, tak to něco stojí no ![]()
Začněte si vést domácí účetnictví, je na to pár docela šikovných aplikací do mobilu, které se dají sdílet.
Bez toho abyste měli přehled, za co doopravdy ty peníze vyhazujete se nic udělat nedá.
Je potřeba si to dva, tři měsíce psát a najednou se objeví kde je černá díra.
Máte nadprůměrné příjmy a nejspíš vůbec žádné rezervy. Jestli náklady na bydlení jsou hypotéka - co budete dělat při jednom blbém úrazu, kdy vypadne příjem?
Smiřte se troškou opruzu při evidentci účtů - bez toho abyste měli data se nedá ten poněkud nezodpovědný přístup co máte změnit.
držím palce
@Anonymní píše:
@Burj Chalifa koupíme si prostě to, co nám chutná… I dobré víno máme rádi… Partner teda kouří - cca 2000 Kč měsíčně. Mám ráda bio věci, eko kosmetiku… Kupujeme značkové oblečení
No a cemu se teda divis ![]()
@Cuddy píše:
@IvaB Tak toto si zase neumim predstavit ja, to jdete ale jen v tydnu na hotovky, ne? 4 lidi za 600
@Markéta80 píše:
@IvaB záleží kam chodíte, jo když jdeme do číny tak to je taky levné
Ani k číňanům (tam bych nevlezla), ani v týdnu na hotovky, oba chodíme do práce, takže na výlety se jaksi jezdí o víkendech. Představte si, že jsou ale i dobré restaurace, kde se i o víkendu dá pořídit polední menu (a knedlíky s vajíčkem nebo koprovka to fakt nejsou) včetně polévky kolem 120 Kč, u nejstaršího to většinou vyhraje smažák, u prostřední svíčková (jasně, vrchol zdravé stravy to není, ale doma to nevařím, mají to většinou jen na těch výletech) a jsme na cca 460 Kč za jídlo, zbývá 140 na pití, do čehož se v pohodě vejdeme. Jasně je to plus mínus, ale opravdu se nám ještě nestalo, abychom přešvihli sedm stovek za oběd pro všechny. Dát za restauraci pro dva 2000, to by zase švihlo mě. ![]()
@Bábrdl píše:
Hm, chápu tě, ale..Pro mě je oběd spojený s teplým jídlem. Takže i jako chudá studentka jsem si na výletech dávala alespoň polívku.
Navíc je otázka, kde si to sníst. V přírodě ok, ale ve městě je mi prostě trochu trapné vybalit „řízky“ v parku.
A pak… Pro mne je návštěva restaurace prostě součást výletu.
Ja chapu i tebe. Teple jidlo ja k obedu nepotrebuji. A asi je ti i tim, ze neziji v CR, ale tady u nas se prave chodi na pikniky a lide si je delaji uplne vsude, staci kousek travy a proste si sednou a vybali jidlo. My si takhle i delame pikniky pro celou rodinu, sejdeme se v parku, kazdy neco dobreho prinese a uzivame si tepla a dobreho jidla.
@Jana525 píše:
Ja chapu i tebe. Teple jidlo ja k obedu nepotrebuji. A asi je ti i tim, ze neziji v CR, ale tady u nas se prave chodi na pikniky a lide si je delaji uplne vsude, staci kousek travy a proste si sednou a vybali jidlo. My si takhle i delame pikniky pro celou rodinu, sejdeme se v parku, kazdy neco dobreho prinese a uzivame si tepla a dobreho jidla.
Jo, tak to je přesný.
Spousta známých třeba z USA vůbec nejí v poledne teplé jídlo a přesně si sedne někde v parku a jí tam obloženou housku nebo i salát vidličkou. Teplé jídlo si dávají k večeři.
Já naopak teplé večeře moc ráda nemám. Je to na mě už těžké, večer.
Teda spousta. Tři. ![]()
@Bábrdl u nas jsou ty parky ve meste prave k tomuhle i urcene. Ale ted si vzpominam, ze v CR se vlastne nesmi nekde v parku ani sedet na trave.
Ja si prave dam v kavarne tu kavu nebo caj a mam to jako teple jidlo ![]()
My tedy i pres mistni zvyklosti jime teple obedy, ale na vylete to proste neresim. A jak pises, kdyz nemam teply obed, dam si teplou veceri. Tepla vecere se urcite nerovna tezka.
@srpen89 píše:
Moc se mi tady nechce psát ta částka, ale je to o několik desitek tisic vic, nez pise zakladatelka.
možná by byla na místě otázka, kdo ty peníze vydělá, zda ty, nebo Tvůj muž či oba tak nastejno. I v tom by mohl být klíč. Neříkej přece, že si nepamatuješ, kde jsi najednou nechala x tisíc. A víte s mužem o svých separátních útratách? Zase k úvaze.
@IvaB to bude hotovka ne, jinak ta cena neodpovídá slušnému jídlu. Hotovku si uvařím doma, my chodíme do vyhlášené restaurace na steaky ![]()
@whooro píše:
Jako zakladatelka.. jedno dite, prijem celkem 50tis, z toho 12 vydaje za barak, 13 za jidlo a drogerii, 5 za naftu, telefon, cca 2 za obleceni, boty mesicne a furt mi ten muj tvrdi, ze mame prd.. ze to vsechno utratim.. asi se mu vic kouknu na ucetnictvistve me to… pry jdeme porad na doraz.. ale zase je fakt, ze mozna skryva pro nase dobro, protoze vi, ze ja setrit neumi
jídlo zbytečně moc a výdaje za naftu by možná šly snížit
boty měsíčně, no nevím ![]()
Možná by stačilo jednoduché řešení - nemít všeho moc, více skromnosti.Nebo to neřešit a navýšit příjmy. ![]()
Ani se neptám, zda zakladatelka spoří na horší časy. Nějak se o tom nezmínila. Pokud už v balíku je, tak nemusí řešit současné výdaje. Pokud není a nespoří…domyslete. Tak nějak nechápu založení tématu, první krok měl být k výpisům z účtů, pak teprve zakládat diskusi a ptát se cizích lidí, kde mají doma černé díry. Jak to máme vědět
.Další možnost je, že je to troll.Je to totiž takové výživné téma.
@Anonymní píše:
@Markéta80 jasné, ale když to tak vezmu, tak treba bunda na dítě 1000 Kč, boty 1500 Kč (na každé období), partner si kupuje drahé boty, protože mu jiné nevydrží - 3000 Kč, já boty 1000 Kč, na výletě si zajdem na oběd 1000 Kč, vstup někam treba 500 Kč, prostě ty prachy lítají..
Raději si koupím aviváž za 120 Kč než za 40 Kč… S tak je to se vším, všechno je drahé
ono záleží, jestli chceš šetřit, nebo ne. Pokud jo, tak bunda za 1000 je zbytečná, jde koupit za mnohem míň, v sekáči za hubičku, boty dejme tomu, i když myslím, že dobrý se dají sehnat i pod 1000,oběd za 1000 taky nemusí být, a už vůbec ne za 1000. No a aviváž je naprostá zbytečnost, vím, že jsem divná, ale naprosto nechápu tu touhu lidí po prádle vyvoněným nějakýma chemickýma látkama, jejichž vzorec je tak dlouhej, že bych si to ani za týden nezapamatovala, já dávám jen obyč prášek, když je flek, tak předeperu mýdlem, uvažuju si vyrábět nějaký vlastní prostředek, protože popravdě mi chemicky smrdí i normální prášek, ale zaítm jsem se neodhodlala, prý to ničí pračku
Prostě nevím no. když chci čuchat vůni hor, jedu na hory, když květin, čuchnu ke kytce, a ne k jakýsi tekutině v láhvi, a následně k prádlu ![]()
a k potravinám, cena zdaleka ne vždycky odpovídá kvalitě. já osobně nejdu po značkách, ale obecně o potravinách, kde je co nejmíň chemie, a to vůbec o ceně není, skoro u ničeho.
pokud chceš šetřit, tak tyhle věci omez, pokud si to můžete dovolit, tak to neřeš ![]()
@slavuska1 píše:
ono záleží, jestli chceš šetřit, nebo ne. Pokud jo, tak bunda za 1000 je zbytečná, jde koupit za mnohem míň, v sekáči za hubičku, boty dejme tomu, i když myslím, že dobrý se dají sehnat i pod 1000,oběd za 1000 taky nemusí být, a už vůbec ne za 1000. No a aviváž je naprostá zbytečnost, vím, že jsem divná, ale naprosto nechápu tu touhu lidí po prádle vyvoněným nějakýma chemickýma látkama, jejichž vzorec je tak dlouhej, že bych si to ani za týden nezapamatovala, já dávám jen obyč prášek, když je flek, tak předeperu mýdlem, uvažuju si vyrábět nějaký vlastní prostředek, protože popravdě mi chemicky smrdí i normální prášek, ale zaítm jsem se neodhodlala, prý to ničí pračkuProstě nevím no. když chci čuchat vůni hor, jedu na hory, když květin, čuchnu ke kytce, a ne k jakýsi tekutině v láhvi, a následně k prádlu
a k potravinám, cena zdaleka ne vždycky odpovídá kvalitě. já osobně nejdu po značkách, ale obecně o potravinách, kde je co nejmíň chemie, a to vůbec o ceně není, skoro u ničeho.
pokud chceš šetřit, tak tyhle věci omez, pokud si to můžete dovolit, tak to neřeš
lehce OT - aviváž sice voní, ale zcela ucpává strukturu vláken. Poučena zkušenou prodavačkou textilu.
Víte, domácí hospodaření je slabinou mnoha rodin. Hodně zbytných výdajů a na účtu před výplatou vítr, úspory nicotné. Pak dělá problém výdaj za 10 tisíc.
@Bábrdl
Vidíš a my na výlety jezdíme, proto abysme „snědli svačinu“ ![]()
Jinak nemám problém se jít nadlábnout do restaurace, kde je kuchyně na úrovni. Hodně často vybírám podle Trip Advisoru nebo třeba P. Maurera. Mám třeba ráda Imperial.
Ale svačinu si ráda udělám tam, kde vím, že bych se nedoplatila. Jako třeba letos v létě v Krkonoších. Ve většině horských chat dá člověk 100 za obyčejné kafe a koláč k tomu. No a když jsme na vodě, tak si po cestě dáme pivo a sem tam něco dobrého na chuť. Ale poslední dobou s sebou vozíme malej vařič a oblíbené jídlo na cesty a během 5ti minut máme ohřáto vč. přílohy a nemusíme spoléhat na to, jak se zrovna vyspal kuchař nebo co večer zbyde.
Ale jinak jak píšeš, stačí i dobrá teplá polévka.