Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Tak mě taky trvalo, než jsem se naučila šetřit. Základem je si to rozvrhnout a hlavně opravdu chtít.
Co rozhodně doporučuju je hned po výplatě poslat peníze jinam - spořící účet nebo tak něco.
Pak jsem si poctivě psala výdaje a podle toho pak rozdělila peníze na „hromádky“. Teď už to dělám od oka.
Mohli bychom šetřit mnohem více, ale zase, když ty peníze máme, tak úplně to škrtit nechci. Takže za jídlo dáme dost, ale učila jsem si měsíčně (docela velkorysou) částku a tu už nepřekračuju. Na jídlo si vyberu an začátku měsíce hotovost. Drogerii a oblečení platím kartou (zase určená částka). A většinou mi i tak ještě zbyde.
Pak už dělám jen takové drobnosti jako vysypávání mincí z peněženky, no ale za rok to hodilo přes 10 000, který jsme dali stranou na dovolenou, ale to už jsou prkotiny.
Jinak mám dlouhodobá spoření, k těm penězům se nedostanu, resp. bylo by to časově na dýl a ztrátové a na spořáku peníze, které v případě nouze můžu kdykoli použít. K tomu stavebka, za pár let se budou hodit.
Teď to bude krušnější, otěhotněla jsem a musela jsem na neschopenku okamžitě, vzhledem k dobrému platu silný propad s penězi dolů, teď mám mateřskou, to je o něco víc, ale propad na RP bude opravdu drsný. Takže teď budu zkoušet (mateřskou dostanu až za leden) vyjít jakoby s rodičákem, který si chci nastavit na 10 000 a zbytek posílat stranou - kdyby něco, budu peníze mít hned po ruce, a když ne, tak to hodí docela pěknou sumičku za těch 28 týdnů.
K tomu manžel ještě šetří na svém účtu, ale tahle rezerva půjde ke konci roku do háje, chceme předčasně splatit úvěr a mít jen hypotéku.
@srpen89 píše:
Jestli te to uklidni, tak my mame mnohem, mnohem vyssi mesicni prijem, nez vy a usetrim z toho taky prd. Co tedy mame je funancni rezerva „kdyby neco“ a jezdime kazdy rok na dovcu, zahranicni. Ale jini by z toho naseho prijmu usetrili třeba 40 tisic, kdyz tady ctu ty setrici diskuze.
Věř, že neušetřili.
Kdyby ti, co třou bídu s nouzí měli vyšší příjmy, prostě by víc utráceli. ![]()
Já jsem si taky říkala, jak je možné, že jsem jako studentka žila za pár korun a teď neušetřím „nic“ (něco jo, ale víš jak) z vysokého platu. Tehdy jsem si říkala, že „nani kdybych ty peníze měla, tak bych si nikdy nekoupila to a to“.
Ale když ty peníze máš, zvykneš si na kvalitnější věci. ![]()
@srpen89
Ono to tak není, s vyššími příjmy rostou náklady a hlavně nároky. Taky bych dokázala naše výdaje ještě osekat, ale popravdě se mi nechce tolik omezovat… Takže měsíčně dávám stranou docela dost, ale furt si žijeme pohodlně - dobré jídlo, výlety, dovolené (dobré je, že manžel se bojí létat, tak dovolené by mohli být mnohem dražší, protože jezdíme jen po Evropě - takové Maledivy jsou pro nás tabu
).
Jasně, že kdyby se něco pokazilo, tak to zvládnu ještě stáhnout dolů, ale teď se mi prostě nechce.
@Bábrdl
Přesně
. ALe zase většinou, když umíš dobře hospodařit, tak potom ten pád dolů také zvládneš ustát ![]()
@Lara Farseer píše:
@Bábrdl
Přesně. ALe zase většinou, když umíš dobře hospodařit, tak potom ten pád dolů také zvládneš ustát
Zajímavé je, že na mateřské jsem se taky uměla „omezit“, takže nějak to jde.
I když jsem teda měla celý RP jako kapesné. Ale teď mám „kapesné“ mnohem vyšší.
@Anonymní píše:
@Burj Chalifa koupíme si prostě to, co nám chutná… I dobré víno máme rádi… Partner teda kouří - cca 2000 Kč měsíčně. Mám ráda bio věci, eko kosmetiku… Kupujeme značkové oblečení
jenže to si musíte rozmyslet jestli něco ušetřit nebo nepřemýšlet a kupovat co chci. Obojí dohromady prostě nejde ![]()
@Markéta80 jasné, ale když to tak vezmu, tak treba bunda na dítě 1000 Kč, boty 1500 Kč (na každé období), partner si kupuje drahé boty, protože mu jiné nevydrží - 3000 Kč, já boty 1000 Kč, na výletě si zajdem na oběd 1000 Kč, vstup někam treba 500 Kč, prostě ty prachy lítají.. ![]()
Raději si koupím aviváž za 120 Kč než za 40 Kč… S tak je to se vším, všechno je drahé
@Bábrdl píše:
Věř, že neušetřili.
Kdyby ti, co třou bídu s nouzí měli vyšší příjmy, prostě by víc utráceli.![]()
Já jsem si taky říkala, jak je možné, že jsem jako studentka žila za pár korun a teď neušetřím „nic“ (něco jo, ale víš jak) z vysokého platu. Tehdy jsem si říkala, že „nani kdybych ty peníze měla, tak bych si nikdy nekoupila to a to“.
Ale když ty peníze máš, zvykneš si na kvalitnější věci.
Ale my mame opravdu vysoky měsíční prijem a presto ušetřím max. 10 tisic. Nemame zadne pujcky, leasingy ani hypoteku. Nezereme kaviar ani svickovou, nepijeme sampansky ani archivni vina. Obedvame v závodních, školních a skolkivych jidelnach, nebo u benzinivych pump. Vecer následuje rychla večeře. Trstoviny, omáčky, karbos sekana, gulas atp. Znackove obleceni, ani kosmetiku nekupuji, neujizdim na kabelkach, botach ani ničem jinym. Rada ochutnavam nove veci, takze občas si koupime neco dobryho, drahyho. Do restauraci nechodime, jen vyjimecne. Jednou za rok zahranicni dovolena (evropa, zadna exotika) Tak kde jsou ty prachy ![]()
Oblečení dítěti koupím raději značkové (Lindex, hm atd) než z pepca… Chci, aby chodilo hezky oblékané. Šunku raději koupím 10 dkg za 25 Kč než za 15 Kč. Máme prostě rádi kvalitní věci. Za jídlo tipuju, že utratime měsíčně třeba 14000 Kč. Je to hrozné ![]()
@srpen89 píše:
Ale my mame opravdu vysoky měsíční prijem a presto ušetřím max. 10 tisic. Nemame zadne pujcky, leasingy ani hypoteku. Nezereme kaviar ani svickovou, nepijeme sampansky ani archivni vina. Obedvame v závodních, školních a skolkivych jidelnach, nebo u benzinivych pump. Vecer následuje rychla večeře. Trstoviny, omáčky, karbos sekana, gulas atp. Znackove obleceni, ani kosmetiku nekupuji, neujizdim na kabelkach, botach ani ničem jinym. Rada ochutnavam nove veci, takze občas si koupime neco dobryho, drahyho. Do restauraci nechodime, jen vyjimecne. Jednou za rok zahranicni dovolena (evropa, zadna exotika) Tak kde jsou ty prachy
Nevím. Takový životní styl, co popisuješ, prostě stojí tolik peněz, co popisuješ. ![]()
Já mám taky pocit, že si nijak zvlášť neužívám.
Dům máme svůj, hypo na byt máme, ale to se téměř celá splácí z pronájmu, do toho ještě pronajímáme můj byt.
Ale když pak čtu, kolik utratí nějaká samoživitelka s dvěma dětmi, je mi jasné, že si užíváme dost. Jen nám to tak nepřipadá.
@Bábrdl píše:
Věř, že neušetřili.
Kdyby ti, co třou bídu s nouzí měli vyšší příjmy, prostě by víc utráceli.![]()
Ale když ty peníze máš, zvykneš si na kvalitnější věci.
tohle bude člověk od člověka… já třeba ten rozdíl mezi svým minulým platem a současným vyšším dokážu ušetřit. Nemám potřebu utrácet za blbosti jen proto, že na to mám.
@lucenka píše:
tohle bude člověk od člověka… já třeba ten rozdíl mezi svým minulým platem a současným vyšším dokážu ušetřit. Nemám potřebu utrácet za blbosti jen proto, že na to mám.
Ale tak ty jsi vůbec úžasná. To už dávno víme ![]()
Jako zakladatelka.. jedno dite, prijem celkem 50tis, z toho 12 vydaje za barak, 13 za jidlo a drogerii, 5 za naftu, telefon, cca 2 za obleceni, boty mesicne a furt mi ten muj tvrdi, ze mame prd.. ze to vsechno utratim.. asi se mu vic kouknu na ucetnictvi
stve me to… pry jdeme porad na doraz.. ale zase je fakt, ze mozna skryva pro nase dobro, protoze vi, ze ja setrit neumi ![]()
@Anonymní píše:
@Markéta80 jasné, ale když to tak vezmu, tak treba bunda na dítě 1000 Kč, boty 1500 Kč (na každé období), partner si kupuje drahé boty, protože mu jiné nevydrží - 3000 Kč, já boty 1000 Kč, na výletě si zajdem na oběd 1000 Kč, vstup někam treba 500 Kč, prostě ty prachy lítají..
Raději si koupím aviváž za 120 Kč než za 40 Kč… S tak je to se vším, všechno je drahé
Oběd za 1000 Kč pro tři lidi?
Můžeš mi napsat, co si tak dáváte?
Nás je pět, ale mrňous toho moc nesní, takže většinou bereme 2 polévky, 4 jídla, všem pití, já většinou ještě kávu a do 600, max 700 se vejdeme. Takže oběd za tiskara si nějak neumím představit ![]()
Příspěvek upraven 07.01.18 v 13:55