Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
http://www.kafe.cz/…i-36503.aspx?…
Nechceme vás zbytečně strašit, ale podle zjištění Českého statistického úřadu vychází s rodinným rozpočtem s obtížemi každá čtvrtá domácnost. Třetina rodin si nemůže dovolit týdenní dovolenou a každá třetí nemá rezervu větší 10 000 korun na nenadálé výdaje. Máme pro vás proto 5 rad, jak zkrotit rodinný rozpočet a zlepšit svou finanční kondici.
Schovávejte si účty a výpisy
Po dobu alespoň tří měsíců si schovávejte veškeré účtenky. Přidejte k nim výpisy z vašeho účtu nebo internetového bankovnictví. Poté na jejich základě sepište veškeré výdaje a zároveň je rozdělte do jednotlivých kategorií (potraviny, oblečení, pohonné hmoty, děti, restaurace…). Zároveň si sepište seznam pravidelných povinných výdajů (nájem, splátky, telefon, energie…).
Sestavte si rozpočet
Vytvořte si seznam všech pravidelných příjmů vaší domácnosti a připojte ho k seznamu všech výdajů. Vypočtěte průměrný měsíční příjem a průměrné měsíční výdaje v jednotlivých kategoriích. Výdaje, které neplatíte měsíčně (dovolená, dětské tábory, vánoční dárky…), můžete rozpočítat do jednotlivých měsíců, nebo je napište stranou jako mimořádné výdaje. Získáte tak ucelený přehled vašeho rodinného rozpočtu.
Error loading media: File could not be played
Hledejte úspory
Přehledný rozpočet vám ukáže, na kterých výdajích byste mohli ušetřit - musím tolik utrácet za jídlo v restauracích? Potřebuji každý den jezdit autem do práce? Nemohl bych získat levnější pojistku nebo mobilní tarif? Musím platit s domácím internetem i za internetovou televizi, kterou nesleduji? V hledání úspor vám samozřejmě mohou pomoci i mnohé internetové srovnávače jako je Slevomat nebo Ušetřeno případně mobilní aplikace jako je Wallet. Ty nabízí nejen vytvoření online přehledu vašich výdajů, ale také srovnání respektive zprostředkování nabídek půjček, pojištění nebo energií.
Nejste-li však přeborníkem ve využívání finančních aplikací a chcete-li mít svá bankovní data a informace pod kontrolou, vyplatí se konzultovat vaše domácí hospodaření s odborníky ze zavedených bankovních institucí. Asi nejpropracovanější službou v této oblasti má dnes Česká spořitelna. Pod názvem Moje zdravé finance v ní nabízí konzultace s osobním bankéřem pro všechny zákazníky bez rozdílu. V rámci služby získáte nejen přesný přehled vašich výdajů, ale osobní bankéř vám pomůže najít způsoby jak lépe spořit, jak neplatit vysoké úroky u půjček, kde se lépe pojistit. Poradí vám také jak ušetřit na daních respektive lépe spořit na stáří. Můžete takto ušetřit až několik tisíc korun každý rok, ale i pár set korun měsíčně se jistě bude hodit. Jedinou nevýhodou této služby je, že je určena pouze pro zákazníky České spořitelny.
Zásada 50/20/30
V ideálním případě se vám podařilo alespoň na papíře ušetřit a je tedy čas nastavit si nový rozpočet, kde doporučujeme zásadu 50 % příjmů na nutné výdaje (nájem, energie, potraviny), 20 % na dluhy a rezervy (splácení půjček, spoření) a 30 % na životní styl tzn. oblečení, internet, koníčky.
Kalendář a obálky
A nakonec to nejdůležitější, mějte disciplínu a řiďte se novým rozpočtem. V tom Vám pomůže kalendář, kam si zapíšete splatnost všech pravidelných plateb a zároveň obálky (skutečné nebo třeba v počítači), jaké možná pamatujete u svých prarodičů), kam si rozdělíte peníze podle druhu výdajů (domácnost, volný čas, jídlo…).
Zkusíte-li se řídit některou z našich rad výše, jistě snížíte rizika nepříjemných překvapení na vašem účtu.
Příspěvek upraven 08.01.18 v 00:04
@Burj Chalifa píše:
možná by byla na místě otázka, kdo ty peníze vydělá, zda ty, nebo Tvůj muž či oba tak nastejno. I v tom by mohl být klíč. Neříkej přece, že si nepamatuješ, kde jsi najednou nechala x tisíc. A víte s mužem o svých separátních útratách? Zase k úvaze.
Zadne seperatni utraty nejsou. Mame spolecny ucet, na ktery chodi vsechny penize. Vybiram a nakupuju ja. A vydelavam vic, nez muj muz, ale to je nepodstatné. Proste nevim. Spousta lidi nema ani pulku toho, co my a jeste plati hypoteku, a přesto v pohode vyziji. My taky v pohode vyzijeme, ale rekla bych, ze min. 20 tisic mesicne bych mohla usetrit. Ušetřím stezi 10 ![]()
@IvaB píše:
Ani k číňanům (tam bych nevlezla), ani v týdnu na hotovky, oba chodíme do práce, takže na výlety se jaksi jezdí o víkendech. Představte si, že jsou ale i dobré restaurace, kde se i o víkendu dá pořídit polední menu (a knedlíky s vajíčkem nebo koprovka to fakt nejsou) včetně polévky kolem 120 Kč, u nejstaršího to většinou vyhraje smažák, u prostřední svíčková (jasně, vrchol zdravé stravy to není, ale doma to nevařím, mají to většinou jen na těch výletech) a jsme na cca 460 Kč za jídlo, zbývá 140 na pití, do čehož se v pohodě vejdeme. Jasně je to plus mínus, ale opravdu se nám ještě nestalo, abychom přešvihli sedm stovek za oběd pro všechny. Dát za restauraci pro dva 2000, to by zase švihlo mě.
Tak každej to máme jinak. Já byla naposledy v jedný Pražský restauraci a ve 4 jsme tam nechali něco přes 6t i s vínem teda
Ale to bylo vyjmečně, chápu, že pro někoho je to rozpočet na měsíc ![]()
@Bábrdl píše:
Hm, chápu tě, ale..Pro mě je oběd spojený s teplým jídlem. Takže i jako chudá studentka jsem si na výletech dávala alespoň polívku.
Navíc je otázka, kde si to sníst. V přírodě ok, ale ve městě je mi prostě trochu trapné vybalit „řízky“ v parku.
A pak… Pro mne je návštěva restaurace prostě součást výletu.
Tak ono už se naštěstí názor na jídlo ve městě mění i v ČR a existují parky, kde je naprosto normální si sednout, i na trávu, a tam se v klidu najíst.
@Markéta80 píše:
@IvaB to bude hotovka ne, jinak ta cena neodpovídá slušnému jídlu. Hotovku si uvařím doma, my chodíme do vyhlášené restaurace na steaky
Tak ale ty steaky nemáš všude… A je snad běžné jezdit na výlety na různá místa a tam se najíst ![]()
@srpen89 píše:
Zadne seperatni utraty nejsou. Mame spolecny ucet, na ktery chodi vsechny penize. Vybiram a nakupuju ja. A vydelavam vic, nez muj muz, ale to je nepodstatné. Proste nevim. Spousta lidi nema ani pulku toho, co my a jeste plati hypoteku, a přesto v pohode vyziji. My taky v pohode vyzijeme, ale rekla bych, ze min. 20 tisic mesicne bych mohla usetrit. Ušetřím stezi 10
jak nevím. Vím. Roztřídím si položky na výpisu z účtu na jídlo, oblečení, benzín či naftu, další nákupy…vždyť je to u každé číslovky napsáno, zda to byl Kaufland, Gucci, restaurace…snad umíš číst, je to tam jasně napsané, za co a kde ta útrata byla..
@IvaB píše:
Ani k číňanům (tam bych nevlezla), ani v týdnu na hotovky, oba chodíme do práce, takže na výlety se jaksi jezdí o víkendech. Představte si, že jsou ale i dobré restaurace, kde se i o víkendu dá pořídit polední menu (a knedlíky s vajíčkem nebo koprovka to fakt nejsou) včetně polévky kolem 120 Kč, u nejstaršího to většinou vyhraje smažák, u prostřední svíčková (jasně, vrchol zdravé stravy to není, ale doma to nevařím, mají to většinou jen na těch výletech) a jsme na cca 460 Kč za jídlo, zbývá 140 na pití, do čehož se v pohodě vejdeme. Jasně je to plus mínus, ale opravdu se nám ještě nestalo, abychom přešvihli sedm stovek za oběd pro všechny. Dát za restauraci pro dva 2000, to by zase švihlo mě.
Ivo, to je hotovka. Ubezpecuju Te, ze ve 3 klidne litr uvalime, nekdy ani nestaci. V Praze mame oblibenou restauraci, tak platim kolem 1200. V lete treba v Lednici burgrarna, jdi tam se dvema nenazranyma synama.
.
Jako ano, muzeme si dat hotovku, ale nemusime.Ale nechapu, ze se tak divis.Jen piti stoji v lepsi restauraci celkem dost.
@jkra píše:
Ivo, to je hotovka. Ubezpecuju Te, ze ve 3 klidne litr uvalime, nekdy ani nestaci. V Praze mame oblibenou restauraci, tak platim kolem 1200. V lete treba v Lednici burgrarna, jdi tam se dvema nenazranyma synama..
Jako ano, muzeme si dat hotovku, ale nemusime.Ale nechapu, ze se tak divis.Jen piti stoji v lepsi restauraci celkem dost.
ale tak zakladatelka má školkové dítě… takže pochybuju, že sní celou velkou porci. A výlety, to přeci není jen o velkých městech a turisticky exponovaných a tudíž předražených lokalitách ![]()
@lucenka to určitě my svačiny netaháme, v dnešní době se dá slušně najíst snad všude ![]()
My jsme na tom tedy finančně o něco hůř a v klidu jsem schopna každý měsíc ušetřit z našich výplat 10tis, a to si myslím, že bych mohla ještě víc. Pokud beru, že jsme kat. 30-40tis za domácnost bez dětí, tak 10tis nás stojí veškeré výdaje + 8tis jídlo a 2tis benzín, tak nám zbyde cca 5-7tis na ostatní (zábavu apod.). Prosím o zachování anonymu. Děkuji ![]()
@lucenka píše:
ale tak zakladatelka má školkové dítě… takže pochybuju, že sní celou velkou porci. A výlety, to přeci není jen o velkých městech a turisticky exponovaných a tudíž předražených lokalitách
ALE jasne, ale strasne se divit, ze nekdo utrati 1000 za jidlo… Jde to lehce.
v sobotu na stezce podel Sazavskeho Pacifiku jsme neutratili nic.
ale jinak tech 1000 utratit jde.. to je cely.
@Markéta80 píše:
@lucenka to určitě my svačiny netaháme, v dnešní době se dá slušně najíst snad všude
tak ne všude se dá slušně najíst a ono má určité kouzlo i ta svačina z domova. a třeba ovoce a zeleninu si tedy radši nosím z domova umyté a nakrájené ![]()
@jkra píše:
ALE jasne, ale strasne se divit, ze nekdo utrati 1000 za jidlo… Jde to lehce.
v sobotu na stezce podel Sazavskeho Pacifiku jsme neutratili nic.
ale jinak tech 1000 utratit jde.. to je cely.
tak pro mě to jsou třeba na běžném výletě s jeedním předškolním dáítětem naprosto vyhozené peníze, dát tolik za oběd… neřeknu za kvalitní večeři v klidu ve dvou.
@lucenka s tím souhlasím. Když jsme loni platili 120 za rozpustné kafe a 10cm borůvkový kolacek v Krkonoších, protože tam prostě jinde nic není. Tak mně z toho nejlíp vyšla vlastní svačina.
@jkra
Samozřejmě je mi jasné, že se v restauracích dají utratit i mnohem vyšší částky. Ale s dětmi na výletě mi jde především o to se dobře, přiměřeně kvalitně a přiměřeně rychle najíst (vysedávání v restauracích opravdu není to, co by moje děti nějak extra bavilo), za drahými kulinářskými zážitky určitě budu mířit jindy, jinam a pokud možno bez dětí. A prostě mi nejde na rozum, co si tedy dva dospělí a jedno předškolní dítě dají na výletě k obědu za tisíc korun. Toť vše ![]()