Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@lucenka píše:
tak pro mě to jsou třeba na běžném výletě s jeedním předškolním dáítětem naprosto vyhozené peníze, dát tolik za oběd… neřeknu za kvalitní večeři v klidu ve dvou.
asi tak nějak. jistě, že utratit jde libovolný množství peněz, ale každý má priority jinde.
Já většinou beru vlastní svačiny, do restaurace jdeme max na polívku, nemám prostě potřebu utratit několik stovek za jídlo…ale já na to nejsem ani doma, někam si jen tak zajít do restaurace…obecně dost nerada platím někomu za služby, který zvládnu sama, radši než projíst za rok 10000 v restauracích, uvařím si tatáž jídla doma, za max. 2000(možná i míň, protože v 5 lidech je hodně podstatná částka pití, doma mi teče kohoutková zadarmo, max přidám sirup), a za zbylých 8000 radši jedeme někam na výlety, nebo na několik dní na hory. Nebo třeba někam do herny, to si ty děti užijou víc, než sedět v nějaký dobrý restauraci nad steakem.
@adresa píše:
to vůbec není zdravé. Nenapadlo by mne, že nekoho při větě „nektere dite ji jako slůně“ napadne omáčka a šest knedlíků. Vrabec pak sní „jen“ tři?To nesnim ani ja a to jsem slušný jedlik.
Jsou rodiny s předškolním dítětem, kterým k obedu stačí dvě porce pro všechny a jsou jiné, kterym to nestačí.
To ale není podstatné. Podstatou mého komentáře byla odpověď pro @IvaB, která si neuměla představit, že někdo za rodinný oběd v hospodě utratí tisíc korun
Tak třeba k té omáčce běžně bývá cca 6 knedlíků… Pak vychází pro dítě i dospělou ženu 3 knedlíky pro každého. Což tedy v našem případě stačí bohatě pro dospělého a předškolní dítě
případně k tomu vezmu ještě polívku. Ale ani tak bych do sebe nezvládla ještě nacpat hned zákusek a to miluju sladký.
@lucenka píše:
Tak třeba k té omáčce běžně bývá cca 6 knedlíků… Pak vychází pro dítě i dospělou ženu 3 knedlíky pro každého. Což tedy v našem případě stačí bohatě pro dospělého a předškolní dítěpřípadně k tomu vezmu ještě polívku. Ale ani tak bych do sebe nezvládla ještě nacpat hned zákusek a to miluju sladký.
Teď uz pitváš zbytečnosti. Měli jsme dva standardní teplé obědy - polévka, hlavní jídlo- a dohromady jeden moučník plus nějaké napoje. Běžné jidlo, ne filet mignon nebo grilovaný úhoř. Přesto to stalo (se spropitným) 900.
To je má odpověď na otázku, která v této diskuzi padla - jak může stát oběd na výletě tisíc korun.
V této souvislosti je úplně jedno, kolik kdo sní knedlíků a jestli mu zbudou tři pro dítě, byly to prostě dva běžné obědy a jeden moucnik.
Na okraj - svíčkovou si dal manžel, ja o knedlíky moc nestojím a on snědl celou porci, mne zbyla polovina brambor. Takže kdyby s námi bylo dítě, objednali bychom porci i jemu, s tím, ze co nesní, necháme zabalit sebou.
Pokud bychom chtěli šetřit, vzali bychom si jidlo z domova, to je jasné. Ale o to tazatelce @IvaB nešlo. Ona si jen neuměla představit oběd pro 2-3 lidi za tisíc. Tak jsem ji to přiblížila.
@slavuska1 píše:
asi tak nějak. jistě, že utratit jde libovolný množství peněz, ale každý má priority jinde.
Já většinou beru vlastní svačiny, do restaurace jdeme max na polívku, nemám prostě potřebu utratit několik stovek za jídlo…ale já na to nejsem ani doma, někam si jen tak zajít do restaurace…obecně dost nerada platím někomu za služby, který zvládnu sama, radši než projíst za rok 10000 v restauracích, uvařím si tatáž jídla doma, za max. 2000(možná i míň, protože v 5 lidech je hodně podstatná částka pití, doma mi teče kohoutková zadarmo, max přidám sirup), a za zbylých 8000 radši jedeme někam na výlety, nebo na několik dní na hory. Nebo třeba někam do herny, to si ty děti užijou víc, než sedět v nějaký dobrý restauraci nad steakem.
To je rozumný přístup. Ale jistě připustíme, že jsou lidi, kteří děti nešidí a na výlety, dovolené jedou a mají i na ty obědy v restauraci.
Pokud jde o sezení v restauracích, tak my se sestrou jsme jako děti byly rady, když nás rodiče nebo prarodiče vzali na výletě někam na oběd. Byla to pro nás příjemná změna, doma se vařilo jedno jidlo pro všechny, většinou hodně se zeleninou ze zahrádky od babičky, s vejci nebo kralikem od druhé babičky. Zato v restauraci jsme si mohly vybrat a dát si cokoli, třeba smažený sýr, hranolky a tatarku. Nebo játra na grilu. Prostě nám prošlo i nezdravé jidlo ![]()
@adresa píše:
Teď uz pitváš zbytečnosti. Měli jsme dva standardní teplé obědy - polévka, hlavní jídlo- a dohromady jeden moučník plus nějaké napoje. Běžné jidlo, ne filet mignon nebo grilovaný úhoř. Přesto to stalo (se spropitným) 900.
To je má odpověď na otázku, která v této diskuzi padla - jak může stát oběd na výletě tisíc korun.
V této souvislosti je úplně jedno, kolik kdo sní knedlíků a jestli mu zbudou tři pro dítě, byly to prostě dva běžné obědy a jeden moucnik.Na okraj - svíčkovou si dal manžel, ja o knedlíky moc nestojím a on snědl celou porci, mne zbyla polovina brambor. Takže kdyby s námi bylo dítě, objednali bychom porci i jemu, s tím, ze co nesní, necháme zabalit sebou.
Pokud bychom chtěli šetřit, vzali bychom si jidlo z domova, to je jasné. Ale o to tazatelce @IvaB nešlo. Ona si jen neuměla představit oběd pro 2-3 lidi za tisíc. Tak jsem ji to přiblížila.
No mně ale polévka, hlavní jídlo a ještě dezert přijde na běžném výletě jako moc. Kromě toho, že bych se přejedla, tak bych půlku výletu strávila v rastauraci, což by nikoho z nás nebavilo. A pak už by mě vůbec nebavilo, tahat zabalené jídlo v krabičce a strachovat se kdy se mi vylije v batohu
@adresa filet mignon zase můžu
,ale ten si dávám 2× ročně, jednou na narozeniny a pak když máme výročí. manžel tomu říká brigetka
![]()
@lucenka píše:
No mně ale polévka, hlavní jídlo a ještě dezert přijde na běžném výletě jako moc. Kromě toho, že bych se přejedla, tak bych půlku výletu strávila v rastauraci, což by nikoho z nás nebavilo. A pak už by mě vůbec nebavilo, tahat zabalené jídlo v krabičce a strachovat se kdy se mi vylije v batohu
Ano a můžeš o tom mluvit stále dokola, ale mluvíš o koze a já o voze ![]()
@Markéta80 píše:
@adresa filet mignon zase můžu,ale ten si dávám 2× ročně, jednou na narozeniny a pak když máme výročí. manžel tomu říká brigetka
![]()
To mi povídej
Muj muž si dává běžný steak, ale velký, ja vždycky říkám, že jsem skromnější a stačí mi miňonka
dražší, ale aspoň se nám nepřejí, že ![]()
Tak briketka? Můj říká hokejový puk ![]()
@adresa píše:
To je rozumný přístup. Ale jistě připustíme, že jsou lidi, kteří děti nešidí a na výlety, dovolené jedou a mají i na ty obědy v restauraci.
Pokud jde o sezení v restauracích, tak my se sestrou jsme jako děti byly rady, když nás rodiče nebo prarodiče vzali na výletě někam na oběd. Byla to pro nás příjemná změna, doma se vařilo jedno jidlo pro všechny, většinou hodně se zeleninou ze zahrádky od babičky, s vejci nebo kralikem od druhé babičky. Zato v restauraci jsme si mohly vybrat a dát si cokoli, třeba smažený sýr, hranolky a tatarku. Nebo játra na grilu. Prostě nám prošlo i nezdravé jidlo
Já bych neřekla že je to o šizení, taky jsme s našima občas zašli do oblíbené restaurace na oběd. Ale upřímně kolikrát tapeme i s manželem abychom si ve dvou vybrali, kde se dobře a za dobrý peníz najíme. Nemám problém dát za hlavní jídlo klidně 200Kc, ale sehnat restauraci, kde opravdu dobře vaří, to je boj. A když kolikrát vidím, co jsou schopní donést dětem. Pak nechci mít půl dne zkazenej žaludek. To si radši zabalím svačinu. A někde splaším teplou polévku. A na dobré jídlo zajdeme tam, kde to známe a.vime, že se tam vaří dobře.
@adresa
to už jak se tam blížíme tak ta vůně to je jako droga
, manžel říkal kam chci jít v lednu tak jsme říkala že kam mě pozve
, většinou si dávam rumpsteak a mají ho taky luxusní
ale brigetka to je ňamka, manžel říkal at si jí klidně dávám každý měsíc ale to už by nemělo to kouzlo
. Jen vždycky říká at řeknu než půjdme at ví kolik vzít peněz. Malá si tam dává dětskou porci kuřecí steak a hranolky. Chutná jí to ale s ní je to složitější. Než donesou jídlo je zlatá, sice pořád mluví ale sedí, sotva dojí tak se zvedá že už stačilo a jdeme domů takže tam jí často nebereme. V létě se jí líbilo na terase, je to vedle vody tak tam koukala na rybičky
Jí se nejvíc líbí v číně, při placení od obsluhy dostává lízátko a myslí si že je to tak všude ![]()
No a ja to chapu, do restaurace zajdeme obcas i jen tak o vikendu, proste jeden den v mesici minimalne nevarim (vetsinou to s necim spojime, den predem nevyvaruju a ten den bych to nestihla) a do 1000 se vlezeme. Ale nezakladam pak diskuze na tema, ze nic neusetrim
kdo chce setrit, musi sledovat vydaje, ne jak zakladatelka
Příspěvek upraven 09.01.18 v 07:53
@Markéta80 tak jsme ted o vikendu vyfasovali lizatko a byla nadsena ![]()
@lucenka píše:
Pry v krabicce ![]()
@blumen píše:
Pry v krabicce
tak v restuaraci zbylé jídlo balí do takových těch polystyrenových krabiček, které zrovna moc dobře netěsní
@lucenka píše:
tak v restuaraci zbylé jídlo balí do takových těch polystyrenových krabiček, které zrovna moc dobře netěsní
Nejsme zvykli si neco balit na cestu, takze netusim. Vetsinou snime vse na miste anebo tam maly zbytek nechame, to se nevyplati balit. Po dceri dojida manzel. Proto me to pobavilo