Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já to svého času řešila tak, že jsem měla kamarádku a s tou jsme si hlídaly děti navzájem. V pátek šli ven oni a v sobotu my.Bylo to super ![]()
@terinka4444 píše:
Ano, jsou tu i takové, které nakonec to dítě " z donucení" mají a některé jsou spokojené a některé to koušou jen tak tak.Ano, dítě je skutečně o tom, že je to jen a jen o dítěti, porodíš ho, vychováš ho a pak ho necháš jít. Nesmíš mít očekávání vděku, když se zadaří, odměnou je ti jeho spokojený život. Když pominu, že mě děti naplňují a miluju je a dýchala bych za ně, tak v podstatě je to pravda, pokud nemáš hlídání třeba jako já, vůbec žádné, prostě dalších 15-20 let, podle toho, s jakým rozestupem je máš, se bez nich nehneš, všechno se podřizuje dětem, vyděláváš na děti a staráš se o děti. Ale pak se jdeš večer podívat, jestli jsou přikryté a koukneš na ně ( nejroztomilejší jsou, když spí) a víš, že tohle je to pravé štěstí a bezpodmínečná láska. Myslím, že taková bezpodmínečná láska se dá cítit jen k vlastnímu dítěti. A to je štěstí. Nemyslím, že je mnoho žen, které by fakticky nemilovali to své dítě, když už ho mají.
Ahoj, jsem mamina od kluků 21, 16 a 3 a jen bych Tě chtěla povzbudit, že 15, natož 20, je hrozně nadsazené
Uź tak v 10 docela uvítají pár hodin klidu od mámy, takže je možné si třeba v klidu nakoupit, zajít do kina, ke kadeřnici a podobně. A taky v tu dobu už klidně odkedou na tábor nrbo na školu v přírodě, až to člověka zamrzí ![]()
Mně je 26 let a neprahnu po dětech. Tlak okolí je hrozný nápor. Někdy si říkám, že nechci být sama. Ale děti Vás stejně opustí a stejně jednou budu stará a říkejte si co chcete, ale o staré lidi se už nikdo nestará. Až na výjimky. Takže bych stejně tak či tak, s dětmi nebo bez umřela sama. Já právě nevidím v dětech smysl života. Děti mě obtěžují. Bohužel to není jejich chyba, ale rodičů. Nemyslím, že bych nebyla dobrá matka, ale jen nemám touhu předat své geny dál, ne že bych si nemyslela, že to nebudou dobré geny. Chci tím říct, že vy, které to nechápete a hledáte v tom smysl, tak stejně tak já hledám váš smysl pro touho mít děti. Mám spoustu kamarádek, které s dítětem se změnily. Já se nebojím vstávání nebo že bych si musela odpírat v sobeckosti to podle mě netkví. Od sestřenek děti zbožňuju nebo od kamarádek, ale jen pomazlit a zpátky. Nenaplňuje mě představa, že bych měla být matkou a mít dítě. Mám ráda život takový jaký ho mám právě teď. Nechci nic měnit na základě společenského očekávání. Spíš mě zajímají důvody, co vás na dítěti tak strašně naplňuje?
… mám i teorii, že každý člověk má v sobě zabudovaný pud, který ho nutí nechat tu po sobě „něco“. Na Galilea, Einsteina apod. nezapomeneme, něco dokázali a my „obyčejní“ lidi máme jedinou a tu nejjednodušší možnost tu zanechat po sobě potomka. Proto hlavně každý prahne po dětech, nezmůže se na nic jiného. Ale je to jen má úvaha. ![]()
@Ludánek02
Já chápu obě strany, sama jsem někde mezi, ale nevím proč máš potřebu psát, že se ti, co mají děti a je to jejich smysl, nezmůžou na nic jiného… ![]()
@Ludánek02 to je nesmysl.
Navíc v 26 je u mnoha žen na dítě brzo. Já sice v 26 otěhotněla ( skoro jako první v okolí) ale že bych o tom nějak extra uvažovala, o důvodu, nebo že bych cítila biologické hodiny to ne. Znám hodně holek které k tomu že by chtěly dítě dospěly až po 30, i později, takže máš ještě moře času. Třeba se tvůj přístup nezmění, ale tipla bych že jo.
Já zas nechápu lidi, kteří nedokáží pochopit, že někdo má jinou životní cestu nebo je prostě úplně jiný..to co je dobré pro vás, nemusí být dobré pro všechny…
já žiju tak, jak cítím, že je pro mě dobré a je mi absolutně jedno, jak žije máňa odvedle, každý má nějaký důvod, proč žije tak, jak žije…
a ohledně dětí, asi na většinu ženských to prostě přijde od přírody, začnou cloumat hormony a tak je přirozené, že pokud mají možnost, tak dítě mají..a třeba i s kamarádem odvedle, když to nejde jinak..
ale pak jsou ženy, patřím mezi ně i já, kterým prostě samy od sebe hodiny netikají..a aby chtěly dítě, tak musí mít partnera, do kterého budou hodně zamilované a tu rodinu s ním budou chtít z lásky, i když dítě samo o sobě pro ně není třeba smyslem života…tak to mám já (alespoň zatím) a myslím si, že bych dokázala žít šťastně a plnohodnotně, i kdyby to třeba nevyšlo, ale zároveň když bude, tak to bude taky fajn…asi bych si nějakou mateřskou potřebu naplnila třeba jako skvělá teta, protože sourozenci děti mají…
no a poslední vzorek jsou ženy, které děti nechtějí vůbec, nemají k nim žádný vztah a třeba se raději v životě orientují jiným směrem než rodinným…a podle mě to je dobře, lepší, než mít dítě, když ho vlastně nechci, jen abych splnila nějakou společenskou povinnost, nebo aby mě nějaké báby náhodou nezdrbly… to většinou nedopadá dobře a odnese to chudák dítě..
Me treba fascinuje to okecavani zensky, co nechce deti. ze bud je to karieristka, nebo rada cestuje
ma jinou napln proste. blablabla. a co kdyz proste a jednoduse nechce? tecka a nic vic k tomu.to by asi spolecnost neudychala. pokud nekdo to decko nechce, je lepsi byt zticha a nerikat to. pohled je na to pomalu stejnej jak na lesby nebo transexualy.
zijem nazorama furt ve stredoveku.
jo a jeste nejlepsi je jednou chtit bude, pak ji to bude lito a nebude moct a blablabla.
@Ludánek02 Mno tak se tomu tlaku nepoddávej. Nikdo z nás tvůj život nevede a je jen na tobě zda ho mít budeš nebo ne. Není to povinnost ![]()
Já se taktéž nepoddávám tlaku okolí „Proč chceš mít jako jenom jedno dítě“?
Je to moje věc, nikdo ho za mě živit, vychovávat, rodit apod. nebude, tak co je komu po tom.
Ty lidi to možná berou, tak aby ti to jednou nebylo líto. Jsi ještě relativně mladá a třeba ten pud přijde.
k otázce: stýská se mi po starém životu, bezstarostnosti, akcích kdykoliv jsem si umanula. Ale mě třeba naplňujou ty pokroky, ten pocit, že je to kus mě a chlapa, kterého jsem si vybrala. Líbí se mi, když pozná můj hlas/vlasy/oblečení mezi dalšími 30 lidmi. Už dělá vtipný věci, když viděla poprvé vlak, tak z toho byla tak unesená, že se smála 20 minut a rozesmála i všechny okolo. Hlavně ta láska je prostě bezmezná a u 99% matek je do konce života.
Na mateřství se mi extrémně nelíbí jedna věc a to je neustálej strach. Já se neřadím mezi úzkostlivé matky ( od 18 měsíců školka, jezdí k babičkám na týden apod. ), ale ten vtíravej strach „co by se mohlo stát“ mám neustále.
@Bůča píše:
Me treba fascinuje to okecavani zensky, co nechce deti. ze bud je to karieristka, nebo rada cestujema jinou napln proste. blablabla. a co kdyz proste a jednoduse nechce? tecka a nic vic k tomu.to by asi spolecnost neudychala. pokud nekdo to decko nechce, je lepsi byt zticha a nerikat to. pohled je na to pomalu stejnej jak na lesby nebo transexualy.
zijem nazorama furt ve stredoveku.
jo a jeste nejlepsi je jednou chtit bude, pak ji to bude lito a nebude moct a blablabla.
já nemůžu třeba říct před holkama v podstatě ani to, že bych si dokázala představit situaci, že bych dítě neměla, to už na mě koukaj pomalu jako že nejsem ženská, nebo jsem magor…
no a v případě, že bych třeba to měla tak, že nechci děti vůbec, tak to si nedovedu představit..to prostě říct nemůžeš, to je skoro jako kdybys někoho zavraždila))
v práci taky neustále kolegyně pomlouvají ty kolegyně, kterým je kol.40ti a dítě nemají, jako že to jsou zoufalky, kariéristky a že takhle by teda dopadnout nechtěly, bla bla bla..což mi teda nepřijde hezké, takhle někoho soudit…ale ono se pak někdy může stát, že se těmhle ženským zhroutí celý svět, kdyby třeba dítě nemohly mít nebo tak…ačkoli bych jim to nepřála…
@teerax píše:je to tak…
já nemůžu třeba říct před holkama v podstatě ani to, že bych si dokázala představit situaci, že bych dítě neměla, to už na mě koukaj pomalu jako že nejsem ženská, nebo jsem magor…
v práci taky neustále kolegyně pomlouvají ty kolegyně, kterým je kol.40ti a dítě nemají, jako že to jsou zoufalky, kariéristky a že takhle by teda dopadnout nechtěly, bla bla bla..což mi teda nepřijde hezké, takhle někoho soudit…ale ono se pak někdy může stát, že se těmhle ženským zhroutí celý svět, kdyby třeba dítě nemohly mít nebo tak…ačkoli bych jim to nepřála…
no a v případě, že bych třeba to měla tak, že nechci děti vůbec, tak to si nedovedu představit..to prostě říct nemůžeš, to je skoro jako kdybys někoho zavraždila))
presne, kecy lidi jsou na
malokdo mele nahlas o sobe. pokud vubec. kazdedj resi jen druhy, pze to je jednodussi. a kdyz uz nekdo zacne mluvit o sobe, dramaticky ztisi hlas, aby to nekdo kolem neslysel
pritom se to roznese taky ![]()
Já mám tři děti a nikdy bych neodsuzovala někoho, že děti nechce, je to každého věc. Mezi kámoškama mám několik bezdětných z vlastního rozhodnutí a vídám se s nimi moc ráda, protože nemeleme jen o plínách a porodech ![]()
Já nechápu proč se to tak řeší, kdo má nebo nemá kolik dětí.
@Nikol79 píše:
Já mám tři děti a nikdy bych neodsuzovala někoho, že děti nechce, je to každého věc. Mezi kámoškama mám několik bezdětných z vlastního rozhodnutí a vídám se s nimi moc ráda, protože nemeleme jen o plínách a porodech
Já nechápu proč se to tak řeší, kdo má nebo nemá kolik dětí.
budes vyjimka ![]()
@Ludánek02 Mně je 26 let a neprahnu po dětech…
Já myslím že příroda si to vyrovná. někdo nechce děti a někdo chce 4 a už stím začíná ve dvaceti. ![]()
Ségře mýho přítele je 30. za posledních pár roků neměla dlouhodobý vztah a ani ho nehledá. tvrdí že děti nechce ale bude ráda že nám bude dělat tetu.(ještě že tak, ale stejně mě trochu mrzí že ty děti nechce
Má barák, pár zvířat a prý je tak spokojená. Možná zatím nepřišel ten pravý u kterého by to pocítila. Každopádně u mě(23let) bude dítě tak za 4 roky, a než k tomu dojde, třeba ještě změní názor, najde si partnera a budem spolu vozit kočárky. kdo ví.
Příspěvek upraven 02.06.17 v 10:40
@Ludánek02 píše:
Mně je 26 let a neprahnu po dětech. Tlak okolí je hrozný nápor. Někdy si říkám, že nechci být sama. Ale děti Vás stejně opustí a stejně jednou budu stará a říkejte si co chcete, ale o staré lidi se už nikdo nestará. Až na výjimky. Takže bych stejně tak či tak, s dětmi nebo bez umřela sama. Já právě nevidím v dětech smysl života. Děti mě obtěžují. Bohužel to není jejich chyba, ale rodičů. Nemyslím, že bych nebyla dobrá matka, ale jen nemám touhu předat své geny dál, ne že bych si nemyslela, že to nebudou dobré geny. Chci tím říct, že vy, které to nechápete a hledáte v tom smysl, tak stejně tak já hledám váš smysl pro touho mít děti. Mám spoustu kamarádek, které s dítětem se změnily. Já se nebojím vstávání nebo že bych si musela odpírat v sobeckosti to podle mě netkví. Od sestřenek děti zbožňuju nebo od kamarádek, ale jen pomazlit a zpátky. Nenaplňuje mě představa, že bych měla být matkou a mít dítě. Mám ráda život takový jaký ho mám právě teď. Nechci nic měnit na základě společenského očekávání. Spíš mě zajímají důvody, co vás na dítěti tak strašně naplňuje?… mám i teorii, že každý člověk má v sobě zabudovaný pud, který ho nutí nechat tu po sobě „něco“. Na Galilea, Einsteina apod. nezapomeneme, něco dokázali a my „obyčejní“ lidi máme jedinou a tu nejjednodušší možnost tu zanechat po sobě potomka. Proto hlavně každý prahne po dětech, nezmůže se na nic jiného. Ale je to jen má úvaha.
Pokud děti nechceš, neměj je. Možná je jednou chtít budeš, ale třeba taky ne - to nikdy dopředu nevíš. Máš pravdu, že alespoň částečně bývá touha po dítěti zapříčiněna pudy - většina lidí chce své znalosti, majetek, zkrátka své „bohatství“ předat dál. Já jsem si děti vždy přála (a jsem velmi šťastná, že je mám) - mimo jiné možná i proto, že mám ráda „dlouhodobé projekty“ - těší mě sledovat, jak rostou, jaké dělají pokroky - je v nich kus mě samé a kus mého muže, ale hlavně jsou to samostatné osobnosti, které jednou budou žít svůj vlastní život. Budou mě těšit jejich úspěchy, budu s nimi prožívat jejich smutky - vždy budou mou nedílnou součástí. Často člověk pocítí opravdu bezpodmínečnou lásku až k vlastním dětem. Přesto si myslím, že i bez dětí se dá prožít plný, hezký a smysluplný život.
Příspěvek upraven 02.06.17 v 10:45
@Pennya píše:
@Ludánek02 Mně je 26 let a neprahnu po dětech…
Já myslím že příroda si to vyrovná. někdo nechce děti a někdo chce 4 a už stím začíná ve dvaceti.
Ségře mýho přítele je 30. za posledních pár roků neměla dlouhodobý vztah a ani ho nehledá. tvrdí že děti nechce ale bude ráda že nám bude dělat tetu.(ještě že tak, ale stejně mě trochu mrzí že ty děti nechceMá barák, pár zvířat a prý je tak spokojená. Možná zatím nepřišel ten pravý u kterého by to pocítila. Každopádně u mě(23let) bude dítě tak za 4 roky, a než k tomu dojde, třeba ještě změní názor, najde si partnera a budem spolu vozit kočárky. kdo ví.Příspěvek upraven 02.06.17 v 10:40
jo a její 2 kamarádky jsou těhotné, pomalu rodí, a ani to ji nebere. Moje některé kamarádky jsou taky těhotné ale mě to teda bere ![]()