Odklad školní docházky syna

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
6
12.1.23 09:45
@alynch píše:
Odklad bych nedavala, ale jestli mate pochybnosti, vyslechla bych si nazor ucitelek a zasla do poradny. Mate v okoli nejake dilnicky pro predskolaky? Jestli ano, urcite bych tam chlapecka brala a tam vam ucitelka taky rekne. Na nazor tvoji mamky bych se vubec neohlizela. No a uz vubec bych se neohlizela na vas vek. Memu manzelovi je 61 a nasemu nejmladsimu ditku 6, je narozena v srpnu a je v prvni tride. Ne proto, abychom zvysili sanci, ze se tatinek dozije vejsky, ale protoze je sikovna a nebyl duvod ji drzet ve skolce.

Děkuji za reakci. Tak jsem ještě včera mluvila s paní ředitelkou ze ZŠ (je to vzdálenější rodina). Ta mi řekla, že i když PPP i učitelky doporučí odklad, že vždy je konečné rozhodnutí na rodičích. Říkala jsem ji, že si nejsem jistá, jak se rozhodnout, aby bylo rozhodnuti správné. Ona mne ujistila, že do září se u syna může ledacos změnit. Zápis prý je v dubnu, tak s ním můžu přijít. Probírali jsme i variantu, kdybych syna do školy dala a pak se potvrdilo, že to nebyla dobrá volba… Dítě se prý dá vrátit zpět do školky a prý by to nebyl, ani zdaleka, ojedinělý případ. Bavili jsme se i o tom, že každý rok je odklad doporučen (na naší ZŠ) docela dost dětem, že odklad opravdu není nic výjimečného. Volala jsem i s bývalou ředitelkou z MŠ, která pracovala celý život v MŠ, ale už je v důchodu a pak chodila brigádně jako asistentka. Trochu syna zná, bydlíme kousek od sebe, tak mi řekla, abych pak za ní přišla s vyjádřením od PPP. Hodně mi to všechno vrtá hlavou a fakt nevím, co udělat, tak si nechám poradit z různých stran.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1129
12.1.23 10:10

To mi přijde škoda, brzdit chápavé a inteligentní dítě tím, že ho nechám o rok déle ve školce. Povahu a výchovu to stejně nezmění. Panovačný invidualista bude s tímhle přístupem i za rok. Přijde mi to nefér vůči němu (když na školu zjevně má), i vůči dětem, které by s ním případně chodily až ten další rok, kdy on bude panovačný + o rok starší než ostatní. Což může přinášet navíc problémy v kolektivu. Co na to vůbec říká syn, že by nešel s vrstevníky (kamarády) do školy a zůstal by s mladšími ve školce? Nevadí mu to? Netěší se do školy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
12.1.23 10:24
@Zlatývoči píše:
To mi přijde škoda, brzdit chápavé a inteligentní dítě tím, že ho nechám o rok déle ve školce. Povahu a výchovu to stejně nezmění. Panovačný invidualista bude s tímhle přístupem i za rok. Přijde mi to nefér vůči němu (když na školu zjevně má), i vůči dětem, které by s ním případně chodily až ten další rok, kdy on bude panovačný + o rok starší než ostatní. Což může přinášet navíc problémy v kolektivu. Co na to vůbec říká syn, že by nešel s vrstevníky (kamarády) do školy a zůstal by s mladšími ve školce? Nevadí mu to? Netěší se do školy?

U něj je problém i v chození do školky. Chodí tam už druhým rokem a musím ho tam táhnout doslova násilím. Nechce chodit do školky, tak předpokládám, že se školou to bude úplně stejné. Jinak je opravdu hodně chytrý má velmi dobré logické uvažování (až jsem u toho kolikrát v šoku), ale je to s ním fakt složité. Oba má se, že nevydrží sedět v lavici. Teď mi vrtá hlavou ta varianta, že bych ho do školy dala a kdyby to opravdu nešlo, tak krajní řešení je vrátit ho do školky. Nechce se mi ho držet ve školce zbytečně. Ono je to tak, jak píšete, povaha se mu asi stejně nezmění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
12.1.23 11:05
@Sinika píše:
U něj je problém i v chození do školky. Chodí tam už druhým rokem a musím ho tam táhnout doslova násilím. Nechce chodit do školky, tak předpokládám, že se školou to bude úplně stejné. Jinak je opravdu hodně chytrý má velmi dobré logické uvažování (až jsem u toho kolikrát v šoku), ale je to s ním fakt složité. Oba má se, že nevydrží sedět v lavici. Teď mi vrtá hlavou ta varianta, že bych ho do školy dala a kdyby to opravdu nešlo, tak krajní řešení je vrátit ho do školky. Nechce se mi ho držet ve školce zbytečně. Ono je to tak, jak píšete, povaha se mu asi stejně nezmění.

a jak by to dal psychicky? přeci jenom přechod do školy bývá spojený se zvýšením statusu, už to není malý školkáček, už je to velký školák, ve školkách často bývají vyřazovací slavnosti (pasování na školáky), na škole bývá slavnostní uvítání… a najednou šup ho, z velkého školáka je najednou zase zpátky malý hloupý školáček, který se od svých nových velkých kamarádů vrátil do školky mezi cizí mrňata :nevim:

druhá věc - jak jste na tom u vás s místy ve školce? aby se měl kam vrátit :nevim:

jdi do PPP. jedna věc je povaha, druhá vyzrálost nebo nevyzrálost. jinak třeba můj syn taky do školky nechtěl chodit a byl to boj a vlastně jediné období, kdy tam chodil rád, by právě ten odkladový rok :mrgreen: no, a pak zas následujících devět let nechtěl chodit do školy :roll: na střední už si to trochu sedlo, asi že už před sebou vidí konec :roll: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4214
12.1.23 13:17

Synovi u zápisu také paní učitelka spíš doporučovala odklad. Je 31.7. a u zápisu se jim jevil nepozorný a roztěkaný. Do školy nastoupil, už z toho důvodu, že je celkem velký, takže by ve školce o hlavu děti převyšoval, už teď ve škole je z 6 kluků třetí nejvyšší, a to jen o pár cenťáků od toho nejvyššího, takže vzrůstem zapadá. Pak ho školka už nebavila a otravovala. A ve třídě je jen 10 žáků. Výslovnost a vyjadřování v pohodě. No, nosí poznámky, že nedává pozor, že nepracuje v hodině. Já si to strašně beru, chvíli jsem uvažovala, jestli nemá opravdu třeba nějakou poruchu pozornosti, protože jsem si myslela, že už by se to kolem prosince mělo srovnávat, když je mu už 6,5 roku. Ale pak máme takovou tu snivost, nepozornost v rodině. Já jsem taková taky, zasním se, zadívám se, když mě něco nebaví, tak vypínám. To samé je můj táta. Tak syn prý, když ho nebaví výklad, kouká z okna. Já když už si myslím, že je to lepší, tak syn přinese poznámku :mrgreen: Ale známky nosí dobrý, až na pár trojek a dvojek z nepozornosti. Čte hezky, počítá dobře, škrábe jak kocour, ale to by odklad asi nespravil :mrgreen: Škola ho baví. Ve školce by se asi nudil. Celkem tu školu hltá… Tak mu každý den domlouvám, ať se snaží dávat pozor. Zase na druhou stranu jinak nezlobí, nevyvolává konflikty, je společenský, šel s kamarády, co znal ze školky. Nemůžu to srovnávat s dcerou, protože ta je prosincová a když byla v první třídě byl Covid, takže se jela distanční výuka. Ale když občas sleduju dceru, když vypracovává úkoly, nebo se učí, tak je na tom stejně jako syn - stoupá si na hlavu, poskakuje, poposedává, válí se po zemi, leze pomalu po stropu apod. - a to je ve 4. třídě :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí