Oslovování prarodičů vnoučaty

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3998
30.12.19 11:30
@Bubla Bůčková píše:
Tak asi jediný případ přece jen nebudeme.

asi ne a to mi je 40+ takže žádný výdobytek moderní doby :mrgreen:, ale rodinná tradice. U nás to byla známka toho, že k babičkám jsme měly jako vnoučata hodně blízký vztah, k dědům spíš odtažitý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
30.12.19 11:36
@Bubla Bůčková píše:
No a právě o to je to horší. Moje babička svoji máme pomalu vykala a holky na ni volají Jituuuš :roll:

No a evidentně s tim mas problem akorat ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41603
30.12.19 11:39
@Bubla Bůčková píše:
No a právě o to je to horší. Moje babička svoji máme pomalu vykala a holky na ni volají Jituuuš :roll:

holky na ni volají tak, jak je to rodiče naučili :think: a babička se neohradí? a rodiče těch vnoučat na toto oslovení nijak nereaguji? oni jí říkají taky jménem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
30.12.19 11:41

V nasi rodine se rodice oslovuji mami, tati, prarodice babi a dedo. Vyjimkou jsou deti vyzenene a vyvdane, ty oslovuji nevlastniho rodice jmenem, ale babi a dedo pouzivaji taky. Rozliseni babicka+krestni jmeno jsem u prcku pouzivala, protoze bydlime vsichni v jednom meste. Se strejdama a tetama je rozdil v generacich. Ja i muj manzel pouzivame strejda, teta +krestni jmeno, ale deti uz jenom jmeno. Vubec mi nevadi, ze mi svagrovky deti nerikaji teto, spis by mi to prislo divne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61155
30.12.19 11:41

Přítel je taky zvyklej rikat tetam a strejdum jmenem, ale tety z maminy strany byly v podstate jeste taky děti kdyz se narodil.. Druha teta mela uz o hodně starší deti nez je on, ale taky ji rika jmenem.. Tchyne se dokonce divila, ze syn moji sestry nam rika teto a strejdo..
Babičce a dedovi ale rikali babicko, dedo..
Ale od kamarádky děti říkaji babickam jmenem.
U nas v rodine se tedy používá klasika babi, dedo, teto strejdo.. Případně ten přívlastek odkud je treba :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
30.12.19 11:46
@Bubla Bůčková píše:
Ahoj, tak jsem si tu vzpomněla a zajímal by mě váš názor. Moje babička má 4 vnučky, u nás v rodině a myslela jsem, že v celém vesmíru, se jí říká „babi“. Ty druhé ale ji i dědu oslovují křestním jménem, bez babi, dědo. Vlastně i svoje tety, strýce jen křestním jménem. Přijde mi, že si hrají na něco víc nóbl, nebo je to normální?

Babičku a prababičku oslovuje babi. Strejdu já oslovuju jménem, protože když jsem se narodila, byl to ještě kluk. Syn ho oslovuje strejdo. Ale zná jejich opravdová jména. Kolikrát řeknu schválně třeba teta Jana, abych odlišila tety od sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
30.12.19 11:50

U nás v rodině se prarodičům/praprarodičům říká babi/dědo. Mýmu bráchovi říká kluk jménem a sestře od táty „teta“. Ale to má z toho, jak o nich mluvíme my dospělí.

• Citovat
  • Upravit
1326
30.12.19 12:26

U nás se prarodiče oslovují babi a děda. Dál už je to různý, já jednomu strejdovi říkám strejdo a druhého oslovuju přezdívkou :-D Pratety a prastrejdové jsou tety a strejdové.
Dcera svého strejdu a tetu oslovuje jménem a prastrejdy a další stejně jako já. Můj bratranec je pro ni strejda + jméno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2979
30.12.19 12:29
@Bubla Bůčková píše:
Ahoj, tak jsem si tu vzpomněla a zajímal by mě váš názor. Moje babička má 4 vnučky, u nás v rodině a myslela jsem, že v celém vesmíru, se jí říká „babi“. Ty druhé ale ji i dědu oslovují křestním jménem, bez babi, dědo. Vlastně i svoje tety, strýce jen křestním jménem. Přijde mi, že si hrají na něco víc nóbl, nebo je to normální?

U nás to máme jako u Vás - prarodiče (či praprarodiče) jsou babička a děda, pokud se o nich bavíme, tak dodáváme křestní jméno, aby bylo jasné o koho jde. A stejně tak můj bratr je pro děti strejda, popř. když se bavíme o kamarádkách a kamarádech, za strejda / teta dáváme jména. V naší rodině bylo zvykem i to, že se tchyni a tchánovi vykalo, moje máma oslovovala tátovy rodiče „Maminko / Tatínku Vy“. Když mi tedy manželovi rodiče nabídli tykání, měla jsem s tím velký problém, on mým rodičům nadále vyká, i když mu tykání také nabídli. Vtipná v tomto kontextu byla moje švagrová, kterou bratr přivedl do rodiny a rovnou mým rodičům začala tykat a oslovovat je křestními jmény. Stejně tak teď uvítala manželova pradědečka, který je cca 4× starší než ona, „Ahoj“ a suverénně mu tykala. Netvrdím, že naše rodina to má nastavená jako jediná správně a tam, kde se tyká a říká jmény je to špatně, ale i tak se divím, že ani můj bratr, ani mí rodiče se neohradili. V baráku s námi taky svého času bydlela rodina, kde děti běžně říkali křestními jmény rodičům, přišlo mi to hodně divné, ale pokud to tak mají a nikomu to nevadí, proč ne :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14062
30.12.19 12:32

Když doma mluvíme tak rikame např. prababicka Liduška, pradeda Tomáš. Když oslovujeme je tak jen babi, dedo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61155
30.12.19 12:32
@lucenka píše:
U nás v rodině se prarodičům/praprarodičům říká babi/dědo. Mýmu bráchovi říká kluk jménem a sestře od táty „teta“. Ale to má z toho, jak o nich mluvíme my dospělí.

My vždycky sourozencum prarodičů rikali teta a strejda.. Jak jinak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23018
30.12.19 12:33
@Lalelale píše:
U nás v rodině jedna holčina od začátku oslovuje křestním jménem rodiče, nikdo s ní nehnul :nevim: začala jako dítě, kde to vzala nikdo netušíme, i ty rodiče to podle mě mrzelo, pak si zvykli. Normální mi to nepřijde, ale co člověk nadělá

Moje kamarádka taky oslovovala svého tátu Fando a byl vlastni. Bavila se o něm jako o tátovi, ale jemu říkala Fando :nevim:
U nás se vždycky oslovovalo jen mami, tati, babi, dědo, teto..přijde mi to normalni.
Jen nevlastnímu strejdovi říkám jmenem. Jinak by mi přišlo drze říct tetě Míšo místo teto.. :nevim: a ani bych nechtěla aby mi synovci a neteř říkali jménem..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
30.12.19 12:34
@j.a.n.i1 píše:
No a evidentně s tim mas problem akorat ty.

No my jsme si o nich vždycky mysleli svoje… Hrozná honorace a konec klasický. Do důchodaku jezdíme jen my, nóbl holky nee. Ale je pravda, že je to určitě naučili rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
30.12.19 12:35
@a12 píše:
My vždycky sourozencum prarodičů rikali teta a strejda.. Jak jinak?

Já btedy nikde nepsala o sourozencích prarodičů. Ale o synově strýci a tetě ;)

Příspěvek upraven 30.12.19 v 12:36

• Citovat
  • Upravit
a12
61155
30.12.19 12:35
@PenelopaW píše:
U nás to máme jako u Vás - prarodiče (či praprarodiče) jsou babička a děda, pokud se o nich bavíme, tak dodáváme křestní jméno, aby bylo jasné o koho jde. A stejně tak můj bratr je pro děti strejda, popř. když se bavíme o kamarádkách a kamarádech, za strejda / teta dáváme jména. V naší rodině bylo zvykem i to, že se tchyni a tchánovi vykalo, moje máma oslovovala tátovy rodiče „Maminko / Tatínku Vy“. Když mi tedy manželovi rodiče nabídli tykání, měla jsem s tím velký problém, on mým rodičům nadále vyká, i když mu tykání také nabídli. Vtipná v tomto kontextu byla moje švagrová, kterou bratr přivedl do rodiny a rovnou mým rodičům začala tykat a oslovovat je křestními jmény. Stejně tak teď uvítala manželova pradědečka, který je cca 4× starší než ona, „Ahoj“ a suverénně mu tykala. Netvrdím, že naše rodina to má nastavená jako jediná správně a tam, kde se tyká a říká jmény je to špatně, ale i tak se divím, že ani můj bratr, ani mí rodiče se neohradili. V baráku s námi taky svého času bydlela rodina, kde děti běžně říkali křestními jmény rodičům, přišlo mi to hodně divné, ale pokud to tak mají a nikomu to nevadí, proč ne :nevim:.

To mi zrovna vyprávěl tchan, ze přítelkyně syna jeho přítelkyně taky přišla a rovnou vsem tykala včetně dedecku a babiček :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová