Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@xjuliax Muzu se zeptat, jaky je maminka plus minus rocnik? Muj dedecek a babicka (narozeni oba jeste pred valkou) treba ani jeden rodicum uz nevykali.
@Bubla Bůčková píše:
@Bábrdl já už se s nima nestýkám tak dvacet let, za babičkou posledních deset let jedu jednou, dvakrát ročně do důchodaku. Tehdy jsem to brala, že oni prostě takový jsou, milionáři z města, my usmudlany holky z vesnice. Ty křestní jména jen zapadala do celkového dojmu, že jsou víc než my. Jenom mě napadlo, jestli třeba polovina lidí také běžně jmenuje nebo je to spíš ojedinělé.
Myslela jsem si, že je v tom nějaký mindrak z tvé strany
![]()
Vaše širší rodina celkové podle popisu nefunguje, ať říkáte babičce tak nebo onak. To není jejich chyba, že jsou z mesta s měly se dobře ![]()
@Bábrdl mindrák nevím, prostě je nemám ráda, byly povýšené, namyšlene
a co jako? Já nejsem chumlackova, co miluje všechno a všechny ![]()
@Bubla Bůčková píše:
@Bábrdl mindrák nevím, prostě je nemám ráda, byly povýšené, namyšlenea co jako? Já nejsem chumlackova, co miluje všechno a všechny
Byly z města, měly peníze a ještě oslovovaly babičku, kterou všichni vidíte jednou za rok, křestním jménem ![]()
Tohle je pro emimino typické. Nadnese se problém, ale pak se ukáže, že je v něčem úplně jiném.
@xjuliax píše:
@yocheved Tak tvůj partner je asi zase o dost starší než ty, což taky není úplně obvyklé. I když můj manžel i já by jsme vykali asi i tak. Prostě nám to přijde tak normální. Vyrůstali jsme tak v tom. Moje mamka svojí babičce vykala a přišlo nám to úplně běžné.
Dnes je ale jiná doba.. A i podle etikety je slušné partnerům dětí nabídnout tykání, nejpozději na svatbě, nebo kdyz očekávají potomka.. Aby si celá rodinka vzájemně tykala, ale pro starší generaci to pořád bývá nepředstavitelné
@Bábrdl píše:
Byly z města, měly peníze a ještě oslovovaly babičku, kterou všichni vidíte jednou za rok, křestním jménemTohle je pro emimino typické. Nadnese se problém, ale pak se ukáže, že je v něčem úplně jiném.
Ale před těma dvaceti lety jsme tam trávili třeba půlku prázdnin… No to je jedno. Taky jednas typicky emiminovsky-základ každé diskuze je podrobný psychologický rozbor dotazujiciho ![]()
@Beckyttine5 píše:
Dnes je ale jiná doba.. A i podle etikety je slušné partnerům dětí nabídnout tykání, nejpozději na svatbě, nebo kdyz očekávají potomka.. Aby si celá rodinka vzájemně tykala, ale pro starší generaci to pořád bývá nepředstavitelné
Tchyni oslovuju jménem, ona mi říká druhá dcera. Švagrovi to opakovaně nabízela a naposled to opět zkusila na svatbě a u stolu jsme všichni mohli slyšet, jak ji odmítl. Je ji to líto.
@Bubla Bůčková píše:
Tchyni oslovuju jménem, ona mi říká druhá dcera. Švagrovi to opakovaně nabízela a naposled to opět zkusila na svatbě a u stolu jsme všichni mohli slyšet, jak ji odmítl. Je ji to líto.
Ja taky tchyni netykam ikdyz mi to nabidla.. Ted jsme to resili s tchanem, taky jsem mu rekla, ze mu tykat nebudu.. Prostě jsem zvykla na vykani a tykani uz mi nejde pres pusu.. Nasi to příteli nabídli taky a taky jim vyka.. Možná kdyby to nabídli uz pri první setkani, ale kdyz x let vykam, nejde mi pres pusu tykat..
@a12 píše:
Ja taky tchyni netykam ikdyz mi to nabidla.. Ted jsme to resili s tchanem, taky jsem mu rekla, ze mu tykat nebudu.. Prostě jsem zvykla na vykani a tykani uz mi nejde pres pusu.. Nasi to příteli nabídli taky a taky jim vyka.. Možná kdyby to nabídli uz pri první setkani, ale kdyz x let vykam, nejde mi pres pusu tykat..
Když nám někdo starší nabídne tykání, mělo by se přijmout. Já tchýni tykám. Ze začátku mi to taky nešlo přes pusu, teda spíš u tchána. A začala jsem si tou samou dobou tykat i s tchýniným bratrem a jeho manželkou. Pomohlo hlavně to, že jsme se vídali často a já si zvykla. Při prvním setkání bych to fakt nedala.
@a12 píše:
A víš, že já si paradoxně taky přijdu blbě, když říkám Lidko…takový to babička používám jen přes dítě… Babička ti dá. Zas na druhou stranu celý odpoledne holasit paní Bůčková ![]()
@Russet píše:
Když nám někdo starší nabídne tykání, mělo by se přijmout. Já tchýni tykám. Ze začátku mi to taky nešlo přes pusu, teda spíš u tchána. A začala jsem si tou samou dobou tykat i s tchýniným bratrem a jeho manželkou. Pomohlo hlavně to, že jsme se vídali často a já si zvykla. Při prvním setkání bych to fakt nedala.
My se vidame tak jednou za 14dni a proste bych nedokázala přijet a říct ahoj
ani s nimi nemam jakože kamaradskej vztah a proste mi prijde dustojnejsi si s nimi vykat..
@Bubla Bůčková píše:
A víš, že já si paradoxně taky přijdu blbě, když říkám Lidko…takový to babička používám jen přes dítě… Babička ti dá. Zas na druhou stranu celý odpoledne holasit paní Bůčková
Tak to ja zadny pani x nepouzivam
ani nerikam babicko.. Kdyz jde o deti tak reknu jdete za babičkou apod. Ale ze bych řekla babicko muzu si od vas vzit to a to, tak to ne
ale ani pani x muzu si vzit to a to.. Proste se zeptám bez toho oslovení ![]()
A jako rikat ji jen jmenem no tak to vůbec
@a12 píše:
My se vidame tak jednou za 14dni a proste bych nedokázala přijet a říct ahojani s nimi nemam jakože kamaradskej vztah a proste mi prijde dustojnejsi si s nimi vykat..
Tak já taky ze začátku řekla dobré ráno nebo odpoledne. Postupně se to zlepšilo. Pořád bych ji jen kvůli tykání neposlala do pr… a je to spíš jako moje „máma“ než kamarádka. A jsem ráda, že jsem ji díky partnerovi dostala jako náhradu za mámu vlastní.
@a12 píše:
Tak to ja zadny pani x nepouzivamani nerikam babicko.. Kdyz jde o deti tak reknu jdete za babičkou apod. Ale ze bych řekla babicko muzu si od vas vzit to a to, tak to ne
ale ani pani x muzu si vzit to a to.. Proste se zeptám bez toho oslovení
A jako rikat ji jen jmenem no tak to vůbec
Tak to si třeba významné odkasles, aby si všimla, že mluvíš na ni ne
já třeba vykala mamince kamarádky a výborný to bylo při hraní, například Bang na pani Hadrbolcovou ![]()
@Bubla Bůčková píše:
Tak to si třeba významné odkasles, aby si všimla, že mluvíš na ni nejá třeba vykala mamince kamarádky a výborný to bylo při hraní, například Bang na pani Hadrbolcovou
Neni potreba si významně odkašlávat, ja ji malo kdy neco sama od sebe potřebuju, takže ji ani oslovovat nemusim.. Když ji neco potrebuju tak tam ani nikdo jinej není..
Ale my jsme divny, my se ani doma nejak neoslovujem
jako děti samozřejmě jo, na ně furt voláme jejich jménem, ale mezi sebou se moc často jménem neoslovujem
uz jsem se tu na tohle tema kdysi do diskuse zapojovala
spousta lidi to mela stejně, spousta lidi nechapala a delala z toho ze se takovej par nemá rad apod. ![]()