Oslovování prarodičů vnoučaty

Napsat příspěvek
Velikost písma:
26747
30.12.19 12:36
@lucynka25 píše:
Moje kamarádka taky oslovovala svého tátu Fando a byl vlastni. Bavila se o něm jako o tátovi, ale jemu říkala Fando :nevim:
U nás se vždycky oslovovalo jen mami, tati, babi, dědo, teto..přijde mi to normalni.
Jen nevlastnímu strejdovi říkám jmenem. Jinak by mi přišlo drze říct tetě Míšo místo teto.. :nevim: a ani bych nechtěla aby mi synovci a neteř říkali jménem..

Jo jo, taky mi to přijde jako titul paní například… A vidím, že nejsem sama, trochu mě to potěšilo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3745
30.12.19 12:38

Mně spíše přijde divné, když někdo používá výraz teta pro takřka každou ženu v okolí dítěte - prodavačku, pediatricku, kadeřnici apod..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61155
30.12.19 12:43
@lucenka píše:
Já btedy nikde nepsala o sourozencích prarodičů. Ale o synově strýci a tetě ;)Příspěvek upraven 30.12.19 v 12:36

Pochopila jsem to jako tátovi tvému :lol: jakoze tvy tete říká teto kdyz si psala, ze to ma naposlouchane od vás.. Nebo doma mluvite o sestře manžela jako o tetě a o tvym brachy treba jako o Honzovi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
30.12.19 12:43
@Beckyttine5 píše:
Mně spíše přijde divné, když někdo používá výraz teta pro takřka každou ženu v okolí dítěte - prodavačku, pediatricku, kadeřnici apod..

To je hlavně z vesnic a menších měst. Já dceři říkám, že je každá taková prostě paní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61155
30.12.19 12:48
@Beckyttine5 píše:
Mně spíše přijde divné, když někdo používá výraz teta pro takřka každou ženu v okolí dítěte - prodavačku, pediatricku, kadeřnici apod..
@Lulina999 píše:
To je hlavně z vesnic a menších měst. Já dceři říkám, že je každá taková prostě paní.

Taky tak je.. Je to prostě maminka fandy, maminka terezky atd. Moje deti takhle nikomu kdo není z rodiny narikaj teto.. Ale mne spousta dětí od sousedu jo i třeba úplně cizí dítě na hřišti.. A sousedka je tak zblbla, ze rika mami a to mě téměř nezná :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2144
30.12.19 12:53

Já říkám babičkám při oslovování,,babi", když mluvím o nich, mluvím jako o babi Mijam a babi Lottě. Přišlo by mi divný řikat jim babi z Tel Avivu a babi z NDR 8o :mrgreen:. Rodičům říkám mami/tati, někdy je oslovím zkráceně jménem. Nevím, co by na tom mělo být nóbl, ro jsou zas dedukce :roll: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3745
30.12.19 12:53

Taky dceři řeknu - paní doktorka, paní prodavačka, nebo paní a křestní jméno - třeba v kroužku, kde to není vyloženě Učitelka.. Tetu má jen sestru od partnera.. A te taky někdy říká křestnim jménem, protože to tak slyší od nás..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
30.12.19 12:55
@Bubla Bůčková píše:
No my jsme si o nich vždycky mysleli svoje… Hrozná honorace a konec klasický. Do důchodaku jezdíme jen my, nóbl holky nee. Ale je pravda, že je to určitě naučili rodiče.

No, jako honorace se tu spíš projevuješ ty… nějak nechápu, co by mělo být nóbl na tom, oslovovat někoho jménem :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
30.12.19 12:59
@a12 píše:
Pochopila jsem to jako tátovi tvému :lol: jakoze tvy tete říká teto kdyz si psala, ze to ma naposlouchane od vás.. Nebo doma mluvite o sestře manžela jako o tetě a o tvym brachy treba jako o Honzovi?

Jo, když se doma bavíme o mém bráchovi, tak jako o Honzovi a o sestře partnera jako o tetě. Nějak mi u mýho bráchy přijde přirozený používat jeho jméno, když jsem na to tak byla zvyklá přes 20 let.

• Citovat
  • Upravit
26747
30.12.19 13:04
@Beckyttine5 píše:

Naše pediatricka si tak říká sama, kuk na tetu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
shadowbabe
30.12.19 13:11

Dcera je naucena na babi a dedo, teto, strejdo… zadna jmena :) svym tetam a strycum rikam jmenem, sami mne to casem nabidli, kdyz uz jsem byla "dospelejsi " :lol: Ale co se tyka deti, dodrzuje se tak, jak pisu.

• Citovat
  • Upravit
150066
30.12.19 13:16
@j.a.n.i1 píše:
No, jako honorace se tu spíš projevuješ ty… nějak nechápu, co by mělo být nóbl na tom, oslovovat někoho jménem :think:

Nikdy bych si nedovolila babičku oslovit jménem. Rikala jsem ji babičko a moje vnučka na mě taky nevolá Anči, ale říká mi babičko.
Urcita úcta by měla být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
30.12.19 13:38

U nás říkaly děti mojí matce babi, tchýni Markéto, protože ta si sama nepřála, aby jí babičko říkaly. Mým sestrám říkají jménem a děti sester říkají jménem mně. A jsem radši, i když mi „cizí“ děti říkají jménem, nějak na tetu neslyším…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32325
30.12.19 13:46

Mým sestrám říkají moje děti jménem, protože když se mi narodily děti, tak byly ségry ještě celkem malé, takže říkat školkové holce nebo puberťačce teto bylo divné :mrgreen:. Stejně tak děti mojí sestry mi říkají jménem, přijde mi to úplně normální…Je zajímavé, že já sama mám dvě tety a jedné jsem říkala jménem a jedné teto…moje děti teda říkaly babičko a dědo, i když jedna babička se cítila mladě / ona teda i byla :mrgreen: / a chtěla po nich, aby jí říkaly jménem…to jsem ale nedovolila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
30.12.19 13:55
@Anna766 píše:
Nikdy bych si nedovolila babičku oslovit jménem. Rikala jsem ji babičko a moje vnučka na mě taky nevolá Anči, ale říká mi babičko.
Urcita úcta by měla být.

Ale to, ze by sis to nedovolila jeste neznamena, ze nekdo, kdo babicku oslovuje jmenem, ji ma mene v ucte… Spousta mladsich prarodičů je i radeji, kdyz jsou oslovovani jmenem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová