Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Bozinku mu zůstává málo na svoji vlastní spotřebu? Na co ty peníze potřebuje? Bydlí zadarmo, dostane najíst, pereš mu, vozis zadek v autě a on nemá ani pade na čokoládu k narozeninám. Ten by měl sbalenou igelitku už dávno, vyzirka jeden.
@Baru96 píše:
Hezké odpoledne přeji, jdu si za vámi pro radu, názor, možná pro naskytnutí jiného úhlu pohledu.![]()
S přítelem (30) jsme spolu přes rok. Pravdou je, že začátky našeho vztahu byly bouřlivé a ne úplně klidné, ale následně se situace mezi námi zlepšila. Přítel stále oficiálně bydlí u své maminky, ovšem trávíme většinu času již společně. Zpočátku to bývalo víkendovou záležitostí, přespáním, poslední zhruba půl rok, už je u mě pravidelně a za maminkou jezdí spíš na návštěvy.
Důvodem, proč sem píšu, jsou aktuálně finance.
Domácnost platím sama, mám pronajatý byt, své auto, spoření, veškeré poplatky a snažím se peníze odkládat stranou, abych nebyla na nikom závislá. Veškeré nákupy potravin a potřeby do domácnosti zařizuji pouze já s tím, že za dvě dospělé osoby už jsou to opravdu o hodně vyšší výdaje. Přítel splácí dluhy (dle jeho slov se blíží již ke konci), dříve měl horší práci, kterou změnil a finanční situace se mu tak o hodně zlepšila, ovšem koncem měsíce stejně nemá ani korunu. Bývá tak zvykem, že o peníze požádá mě, v souhrnu už to jsou nemalé částky. K narozeninám ani ke svátku jsem nedostala ani dárek, ani přání - právě z důvodu, že se styděl, že na nic nemá.Jako člověk je hodný, milý, mám ho moc ráda, ve spoustě ohledech si rozumíme, potkávají nás občasné hádky jako asi každý pár, ale toto téma mě tíží a vím, že z toho jsem postupem času víc a víc nervózní.
Stále slibuje, že se to už zlepší, že bude přispívat. Že začne vydělávat více, abychom se měli hezky, nepočítali každou korunu a pořídili si časem i rodinu. Nevidím zlepšení, jsou to zatím prázdná slova.. působí to na mě dojmem, že mu tento stav vyhovuje. Po získání nové práce mi stále říká, kolik mu zbyde jen pro svou potřebu a opravdu to nejsou malé částky. Řešila jsem s ním, jaké mám oproti němu aktuálně výdaje (auto, telefon mu například hradí firma) a mamince toho na domácnost moc nevydá. Sám přiznává, že šetřit moc neumí a k finanční gramotnosti nikdy moc veden nebyl.
Co byste dělali na mém místě, vyčkali? Je to opravdu nepřízní, že finance nemá nebo je v tom možná i lakomost a je lepší odejít..?
Díky za vaše poznatky.
Nůž na krk, nebo nazdar. To si to uměl panečku pěkně zařídit, bydlí zadarmo, jí zadarmo, svoje peníze má jen pro sebe, zaplatí si v klidu dluhy, a je vysmátej. Ve třiceti má jen dluhy a holej zadek. Sliby chyby. Ten se bude furt jen vymlouvat.
Holka, utíkej dokud nejsi těhotná! Takových diskuzí kdy holka všechno táhla sama a pak se divila že když je na mateřské, že chlap jí nedá ani korunu, sám si žije dobře a ona s dítětem pomalu nemají co do huby. Co třeba domácí práce? Vsadím se že většinu děláš také ty. Už je to že ve 30 nemá svého kromě dluhů absolutně nic a ještě bydlí u maminky, je opravdu na pováženou. Pro mě osobně by to byl fakt velký red flag.
Zdá se mi že je to takový pohodlný vychcánek, kterému na tobě až tak nezáleží, ale líbí se mu že se u tebe má dobře.
Pošli ho do oběhu a najdi si nějakého normálního chlapa, kterému by bylo blbé se necaht živit od ženské!
Pěkně si to chlapec zařídil. Děláš mu novou maminku s benefitem sexu
Dovedu si představit, že bych s někým takovým zůstala, pokud by bylo jasné, že jeho dluhy jsou nějakou nerozvážností z let dřívějších, plně je splácí a brzy doplatí (projeď si ho v registru dlužníků!!!), nové nenaseká, ale hlavně! že se doma dost snaží vynahradit absenci peněz-pomáhá, uklízí, na ten nákup sjede, uvaří, a je vidět, že ho to mrzí. Ten tvůj ještě natahuje ruku, protože na konci měsíce nemá na co? Na cigára? Obědy v práci?
Vždyť bydlí zadarmo, stravuje se zadarmo. Nebuď hloupá!
A proč to vše děláš?? Vždyť se takhle obíráš o peníze, za které sis mohla sobě udělat radost, čímkoliv… Na takové placení za 2 lidi bych asi fakt byla moc líná 😃
Vždyť některé ženy se vdají tak, aby mohli celý život pracovat třeba na půl úvazek a nebo vůbec, a není jim to blbý vůbec. To není můj případ, ale jet půl na půl mi přijde více než férové a nevidím důvod, proč ze sebe nechat dělat blbce.
Děkuji za odpovědi! ![]()
Přiznám se, že zvlášť odpovědět nedokážu, pokusím se takto hromadně. ![]()
Situace jaká je, se mi samozřejmě nelíbí. O svých dluzích mi řekl v podstatě v našich začátcích, přiznal, že v mládí udělal hloupost, ale postavil se k tomu a vše už má skoro doplacené. Sama jsem se s ničím takovým nesetkala, ale ocenila jsem, že je upřímný a že se k tomu staví čelem. Každý měsíc sleduji, jak tyto peníze dává, ovšem výši a celkovou výši, která chybí k doplacení, neznám, zmínil se, že do roka (do konce tohoto roku) by to měl mít z krku.
Za náš vztah jsem měla zdravotní komplikace (nejdřív gynekologického rázu, následně operaci nohy s dlouhou rekonvalescencí), kdy se o mě postaral, odvezl kam bylo potřeba, zařídil, z tohoto důvodu jsem možná dávala víc prostoru na „srovnání“ situace s tím, že peníze sice nemá, ale pomůže, když je potřeba - nebylo to pro mě snadné období. Sblížilo nás to však, byla jsem ráda, že mi je nablízku a čekala, že i to jeho období překleneme a začne sám fungovat i po té finanční stránce. Kam veškeré zbylé peníze dává, to netuším… hodně používá elektronickou cigaretu, to je jediné, za co dost utrácí, o čem takto vím, nijak nepije, nemám ani podezření, že by se za mými zády s někým někde scházel.. ![]()
Nechci být samozřejmě ani za maminku, za vyživovatelku, ani za tu hloupě využitou, ale než udělám další kroky, chtěla jsem nejspíš vědět názor někoho nestranného. ![]()
@Baru96 Fakt si ho proklepni v tom rejstříku dlužníků, dost možná budeš mít hned jasno, jak to s jeho dluhem je…
Jak funguje doma?
Nechapu, jak si muzes takoveho „pritele“ vubec vazit. Nemohla bych byt s nekym, koho si nevazim. Spis nez pritel bych na neho pouzila jine slovicko, a to parazit.
Pokud bych ho nevyhodila, tak bych mu s okamzitou platnosti urcila mesicni castku, kterou bude platit spravedluvou cast nakladu. Pokzd ma dluhy, at si je splaci, ale z toho, co ma nad ramec zakladnich zivotnich nakladu. Je neuveritelne, co si nechas libit.
@Baru96 píše:
Hezké odpoledne přeji, jdu si za vámi pro radu, názor, možná pro naskytnutí jiného úhlu pohledu.![]()
S přítelem (30) jsme spolu přes rok. Pravdou je, že začátky našeho vztahu byly bouřlivé a ne úplně klidné, ale následně se situace mezi námi zlepšila. Přítel stále oficiálně bydlí u své maminky, ovšem trávíme většinu času již společně. Zpočátku to bývalo víkendovou záležitostí, přespáním, poslední zhruba půl rok, už je u mě pravidelně a za maminkou jezdí spíš na návštěvy.
Důvodem, proč sem píšu, jsou aktuálně finance.
Domácnost platím sama, mám pronajatý byt, své auto, spoření, veškeré poplatky a snažím se peníze odkládat stranou, abych nebyla na nikom závislá. Veškeré nákupy potravin a potřeby do domácnosti zařizuji pouze já s tím, že za dvě dospělé osoby už jsou to opravdu o hodně vyšší výdaje. Přítel splácí dluhy (dle jeho slov se blíží již ke konci), dříve měl horší práci, kterou změnil a finanční situace se mu tak o hodně zlepšila, ovšem koncem měsíce stejně nemá ani korunu. Bývá tak zvykem, že o peníze požádá mě, v souhrnu už to jsou nemalé částky. K narozeninám ani ke svátku jsem nedostala ani dárek, ani přání - právě z důvodu, že se styděl, že na nic nemá.Jako člověk je hodný, milý, mám ho moc ráda, ve spoustě ohledech si rozumíme, potkávají nás občasné hádky jako asi každý pár, ale toto téma mě tíží a vím, že z toho jsem postupem času víc a víc nervózní.
Stále slibuje, že se to už zlepší, že bude přispívat. Že začne vydělávat více, abychom se měli hezky, nepočítali každou korunu a pořídili si časem i rodinu. Nevidím zlepšení, jsou to zatím prázdná slova.. působí to na mě dojmem, že mu tento stav vyhovuje. Po získání nové práce mi stále říká, kolik mu zbyde jen pro svou potřebu a opravdu to nejsou malé částky. Řešila jsem s ním, jaké mám oproti němu aktuálně výdaje (auto, telefon mu například hradí firma) a mamince toho na domácnost moc nevydá. Sám přiznává, že šetřit moc neumí a k finanční gramotnosti nikdy moc veden nebyl.
Co byste dělali na mém místě, vyčkali? Je to opravdu nepřízní, že finance nemá nebo je v tom možná i lakomost a je lepší odejít..?
Díky za vaše poznatky.
Poslala ho do pr.dele!!!! Ježiši máš trošku hrdost??? Tak říká ti kolik má na osobní potřebu peněz…nejsou to malé částky a ty ho žívíš??? Udělal si z tebe rohožku.
@Baru96 píše:
Děkuji za odpovědi!![]()
Přiznám se, že zvlášť odpovědět nedokážu, pokusím se takto hromadně.
Situace jaká je, se mi samozřejmě nelíbí. O svých dluzích mi řekl v podstatě v našich začátcích, přiznal, že v mládí udělal hloupost, ale postavil se k tomu a vše už má skoro doplacené. Sama jsem se s ničím takovým nesetkala, ale ocenila jsem, že je upřímný a že se k tomu staví čelem. Každý měsíc sleduji, jak tyto peníze dává, ovšem výši a celkovou výši, která chybí k doplacení, neznám, zmínil se, že do roka (do konce tohoto roku) by to měl mít z krku.
Za náš vztah jsem měla zdravotní komplikace (nejdřív gynekologického rázu, následně operaci nohy s dlouhou rekonvalescencí), kdy se o mě postaral, odvezl kam bylo potřeba, zařídil, z tohoto důvodu jsem možná dávala víc prostoru na „srovnání“ situace s tím, že peníze sice nemá, ale pomůže, když je potřeba - nebylo to pro mě snadné období. Sblížilo nás to však, byla jsem ráda, že mi je nablízku a čekala, že i to jeho období překleneme a začne sám fungovat i po té finanční stránce. Kam veškeré zbylé peníze dává, to netuším… hodně používá elektronickou cigaretu, to je jediné, za co dost utrácí, o čem takto vím, nijak nepije, nemám ani podezření, že by se za mými zády s někým někde scházel..
Nechci být samozřejmě ani za maminku, za vyživovatelku, ani za tu hloupě využitou, ale než udělám další kroky, chtěla jsem nejspíš vědět názor někoho nestranného.
Hele já si začala s chlapem s dluhy, dvěma dětma. Začínal zrovna vyřizovat insolvenci, právě rozvedený, žijíci u rodiču… láska, atd. atd… ale on se nastěhoval ke mě do nájemního bytu, okamžitě i z toho mála mi dával půlku nájmu. Dělal nákupy potravin. Koupil i do bytu něco. Počas insolvenci, ač vím, že se nemá… ale dělal brigády, fušky… a fakt se snažil… narodilo se nám i dítě v insolvenci a my i na dovolenou jeli, ač v ČR, ale šlo to, i s jeho dvěma dětma… takže to nebyla levná dovča pro pět lidi.. on se fakt snažil, makal… teď máme 6ti letou dceru, už nějakou dobu po insolvenci… u něj u rodiču zrekonstruované patro, letos poprve jedeme i k moři…
Anonym.
Ještě dnes ho pošli za maminkou ať se sám stará. A ty děkuj zato, že nejsi těhotná s vyžírkou.
Na poště si nech vyjet výpis z exekučního a na webu prolustruj insolvenční rejstřík.
Co to pořád ženské máte za zachraňovací dar? Nechat u sebe grátis negramota a ještě jej živit? ![]()
Už slyším svoji babku, buď ráda zato co máš, protože na lepšího nemáš
jasně že mám!
www.ispis.cz … centrálni evidence exekuci, bude tě to stát 60Kč…stačí zadat jmeno, příjmení, datum narození.
www.justice.cz insolvenční rejstřík.
Zadlužený chlap, co ho živí maminka - odejdi a už s ním nespi.
@Baru96 píše:
Děkuji za odpovědi!![]()
Přiznám se, že zvlášť odpovědět nedokážu, pokusím se takto hromadně.
Za náš vztah jsem měla zdravotní komplikace (nejdřív gynekologického rázu, následně operaci nohy s dlouhou rekonvalescencí), kdy se o mě postaral, odvezl kam bylo potřeba, zařídil, z tohoto důvodu jsem možná dávala víc prostoru na „srovnání“ situace s tím, že peníze sice nemá, ale pomůže, když je potřeba - nebylo to pro mě snadné období. Sblížilo nás to však, byla jsem ráda, že mi je nablízku a čekala, že i to jeho období překleneme a začne sám fungovat i po té finanční stránce. Kam veškeré zbylé peníze dává, to netuším… hodně používá elektronickou cigaretu, to je jediné, za co dost utrácí, o čem takto vím, nijak nepije, nemám ani podezření, že by se za mými zády s někým někde scházel..
Nechci být samozřejmě ani za maminku, za vyživovatelku, ani za tu hloupě využitou, ale než udělám další kroky, chtěla jsem nejspíš vědět názor někoho nestranného.
Vždytˇale tohle všechno pro něj jsi
Má kde zadarmo bydlet, dostane najíst, ty všechno zařídíš, zaplatíš a ještě mu dáš peníze. On si ze svého v klidu platí dluhy a zbytek si utrácí jen za sebe. Opravdu potřebuješ názor někoho jiného? Copak to sama nevidíš? Tak si sepiš na papír, co všechno platíš, ten mu ukaž a řekni mu, že bude platit polovinu.
@arinecka píše:
Vždytˇale tohle všechno pro něj jsiMá kde zadarmo bydlet, dostane najíst, ty všechno zařídíš, zaplatíš a ještě mu dáš peníze. On si ze svého v klidu platí dluhy a zbytek si utrácí jen za sebe. Opravdu potřebuješ názor někoho jiného? Copak to sama nevidíš? Tak si sepiš na papír, co všechno platíš, ten mu ukaž a řekni mu, že bude platit polovinu.
Nic mu neukáže, je ráda, že s ní někdo bydlí a naivně věří, že se vše obrátí a on bude fungovat a přispívat ![]()