Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Znám takový pár. Ona financuje základní životní potřeby jako je třeba jídlo a bydlení, on je na ni přisátý přesto, že ona studuje a chodí na brigády a on má normálně práci na celý úvazek, kde má vcelku běžný výdělek. Ona zvažuje koupi každé větší věci. Když je to něco, co je pro ně domů, lobuje on za to, aby to koupila. Když je to něco, co by jí udělalo radost a po čem dlouho touží, totálně to pomluví, vysvětlí jí, že je to věc k ničemu, ať neutrácí peníze za blbosti. Když si to přesto koupí, není snad okamžiku, kdyby do ní nerýpal, jak je nezodpovědná. Když si to ona nekoupí, tak on jde a z peněz, které místo, aby jí dal na provoz a podílel se finančně, tak si to koupí sám a všude se s tím před ní vytahuje. Proč spolu jsou nechápu. On s ní soupeří, ona jen smutně kouká, jak si na ní honí ego a jak se pak schválně v její přítomnosti před kamarády chvástá, jak po tom vždy toužil, jak si na to musel ušetřit, jak ona nemá pro jeho radost pochopení… Jí je okolo 28, jemu přes 35. Prostě zastydlý puberťák a ubožák.
Vás problém není ten dron, ale to, jak to mezi sebou máte. Ví, že po tom toužíš, že to dlouho zvažuješ, dokonce ti to vehementně vymluví, protože je to zbytečnost a 5000 Kč je pro něj za takovou věc vyhozených a pak, když se ujistí, že peníze nemáš, tak si to objedná v hodnotě x4. Buď je to vyloženě schválnost, zvlášť, když ani nepočítá, že by ti to půjčil, nebo je to minimálně bezohlednost vůči tobě.
@Anonymní píše: Více
Protože jsi měla málo peněz a vyhazovat prachy za zbytečnost byl nesmysl. Nakonec teď nemáš ani tu pětku navíc. Tak z čeho bys žila, kdyby sis ten dron koupila?
Rozhodně nejste dobrá dvojka. Jsi závistivá, podsouvas mu své názory a duvody. Ty by sis dron koupila, abys ho naštvala, že ty muzes a on ne, tak on to má dle tebe určitě taky tak. Tak s ním nebuď, ne?
a to se ho musíš ptát? prostě si ho kup a neřeš to. pokud bude mít kecy, odstav ho od sexu. takhle to děláte, ne?
ty nemáš 5000 kc? tak když nemáš, tak nezavid příteli
Mě zase udivují odsudky mířené na zakladatelku. Pokud nejde o podklad pro článek, na jejím místě bych toto řešila s terapeutem, pokud ji brzdí ostych, anebo pokud nemá někoho blízkého, komu by se mohla svěřit, vypovídát, aby si mohla utřídit vlastní myšlenky, sáhla bych klidně po psaní s chat botem, který je schopen mnohdy nasimulovat více empatie a podpory, než někteří reální lidé. Na první pohled může jít o zdánlivou prkotinu, ale skrývají se pod ní daleko hlubší potíže. Třeba nevědomé opakovaní vzorců z dětství, kdy mohlo být se zakladatelkou zacházeno jakkoliv. Ptala bych se sebe sama, proč jsem si zvolila takového partnera, jak se s ním ve vztahu cítím, zda jde o soužití, které mi přináší radost, zda se mohu na takového partnera spolehnout v zásadních životních situacích, čím se vzájemně obohacujeme. Nebyla bych dobrovolně ve vztahu, který zraňuje.
@MartinL45 píše: Více
Partneři si nemají vzájemně co závidět, mají pro sebe být oporou, fungovat společně, jednat spolu s úctou a respektem.
Je to jednoduché. Nejste manželé, takže tvoje peníze, tvoje věc. Pokud jsi mu napujcovala peníze, které ti nevrátil, tak už to nedělej. Připomeň mu, že ti dluží prachy, které by měl splatit. Pokud to neudělá, tak příště, až bude bez peněz, tak mu řekni, že mu nic nepůjčíš, protoze u něj se dluhy neplatí. Ale že může prodat třeba toho drahého drona.
To je totiž mnohem větší problém, než to, že si koupil teď drahého drona. Nejprve je potřeba dodržet závazky a s tím si tvůj přítel zjevně moc hlavu neláme. Za mě by to byl obrovský res flag.
Proč vám ho nekoupil dohromady? Vždyť dron není kolo na kterém může jezdit jeden?
Naopak bych to využila, že teď už ho máte a můžeš si s ním užívat. Nebo on ti ho nepůjčí?
To je jako bych já byla naštvaná, že si můj chlap koupil auto do lesa a já si to nemůžu dovolit. Já můžu ale s tím autem taky jezdit, stejně jako s jeho dalšíma dvěma.
To že sis to nekoupila ty předtim je tvoje blbost. Máš si to koupit když máte peníze oddělené
Samozřejmě, že bylo asi nerozumné ho ve tvé situaci kupovat, ale to nemění nic na jeho chování. Pokud on moc dobře ví, že je to léta tvůj sen, vymlouvá ti koupi levnějšího modelu, a relativně krátce na to jde a koupí si tvůj sen pro sebe, když sám o tom nikdy nemluvil, tak je to opravdu divné chování. A to zvlášť s ohledem na to, že píšeš, že ti to nejspíš ani nepůjčí a ještě bude očekávat, že budeš koukat na záběry. Musel vědět, že tě to bude hodně mrzet. Tohle je ojedinělá událost, kdy se chová jako prvotřídní sobec?
Pročetla jsem diskuzi, a dron je fakt nejmenší problém.
@MartinL45 píše: Více
Jaký odstav? Odstavujou se kojenci. Jaký takhle to děláte, kde si to nechá udělat teda ona? Ne každá je tak otrlá, že by měla po ruce ochotnýho kámoše, co zastoupí starouše.. Spíš poraď něco, na čem by ho mohla zkrouhnout, aby ušetřila z rozpočtu a našetřila si taky. Jídlo? Benzín/ naftu? Poslat na brigádu?
Ano, nadpis je zavádějící, ve finále ses rozhodla sama si dron nekoupit.
Ale v jeho chování vidím kus provokace a být v Tvé situaci, určitě bych byla naštvaná.