Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak to my jsme taky tintítka! Je nám sedm měsíců a včera když jsme byli na kontrole se srdíčkem tak nám navážili 7,4 kg! Pořád ještě kojím a doufám že ještě chvíli budu ale už baští i kaše a mrkvičku a postupně začínáme i ovoce! Ale řeknu vám je to někdy o nervy! ![]()
Anabell nic si z toho nedělej mě taky přijde že si to nějak vybíráme ale snad bude líp! Kromě těch nožiček máme defekt mezikomorový septa takže jezdíme i se srdíčkem ale už se nám to postupně zmenšuje!
No a pak trpíme na ekzém nevím jestli to je atopický ale pořád se nám vrací takže zkoušíme všechno možný! Doktorka mi říkala že někdy děti na to trpí a pak z toho vyrostou tak doufám že má pravdu! Uvdíme teď jsem mu objednala gel z Aloe vera pije se asi půl roku a k tomu nějakou kosmetiku taky s aloe tak třeba nám to pomůže! Známá mi to dost vychválila!
Maty teda pěkně vyrostl ![]()
Asi má kždej doktor jinej postup, když jsme byli na té operaci, tak vedle byla maminka s chlapečkem rok a čtvrt starým a byli už na druhé operaci. Chodí k jinýmu doktorovi a oni 3měsíce po narození jen cvičili a pak teprve dostali první sádry a to měl chudáček malej ty nožky 100× horší než my, ukazovala mi fotku když se narodil a měl je úplně otočený, že špičky měl dozadu jako místo paty. Můžem býr rády, že to nejhorší mají prckové za sebou takhle malinkatí, ti větší to snáší mnohem hůř.
Připojuji se, chce to řešit hned, však víte, že my jsme byli taky dost pozdě a podle toho to vypadlo…prostě hůř to snáší starší děti… ![]()
Lucian no tak to máte teda taky pěkný
Ale super že se to lepší
No já dufám že už si Maty vše vybral a už nás nic nedostane ![]()
Katy to máš pravdu nejhorší už maji snad za sebou.Já doufám že tu operaci časem nebudem muset podstoupit.A ten chlapeček to muselo být hrozný já nechápu proč ho hned nezasádroval když to bylo až tak moc.Chuděrka malá
![]()
Anabel, já z toho nic necvičím s malou, jen protažení té achilovky a pak do strany, tak jak mi řekl doktor, nic víc, ty cviky na těch stránkách nejsou určitě pro všechny, takže být tebou to moc necvičím pokud ti to neřekl doktor. Jinak na tu rehábku bych chodila s malou ráda, ale nikdo mi nedal doporučení a hlavně nebyla o ní zmínka, takže se na to taky příště zeptám.
No co já z toho dělám je jen to protahování nic víc…Radši necvičím jak mi bylo řečeno.A jen protáhnu.
My vlastě cvičíme to stejný a na rehabku chodíme přímo v nemocnici. Bylo to super, když jsme cvičili před sádrama, tak týden doma jsem cvičila já a pak půl hodinky protahovala rehabilitační, bylo vidět, že má ty nožky mnohem víc uvolněný, než když jsem mu je protahovala já (i když mě chválila,že to dělám dobře), ale přece jen my maminky na to jdem mnohem víc s citem než ona, když to mimčo není její.
Ahoj holky, tak se hlásíme po návratu z rehabilitace.....máme jen protahovat, tak jak do teď achilovku - držet nohu za kotníčky a tlačit špičku nahoru k holeni, potom držet nohu zase kotníčky a celé chodidlo tlačit do boku ven. Potom pod prstíkama na šlapce zmáčknout, aby udělal „opičí prstíky“ a pak nehtem jemně přejet po šlapce, aby prstíky povolil. Jo a taky mám jemně masírovat jizvičku. Doufám, že jsem to napsala trochu k pochopení ![]()
A jinak byla rehabilitační moc spokojená, že má nožky pěkně volný, cvičit budem zatím 1× denně a už tam chodit nemusíme, že když to má volný, tak jiný cviky nepotřebujem, jen kdyby se mi něco nezdálo, tak kdykoli můžem přijít, nebo kdyby nás poslal primář. ![]()
Ahoj Katy, popsané je to super, jinak 1× denně cvičit a jak dlouho, prosím? Jinak se ještě zeptám u toho prvního cviku „tlačit spičku nahoru k holeni“, v jaké části chodilo uchytíš? Já jen abych to dělala správně, protože tento cvik mi zrovna nebyl ukázán. Děkuji
To jsem ráda, že je to k pochopení ![]()
Máme cvičit to protažení každý cvik 30× na jednu a 30× na druhou nožku a to tlačení pod prstíky a přejíždění po šlapce + jizvička to můžem jak chcem, říkala, že to mám vložit třeba mezi to protahování a kolikrát chci, že aspoň 5× na každé, ale když to udělám 30× tak to neva ![]()
A u toho „tlačení k holeni“ jednou rukou držím kotníčky a v druhé ruce mám celou šlapku opřenou v dlani.
Ahoj Katy tak to fajn že jste dopadli dobře! A moc dík za popis těch cviků skoro všechno děláme taky až na opičí prstíky!
Tak to hned zařadíme!!! ![]()
Ahoj holky a mrňouskové ![]()
Promiňte, že jsem se dlouho neozvala, ale vidím, že tady proudí diskuze naplno
Podle fotek je vidět, jak se nožičky krásně rovnají a doufám, že se máte všichni dobře
Dětičky jsou krásné
Jen je škoda, že nejsou vidět i spokojené maminky ![]()
Co jsem dočítala, tak jste řešili cvičení -MY TAKY NECVIČÍME
A na rehabilitaci nás z ortopedie neposílali
Žádný protahování, prostě nic
Ale asi s tím z vlastní iniciativy začnu po poradě s fyzioterapeutkou co nám lepí tejpy. Luky nosí botky na 16h a před 14dny jsem mu je začala dávat na denní a noční spaní. Předtím je měl na 16h v kuse, ale při dopoledním hraní s botama hrozně mlátil a už to bylo někdy dost nepříjemný(to poslouchat
) Ale je fakt, že si s nožkama hraje hezky i sám a pěkně je protahuje při hraní ![]()
Dosedání patičky do bot jsme taky s manželem řešili a proto vám musím napsat, že můžete být v klidu. Pata si nemůže v botce dosednout naplno a zůstat tam celou dobu, jelikož nožičky ještě prckové nepoužívají ke stání!!! Ptali jsme se na to tenkrát taky ortopeda a ten mi sám potvrdil, že dokud se nezačne stavět na nohy může mu patička v botce trošku odstávat. Teď už to bývá o hodně míň než na začátku nošení bot, ale stále mu pata trochu utíká zpátky nahoru. Hlavně že se dítko nevyzuje a nožka mu drží v botách ve správné poloze
Taky jsme prvních pár dnů utahovali moc, jelikož jsme se snažili narvat patu dolů, ale to už jsem vám jednou psala ![]()
S botkama je to asi dost podle smlouvy nemocnice s dodavately bot(protetikou). Co bylo řečeno nám-nárok na celé boty jednou za půl roku a podle potřeby je možné objednat buď jen boty nebo železo. Lukymu už začínají být botky menší a doma už máme o číslo větší. Jen je musíme sami přendat na železo. Zádrhel je ale v tom, že ty větší botky mají vespod jinak díry na šroubky od železa
Protetik mi řekl, že jestli je manžel šikovný, ať tam vyvrtá dírky sám
No jsem zvědavá jak to dopadne ![]()
Míru na boty nám brali až po sundání sáder po operaci a 14dnů jsme na ně čekali. Mezitím jsme nosili půjčené boty od ortopeda, které měl v ordinaci a pak mu je zase vrátili. Taky jsem na to nevěřícně koukala, že mu mohli vzít míru už při operaci
Ale podle množství bot v ordinaci odhaduju, že to tak mají prostě vymyšlené ![]()
Ohledně cvičení a sundání bot na 1 hodinu denně mám taky jeden postřeh
- probírala to naše fyzioterapeutka(„tejpařka“) s naším ortopedem a došli k závěru, že je možné 1 hodinu rozdělit do celého dne na menší části-výhodné hlavně pro ty, kdo protahují vícekrát denně nebo cvičí Vojtovku. Ale sundat na 5 minut botky aby se nožky protáhli a hlavně vyvětrali je třeba v létě fajn
My to tak praktikovali v létě na dece ![]()
Jinak se máme moc hezky a LukášeK měl na kontrole v 10.měsících 8,4kg, 74cm a 6zoubků
Stále ještě kojíme a Luky papá všechno co mu dáme(zeleninu, ovoce, maso, kašičky, dětské sušenky, … ) Akorát na flaštičky se u nás práší, jelikož nejlépe pije ze lžičky nebo přímo z hrnku(skleničky).
Už jsem tu zase sesmolila román, ale já už to asi jinak neumím
Tak všechno NEJ k dnešnímu svatému Valentýnu
ZuziK a LukášeK
Jo a ještě k těm botkám. Určitě máte nárok na boty i dřív jak za půl roku v případě, že je potřebujete!!! Může se přeci stát, že se nějak poškodí nebo o ně nedejbože přijdete(krádež, nehoda, požár apod.) V čekárně u ortopeda jsem potkala maminku se starším klukem, kteří tam šli s rozbytími botami a potřebovali papír na bezplatnou buď opravu nebo výměnu bot. Já se divím, že ty naše boty naštěstí drží, jelikož prochází opravdu dost velkým zátěžovým testem
Po okraji podrážky bot je dokonce i poznat, kterou částí LukášeK nejvíc mlátí do podlahy
Ale na chlapečka, který spinká se železem na svém čelíčku a proto mu ho rodiče museli něčím obalit nemáme
Představa, že by se sám skalpoval je až nereálná
![]()