Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ve škole má ind.plan takže se učení a úkoly přesně plánují a je na to vyhrazeny čas. Prave aby se nedostal do situace ze je přetíženéj a ve stresu. K dětskému psychlogovi chodíme a ten vydal pro školu doprocuni jak s nim pracovat. Dále škola má metodické pokyny z poradny jak přesně postupovat a plán učení a hlavně instrukce jak motivovat. Většinu času se ovšem v tuto chvíli řeší jak s nim v te škole vyjít a zároveň ho vzdělávat. Ctyri učitelky si s nim nevěděly rady a ani tento učitel na tom není lip. Došlo to tak daleko ze na příští návštěvu k psychologovi půjde vedení školy. Dost času ho učí mimo třídu přímo někdo z učitelů či vedení školy. Aby ho nikdo nerušil. Když funguji léky je si vědom toho ze to co děla není normální. A dokaze se ovládat. Na otázku proč hazis ty židle po zemi mi odpověděl… protože me hlava neposloucha..
@enny3 ty děti nechápou proč se chová tak jak se chová a kdyz začne vyvadet tak se ho i boji. Moc me to mrzí a snazim se to řešit. Navic je to stres pro všechny. Naštěstí dětem bylo vysvětleno proč je ráno normální a v pohodě a odpoledne stačí jedno nedorozumění a je zle.. Nemají tu českou povahu tudíž ani předsudky. Je v nich víc lidskosti. V te škole je víc takových děti. Proto říkám ze těm učitelům to rozhodne nezávidím.. Doma si vždy nějak poradím ale ve škole je to špatný.. Strasne me to mrzí, ale aby to fungovalo je potřeba táhnout za jeden provaz.. Což tady je zdravotnictví zatraceně špatný.. Těžko se lidem za stolem vysvětluje situace, když ten člověk má potřebu mluvit o tom jak je důležitá motivace. Tomu rozumím a pracujeme na tom. Ale důležitější je předcházet te agresivitě.. Na to odpověď doktor nemá..
@enny3 A víš co je na tom nejhorší? Už par let říkám doktorum ze mám pocit jak kdyby v tom malým klukovi byli dva lidi. Nikdo mi nevěří. Nedávno mi zástupce školy řekl ze není možný, aby ráno přišel do školy někdo jiný než tam ted sedí..
Proste to jsou dva rozdílný lidi.
Jediný člověk který si toho všiml..
@Raspusha píše:
@enny3 ty děti nechápou proč se chová tak jak se chová a kdyz začne vyvadet tak se ho i boji. Moc me to mrzí a snazim se to řešit. Navic je to stres pro všechny. Naštěstí dětem bylo vysvětleno proč je ráno normální a v pohodě a odpoledne stačí jedno nedorozumění a je zle.. Nemají tu českou povahu tudíž ani předsudky. Je v nich víc lidskosti. V te škole je víc takových děti. Proto říkám ze těm učitelům to rozhodne nezávidím.. Doma si vždy nějak poradím ale ve škole je to špatný.. Strasne me to mrzí, ale aby to fungovalo je potřeba táhnout za jeden provaz.. Což tady je zdravotnictví zatraceně špatný.. Těžko se lidem za stolem vysvětluje situace, když ten člověk má potřebu mluvit o tom jak je důležitá motivace. Tomu rozumím a pracujeme na tom. Ale důležitější je předcházet te agresivitě.. Na to odpověď doktor nemá..
Já tipuji Aspergerův syndrom, možná i schizofrenie- jak je na tom se samostatností a šikovností a tak? Za nic nemůžete- tohle neudělá výchova, to je prostě VVV, akorát, že psychického rázu, je to těžký, krutý a nespravedlivý, ale držte se, dobře, že to řešíte a neomlouváte ho, že je ještě malej a tak..- není malej, je nemocnej, no, někdo má nemocný ledviny, jako já, někdo má nemocnou hlavu- jen by se to zhoršovalo a skončilo katastrofálně, když byste před tím zavírali oči..Chce to zkušeného dětského psychiatra ![]()
@Raspusha píše:
@enny3 A víš co je na tom nejhorší? Už par let říkám doktorum ze mám pocit jak kdyby v tom malým klukovi byli dva lidi. Nikdo mi nevěří. Nedávno mi zástupce školy řekl ze není možný, aby ráno přišel do školy někdo jiný než tam ted sedí..Proste to jsou dva rozdílný lidi.
Jediný člověk který si toho všiml..
To může být schizofrenie. Nebo ten asperger- moje dcera chodí do třídy s klukem s aspergerem- je z dvojčat, takže je na normální ZŠ a bude, nerozdělej dvojčata..Akorát, že maminka narozdíl do tebe synáčka pořád omlouvá, že to oni mu všichni ubližujou- jenomže kolem něho někdy stačí je projít a vyletí po někom..No hrůza..Dostanete se do ČR? Tady je psychiatrie an výborné úrovni nebo u vás, kde, že jste? Fakt to chce si prosadit vyšetření psychiatrem, co se zabývá dětma. Jste úžasní, že s tím takhle bojujete ![]()
@Raspusha Nešlo by mu zkrátit vyučování? Máme podobného kluka ve třídě, někdy na něho nestačíme ani 3 dospělé osoby, když ho to chytne. Musíme ho dostat od ostatních dětí.
Má vyučování do půl 12, dřív míval o dvě hodiny víc a to už byl přetažený a bylo zle.
Teď je to celkem v pohodě, někdy začne třeba okolo 11, ale otec je na telefonu, kdyby náhodou.
Z některých akcí musel být vyloučený úplně. Nesnáší změny, když je každý den stejný, jde to. Když nechtěl nebo nebylo po jeho, tak byl agresivní.
A nejspíš i změnit léčbu.
Ten náš žák bral něco, po čem byl ospalý, hotová chodící loutka s nepřítomným pohledem. To bylo špatné. Nakonec dostal něco, co ho drží v normě.
@Raspusha Nejsem si jistá, jestli prosté zvýšení medikace váš problém vyřeší. Podle toho, co píšeš, už by ho měl vidět pedopsychiatr. A to bez ohledu na to, že žiješ někde, kde medikaci může předepisovat i psycholog.
Moc děkuji všem za odpověď a rady.. Zítra vám zkusím napsat víc. Dnes pro nás nebyl dobrej den. Hezkej večer všem.. ![]()
@Raspusha píše:
Moc děkuji všem za odpověď a rady.. Zítra vám zkusím napsat víc. Dnes pro nás nebyl dobrej den. Hezkej večer všem..
Drž se ![]()
@Raspusha píše:
Moc děkuji všem za odpověď a rady.. Zítra vám zkusím napsat víc. Dnes pro nás nebyl dobrej den. Hezkej večer všem..
Mám otázku- jak je na tom tvoje mladší dítě z této diskuze, má nějakou diagnozu?
Ahoj holky.
Dekuji vsem za mila slova. Kde zacit..
Zkusim vam posat věci tak jak jsou. Skolni system neumoznuje zkaraceni výuky. Cili od samého zacatku se snazim prosadit asistenta. Zpocatku do skoly chodila pani pomáhat vice detem a pomáhala i nasemu synovi a musim rict ze to bylo nesrovnatelne lepsi. Samozrejmne nic netrva vecne a pani ve skole skončila a situace se vratila do starych koleji. Za tu dobu co mel k ruce nekoho kdo ho ucil ci mu pomahal tak to bylo dobry. Tehdy jsem si vsimla jak mu vadi když se potřebuje soustředit a neustale slysi jakykoliv zvuky a někdo ci neco ho rusi.. Napr. ostatní deti se pripravuji na další hodinu, tudíž si vyndavaji pomucky ci si povidaji a ten hluk ho natolik rozptyloval ze nebyl schopen dodělat ukol. Pak mu to učitelka vzala a on byl naprosto zoufalej a zacal zlobit a uz to jelo… A to potreboval jen vic casu a klid. Presto ho to neomlouva. To jak se chova. ![]()
A v tomhle je největší kamen urazu. Vschno chce mit perfektni a dodelane. Bohužel ne vždy to stihne v casovem limtu. Ale když se ucil mimo tridu bez ostatních deti tak to prinaselo výsledky. Ted se uci ve tride kde nesedi u oken a je tam pouze s jednou osobou. A ejhle tohle jim docela funguje. Je mi uplne jasne ze se 29 deti a pul skoly nebude prizpusobovat jednomu klukovi, coz ani není realny a rozhodne to nechci. Ale v tuto chvili jedou na nouzovej rezim a prave se snazi ho ucit vždy jedna osoba mimo tridu. Ovšem takto to nelze delat vecne.
Škola pry nemá peníze na asistenta. Včera jsem mela doma uredniky, kteří to vyvraceji s tim ze škola si tento pozadavek musí prosadit.
V pondělí jdeme k psychologovi a na tuto schůzku jsem cekala vic jak rok. Termin byl skutecne 14 mesicu. Jde s nami i vedeni skoly. Neb škola navrhuje zvyseni leku. S tim ja nesouhlasim. Nechci mit doma loutku, nechci z nej mit zeleninu. Ve skole prave mají jednu holcinu a kluka a oba jsou denne nadopovany. Oba s tezkou nadvahou a sotva chodici. Jako by z tech deti vyprachal život. Kam je posadíš tam je i najdes.
Co se tyce vzdelavani doma. Ja sama bych si na to netroufla. A ani by mi to system neumoznil. Musí se totiz primarne vdelavat v aj. Navíc nevim jak se takove deti maji vzdelavat. Ve skole ho nezvladaji 4 dospely lide. A ani oni si nevi rady, nevi jak ho maji ucit. To jsou normalni ucitele a zadnou specializaci nemaji. Ale ani ja nejsem odbornik. Do specialni skoly ho nepreradi neb pry nesplnuje kritéria. To mi bylo receno včera od uredniku. Vim jak je tezke pro nej navazovat vztahy a nejsem presvedcena ze by spesl škola pro nej byla to nejlepší.
Ma ve skole par kamaradu a lidi ktere ma rad a odtrhnout ho od nich by neprineslo nic dobrého. Ziju v UK. Hned na zacatku me napadlo jet do Cech k doktorum, ale s postupem casu jsem to zavrhla. Dokonce jsem uvazovala o navratu do Cr. Ale to kvůli ostatním detem a manzelove praci nejde. Co se tyce doktoru v Cechach. Syn se boji letat a jet autem by nezvladla ani ta mladsi. Te zas vadi jakekoliv zmeny, takze na ceske doktory mohu v tuto chvili zapomenout. A jak rikam tady je zdravotnictvi kapitola sama o sobe. Presvedcit doktora k nejake diskuzi je téměř nemozne. Mame dětského psychologa a pokud on nam neda doporuceni k psychiatrovi tak sami nezmůžeme nic. Tady to nefunguje jako v Cechach, tady se všechno resi paralenem a na všechno je dost casu. Ovšem to co se s nim deje není normalni a neverim ze je to jen nejaka porucha. Uz davno vim ze je nemocnej akorát nevim co se s nim deje a jak mu pomoc. V kazdem pripade nechci aby ublizoval ve skole lidem a detem kteří ho maji radi a berou ho takového jaky je. Stejne tak se musí zarazit ta jeho agresivita a zloba když se mu něco nedari. Protože toto není normalni a ja to nehodlam tolerovat ani kdyby byl sebevic nemocnej. Není mozne aby nicil co mu prijde pod ruku jen proto ze ho někdo pozlobil.
Vim moje odpovedi zni jako negace ale tak to není. Vychazim s toho jak se tady zije a z realnych věci. Spis me zajímalo jestli ma někdo zkušenost se zvysenim leku. jestli to opravdu nekomu pomohlo ci to mělo opacnej efekt? Podotykam ze ja jsem si nasla způsob jak s nim zvladnout kazdodenni život, akorát me trapi ze ve skole je to tak spatny… Je to moje dite a ja se snazim najit reseni pro klid nas vsech. Je to boj…
@enny3 ta schizofrenie me taky napadla. Nevim o ni tedy temer nic. Ale pochybuju ze doktor o nasich domenkach bude chtit vubec slyest..
V kazdem pripade budeme resit i toto. Ani si neumis predstavit jakej byl boj doktora presvedcit aby mu dal leky na spani natoz ten Medikinet..
Na to jsem se vcera taky ptala.. jestli by sla zkratit doba vyucovani a system to pry neumoznuje.. Na to jsou pry specialni skoly..