Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@enny3 píše:
Mám otázku- jak je na tom tvoje mladší dítě z této diskuze, má nějakou diagnozu?https://www.emimino.cz/…rankovani/4/
Omlouvam se. Musim bezet. Napisu vecer..
@Raspusha píše:
@enny3 ta schizofrenie me taky napadla. Nevim o ni tedy temer nic. Ale pochybuju ze doktor o nasich domenkach bude chtit vubec slyest..V kazdem pripade budeme resit i toto. Ani si neumis predstavit jakej byl boj doktora presvedcit aby mu dal leky na spani natoz ten Medikinet..
Hele to bude fakt možná schizofrenie- jako jestli ničí věci, když se mu něco nedaří apod. a někdy je zas jak vyměněnej, jako bojí se lítat- to je hezký- tak mu dáte kinedril a bude vláčnej a poletí, a nebo autem, moji kamarádi jeli loni z Londýna na jih Čech (kde jsme byli všichni na dovolené) s šetitýdenním miminkem a zvládli to v pohodě, nenechte se od něj tak válcovat, jako polovina vítězství je to, že ty se k tomu nestavíš zády, málokterý rodič dokáže svoje dítě vidět takhle bez růžových brýlín jako ty
, já to taky tak mám- můj syn má ADHD- já to taky řeším, přiznávám sobě i okolí situaci tak, jak je- tzn., třeba moje výše zmíněné kamarádce jsem hned po diagnoze ADHD psala, že to Péťa má a ona, že už mi to chtěla říct v létě (je zdravotnice)-ale že měla strach, že to řekla svému bratrovi, že jeho syn to určitě bude mít a on s ní nemluví do teď (už asi rok) ![]()
@Raspusha Co soukromá specka? Pár známých v UK to nakonec takhle vyřešilo, i když musí teda dost dojíždět a stojí to peníze.
@enny3 Vis tohle je tezka situace. Ja jsem realista a uz když se narodil tak jsem po nejake době zacala tusit, ze se něco deje a nebude vůbec jednoduchy zjistit co.. Casem se zacaly pridavat problémy a všichni okolo nas mi rikaly ze z toho casem vyroste. Cas bezel a ja mu prestala stacit, dovolim si rict ze asi tak ve 2 letech jsem byla s dechem u konce. Dokonce jsem tenkrat zakladala diskuzi kde jsem potrebovala poradit ohledne sourozeneckeho kocarku. Bez toho bych se tenkrat nehnula ani z domu. Byl to mazec. Pak zacal chodit do skolky a stejne mi všichni rikali ze je jen divokej ale vse je ok. Jasne ze nebylo. Jen to tenkrat nikdo nechtel resit. Ze skoly jsem mela největší obavy a opravnene jsem se bala. Tam uz to škola musela zacit resit. Zhruba v 6 letech nam potvrdily ADHD a me spadl kamen ze srdce ze uz vim co se deje. Zacala jsem tedy hledat info. jak to prezit a nebláznit se..
Moje mama je ze stare skoly a ta mi často rikavala… ja bych mu dala na zadek… Okoli se tvářilo vselijak, co ze to mame za nevychovaného hajzlika. Dovolim si rict, ze tenkrat nam malem padlo manzelstvi. To bylo naprosto sileny obdobi.
Ale tak zacala jsem cist a ptat se lidi. On sam (nas syn) me naucil nejvic věci a ostrazitosti. Napr. jdeme nakoupit a vratime se za par hodin a ja zjistim ze nam celou dobu tekla voda. Podotykam ze minimalne 3-4 hodiny. ![]()
Nebo rodina a kamaradi nam vozi sladkosti pro deti z Cech. Proste jim nevysvětlíš ze jich tady mame dost a není potřeba to vozit. Ne, oni zastavaji názor ze deti sladkosti potrebuji. Tak jsem to zarazila. Hm.. pak když nam ten nas terorista vubec nejedl, třeba i 2 dny tak jsem se zacala pidit. A v pokoji za komodou jsem nasla asi tak tri kila obalu od sladksoti. On si pro ne totiž chodil zasadne v noci. I po schodech chodil jako myska. Dnes mame na dveřích alarm a jakmile otevre dveře v pokojicku uz jsem na nohou. Jestli nepotrebuje na zachod ci snad jde jen na lov
Ja vim je to drsny. Ale předtím jsem nespala vůbec. A stejne jsem ho neuhlidala a skodil dal.. A tak bych mohla pokracovat donekonečna..
@Raspusha píše:
@enny3 Vis tohle je tezka situace. Ja jsem realista a uz když se narodil tak jsem po nejake době zacala tusit, ze se něco deje a nebude vůbec jednoduchy zjistit co.. Casem se zacaly pridavat problémy a všichni okolo nas mi rikaly ze z toho casem vyroste. Cas bezel a ja mu prestala stacit, dovolim si rict ze asi tak ve 2 letech jsem byla s dechem u konce. Dokonce jsem tenkrat zakladala diskuzi kde jsem potrebovala poradit ohledne sourozeneckeho kocarku. Bez toho bych se tenkrat nehnula ani z domu. Byl to mazec. Pak zacal chodit do skolky a stejne mi všichni rikali ze je jen divokej ale vse je ok. Jasne ze nebylo. Jen to tenkrat nikdo nechtel resit. Ze skoly jsem mela největší obavy a opravnene jsem se bala. Tam uz to škola musela zacit resit. Zhruba v 6 letech nam potvrdily ADHD a me spadl kamen ze srdce ze uz vim co se deje. Zacala jsem tedy hledat info. jak to prezit a nebláznit se..Moje mama je ze stare skoly a ta mi často rikavala… ja bych mu dala na zadek… Okoli se tvářilo vselijak, co ze to mame za nevychovaného hajzlika. Dovolim si rict, ze tenkrat nam malem padlo manzelstvi. To bylo naprosto sileny obdobi.
Ale tak zacala jsem cist a ptat se lidi. On sam (nas syn) me naucil nejvic věci a ostrazitosti. Napr. jdeme nakoupit a vratime se za par hodin a ja zjistim ze nam celou dobu tekla voda. Podotykam ze minimalne 3-4 hodiny.
Nebo rodina a kamaradi nam vozi sladkosti pro deti z Cech. Proste jim nevysvětlíš ze jich tady mame dost a není potřeba to vozit. Ne, oni zastavaji názor ze deti sladkosti potrebuji. Tak jsem to zarazila. Hm.. pak když nam ten nas terorista vubec nejedl, třeba i 2 dny tak jsem se zacala pidit. A v pokoji za komodou jsem nasla asi tak tri kila obalu od sladksoti. On si pro ne totiž chodil zasadne v noci. I po schodech chodil jako myska. Dnes mame na dveřích alarm a jakmile otevre dveře v pokojicku uz jsem na nohou. Jestli nepotrebuje na zachod ci snad jde jen na lovJa vim je to drsny. Ale předtím jsem nespala vůbec. A stejne jsem ho neuhlidala a skodil dal.. A tak bych mohla pokracovat donekonečna..
Jo já teď sháněla sourozenecký kočárek- můj syn si už podruhý zlomil ruku
- teda teď tu druhou, no jsou mu čerstvý 3, ADHD no- u obou případů jsem seděla vedle něj no
Je to takylotr, ale není zlej a agresivní
@kotyk enny3 Dnes mi bylo receno ve skole ze ty leky co dostava mu skutecne vydrzii max. do 12 hodin. A ze by škola byla rada kdybz se zvýšilo davkovani. O asistentovi nikdo nechce ani slyset. Takze v pondělí to bude u dr. asi velkej boj.
Uprimne? doposud se dceri platila skolka navíc, aby tam mohla chodit co nejvic. V nadeji ze ji to urcite pomuze. Po pul roce když jsme absolutne nevidela zadnej posun jsem to stopla. To byli naprosto vyhozeny peníze. Vyhodit je z okna by vyslo nastejno. Ptala ses jak je na tom dnes? na diagnozu je pry brzo. Byli jsme na logopedii, usnim, rehabilitaci a u pediatra. Ovšem vichni odbronici rikaji ze to chce cas a dokud nepujde do skoly tak se nic resit nejspis ani nebude. Nikdo si netroufne rict proc je takova. Tim ze vypada uplne normalne tak opet nikomu na ni neprijde nic nenormálního.
Za par mesicu ji budou 4 roky. Sice uz chodi ale neustale pada. Sama se naji. Nejvetsi problem ma s komunikaci. Dovolim si rict, ze odhadem rekne tak 20 anglicky a 15 cesky. Dodnes ji většinu slov nerozumim. Když ji slova reknes tak ona je opakuje. Sama je ale pouzit neumi. Sama si na ne nevzpomene. Ani holou vetu dohromady proste neda. Napr. vetu typu… ja chci prosim zmrzlinu od ni proste neuslysis. Na všechno odpovida ano nebo yes. Když ji reknes podej mi ten rucnik tak ona nevi co po ni chces. Když se ji zeptáš jestli venku prsi tak ona rekne ano a tam slunecno jak krava. Nevi jakou ma barvu slunicko. Odpovedi jaka je trava se nedočkáš. Jak se jmenuješ? tak na to ti taky neodpovi, protože nevi na co se ji ptas. Naucila se par barev a cisel. Nevi k cemu to je ale opakuje to. Sice uz pozna psa, kocku, kachnu ale tak to je snad normalni ve skoro 4 letch, ne? na to kolik ji je uz by mela byt uplne nekde jinde. Absolutne si neumim představit jak pujde v zari do skoly. Ano tady se chodi ve 4 letech. Ve skolce jim dcery vyvoj prijde normalni. Když si srovnaji vestsinu deti v jejím veku tak jim musí byt jasne ze toto není normalni vyvoj, ale opet mi tvrdi ze vse je ok. Dle odhadu je jak cca 2lete dite. Pry ma sve tempo a chce to cas. No nevim no..
@kotyk enny3 Dnes mi bylo receno ve skole ze ty leky co dostava mu skutecne vydrzii max. do 12 hodin. A ze by škola byla rada kdybz se zvýšilo davkovani. O asistentovi nikdo nechce ani slyset. Takze v pondělí to bude u dr. asi velkej boj.
Uprimne? doposud se dceri platila skolka navíc, aby tam mohla chodit co nejvic. V nadeji ze ji to urcite pomuze. Po pul roce když jsme absolutne nevidela zadnej posun jsem to stopla. To byli naprosto vyhozeny peníze. Vyhodit je z okna by vyslo nastejno. Ptala ses jak je na tom dnes? na diagnozu je pry brzo. Byli jsme na logopedii, usnim, rehabilitaci a u pediatra. Ovšem vichni odbronici rikaji ze to chce cas a dokud nepujde do skoly tak se nic resit nejspis ani nebude. Nikdo si netroufne rict proc je takova. Tim ze vypada uplne normalne tak opet nikomu na ni neprijde nic nenormálního.
Za par mesicu ji budou 4 roky. Sice uz chodi ale neustale pada. Sama se naji. Nejvetsi problem ma s komunikaci. Dovolim si rict, ze odhadem rekne tak 20 anglicky a 15 cesky. Dodnes ji většinu slov nerozumim. Když ji slova reknes tak ona je opakuje. Sama je ale pouzit neumi. Sama si na ne nevzpomene. Ani holou vetu dohromady proste neda. Napr. vetu typu… ja chci prosim zmrzlinu od ni proste neuslysis. Na všechno odpovida ano nebo yes. Když ji reknes podej mi ten rucnik tak ona nevi co po ni chces. Když se ji zeptáš jestli venku prsi tak ona rekne ano a tam slunecno jak krava. Nevi jakou ma barvu slunicko. Odpovedi jaka je trava se nedočkáš. Jak se jmenuješ? tak na to ti taky neodpovi, protože nevi na co se ji ptas. Naucila se par barev a cisel. Nevi k cemu to je ale opakuje to. Sice uz pozna psa, kocku, kachnu ale tak to je snad normalni ve skoro 4 letch, ne? na to kolik ji je uz by mela byt uplne nekde jinde. Absolutne si neumim představit jak pujde v zari do skoly. Ano tady se chodi ve 4 letech. Ve skolce jim dcery vyvoj prijde normalni. Když si srovnaji vestsinu deti v jejím veku tak jim musí byt jasne ze toto není normalni vyvoj, ale opet mi tvrdi ze vse je ok. Dle odhadu je jak cca 2lete dite. Pry ma sve tempo a chce to cas. No nevim no..
@enny3 No ta nase cacora si taky ted zlomila ruku. Byli jsme bobovat a ona jela z kopce. Rikam ji stuj, zastav se a ona se jen smala a jela dal a narvala to do stromu. Bohuzel jsem ji nestihla chytit.. Krve by ses ve mne nedorezala. No musim rict ze ja bych to tenkrat nedala bez kocaru ani nahodou. Lidi sice blbe zirali a zvanili, ale to mi tenkrat bylo sumak.. Rozhodne ti tvoji situaci nezavdim.. ![]()
@Raspusha píše:
@enny3 No ta nase cacora si taky ted zlomila ruku. Byli jsme bobovat a ona jela z kopce. Rikam ji stuj, zastav se a ona se jen smala a jela dal a narvala to do stromu. Bohuzel jsem ji nestihla chytit.. Krve by ses ve mne nedorezala. No musim rict ze ja bych to tenkrat nedala bez kocaru ani nahodou. Lidi sice blbe zirali a zvanili, ale to mi tenkrat bylo sumak.. Rozhodne ti tvoji situaci nezavdim..
Já bez toho kočáru taky nikam nechodím a co si o tom kdo myslí neřeším, však je malej a já hodně chodím ![]()
@enny3 já jsem ho v tom kočáru vozila snad do nějakých skoro 4 let. Sice mam auto ale nakupování v obchodech byl silenej stres. Když jsem ho zrovna nehonila jak silena po obchodě, tak mi sem tam něco shodil, ale nezlobila jsem se, protože mi chtěl jen pomoc dávat do košíku..
Přemýšlela jsem nad tou spesl školou, ale je nam úplně jasný, ze tohle by jsme financne nemeli šanci zvládnout. Už jen těch peněz co zahucelo do školky a výsledek zadnej. Tak jsem přesunula peníze dětem na další aktivy. Ted zrovna plavání a oni si alespoň odpočinou a přijdou na jiný myšlenky.
Dneska jsem musela přerušit svoji školu. A obavám se ze me vyřadí a budu moc začít od září znovu. Jak má ta naše cacora zlomenou nohu tak mi ji ve školce pochopitelně nenechají. Takže taky dobrý..
@enny3 A víš co je zajímavý? Ten nás terorista mel taky zlomenou ruku. Když mu byli čerstvě 2 roky. Taky chvíli neposedel.. Tyhle děti to snad přitahují ![]()
@Daphnei. děkuji moc za tenhle skvelej tip. Sice máme doma plánovač nebo jak to rict, kde si kazdej den u daného dne připadá smajlika. Taky tam má napsáno co bude za odměnu když se bude ve škole snažit a dělat úkoly. Ale často se mu šprajcne hlava pak neví co má dělat a zapomíná. Nevím jak jsi přišla na ty pomůcky z odkazů ale tohle přesně já potřebuju
Moc nám to pomůže. Dcera má zas takové kartičky co se používají autici a to nám neskutečne pomáhá. Takže díky moc ![]()
@Raspusha Hele to není dobrý, ani u jednoho,, což ti je jasný- líbí se mi tvoje názory a nadhled, i když jsi rodič
Ale u holčičky by to chtělo vyšetřit určitě na možnost nějakýho formy PAS a to padání- aby to nebyla nějaká dystrofie nebo tak něco
a kluk potřebuje psychiatra určitě, vy jste oba češi nebo tatínek je Brit? ![]()
@Raspusha píše:
@enny3 A víš co je zajímavý? Ten nás terorista mel taky zlomenou ruku. Když mu byli čerstvě 2 roky. Taky chvíli neposedel.. Tyhle děti to snad přitahují
Njn ADHD no
Já ten kočárek budu taky používat ještě dlouho, co by ne, taky bez něj v klidu nenakoupím, lítá po obchodě ![]()
@Raspusha Má za sebou malá MRI?
Spíš special needs školu pro juniora.