Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@bobr123 vidis a podle me to treba rozdil v podstate neni. Proste nekdo mne blizkej potrebuje pomoct, hotovo. Ona tahle samostatnost (mnohdy za kazdou cenu) neni ani z historickyho nebo evolucniho hlediska normalni. To je az dusledek dnesni uspechane doby plne individualismu, ktera jde imho v mnohem proti lidske prirozenosti(a pak mame potrebu si to kompenzovat treba na socialnich sitich, u psychologu atp.) a myslim, ze na to i drive ci pozdeji dojedem. Urcite znas to rceni v souvislosti s vychovou deti „It takes a village“, ma totiz docela realnej zaklad. Navic o sestinedelku bylo zvykem se starat, varit do kouta, provadet ruzne ritualy, do nichz byla zapojena siroka rodina apod. Me se zda, ze tu pomoc cerstvym matkam zde odsuzuji hlavne zeny, jimz samotnym se nedostala.. Navic kazda jsme jina, kazdy mimco je jiny, situace jsou jiny… jasne, v podstate vse lze zvladnout, zejmena, kdyz nic jinyho nezbyva, ve funkcni a laskyplne rodine by to ale clovek imho nikdy nemel zvladat sam, at jde o cokoli. Samozrejme nelze s pomoci kalkulovat, vzdy je treba se spolehat hlavne na sebe, rodina jen poskytuje zachranou sit, jistotu. Ale na ocekavani pomoci v situaci, kdy je to v nasi kulture zvykem, nic moc zavadnyho nevidim, zejmena pokud ta pomoc byla jeste vylozene dobrovolne nabizena. Zavadny jsou podle me spis plany sliby, pokud je nehodlam nebo nemuzu plnit, nedavam je.
@warita Mne se prave skoro zda, ze az v prilis mnoha pripadech, je rodina jen vyprazdnenym slovem bez obsahu.. Z te sve bych sice mnohdy lezla po strope (coz teda pricitam hlavne generacnim rozdilum), ale jsem si ji 100% jista, bez jakyhokoli naznaku pochybnosti a jen doufam, ze to same se mi podari poskytnout tem svym a pak i jejich detem.
@Sinquinita nehorazne ti zavidim tchyni!! Ta moje u me byla v sestinedeli nasackovana furt, ale cekala, co ja uvarim ji, chodila zasadne k obedu, odchazela navecer. Ze ja potrebuju kojit a jist, ji nezajimalo.
@CaravaggioDaMerisi píše:
@warita Mne se prave skoro zda, ze az v prilis mnoha pripadech, je rodina jen vyprazdnenym slovem bez obsahu.. Z te sve bych sice mnohdy lezla po strope (coz teda pricitam hlavne generacnim rozdilum), ale jsem si ji 100% jista, bez jakyhokoli naznaku pochybnosti a jen doufam, ze to same se mi podari poskytnout tem svym a pak i jejich detem.
No prave, je jen na nas, abychom veci udelali jinak. Pocitam ale s tim, ze zase udelam(e) jine chyby. Ale tak nebudme pesimisticti ![]()
@CaravaggioDaMerisi píše:
@bobr123 vidis a podle me to treba rozdil v podstate neni. Proste nekdo mne blizkej potrebuje pomoct, hotovo. Ona tahle samostatnost (mnohdy za kazdou cenu) neni ani z historickyho nebo evolucniho hlediska normalni. To je az dusledek dnesni uspechane doby plne individualismu, ktera jde imho v mnohem proti lidske prirozenosti(a pak mame potrebu si to kompenzovat treba na socialnich sitich, u psychologu atp.) a myslim, ze na to i drive ci pozdeji dojedem. Urcite znas to rceni v souvislosti s vychovou deti „It takes a village“, ma totiz docela realnej zaklad. Navic o sestinedelku bylo zvykem se starat, varit do kouta, provadet ruzne ritualy, do nichz byla zapojena siroka rodina apod. Me se zda, ze tu pomoc cerstvym matkam zde odsuzuji hlavne zeny, jimz samotnym se nedostala.. Navic kazda jsme jina, kazdy mimco je jiny, situace jsou jiny… jasne, v podstate vse lze zvladnout, zejmena, kdyz nic jinyho nezbyva, ve funkcni a laskyplne rodine by to ale clovek imho nikdy nemel zvladat sam, at jde o cokoli. Samozrejme nelze s pomoci kalkulovat, vzdy je treba se spolehat hlavne na sebe, rodina jen poskytuje zachranou sit, jistotu. Ale na ocekavani pomoci v situaci, kdy je to v nasi kulture zvykem, nic moc zavadnyho nevidim, zejmena pokud ta pomoc byla jeste vylozene dobrovolne nabizena. Zavadny jsou podle me spis plany sliby, pokud je nehodlam nebo nemuzu plnit, nedavam je.
Jenže tam byla jedna věc jiná - a to ta, že ta široká rodina většinou žila po kupě. Byl hospodář se ženou a dětmi a k tomu prarodiče na výměnku, kteří jako odplatu a pomoc hlídali děti. Anebo žili všichni v jedné seknici, a rodiče museli do práce, neexistovalo ani to šestinedělí - čili matka se po porodu jakž takž vzpamatovala a vyrazila dělat stejně jako otec - no a prcek zůstal na krku bud sousedům, nebo prarodičům či starším sourozencům. Kdežto ted je to krapítek jiné - jádrová rodina samostatně žijící, a prarodiče, kteří třeba ještě pracují. Jo? A naznačovat, že když tedy rodiče nechtějí pomáhat s bnoučaty, tak já jim nebudu pomáhat, až budou staří, je dle mého naprosto slušně řečeno sprosté. Tu péči na stáří jsem brala jako odplatu za péči o nás jako děti, ne za to, že nám pomáhali s vnoučaty. A podminovat to takto, to by mne hanba fackovala.
Taky se přidám - u nás jsou babičky super obě a tchán taky. Dokonce tak super, že se budeme stěhovat do paneláku, kde bydlí manželovi rodiče (moje mamka je s tím smířená, aspoň u nás bude moci přespávat, když přijede). Teď budu mít brzo druhé dítě, synkovi bude v té době 20 měsíců a jakákoli pomoc bude vítaná
manželova maminka se už moc těší.
Nicméně můj táta - když jsem oznámila, že jsem těhotná, byl rád. Když jsem oznámila, že čekám syna, zapil to (on má jen samé dcery a můj syn je první vnuk, kterého má). A od té doby se neozval. Babičky volají často na skype, i druhý děda rád vidí vnuka… ale můj táta nic (bydlí přes půl republiky, nemůžu tam jezdit, nemáme auto). Tak mu ho pod nos necpu, holt se nedá nic dělat. Ale ne, že by mě to úplně nemrzelo…
@warita heleď a proč konkrétně by tví rodiče nemohli jet na dovolenou? Chodí do práce, mají svůj věk… A vy jste s manželem dva na jedno mimino. I mně se zdá, že to malinko přeháníš. Všechny děti brečí, to je skutečně celkem normální.
@warita a teda trajdat v šestinedělí po vánočním trhu a nechat kojené mimino doma babičce je taky super nápad
být babičkou, tak se ti na to taky vykašlu, notabene kdybych viděla, že to takto urputně očekáváš, protože to je od tebe docela sebestředné, sorry… A být tebou se zamyslím sama nad sebou, proč chceš po rodičích, aby kvůli tvému dítěti nejeli na dovolenou a sama nejsi schopna si jeden rok odpustit vánoční trhy.
@warita píše:
tuhle story jsem tady na emiminu prece cetla, ne? Prijde mi to joooo povedome.Mne tchyne taky dava nevyzadane rady, ale nejak zvlast mi to nevadi. Ono obcas se clovek dozvi neco pouzitelneho. Narozdil od mamky, ktera bydli kousek za Prahou, tchyne prijela az z Polska, byla tady 3 dny a pomahala mi s malou. Hodne jsem se od ni naucila za ty tri dny. A nikdy jsem ji nesetrela, ani v zertu ani jinak a fotky z UZ jsem posilala dobrovolne a s radosti. Clovek se chce pochlubit, ne?
Asi to znáš, protože to tu bábrdle už psala a je to myslím dost smutný a zde častý případ. To že ty řeči od tchyně bereš, je tu hodně ojedinělé. tady když to čtu, tak ona by měla spíš mlčet. protože jenom když řekne - my jsme to dělali takto, tak je hned zle, že se montuje, blbě kecá, radí a kdovíco. takže si myslím, že kdyby si ten příběh, o kterém tu Bábrdle píše, každý přečetl a zamyslel se, nic špatného by si z něj vzít nemusel.
@warita píše:
me nikdo neprinesl NIC, casto se stalo ze bylo 6 vecer, ja v pyzamu, neosprchovana, zuby nevycistene a ze jsem za cely den nic nepila a nejedla jsem si uvedomila az kdyz se mi udelalo spatne z hladu a dehydratace. To jsem pak sedela u stolu, jedla krajic chleba s necim, zatim co mala mi delala zvukovou kulisu a brecela jsem.Ze bych od me „milujici“ matky nemela ocekavat pomoc? To nemyslis vazne, ne?
Obzvlaste kdyz pomyslime, kolik se ji dostalo pomoci od moji babicky. Kdyz jsem se mame narodila ja, tak mamka u babicky bydlela, dostala maximalne pomoci a pozdeji sla babicka do predcasneho duchodu, aby nas mohla hlidat. Ze by mamka citila nejakou potrebu tuto karmu splatit? Ani nahodou a jeste mela reci, prej ji taky nikdo nepomahal. Babicka z toho byla v soku.
No a co? To přece neznamená, že máš automaticky nárok na pomoc. Podle toho, co píšeš, je máma zaměstnaná, má manžela - tedy svou rodinu. A proč by měla teda lítat ještě okolo své dospělé dcery? Jistě, kdyby pomohla, bylo by to pěkné, ale na druhou stranu když si představím, že ona přišla utahaná z práce, musela se postarat o svoji domácnost a pak by měla ještě lítat okolo tebe? To se nezlob, to je dost náročné. A to, že jsi ty nezvládla se ani najíst, to bude asi chyba i někde jinde. nevím, ale myslím si, že to dítě jistě neřičelo celých tři měsíce v jednojm trhu 24 hodin denně nonstop. Takže bych řekla, že chápu, že jsi byla úplně grogy, ale zvládnout se najíst a napít, umýt a učesat, nemluvě o oblékání, bys měla.
A vyčítat mámě, že si odjela na dovolenou? To jako má být doma a skákat kolem tebe a tvého dítěte? jsi dospělá, počítám vdaná žena anebo s přítele, dítě máš s ním a ne sesvou mámou, takže je jasné, že starat se máš ty a on.
Jo a výraz karma je nějak divně použitý, mám dojem. A třeba máma tu péči splatí tím, že se bude o babičku starat. Tobě nemá co oplácet, leda té babičce.
@warita píše:
manzel pomaha, ale taky chodi do prace.chapu, vidis to jinak a je smutne, jak malo jsou lidi ochotni si navzajem pomahat. Rodina je od toho, aby si pomahala.
Aby si pomáhala - jak pomáháš ty máme? Že ji dořveš, že si klidně jede na dovču? Anebo ona bydlí u vás a ty jí uklízíš a pereš? Vaříš pro ni, platíš jí bydlení nebo jak? Ono tady z tebe pořád padá rodina, milující máma si mají pomáhat - ale pořád je to ve smyslu - mají pomáhat mě. A tak se ptám - jak pomáháš ty jim?
@Inaris píše:
Tak to se skláním před Tvou výstižnou poznámkou. Svatá pravda.
Tak samozřejmě, že člověk svým rodičům na stará kolena pomůže, alespoň v těch normálních rodinách to tak chodí, ale pokud se třeba (hypoteticky) v jejich těžké situaci rodiče na děti úplně vykašlou a pak očekávají samozřejmou pomoc, tak je to taky trochu chucpe.
každý spíš pomůže rodiči, který projevoval zájem, semtam i pomohl, než někomu, kdo se staral jen sám o sebe a nejevil snahu o kontakt nebo pomoc v těžké siutaci.. takoví jsou pak v těch důchoďkách kolikrát sami ![]()
Každopádně vnoučata těžko budou jevit zájem o cizího starého pána a paní, kteří si snimi nevytvořili téměř žádný vztah, protože neměli zájem. Ono se ti vrátí v životě to, co do něj vkládáš ty, jestli nezájem a sobectví, tak nemůžeš čekat vřelost a zájem sám.
@ospalámyš píše:
Tak samozřejmě, že člověk svým rodičům na stará kolena pomůže, alespoň v těch normálních rodinách to tak chodí, ale pokud se třeba (hypoteticky) v jejich těžké situaci rodiče na děti úplně vykašlou a pak očekávají samozřejmou pomoc, tak je to taky trochu chucpe.každý spíš pomůže rodiči, který projevoval zájem, semtam i pomohl, než někomu, kdo se staral jen sám o sebe a nejevil snahu o kontakt nebo pomoc v těžké siutaci.. takoví jsou pak v těch důchoďkách kolikrát sami
Každopádně vnoučata těžko budou jevit zájem o cizího starého pána a paní, kteří si snimi nevytvořili téměř žádný vztah, protože neměli zájem. Ono se ti vrátí v životě to, co do něj vkládáš ty, jestli nezájem a sobectví, tak nemůžeš čekat vřelost a zájem sám.
@inkakřivák píše:
No a co? To přece neznamená, že máš automaticky nárok na pomoc. Podle toho, co píšeš, je máma zaměstnaná, má manžela - tedy svou rodinu. A proč by měla teda lítat ještě okolo své dospělé dcery? Jistě, kdyby pomohla, bylo by to pěkné, ale na druhou stranu když si představím, že ona přišla utahaná z práce, musela se postarat o svoji domácnost a pak by měla ještě lítat okolo tebe? To se nezlob, to je dost náročné. A to, že jsi ty nezvládla se ani najíst, to bude asi chyba i někde jinde. nevím, ale myslím si, že to dítě jistě neřičelo celých tři měsíce v jednojm trhu 24 hodin denně nonstop. Takže bych řekla, že chápu, že jsi byla úplně grogy, ale zvládnout se najíst a napít, umýt a učesat, nemluvě o oblékání, bys měla.
A vyčítat mámě, že si odjela na dovolenou? To jako má být doma a skákat kolem tebe a tvého dítěte? jsi dospělá, počítám vdaná žena anebo s přítele, dítě máš s ním a ne sesvou mámou, takže je jasné, že starat se máš ty a on.
Jo a výraz karma je nějak divně použitý, mám dojem. A třeba máma tu péči splatí tím, že se bude o babičku starat. Tobě nemá co oplácet, leda té babičce.
jenze kricelo. Kricela od rana do vecera. Vis ty vubec, co to je 3 mesicni kolika? Asi ne vid?
Hele nic ve zlem, ale ty jses strasne moudra a navazis se rada do lidi v kazde diskuzi. Ja vim nejlepe, jak to u nas vypadalo, takze jestli jsem pomoc potrebovala ci ne posoudim nejlepe ja.
Mama sice do prace chodi, ale je druhym, rokem v duchodu. Sama do duchodu chce jit… o tatu se nestara, protoze tata jezdi domu jenom kazdy dva tydny na vikend.
A ja si osobne myslim, ze by mela citit povinnost pomoct. Ve slusne rodine se to patri a da ocekavat. Ji se take pomoci dostalo a ne male. Babicka odesla do predcasneho duchodu, aby ji pomohla. Sama pomoc cerpala a kdyz prijde na splaceni, tak jenom sliby a skutek utek.
Kdo to vidi jinak, prosim. Nehodlam se tady obhajovat.
@inkakřivák píše:
Aby si pomáhala - jak pomáháš ty máme? Že ji dořveš, že si klidně jede na dovču? Anebo ona bydlí u vás a ty jí uklízíš a pereš? Vaříš pro ni, platíš jí bydlení nebo jak? Ono tady z tebe pořád padá rodina, milující máma si mají pomáhat - ale pořád je to ve smyslu - mají pomáhat mě. A tak se ptám - jak pomáháš ty jim?
kurnik, kde jsem rekla, ze jsem na ni rvala, ze jela na dovcu. Hadka byla o tom, ze slibila pomahat a nepomaha.