Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Bubla Bůčková píše:
Podle čeho vybíráte školu, jestli můžete? U nás je nespadova, 5 minut autem ve vedlejší vesnici a neučí se tam vázané písmo, čtou genetickou metodou, angličtina od první třídy. Stejně by nás tam asi nevzaliu nás je 700m pěšky, učení klasika, ale stížnosti na ucitelky nejsou, anglina od třetí třídy ( není to pro nás zrovna spíš lepší
) a je to prostě naše vesnice- kamarádi. Jak nemaluje, úchop horší, tak si říkám, jak to bude mít úplně zadarmo v té vedlejší škole a my budeme válčit s kudrlinkama
nebo co myslíte?
Skolu nevybiram. Budu rada, kdyz se dostane do spadove. Zase bych chtela, aby deti vazane pismo znaly. Muze se hodit.
@Amandine píše:
Změna tématuPosíláte své předškoláky na školku v přírodě? My ano, jde o 5 dní a 4 noci v ČR, asi 70 km od domova, ať se trochu otrká
Mimo domov spal zatím jen u babičky, ale nemá problém se přizpůsobit cizímu prostředí, umí si vše domluvit, zařídit.
A za jak dlouho by měli jet?
U nás je školka v přírodě až v dubnu, tak to zatím nechávám plavat. Za normální situace by určitě jela, já sama jsem na školce v přírodě byla a moc ráda na to vzpomínám a u nás je to takové hodně vstřícné - děti spí s učitelkami na pokoji, celou dobu mají jednu učitelku pro určitou skupinku dětí, která se o ně stará apod.
Ale… v březnu by se nám mělo narodit třetí miminko, takže nevím, jak si to všechno sedne. Myslím si, že dcera v takové situaci nejspíš nebude chtít pryč… tak nevím, uvidíme, jak se to všechno utřepe.
@ka2ka to je dost podobné mému synovi. Akorát on umí plno básniček a písniček.
@Bubla Bůčková Nejsem si jistá, jestli to pomůže, protože my budeme určitě volit soukromou školu, ale docela se mi líbí možnost si to nějak sesumírovat.
Tak… na prvním místě je, aby to byla škola vstřícná a schopná individuálního přístupu. Dcera je sice ohromně nadaná, ale klasickou státní školu by nedala ani omylem (nebo by to pro změnu nedali učitelé
). Potřebuju, aby s ní jednali vstřícně, nepaternalisticky, bez rozkazování a své pokyny zdůvodňovali. Jinak prostě nebude fungovat. Taky potřebuju, aby respektovali její strachy, miliony otázek, touhu poznávat, nenutili jí učit se A, když zrovna naprosto nezbytně potřebuje do detailu zkoumat B. Aby jí podporovali v jejích slabších oblastech a nevěřili mýtům o nadaných dětech. Školu, kde učitelé pracují s kolektivem, s motivací dětí a se soft skills.
Také chceme bilingvní výuku - dcera miluje jazyky, anglicky mluví plynule a byla by škoda to nevyužít.
A škola, kterou nejspíš vybereme, nabízí spojený nultý a první ročník, což nám ideálně řeší situaci s předčasným zaškolením.
Taky chceme školu potenciálně tak kvalitní, aby z ní nebylo potřeba utíkat na 8G. Ideálně s pokračováním na IB. A samozřejmě zvažujeme lokalitu a cenu.
@K92 píše:
Já mám tedy z okolí pocit, že s odkladovými dětmi je to pak průšvih v deváté třídě, najednou jim je 16 a pořád trčí na základce a už jim to tam jaksi není v tomhle věku příjemné… takže sice pro ten začátek v první třídě mají rodiče pocit, že odklad dětem pomohl s těmi začátky, ale ono se to vrací jako bumerang 🤔. Přitom ta devátá třída je důležitá kvůli přijímacím zkouškám a spousta dětí si to takhle pokazí jen kvůli tomu, že puberta a už se vidí někde jinde než na ZŠ…
Zrovna mi říkala známá, že na výběr střední školy je lepší starší věk, že ve 14 je to telatko a že v 15,16 už by se umělo lépe rozhodnout, je to prostě různé. Mně to důležité nepřijde, rok sem, rok tam
@Zluta_pastelka píše:
@Bubla Bůčková Nejsem si jistá, jestli to pomůže, protože my budeme určitě volit soukromou školu, ale docela se mi líbí možnost si to nějak sesumírovat.Tak… na prvním místě je, aby to byla škola vstřícná a schopná individuálního přístupu. Dcera je sice ohromně nadaná, ale klasickou státní školu by nedala ani omylem (nebo by to pro změnu nedali učitelé
). Potřebuju, aby s ní jednali vstřícně, nepaternalisticky, bez rozkazování a své pokyny zdůvodňovali. Jinak prostě nebude fungovat. Taky potřebuju, aby respektovali její strachy, miliony otázek, touhu poznávat, nenutili jí učit se A, když zrovna naprosto nezbytně potřebuje do detailu zkoumat B. Aby jí podporovali v jejích slabších oblastech a nevěřili mýtům o nadaných dětech. Školu, kde učitelé pracují s kolektivem, s motivací dětí a se soft skills.
Také chceme bilingvní výuku - dcera miluje jazyky, anglicky mluví plynule a byla by škoda to nevyužít.
A škola, kterou nejspíš vybereme, nabízí spojený nultý a první ročník, což nám ideálně řeší situaci s předčasným zaškolením.
Taky chceme školu potenciálně tak kvalitní, aby z ní nebylo potřeba utíkat na 8G. Ideálně s pokračováním na IB. A samozřejmě zvažujeme lokalitu a cenu.
A kdybys na to nemela penize, tak by tu statni skolu zvladnout musela.
@K92 píše:
Já mám tedy z okolí pocit, že s odkladovými dětmi je to pak průšvih v deváté třídě, najednou jim je 16 a pořád trčí na základce a už jim to tam jaksi není v tomhle věku příjemné… takže sice pro ten začátek v první třídě mají rodiče pocit, že odklad dětem pomohl s těmi začátky, ale ono se to vrací jako bumerang 🤔. Přitom ta devátá třída je důležitá kvůli přijímacím zkouškám a spousta dětí si to takhle pokazí jen kvůli tomu, že puberta a už se vidí někde jinde než na ZŠ…
Zrovna mi říkala známá, že na výběr střední školy je lepší starší věk, že ve 14 je to telatko a že v 15,16 už by se umělo lépe rozhodnout, je to prostě různé. Mně to důležité nepřijde, rok sem, rok tam
@Bubla Bůčková
Jestli chces soukromou skolu, tak bych rekla, ze je dulezite, aby rodina souznela s filozofii te skoly. Obzvlast, kdyz je to skola alternativni. Kolikrat se ceka mnohem intenzivnejsi spoluprace rodiny a skoly. Chozeni na akce, na seminare(placene). Na skolne navazuji i krouzky, ktere jsou zase drazsi nez jinde. Skola v prirode a vylety jsou drazsi. Proste skolne neni definitivni suma, kterou vyplaznes
.
My taky dost zvažujeme soukromou školu, v okolí jich ale moc teda není. Nejblíž máme asi ScioŠkolu, ale zrovna tam si nejsem moc jistá kvalitou, myslím, že tam dost záleží na tom, kdo tam zrovna učí. Víc se mi líbí jiná soukromá ZŠ, ta už je ale zase dál. A teda náklady školné plus všechny ty akce plus dojíždění, to už je docela balík.
@Oriseka píše:
A kdybys na to nemela penize, tak by tu statni skolu zvladnout musela.
A není to pak stejně přeplněné?
Když jste tu řešili odklady, no nevím jak kde, ale u nás v PPP katastrofa. Přišla jsem se synem je na konci léta, ale uměl číst, počítat atd atd atd, do PPP nás poslala školka protože tady probíhá plošně kontrola z PPP. Řekla jsem datum narození a oni vytáhli papír s tím že hned píšou odklad vůbec nic je nezajímalo, když jsem řekla, že odklad ne, tak se urazili a že odklad nutně potřebuje ani se nezeptali co umí a nebo neumí, udělali test, kterým prošel, a řekli at si pro papíry pro odklad přijdu oznámila jsem že nepřijdu a odklad nebude. S mladším jsem PPP tady odřekli.
@ka2ka Tak to je teda děsnej přístup ta PPP, to je snad už na stížnost.
@Hlaholice píše:
@ka2ka Tak to je teda děsnej přístup ta PPP, to je snad už na stížnost.
ano strašnej hodinu a půl v tahu malýho testovali a pak řekli, že na školu nemá že na konci už byl unavený
, mimochodem školu zvládl s přehledem
@ka2ka píše:
ano strašnej hodinu a půl v tahu malýho testovali a pak řekli, že na školu nemá že na konci už byl unavený, mimochodem školu zvládl s přehledem
No a proto já si radši na to posouzení zajedu pěknej kus cesty, sice je to trochu komplikovaný, ale výsledky tam se mnou budou cca hodinu probírat. K té naší PPP také nemám úplně důvěru.
@Bubla Bůčková My moc na výběr ZŠ nemáme, sice v okolí je jich několik buď v pěší nebo dojezdové vzdálenosti, ale příliš se od sebe neliší. Bude to velká náhoda, co do složení žáků (což bude stěžejní), tak dle toho jaký učitel pak bude… Asi bude chodit do nejbližší, protože chce chodit sama - to bude spíš pro mě zkouška nervů, ale třeba ji to brzy přejde… Kdybych měla dítě jen jedno, mám jasno, zkusili bychom výběrovou soukromou školu, ale protože jedno dítko nemám a to školné, je na naše poměry dost vysoké a pak je ještě nutné dítě vozit (když jsem to počítala, tak to vychází na skoro sto najetých km denně), tak jsem to zcela zavrhla.
Alternativní školy typu Scio pro mě nejsou a ani z nich v okolí nemám nejlepší reference.
Co se týká písma, nejsem v tom vyhraněná a není to pro mě stěžejní pro rozhodování. Matematiku spíš asi klasiku, Hejný úplně mimo není, ale stejně by se musely dodrilovat detaily př. násobilka, dle mě Hejný není pro děti, co vůbec nemají logické uvažování.
Angličtina by pro mě byla důležitá, ale v okolí je jednu hod. týdně v první a druhé třídě - což je za mě o ničem. Nebo až od třetí třídy tři hodiny týdně. U nás nikde v okolí nemají od třetí třídy vyšší dotaci než 3 hodiny týdně, což je škoda a je to vesměs stejně tragédie. Takže fakt nevím dle čeho se při výběru rozhodnout ![]()