Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@elibro píše:
Pročetla jsem diskuzi a musím říct, že pořád prvotní problém vidím ve faktu, že zakladatelka má TAKY mentálně nastaveno, že jí chlap smí něco (ne)dovolovat. Ano, emancipovaně(!) má nějakou vnitřní hranici, že jako o drobný by se handrkovat nemuseli… Ale tričko (bohajeho, tričko) si bez dovolení PÁNA nekoupí. A ještě má pocit, že na prvním místě je nakoupit hadry dítěti, než by se postarala o sebe…Slýchám to co chvíli od ženských v azylu. Pořád tytéž vzorce. Občas se v nich vzbouří nějaký malý kousek, ale jinak má PÁN nárok na cokoli. Vládnout penězi, zadlužovat rodinu, neinformovat partnerku (ale ono o není partnerství, ona je to fakt spíš vztah pán-podřízená), vládnout jejím tělem - ať je to právo na sex kdykoli, určování kdy a kde smí být, fyzické násilí… Pán má nárok. Jenže to celé funguje jen proto, že to ty holky pořád vnitřně přijímají, stejně, jako tady zakladatelka.
A tak je na to pořád jediná rada: nikdo vám nesmí nic (ne)dovolovat. Můžete si koupit co chcete, koukat na koho chcete, spát s kým chcete… Ano, jemu se to může nelíbit a může odejít - ale cokoli zakazovat jednoduše nemá právo. Ženská není mužův majetek, otrok ani podřízená bytost. Ale je fascinující, kolik žen u nás se dobrovolně něčemu takovému podvolí (a pak se hrozně diví).
Že ti kluci jsou zmrzačený duše, o tom celkem nepochybuju. Ale to už je jejich boj, který za ně žádná ženská na světě nevyřeší…
Hezký a pravdivý příspěvek. Bohužel jak jsou muži, kteří si myslí, že to můžou, tak jsou ženy, které si myslí, že to tak má být.
Skoro bych řekl, že se navzájem hledají a svým způsobem jsou v takovém vztahu oba spokojeni (to, že je chlap spokojen, se nedivím:-) ). Bohužel stále si myslím, že je to dáno výchovou, a že v tomto duchu budou vychovávat svoje děti.
Takže tento vzorec se bude opakovat. X žen to má tak, že je rádo, když za ně rozhoduje a řídí život manžel. Jen nevím, zda je to dáno tím, že to tak chtějí, nebo obětují svobodu za „pohodlnější život“, případně za to, že takového chlapa najdou celkem brzy a rychle, zatímco méně majetnického chlapa by hledaly dlouho a musely by soupeřit s více ženami, a možná by v tom soupeření prohrávaly.
@elibro píše:
asi mi nějak uniká tvoje pointa. Je to jedna ze skupin, se kterými pracuju a tohle téma je dost obvyklá písnička.Nicméně… Ty „naše“ ženské se vzbouřily aspoň v nějakém ohledu - kolik ženských u nás žije s pocitem, že jsou chlapovi podřízené a v rodině až na posledním místě, to by bylo asi hodně zajímavé číslo…
Mě teda pointa neunikla a nevím, jestli se mu mám řehtat, nebo blinkat
![]()
Mě nejvíc dostalo to „neřeknu, kdybych si chtěla koupit třeba tričko“
já se manžela neptám, já oznamuji, že si jdu koupit oblečení/kosmetiku/něco. Pouze větší výdaje spolu konzultujeme. Nechápu, co by mi měl chlap co dovolovat ![]()
@riccius píše:
Hezký a pravdivý příspěvek. Bohužel jak jsou muži, kteří si myslí, že to můžou, tak jsou ženy, které si myslí, že to tak má být.
Skoro bych řekl, že se navzájem hledají a svým způsobem jsou v takovém vztahu oba spokojeni (to, že je chlap spokojen, se nedivím:-) ). Bohužel stále si myslím, že je to dáno výchovou, a že v tomto duchu budou vychovávat svoje děti.
Takže tento vzorec se bude opakovat. X žen to má tak, že je rádo, když za ně rozhoduje a řídí život manžel. Jen nevím, zda je to dáno tím, že to tak chtějí, nebo obětují svobodu za „pohodlnější život“, případně za to, že takového chlapa najdou celkem brzy a rychle, zatímco méně majetnického chlapa by hledaly dlouho a musely by soupeřit s více ženami, a možná by v tom soupeření prohrávaly.
Díky. Rozhodně je to otázka výchovy. Svým způsobem by ty holky před sto, dvěstě lety neměly problém. To není tak dávno, kdy se nějaká ta rána v manželství považovala prakticky za normu… „Blbé“ je, že žijeme v už hodně (zdaleka ne zcela, ale hodně) rovnostářské společnosti a ta na tenhle model výchovy tvrdě naráží. Svým způsobem si každá takhle vychovaná ženská musí projít osobní feministickou revolucí, pokud chce z toho ven…
Osobně si myslím, že tyhle proudy „pod hladinou“ hýbou skoro celou společností. V civilizovanější formě tomu říkáme „tradiční rozdělení rolí“ - do čehož se ale skryje taky hodně mezilidského hnisu, hned vedle věcí, které stojí za to… Například já sama: mám RD plus nižší příjmy z práce. Muž nosí násobně víc peněz. Musela jsem sama před sebou obhájit, že mám plné právo si koupit šaty/knihy/whatever podle vlastní úvahy a bez pocitu viny. (Nemluvím o větších útratách, o těch mluvíme společně). To nebylo o manželství, to bylo o vrytých vzorcích v mé vlastní hlavě: i tam někde ještě dřepí prastará žena-matka-hospodyně podřízená hlavě rodiny.
@Lovelytrue píše:
Mě nejvíc dostalo to „neřeknu, kdybych si chtěla koupit třeba tričko“já se manžela neptám, já oznamuji, že si jdu koupit oblečení/kosmetiku/něco. Pouze větší výdaje spolu konzultujeme. Nechápu, co by mi měl chlap co dovolovat
No zjevně kuřivo a posilka jsou u nich životně důležitá věc, oblečení nebo nedejbože oprava zubu, to by byl těžký nadstandart
![]()
@unuděná jako mě přijde, že to měla být nějaká jedovatost, ale fakt mě to míjí
můžeš mi to prosím tě dovysvětlit? Já jen abych se urazila nějak příhodně ![]()
@elibro Nene, podle mě vzhledem k tomu, co vytučnil, to byl vtípek, kde se má poohlížet po nějaký submisivní ženský ![]()
@unuděná píše:
No zjevně kuřivo a posilka jsou u nich životně důležitá věc, oblečení nebo nedejbože oprava zubu, to by byl těžký nadstandart![]()
Asi tak. Ale pro spoustu lidí to tak je. Výměna manželek je důkaz ![]()
@unuděná jináč je to teda tady už uzavřené, ale jsem v tvém týmu „manželství před dětmi“
Vidím to teda tak, že žádost o ruku nutně charakter netvrdí, ale svatba je jedinečná příležitost pro ženské s 5 a více mozkovými buňkami udělat pořádnou revizi vztahu, páč se dvěma čárkama na papírku už je na to trošilinku pozdě…
@unuděná AHÁÁÁ
Ok, tak jsem pomalejší
Tak to jo, to by si určitě vybral ![]()
@elibro píše:
asi mi nějak uniká tvoje pointa. Je to jedna ze skupin, se kterými pracuju a tohle téma je dost obvyklá písnička.Nicméně… Ty „naše“ ženské se vzbouřily aspoň v nějakém ohledu - kolik ženských u nás žije s pocitem, že jsou chlapovi podřízené a v rodině až na posledním místě, to by bylo asi hodně zajímavé číslo…
Vtip. Asi ne příhodný, když pro tebe to je až moc blízká realita.
Jako chlapovi mi to „PÁN má nárok na cokoli“ přišlo jako dobrá reklama na poddajné, submisivní ženy. ![]()
@Jahor jojo, tady kolegyně dovysvětlila a přešlápla jsem si
jako černej humor dobrý ![]()
@Jahor Ne na chlapy zrovna není, ale někdy by mi to i přišlo vhod, kdyby se semtam o „tyto záležitosti“ postaral někdo jiný
. Ale ne, nebudu se rouhat, aby se mi to nesplnilo ![]()
@Bafonek píše:
@Jahor Ne na chlapy zrovna není, ale někdy by mi to i přišlo vhod, kdyby se semtam o „tyto záležitosti“ postaral někdo jiný. Ale ne, nebudu se rouhat, aby se mi to nesplnilo
Tak to je oříšek. Buď je nezaměstnaný nebo má blbou matku. ![]()
Protože mladý je každý chlap celý život, slušní jsme od přirození, čistotní - no jéje, v našich podmínkách muž zmokne i několikrát za měsíc! Milující a laskaví se už rodíme a nápomocnost rozvineme nejpozději s močením ve stoje. Věrní dokážeme být oblíbené značce piva nebo týmu i celý život a času na to, co nás baví, je také vždycky dost. Možná ještě plodnost… je tvůj chlap impotent?
![]()
@Jahor Impotent?
. No, kluka už máme skoro dospělého a další pokusy nemíním činit.
Tak nevím, že by?
![]()