Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Je to hodně o organizaci. Také jsem cvičila s dvojčaty 4× denně vojtovku a co mi pomáhalo: uspávat děti na střídačku v hačce, jedno spalo, s druhým jsem cvičila vedle. Nebo jsem to jedno nohou houpala a při tom s druhým na stole cvičila. Když byly děti vzhůru obě, cvičila jsem s nimi bleskově. Jedno jsem čapla, nastavila ho do správné polohy, přiměla ho ke správné reakci (aby třeba 6× vykoplo nožičkou), šup přetočit, udělat to samé a hned k prsu nebo ponosit. Jak bylo v pohodě, popadla jsem druhé a tak jsem je prostřídala, že se žádné nestihlo pořádně rozeřvat. A jela ty jednotlivé cviky takhle po kouskách. U nás se vlastně pořád cvičilo. Starší děti psaly úkoly na stole, kde jsem mezitím prohazovala mimina:-). Jsem ráda, že už je to za námi… Nechat jedno řvát a s druhým cvičit je blbé, ale když už jedno docvičuje a to druhé si 3 minuty popláče, tak to je jen o nervech maminky.
Ještě dodám k mému předchozímu příspěvku, sedni si se svou ženou a reálně ji seznam s tím, cos v pracovní době stihl udělat a co ještě stihnout musíš. Přiznejte si oba navzájem, že jste utahaní a ve stresu. A dejte oba návrhy, jak ulevit sobě i tomu druhému. Je třeba vzít v potaz, že pokud vám nepomůže někdo další, bude něco ošulené (děti budou víc brečet než byste chtěli, nebude uklizeno, navařeno, práce do zaměstnání nebude stoprocentní). A je fajn přijmout, že takhle vypadá v náročných situacích život. Jen je nutné domluvit si priority, co je pro rodinu únosné a co už ne. Je to náročné, ale zas to přejde.
@Ruxas píše:
Jinak ať holka vydrží. Tak od půl roku si zvykne, režim a začne být pohoda.
Hlavně ať se vykašle na nějaký úklid, vaření, pečení a podobné hlouposti. Na vaření teplých jídel bude čas až to budou jíst i děti, my dospělí bez toho chvíli vydržíme. A bez šílení s úklidem se dá žít.
Já teda víc než pomoc, pokud nešlo o nemoci, kdy jsme chcípnutý a nevyspalý oba, jsem ocenila volno. Když jsem mohla jít sama nakoupit, na výlet, na procházku a vyčistit si hlavu.
Až jí za pár měsíců opadnou hormony tak jí už ani ten pláč nebude tak moc bolet.
Je otázka, zda si to na tu pomoc v takto širokém rozsahu nezvykne a nebude to brát jako standard. Že když to šlo předtím, tak proč to nejde třeba po roce. A hádky budou čím dál tím větší. A s dvojčaty bude pořád co dělat a horší období než je teď ještě přijdou. Znám jednoho chlapa, který právě takto pomáhal pořád manželce, nakonec dělal úplně všechno dá se říci kromě kojení. Jeho žena v podstatě nedělá nic ani teď, když kluci chodí do školky a školy. On utíká z práce dříve, aby děti odvezl na kroužky nebo vyzvedl ze školky. Už o několik prací přišel, protože se na to samozřejmě přišlo. Je v pasti a neví, jak z toho ven. Manželku nedonutí k ničemu.
@asddsa píše:
Taky znám takovou matku, která se domnívá, že její dítě nepřežije, když kolem něho pořád někdo nelítá. Tvoje žena se stejně chová ke zdravému a to je důvod, proč „nemůže“ převzít od tebe péči o nemocné dítě.Nevím, zasloužilé matky ti asi poradí nejlíp. Za mě bys měl bouchnout do stolu a udělat si doma pořádek.
Myslím, že se mu začíná rýsovat svatozář.
@marin píše:
Je otázka, zda si to na tu pomoc v takto širokém rozsahu nezvykne a nebude to brát jako standard. Že když to šlo předtím, tak proč to nejde třeba po roce. A hádky budou čím dál tím větší. A s dvojčaty bude pořád co dělat a horší období než je teď ještě přijdou. Znám jednoho chlapa, který právě takto pomáhal pořád manželce, nakonec dělal úplně všechno dá se říci kromě kojení. Jeho žena v podstatě nedělá nic ani teď, když kluci chodí do školky a školy. On utíká z práce dříve, aby děti odvezl na kroužky nebo vyzvedl ze školky. Už o několik prací přišel, protože se na to samozřejmě přišlo. Je v pasti a neví, jak z toho ven. Manželku nedonutí k ničemu.
Nejhorší na tom je, že si pak ta ženská ani toho chlapa neváží. Bere ho jen jako slouhu a svého poskoka. Časem jí i začne vadit a ohlíží se někde jinde po pořádném chlapovi a ne takové bačkoře.
Vaše rodina nepotřebuje peníze? Na HO zjevně nejste schopen pracovat pořádně, aby vás brzo nevyrazili. ![]()
@VitaminC píše:
Ja uplne nerozumim tomu tvemu HO. Ty si nemuzes rozvrhnout praci podle potreby? Proste na pul hodinky zaklapnout pocitac, pomoct se cvicenim a pak zase pocitac otevrit?
Co babicky? Mate dost penez na placenou pomoc?
HO není problém, ale občas má výjezdy ![]()
@VitaminC píše:
@Tata-dvojcat A neni problem v tom, zes partnerce slibil, ze budes mit HO a ted stejne trikrat tydne zmizis?Pokud jste se dohodli a ona spolehala na tvou pomoc, tak ted je logicky nastvana.
Ale on není schopen ten HO dělat pořádně, to sám přiznal. Bude lepší, když ho z práce vyhodí? I kdyby slíbil, musí se to operativně řešit podle situace. Jiné ženy mají taky dvojčata a chlapa v práci od rána do večera. A zvládají. ![]()
@welovefashion píše:
HO není problém, ale občas má výjezdy
Já myslím, že ten HO problém je. U něj. Protože na něm evidentně nepracuje pořádně. Ale pokud vyžijí bez příjmu, prosím. ![]()
@Nejmeno píše:
Ona je ženská ona ať se stará. Ty jsi chlap. Může být tvá ženská ráda, že sis vzal vůbec Homer Office. Ostatní chlapi by byli v práci.Být na tvým místě tak se na home Office vykašlu a jdu normálně makat. Když jsi toho ženská neumí vážit tak ať si to dělá sama…
Popřípadě ji kopni do zad.ku a najdi si lepší…
Jiný ženský samy zvládají i tři děti. A tak jedno brečí proboha, ono z toho neumře. Spíš je tvá paní rozmazlená fiflena. Které je všechno málo…
@lucad77 třeba každá žena není stejná? Stejně jako otec. Kolik otců nepřiloží ruku k dílu. ![]()
@Masina píše:
Ještě dodám k mému předchozímu příspěvku, sedni si se svou ženou a reálně ji seznam s tím, cos v pracovní době stihl udělat a co ještě stihnout musíš. Přiznejte si oba navzájem, že jste utahaní a ve stresu. A dejte oba návrhy, jak ulevit sobě i tomu druhému. Je třeba vzít v potaz, že pokud vám nepomůže někdo další, bude něco ošulené (děti budou víc brečet než byste chtěli, nebude uklizeno, navařeno, práce do zaměstnání nebude stoprocentní). A je fajn přijmout, že takhle vypadá v náročných situacích život. Jen je nutné domluvit si priority, co je pro rodinu únosné a co už ne. Je to náročné, ale zas to přejde.
@kocourGarfield píše:
@lucad77 třeba každá žena není stejná? Stejně jako otec. Kolik otců nepřiloží ruku k dílu.
No tenhle přikládá, jak může, a stejně jí to není dost. Jeho kolegy fakt nemusí zajímat, že má doma ženu, co není stejná jako ostatní.
Práci rozhodně neopouštěj. Zároveň se nikde schválně nezašívej.
Udělat si při HO přestávku na cvičení by sis měl, ale jinak bych manželce prostě řekla, že teď mám práci a musím si ji všechnu v klidu udělat.
U nás doma si manžel může HO kouskovat. Pracuje 2 až 4 hodiny v kuse pak si může udělat přestávku a jde zase pracovat, pak zase přestávka a zase práce,… Nikam teda průběžně nejezdí (celkem pracuje cca 7 hodin denně). Když už jde do práce, je tam skoro celý den. V noci se o děti starám většinou jen já, u dvojčat se asi budete muset nějak střídat.
Pokud ti sem sama nenapíše uživatelka @Liberalissima, tak jí zkus přes modrou obálku napsat soukromou zprávu. Oni mají velmi náročné dítě a nějak se střídají, ona na RD s manželem na HO, „na směny“, aby se stihli alespoň částečně oba vyspat, manžel zvládl svoji práci a bylo dobře postaráno o dítě. Mohli byste se u vás doma inspirovat jejich systémem.
@lucad77 ano, já nepsala nic o tom že to má kolegy zajímat. Můžou hledat, jako rodina, jiné řešení- např. paní na pomoc
Té paní je asi celkem jedno, že jiné ženy dvojčata sami zvládají. Ona je nezvládá, zatím.