Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Na jednu stranu dvojčata a péče o ně, navíc s cvičením, to je dost záhul. Takže bych byla opatrná s nějakými soudy, co ženská zvládá nebo měla by zvládat, zvlášť ze strany tchána, který počítám na rodičáku nebyl ani s jedním dítětem.
Na druhou stranu ale předpokládám, že živíš rodinu. A kdybys měl práci, kde nejde jinak, než jít na 9h denně z domu, jak by to udělala? Musela by jedno řvoucí miminko nechat prostě být a cvičit s druhým.
Kamarádka má dvojčata (předčasně narozená, spousta problémů, tam se i krmilo sondou atd). Také tam chlap měnil pozici v práci dočasně, aby jí víc pomohl. To je super samozřejmě, že pomůže. A zas tak běžné to není. Nicméně prostě někdo pracovat musí. U té mé kámošky ona před mateřskou na tom byla finančně velice dobře a dost toho odtáhla i z úspor, takže se vlastně i na rodičáku hodně podílela na zaplácnutí té finanční mezery, co vznikla tím, že jí chlap víc pomáhal.
Jestli je svéprávná a umí počítat, musí přeci vědět, že nějaké stavění do pozice „práce nebo rodina“ je celkem mimo mísu. Jinak u nás jedno dítko, ale celkem náročné, tzv. dráždivé, cvičila jsem také Vojtu. Chlap chodil do práce a do toho stavěl dům, často nebyl ani o víkendech. ale jak píšu, dvojčata jsou ještě trochu o něčem jiném. A tady se určitě ještě propojuje kombinace únavy, strachu o ty děti /co si budeme povídat, ono i „drobnost“ s páteří ženskou, která před měsícem cca ukončila šestinedělí může dost rozházet/.
Co babičky a další příbuzní? nemohli by pomoct? ![]()
Je to tezke po narozeni deti. Zivot se uplne zmeni. Delat na HO s detmi za zadkem neni sranda. Delat vse tak napul, odbihat. Ja bych te poslala tak 3krat tydne do kanclu, at mas taky na praci klid. Manzelka si musi zvyknout obstarat 2 deti, tak jako jine. Vy to mate vse najednou, tak je to sok, ale vse se da zvladniut. Skoda prijit o praci, kdyz jsou tam tak vstricni.
@lucad77 píše:
Ale on není schopen ten HO dělat pořádně, to sám přiznal. Bude lepší, když ho z práce vyhodí? I kdyby slíbil, musí se to operativně řešit podle situace. Jiné ženy mají taky dvojčata a chlapa v práci od rána do večera. A zvládají.
Ale jestli neni schopen delat HO poradne, tak to bude chyba spis u nej, ne u manzelky.
@VitaminC píše:
Ale jestli neni schopen delat HO poradne, tak to bude chyba spis u nej, ne u manzelky.
No možná. A možná jenom nechce, aby pořád něco vyčítala, tak jí furt přicmrdává. To už si musí pořešit mezi sebou.
3 měsíce je ještě málo, takže celkem manželku chápu. Ale chápu i tvůj problém. O práci bys neměl přijít, to bych brala jako fakt. Tak ať to manželka trochu ošidí holt, když nejsi doma, tak se cvičení vynechá nebo odloží na vhodnější dobu. Zacvici s jedním dítětem a s druhým zase jindy. Nehrotit to, to je základ. A zkusit třeba víc zapojit prarodiče, pokud jsou ochotní a mají čas.
Já Vojtovku necvičila, ale manžel byl pryč pravidelně několik dní v kuse. A jelikož nejsem pečující typ, šlo to ztuha. Ale přežili jsme ![]()
Nechtěla bych to po manželovi. Někdo vydělávat musí. Když jí pomůžeš ráno a večer, tak 2×denně to bude muset nějak zvládnout. Nešlo by to druhé mimčo uvázat do šátku? Nebo babičky nemohou pomoci?
Ahoj cvicila jsem se synem a je to zahul.
Meli js e to rozdelene ze manzel cvicil rano a vecer, ja 2× pres den.
O vikendu, svatcich, dovolene jen manzel.
Zkuste se domluvit s rehabilitacni zda by slo ze ty rano a vecer, zena pres den 1× kdyz budes na vyjezdu. A kdyz budes doma tak 2× pres den
Jako z neceho zit musite…
@VitaminC píše:
@Tata-dvojcat A neni problem v tom, zes partnerce slibil, ze budes mit HO a ted stejne trikrat tydne zmizis?Pokud jste se dohodli a ona spolehala na tvou pomoc, tak ted je logicky nastvana.
Home office ale není žádný placený volno, ve kterým se staráš o děti! Já na home officu normálně od rána do večera pracuju, stejně jako v kanceláři. Nebo kdo by podle tebe měl za něj dělat práci, když on se bude na home officu starat o děti a nebude pracovat? Myslíš, že šéf povoluje zaměstnancům home office, aby se doma mohli flakat? ![]()
Pro ty co mají pocit, že by žena měla zvládat… zakladatel píše že na HO šel ve chvíli kdy se ukázaly problémy a začalo být nutno cvičit. Píše že půl měsíce to šlo a teď bruslí.
Pokud je miminum 3 měsíce, tak maminka asi nebude lina lemra, co nezvládá péči, zřejmě sama nezvládá 3× týdně cvičit. Našla bych na to jedno cvičení pomoc. Nebo se na cvičení dohodla jinak.
@AnoNe píše:
Home office ale není žádný placený volno, ve kterým se staráš o děti! Já na home officu normálně od rána do večera pracuju, stejně jako v kanceláři. Nebo kdo by podle tebe měl za něj dělat práci, když on se bude na home officu starat o děti a nebude pracovat? Myslíš, že šéf povoluje zaměstnancům home office, aby se doma mohli flakat?
Můj manžel, když je doma, tak taky pracuje úplně stejně jako v kanceláři. Bohužel má tu zkušenost, že někteří jeho zaměstnanci doma podávají mizerné výkony (ne všichni, samozřejmě), takže jim to moc nepovoluje, ačkoliv by z domova klidně pracovat mohli. Přijde mi, že mnoho lidí vnímá HO jako placené volno. Naštěstí ne všichni ![]()
Ještě mě napadlo něco… Snad mě tu za to moc nesprdnete… Ale co když by se cvičilo místo 4× denně jen třikrát? Když jsem já s prckem musela cvičit tak jako fyzioterapeutka říkala že čtyřikrát je Ideál ale že když budu cvičit 3× tak se to taky nezblázní
tak mi přijde právě lepší cvičit 3× než se z toho zbláznit ![]()
@kulíšek_s_bambulí píše:
Ještě mě napadlo něco… Snad mě tu za to moc nesprdnete… Ale co když by se cvičilo místo 4× denně jen třikrát? Když jsem já s prckem musela cvičit tak jako fyzioterapeutka říkala že čtyřikrát je Ideál ale že když budu cvičit 3× tak se to taky nezbláznítak mi přijde právě lepší cvičit 3× než se z toho zbláznit
Chudák malé, když ho chceš zbláznit… ![]()
Když není příp. výpadek příjmu problém, asi máte nějaké boční příjmy nebo polštář, tak co si zaplatit chůvu, výpomoc, aby na to žena nebyla sama?
Když se mi narodila dvojčata, měla jsem 7leté a 4leté dítě. Byli jsme tisíc km od rodiny, k tomu jsem ve 3 měsících dvojčat vzala miniúvazek. Cvičili jsme vojtovku, dokrmovali, nejstarší dítě prvňáček, muž chodil do práce. Hele, nějak jsme přežili, sama dnes nechápu, jak ![]()
@kulíšek_s_bambulí souhlasím, nám taky říkali 3-4× denně. Zkrátka 2× je málo, 4× ideální, 3× takový zlatý střed, aby se taky přes den dalo nějak normálně fungovat ![]()
@VitaminC - delala jsi nekdy na HO? Moji kolegove i v dobe covidove radeji jezdili do kanclu, kdyz meli male decka..
Zakladateli - doporucuju promluvit si s manzelkou, nastinit ji moznosti, upozornit ji, ze o tu praci prijit nechces..A zkusit se domluvit tak, ze 2× denne s nimi odcvicis s nimi sam ty a 2× ona. Jste tym a zvladnete to.