Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
a co na to učitelka a odborný lékař? předpokládám, že to s nimi už nějakou dobu řešíš, že? a syn má jakou diagnozu? ![]()
Obraťte se na klinického psychologa k diagnostice a pak řešte u psychologa nebo psychiatra. Řešit problém násilnou manipulací s dítětem nepřinese nic dobrého.
Možná by jsi se s nim neměla tolik párat. Nelibi se mu rukavice, ať si koupí z kapesného jiné. Nechce si umyt pěnu, tak ať si sedí a trucuje ve vaně, jak dlouho chce. Nechce do obchodu, zůstane doma sám. Nejsou mu 3,ale 8, on si brzy rozmyslí, co se mu vyplatí.
Zkus tolik všechno nehrotit. Nechce rukavice? Tak nechce, proč ti to vadí? Nechce se strojit a jít s tebou na nákup, tak ho nech doma. Proč tolik stresu? Násilně strojíš tak velké dítě? A pak dělá scény v obchodě? Stojí ti to za to? Nech ho rovnou doma a je klid ne?
@Alušáček píše: Více
Když má dítě problém, nemá se s ním matka párat? ![]()
Zrovna ty rukavice chápu. U nás znamená chvíle bez rukavic ruce olezle do krve.
Ale já jsem drsnější v tom, že bych ho nechala, aby se v tom vykoupal sám. I když to je pak hodně révu, protože to hodně bolí a výčitek, že za to můžu já.
Hele a když bys ho neoblekala a po afektu (další den třeba) se ho zeptala, proč nespolupracuje a co se dělo, co potřeboval - to by ti odpověděl?
Když povolit tlak, neobrátí a nezačne spolupracovat?
Jinak mám podobný věk a vůbec nechápu, že doma řešíte mytí a oblečení po vaně. Samozřejmě řešíme taky různé záseky, ale toto je přece rutina od mala - kdyby jel v 6 na tábor, nikdo ho nemyje, neoblíka, neřeší…
@Kipa22 píše: Více
Jenže tady má problém spíš matka. Moc všechno řeší a hrotí. Je mu devět, ne tři ![]()
A tobě přijde normální s 8 letým dítětem zacházet jako s batoletem bez mozku?
A pr. delku si může utřít sám, nebo mu u toho taky musíš za každou cenu asistovat? ![]()
Ty nemáš problém se synem … Ty máš problém sama se sebou ![]()
Není napsáno špatně číslo? Jsem si myslela, že je řeč o dvou nebo tříletém dítěti.
Otázka je, kolik ho ovlivnila výchova nebo je tam neřešená porucha. Každopádně řešit psychologa. Co nejdřív.
Ma teda kolem něj skákat a hlavne po něm nic nechtít? ![]()
A to začalo až teď? Nebo už byl takový dřív?
Já mám osmiletého a chová se podobně, ale má PAS a těžší poruchu řeči.
Takto se choval ve třech letech, to jsem ho násilím oblékla, osprchovala…
Teď už si to neumím představit… občasné podobné záseky má taky, ale většinou se domluvíme.
Sám si odpovídá 100× stejnou větou a rozhodí ho maličkosti, to vypadá jako PAS. Bohužel objednací lhůty jsou všude dlouhé, ale nezbývá než se objednat ke klinickému psychologovi a nechat se diagnostikovat. Ty náznaky agrese v tomto věku nejsou vůbec dobré, na tvém chování je vidět, že mu ve všem vyhovíš, jen aby nebyly scény. Po získání DG ti poradí, jak s ním dál pracovat. Souhlasím s ostatními, že pro zdravé dítě je takové chování nepřiměřené, zároveň mi nepřijde možné, aby bylo způsobeno jen špatným přístupem u zdravého dítěte. Proč jste s ním ještě nikde nebyli? To jste se spokojili s 1 větou od lékařky, před 3 lety? Můj starší syn (7 let) má některé znaky PAS, ale na diagnózu málo, je prostě na hranici. Některé věci ho rozhodí, spíš je přecitlivělý. Ale situace tebou popsané: koupe se sám, jen mu řeknu, dneska si umej i hlavu atd., pro rukavice, kdyby chtěl, by si šel domů sám, obléká se sám, jen mu to někdy musím připomenout, protože si v půlce oblékání jde hrát.