Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@arinecka píše:
Nemyslí si, že by se s ní nějak srali, jak ty píšeš. Ona má prostě takovou povahu, a nic a nikdo s tím prostě nic neudělá. Potřebovala by si pěkně nabít čumák, aby přišla na to, že nic není jen tak a automaticky. Teď je ve hře vnučka, a pokuď jí nepůjdou rodiče na ruku, tak neuviděj vnučku. Tohle je strašně těžký, ono se lehce mluví, ale hůř se to pak udělá.
Nemluvím o tom proto, že bych byla vypravěč a chytrolin, ale proto, že už to mám zasebou… rodiče ji můžou jít na ruku ještě 15 let, ale dopadne to dřív nebo později zle, tady už je potřeba zasáhnout jinak, když to do teď po dobrým nešlo.
@Wilík píše:
Ale ono to stejně skončí blbě… tady jde o to ukázat, že se s ní Nikdo nebude malovat, na některý lidi holt platí jen tvrdost.
Já Ti rozumím, jak to myslíš a pokud by šlo čistě o tu problémovou matku, tak souhlas, ale ty nějak zapomínáš na tu dceru. O tu jde především. A jí by takové hurá akce mohly ublížit, navíc si myslím, že to pro ospod nebude důvod k odebrání dítěte. Oni mají jiná měřítka, než naprostá většina populace.Tam by fakt musela chtít dcera, jinak by matka měla dohled, udělalo by se na ní bububu a šmitec. A akorát by to odskákala dcera. Měla by doma peklo, co kde plácla, bylo by jí bráněno v kontaktu s blízkými osobami ještě víc apod. Já jsem pár dětí z takových rodin profesně zažil. Některé příběhy byly jak přes kopírák s tímto. A přesně tak to je. Hlavně i kdyby náhodou bylo dítě odebráno z péče matky, holčička je v takovém věku, že to musí sama chtít, být smířená alespoň trochu s tím, jakou má matku a chápat, že jí u té babičky bude lépe, vnímat to jako šanci na lepší život. Potom je z půlky vyhráno. Ale to v deseti úplně nevím, zda by to tak bylo. Za dva roky, když bude puberta v plném proudu to většinou vygraduje a už je to o něčem jiném. Teď by to mohla všechno vnímat tak, že jí babička ukradla mámu a začít dělat problémy. Jako lepší řešení vnímám, jí nechat, aby si k tomu došla sama a chápala, že je to pro její dobro. Protože v tomto věku, pokud o to sama nestojí, je to velký risk. Potřebuje mámu a má jí ráda, ať je jaká chce. Děti z takových rodin mají velmi často jednoho společného jmenovatele a tím je naprosto skvělé chování. Často to opravdu jsou nejhodnější děti v okolí, hodné, citlivé, šikovné a nikdo by nepoznal, co prožívají doma za peklo. Ovšem v pubertě se začíná lámat chleba a může se to kdykoli změnit. A tahle změna to může parádně nastartovat. A nesmíme zapomínat, že matka nezmizí ze světa a nějaký kontakt by měly. Takže by jí povedená máti mohla navádět proti všem, kdo to myslel dobře a chtěl holce pomoci a protože na mě dle popisu působí jako neskutečný sobec a manipulátor, nebylo by to nic těžkého. To se dá ustát právě jen v případě, že to dítě pochopí a smíří se se situací. Což je hrozně těžké, navíc v 10 letech. Pokud by to vzala tak, že by měla vůči matce výčitky, uvěřila jí, že ona je ta ublížená a babička ta zlá, co je rozdělila, mohlo by nastat peklo. A stejně by při první příležitosti k matce zdrhla i kdyby to bylo v 18. Zatímco, když sama dozraje do rozhodnutí, že je to sice matka, ale, že ona chce od života víc a bude schopna a ochotna si nechat pomoci, může nastat happyend. Proto by bylo zatím nejlepší udržovat se všemi, kterým na ní záleží, co nejčastější kontakt, klidně i tajně, tak aby chápala a byla si jistá, že jsou tu lidi, kteří jí mají rádi, jsou tu pro ní a může se na ně kdykoli obrátit, ale ne v této fázi nějak zásadně rozhodovat za ní. To máš jako s dětmi s DD, znám pár příkladů, kdy tam chtěly děti dobrovolně a chopily se příležitosti a toho, co jim DD nabízí. Jasně, na jednu stranu je to tam hrozně těžké, ale právě pochopení a smíření s tím, že zrovna ony bohužel nemají to štěstí, aby mohly vyrůstat v milující rodině a že tohle je pro ně šance, jim pomůže se s tím nějak poprat a ustát to co nejlíp. Zatímco dítě, které je tam nedobrovolně, to většinou bere jako trest, nutné zlo, zbrojí jak může a při první příležitosti se vrací do biologické rodiny a s takovým dítětem to přes veškerou snahu všech, často stejně dobře nedopadne. Bavíme li se o dětech starších od deseti nahoru. U mladších dětí, je to něco jiného, ale o tom se my nebavíme.
@Wilík píše:
Nemluvím o tom proto, že bych byla vypravěč a chytrolin, ale proto, že už to mám zasebou… rodiče ji můžou jít na ruku ještě 15 let, ale dopadne to dřív nebo později zle, tady už je potřeba zasáhnout jinak, když to do teď po dobrým nešlo.
Jenže ona není ty…