Profese učitele

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6463
14.10.14 21:52

@Camael Neurazim se, pohoda to v jeho pripade opravdu je. /ac zkraceny uvazek nema a suplovat taky nechodi, nema za koho, je tam jedinej/ Jen mi pripadal absurdni duvod k vyssimu platu udrzeni si chlapa na skole, kde jsou prakticky sami chlapi :D Jak rikam, u nej ten plat delaji hlavne ty dalsi aktivity. Coz ve vysledku je ale treba tretina platu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
14.10.14 21:53
@Selfi píše:… trochu zvláštní příklad.. no… chudák známá, ještě, že byla natolik blbá, že si udělala výšku a mohla zvolit to učení..zatímco tomu vyvolenému zbyla ta skvělá manuální práce…

je pravda, že psychická únava je daleko horší než fyzická..takže pokud jsi měla na mysli ve svém příspěvku tento poznatek..tak ano… chudák známá… škoda, že tu práci nedostala :palec: :think:
:nevim: :nevim: :nevim:

Proboha :-) Je to komunikace s dodavateli, vybírání sortimentu, který se bude prodávat, jednání o ročních smlouvách s dodavatelem, jednání o výrobcích a jejich cenách, dále o cenách a výrobcích, které budou v letácích, příprava těch letáků, příprava prodejných odhadů a následné shodnocení akce, spolupráce s logistikou, atd. atd. :-)

Příspěvek upraven 14.10.14 v 23:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40270
14.10.14 21:56

@Selfi
Já bych byla pro šikovný chlapy do školství, ne pro ty, co to dělají, protože nic jinýho neumí a flákají to. Jenže právě, u ženský se řekne, že na ženskou má učitelka slušný plat, u chlapa učitele se řekne, běž dělat něco jinýho, živíš rodinu. A to byl taky další argument, že chlapi živí rodiny, dával jim vyšší osobáky. Ze tří byli dva svobodní bezdětní, kdežto ve sboru bylo dost rozvedených ženských s dětmi. Ne, chlap nemá mít větší plat jen proto, že je chlap.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40270
14.10.14 21:57

@majdula1
Jojo, to je u nás taky, cosi navíc za aktivity bokem, bohužel to v tom nejlepším případě dá třeba 200 - 400, což tě nevytrhne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
14.10.14 21:58

Konečně jsem dočetla celou diskuzi a po váhání jsem se rozhodla podělit se o svoji zkušenost. Jsem učitelka na ZUŠ, na ZŠ, SŠ ani jiné bych nechtěla a velice před těmito učiteli smekám!! :kytka: Pro mě bylo utrpení mít v jeden den 2 hodiny kolektivní výuky (HN) a ten den jsem padala únavou.

Já mám dohromady 28h přímé vyučovací činnosti (plný úvazek je 23) a čistého mi přišlo něco přes 17tis., takže finanční výhodu to opravdu nemá. Časově to mám nastavené tak, že v 11hod. jdu na oběd, poté dochystávám přípravu (kopírování atd.) a začínám učit. Domů přijdu před sedmou hodinou jedině v pátek, jinak kolem osmé a později. @smoulinka71 by mohla namítat, že začínám učit později, ale den mám prakticky zabitý. Ráno sice můžu vstávat až v 9hod., ale pokud chci nakoupit a něco vyřešit, tak vstávám dřív. Oproti učitelkám na ZŠ apod. mám velkou výhodu v tom, že si na ráno můžu naplánovat lékaře a stíhám být na odpoledne ve škole. Další výhodu mám - a i kvůli tomu tu práci dělám - je to, že mám většinu hodin individuálních, tedy jen jednoho človíčka (příp. 2 ve skupince) a to je úplně jiná práce a domluva :srdce: Je úžasné ty děti něco naučit a vidět výsledek (třeba na besídce, soutěži aj.), to se potom člověk cítí pyšný na děti a má pocit svého velkého přínosu do jejich života :srdce: Děti mám ráda, většina mě bere, za 3. rok učení jsem měla minimum problémových dětí, ale u těch to vzniká tím, že mají nástroj jen jako „dětský koutek“. Rodiče je na hodinu odloží, ale už se děti nepřipravují jako do jiné školy, to je potom o nervy :twisted: A opravdu je to i tak nápor na psychiku, před měsícem jsem zvažovala, zda bych si neudělala nějaký kurz ekonomiky, mohla bych chodit do práce, odsedět si x hodin a jít v klidu domů, mít volné odpoledne, večer a přitom bych měla lepší plat. V tomhle se ale se @smoulinka71 shodovat nebudu, ona to vidí obráceně :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
14.10.14 21:58
@J_Doe píše:
No jo, ale vyjma manuálních prací…
Já jsem před MD dělala v nákupním oddělení sítě supermarketů, a než jsem šla na MD, tak se někdo hledal na mé místo. Dohodila jsem známou, má pajdák. Nevzali jí, vypadla v prvním kole…. Tak šla učit… :nevim:

Nechápu asi úplně ten příklad a ani toho udivenýho smajlíka. Působí to na mě tak, že byla TAK BLBÁ, že vypadla v prvním kole a holt jí nezbylo nic, než jít učit. Každá profese má přeci své a pro tvou známou tahle práce nebyla vhodná, zatímco učení jí může vyhovovat výborně. Stejně tak může vítěz výběrového řízení na nákupní oddělení naprosto pohořet za katedrou. Už první den!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
14.10.14 22:00
@Selfi píše:
tak teĎ už tě vůbec nechápu… :nevim:.. to bude asi tím, že jsem učitelka :D

Proč? Ano, manuální práci může dělat kdejaký blbec, ale myslím, že mezi lékaři, právníky, jadernými fyziky atď jich bude podstatně míň. :nevim: Už jen proto, že pro učení se nevyžaduje VŠ. :nevim: A opravdu může učit kdokoli. :nevim: (A častokrát učí.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5088
14.10.14 22:00
@J_Doe píše:
Ale to je omyl, práce v nákupním oddělení není manuální práce! Proboha :-) Je to komunikace s dodavateli, vybírání sortimentu, který se bude prodávat, jednání o ročních smlouvách s dodavatelem, jednání o výrobcích a jejich cenách, dále o cenách a výrobcích, které budou v letácích, příprava těch letáků, příprava prodejných odhadů a následné shodnocení akce, spolupráce s logistikou, atď. atď. :-)

ježíš.. špatně čtu :D.. četla jsem jen síť supermarketů:)… takže mi z toho logicky vypadlo něco jako prodavačka a doplňovačka zboží zároveň :):kytka:.. nicméně, to, co ty píšeš, je spíše o určitých schopnostech, které člověk má… prostě musíš mít čich, tah na branku, tzv. instinkt zabijáka… tohle je asi nejlépe výstižný název :)… a to vůbec nesouvisí s inteligencí, ale spíše s povahovými rysy… takže pokud je známá učitelka, tak se ani nedivím, že ve tvé pozici neobstála… opravdu je třeba jinak nastavená a třeba je skvělá v předávání informací a umí naučit, ale v náplni tvé práce by byla úplně vedle… prostě každý se hodí na něco… stejně tak je spousta lidí, co ze školství uteklo a ne jen proto, že je tam málo peněz, ale proto, že to prostě psychicky nedávalo… já nemám takovou praxi, ale i za relativně krátkou dobu znám 4 lidi, co prostě tu práci nedali a 2 holky / 34 a 37 let/..co skončily na psychině a na prášcích… :nevim: :nevim: :nevim: opravdu se nemyslím, že učitele může dělat každý blb..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26243
14.10.14 22:02
@J_Doe píše:
Proč? Ano, manuální práci může dělat kdejaký blbec, ale myslím, že mezi lékaři, právníky, jadernými fyziky atď jich bude podstatně míň. :nevim: Už jen proto, že pro učení se nevyžaduje VŠ. :nevim: A opravdu může učit kdokoli. :nevim: (A častokrát učí.)

prosím tě a ty žiješ v jaké zemi? Pro učení se VŠ vyžaduje a protože letos končí výjimka, tak docela tvrdě - kantoři bez VŠ buď odcházejí nebo musí začít studovat. Učit fakt nemůže kdokoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5088
14.10.14 22:05

@Petule030 … no.. rozhodně to psychicky náročné je..obzvláště, když doma sedím s dcerou u klavíru a šílím, když to po xté zahraje špatně.. pořád neumí noty a já sama se ztrácím v basovém klíči nad notovou osnovou :).. raději budu učit 30 prvňáčků než jednu hodinu klavíru :D :mavam: :mavam: :mavam: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
14.10.14 22:06
@hanka.br. píše:
Nechápu asi úplně ten příklad a ani toho udivenýho smajlíka. Působí to na mě tak, že byla TAK BLBÁ, že vypadla v prvním kole a holt jí nezbylo nic, než jít učit. Každá profese má přeci své a pro tvou známou tahle práce nebyla vhodná, zatímco učení jí může vyhovovat výborně. Stejně tak může vítěz výběrového řízení na nákupní oddělení naprosto pohořet za katedrou. Už první den!

No, to bys jí musela znát. V tomto případě tomu opravdu tak bylo. Ne, že by nebyla inteligentní, to byla, i vzdělaná, ale prostě jí to bylo všechno tak nějak jedno. A když mi pak vyprávěla zážitky ze školy, kde učila… no, jsem ráda, že neučila mé děti. Prostě si odvyprávěla na hodině to své, a že to žáci hned nepochopili? Jejich smůla. (Takhle to opravdu říkala, učitelka matematiky, učí první stupeň.) Bohužel, i takoví učitelé jsou. Tohle je podle mě blbý učitel matiky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5088
@J_Doe píše:
Proč? Ano, manuální práci může dělat kdejaký blbec, ale myslím, že mezi lékaři, právníky, jadernými fyziky atď jich bude podstatně míň. :nevim: Už jen proto, že pro učení se nevyžaduje VŠ. :nevim: A opravdu může učit kdokoli. :nevim: :nevim: :nevim: :nevim: :nevim: :nevim: :nevim: :nevim: :nevim: :nevim: :nevim: :nevim: (A častokrát učí.)
..
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6463

@Camael Covece muz uci uz, hm, skoro patnact let a rodinu zivi az poslednich pet. A s platem na tom byl dobre i za bezdetna :nevim: Tak dobre, ze se mu nevyplatilo jit do firmy, kde by mel vic, ale ne zas o tolik, aby to vyvazilo ty prazdniny.

Kdyby sem mohl napsat sam, tak by to jiste uvedl na pravou miru a treba byste dobre pokecali. /pote, co by me ubezdusil, ze sem o nem pisu :D /

Kazdopadne nechci tady nejak virit vody a srovnavat zjevne nesrovnatelne, jen jsem chtela napsat, ze ucitelska profese nemusi byt nutne zivoreni, na ktere je potreba si stezovat /vim, ze zrovna vy to nedelate a ze vetsina beztak uci, ptze je to bavi - aspon doufam :kytka: /

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
14.10.14 22:08
@J_Doe píše:
No, to bys jí musela znát. V tomto případě tomu opravdu tak bylo. Ne, že by nebyla inteligentní, to byla, i vzdělaná, ale prostě jí to bylo všechno tak nějak jedno. A když mi pak vyprávěla zážitky ze školy, kde učila… no, jsem ráda, že neučila mé děti. Prostě si odvyprávěla na hodině to své, a že to žáci hned nepochopili? Jejich smůla. (Takhle to opravdu říkala, učitelka matematiky, učí první stupeň.) Bohužel, i takoví učitelé jsou. Tohle je podle mě blbý učitel matiky.

Jsou mezi námi špatní učitelé, jsou mezi námi špatní lékaři, špatní kuchaři, špatní lidé. Ale obecně z toho nevyplývá nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5088
14.10.14 22:11
@Camael píše:
@Selfi
Já bych byla pro šikovný chlapy do školství, ne pro ty, co to dělají, protože nic jinýho neumí a flákají to. Jenže právě, u ženský se řekne, že na ženskou má učitelka slušný plat, u chlapa učitele se řekne, běž dělat něco jinýho, živíš rodinu. A to byl taky další argument, že chlapi živí rodiny, dával jim vyšší osobáky. Ze tří byli dva svobodní bezdětní, kdežto ve sboru bylo dost rozvedených ženských s dětmi. Ne, chlap nemá mít větší plat jen proto, že je chlap.

tak co já vím, tak u nás měli chlapi vyšší plat „jen“ z důvodu právě vedlejších aktivit..typu– ict koordinátor, drogový preventista.atd…takže asi jak říkáš… vyšší plat z důvodu pozice muže zaobalený v obalu dalších funkcí…
je pravda, že můj pohled je momentálně ovlivněný tím, že jsem vdaná a máme dva příjmy.. mít jeden a být samoživitelka, tak bych se asi taky tvrdě bila… maš pravdu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat