Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jo, když už je tchýně skvělá, sype prachy, věnuje se dítěti, bere ho na výlety a dovolené, tak je to zase špatně.. protože sype na špatnou stranu.
![]()
Jé, v naší rodině je hned několik případů, kdy se upřednostňuje jedno vnouče před ostatními.. je to tak napříč generacemi, ať jsou to sourozenci, nebo ne… Je to smutné, ale je to tak.
My jsme to měly se sestrou tak od mala, byly jsme jenom holky, bratranci byli lepší.. Znám to od mala, a holt co. ![]()
@WaIl píše:
My jsme to měly se sestrou tak od mala, byly jsme jenom holky, bratranci byli lepší.. Znám to od mala, a holt co.
Bylo to tak. Teď to bývá naopak. Znám rodinu, kde se narodila holčička a najednou je syn na vedlejší koleji. Sestra je „smíšek“, „za odměnu“, „andílek“, zatímco on poslouchá, jak v jejím věku „nechtěl spát“, „vztekal se“, „byl ďáblík“. Kamarádka používá obraty jako „jen mezi námi děvčaty“, „užijeme si holčičí den“¨, básní, co všechno bude s malou dělat, jak budou nejlepší kamarádky. O kluka se taky hezky stará, ale už to není takové.
@Anonymní píše:
a píšete tady jak to mají tchýně těžké chudinky…tak proč naše mamky můžou fungovat jako babičky uplně bez problému a tchýně ne?? moje mamka je uplně milionova babička..
A uvědomuješ si, že i „vaše mamky“, můžou být něčí tchyně. A že švagrová může mít na to, jestli je tvoje mamka milionová tchyně úplně jiný názor?
@Anonymní píše:
Kdyby jí vzala ven tak by mi tim pomohla…ale to by musela chtít pomoct…tak asi tak…děkuji za nazory mějte se hezky
Mohu se zeptat, co jsi vlastně chtěla slyšet? Že je to nespravedlivá čúza? Pokud je, tak na to jednou sama doplatí, ve vztahu od tvé dcery. A nemusíš se to ani snažit nijak ovlivnit. Děti nejsou hloupé. Pochopí to. Můj syn už od 4 let chápe, že je na druhé koleji u dědy, protože ten je zase paf jen z holek.
Je to prostě všude. Kolikrát i u vlastních rodičů a neuděláš s tím nic. ![]()
@Anonymní píše:
Jo a ještě když je petr u nás tak tu má vše co chce…jen o dceru nemá zájem…a to doma mladšího bráchu má takže s miminkama má zkušenosti…nepohladí jí…nepohraje si…prostě nic…
a manžel si na tchýni nestěžuje protože mamka se chová ke všem stejně..dává každýmu stejně…nedělá rozdíly…ale to vše je o povaze člověka…
Nojo, čím ono to je, že maminky jsou úžasné babičky a tchyně hrozné.
A nevlastní děti jsou vždycky nevděčné a hrozné. Čím to…
@Anonymní píše:
Tak od čeho jsou babičky prosím? vysvětlí mi někdo??
Od niceho, to je dobra vule kazde babicky ze hlida vnoucata a kupuje jim darky, ony uz si svoje deti vychovali a nemaji zadnou povinost se na stary kolena znova starat o vnoucata…
@Anonymní píše:řekni nám od čeho jsou podle tebe babičky?
@Anonymní píše:
Dokonce si představ, že jsou i rodiny, kde je to nastavené přesně naopak. Mladí podporují svoje rodiče ve stáří, protože babička má např. malý důchod, apod. Chápu, že to není problém Tvojí tchýně, ale to neznamená, že Vás ona musí dotovat na plenách. ![]()
@Kriss Tina píše:
Od niceho, to je dobra vule kazde babicky ze hlida vnoucata a kupuje jim darky, ony uz si svoje deti vychovali a nemaji zadnou povinost se na stary kolena znova starat o vnoucata…
mojí mamce je 47 let a užívá si to strašně moc, ale kamarádky mamča je stejně stará a vůbec nemá zájem děti hlídat apod. prostě má svůj život, to je u každého jinak, ale podle zakladatelky by měla aspoň dotovat pleny asi
Ja to vidím u nás v rodině, jsem prvorozena vnučka, ale bydlím od babicky daleko, tak je oblíbenec můj bratranec. Ja se sestrou, taky nedostaneme tolik co on, ale určitě mu to nezávidím, protože babičce pomáhá a hlavně nejsme děti. Vždy když jsme byly u babci na prázdninách, každý dostal stejně. Během roku toho určitě dostával víc. Když nás babi neviděla tak často, přece nebude schovávat mikuláše do února. Hlavně není povinnost cokoliv kupovat.
A já vám všem, holky, přeji stejnou snachu, jako mám já - mám zlatou hodnou dospělou kamarádku, která má srdce i mozek na pravém místě! A Káčo, jestli to čteš, tak vážně to tak je! A ty to dobře víš!
@Mar__tanka1983 jeej ženský nerozčilujte se
berete to moc osobně
nejsem zastánce,, vtipných" triček ale tohle mi padlo do oka
ale to neznamená že ho bude nosit
prostě jsem už byla rozčilená, tak jsem ho z trucu koupila ale je hozeny ve skříni, dávat mu ho nebudu
Prostě jsem jen psala, že mi vadí to, že si přijdu jak neshopnej debžot
A hlavně to s tema kockama, jak jsem psala
Nakonec vidím, že tchýně jsou zlaté, i kdyby nebyly a nesmí se na ně říct ani ň, protože to se prostě nedělá. U nás se dělají takové rozdíly, že mně je z toho ouvej, ale radši psát nebudu, hned bych byla za nenasytnou krávu a ta moje tchýně zlatá by byla za neskutečnýho chudáka, takže radši jí, chudince, nebudu ještě přitěžovat ![]()
Jo a já nejsem zakladatelka, jen jsem si posteskla ![]()
Normálně když to ale tak čtu tak vážně nechápu… Jako ano není povinnost prarodičů něco kupovat… Ale zase, že jedno dostane lego atd. a druhé nic i když je to miminko…Však co by se jí stalo koupit chrastítko za pajdu? Asi to soudím podle sebe, ale třeba když teď zmíním svojí babičku. Já jsem už stará koza, mám dcerku a sestry jednu puberťáka a druhá se do ní po hlavě řítí a naše babí když jde jedné něco koupit dostanou i všechny okolo. Nevím např. Jedna potřebovala boty. Tak babí je koupila, druhé koupila tričko, moje dcera dostala třeba právě to chrastítko, tepláčky nebo něco a já třeba barvu na vlasy. A to přitom nikdy nikdo neřekl ani půl slova a dělá to sama od sebe a když se jí řekne proč mi to kupuje, ať neutrácí tak řekne všechny jste moje a nemohla bych jedné dát něco a ostatním ne. A to přitom já jsem už pár let vdaná a babí stejně když dá mladším tak vždy i mě a kolikrát i mému manželovi tričko, mikinu… Takže to jednomu koupím a druhému ne to jsem nikdy nepoznala. Zato tchyně jen manželovu prvnímu vrchem dolem, pak i synovci a naší dcerce nikdy nic. Ale jak jsem již psala výše tak i bez ní na tom byla dcera materiálně co se tohoto týče lépe než její nejoblíbenější vnouče. Od toho má mámu…
@Anonymní píše:
To jako vážně nevíš? tak já ti to vysvětlím opatrně, abys nebyla v šoku jo? Víš, to se měli dědeček s babičkou moc rádi a žili spolu a jednou se milovali - to je něco jako včelička a kytička, jo? nebudu zacházet do šokujících detailů - no a z té veliké lásky se jim narodilo miminko a to miminko jsi byla ty. Tak od toho jsou na světě babičky. Aby byly další maminky. Stačí?