Poradna duly
Jana Čurdová
dyt to jeste neni schvaleny porad neee…treba jim to vasik klausuuu vrati? na nej spoleham…a to ze je to jen na rok…tak tomu bych neverila ani za mak…to mozna tak jejich platy. ale my si to tedka holt vyzerem nejvic asi nooo.
Batato , to je děs, nejspíš mají fakt něco proti vám nebo máte barák plný magorů.
JaniK , objednala jsi ty polodupačky, cos tu dávala odkaz??? Jsi s nima spokojená, uvažuju, že bych pár taky někde koupila.
Tak jsem konečně dořešila anabázi s palandou, nakonec nám ji udělá truhlář podle téhle z Domestavu http://www.domestav.cz/…palanda.html Dokonce to vyjde asi o 5 tisíc levněji než od nich, navíc si doladím barvy šuplíků k vestavěné skříni, kterou tam už máme. Mělo by to být za měsíc, tak snad to stihne nějakej čas před porodem, nerada bych zvykala staršího syna na postel a uspávala miminko zároveň.
batato , fakt nezáviděníhodný zážitek.
všeechno je to o lidech, jak se pak mají dohodnout lidé ve státě, když se nedokáží dohodnout v baráku, že? Jo, jo, taky se nám v našem paneláku v Čechách za poslední dva roky zhoršila „kultura“ bydlení. Nechápu to, bývá načuraný ve výtahu, výtah nám nejezdí z přízemí a 1. patra ale jen ze sklepa, aby to nerušilo přízemáky, kteří navíc za výtah vůbec neplatí. A pro:,–(it nějakou změnu, tak to je téměř nemožné. Navíc špína, čurbes, který tam dříve nebyl. Na schůzích mi připadá, že vždycky nejvíc řvou ti nejblbější a že ještě většinou strhnou na svou stranu většinu. Jak stádo ovcí.
A to snížení peněžité podpory v mateřství je taky pěkná sviňárna. A vůbec se o tom nepíše, jen na akutalne.cz.
Batatu, ty teda budeš mít automaticky 4letou variantu a ode dne porodu budeš pobírat těch 7 600Kč? Já tomu totiž přestávám rozumět, začínám se bát, jestli když to sníží o 2-2,5tis., jestli se mi snad taky nevyplatí nastoupit rovnou na tu mateřskou?? Ale jsem pořád zaměstnanec, takže netuším, jak to je. Ale co tuším, že ty naše zákony nemají žádnou logiku. Třeba jak jsem psala o té nemocenské, na kterou nemám nárok, protože mi trvá pracovní poměr a mám neplacené volno z důvodu péče o dítě. (Kdyby to totiž prý nebylo z důvodu péče o dítě, tak nárok na nemocenskou mám!) To mi připadá, jak logika kulatého čtverce.
Ještě manža podotkl, aby mi nepočítali tu peněz. podporu z té nuly, co ted pobírám
Ale na to jsem se na sociálce ptala, tak snad mi baba rozuměla a snad to tak není. Ale už bych se ani nedivila. ![]()
batato: ja mela takovou desnou smulu kdyz jsem jeden cas bydlela s pritelem v pardubicich…proste jsme tem lidem tam nepredstavitelne vadili…uplne ve vsem..a to je fakt k vzteku…dokonce to doslo tak daleko ze si stezovali ze v noci soulozime (a to si myslim nemohlo ani minimalne rusit…navic byval v noci casto vitek ve sluzbe, takze se v noci skoro nesoulozilo), nebo jen my dva nesmeli jezdit vytahem..pac mame doma psa a jsme plny alergenu..to ze pes nesmi do vytahu to jsme museli podepsat jeste nez sme se nastehovali, nebo ze v noci chodime na zachod…je to o lidech a lidi dokazou byt fakt silenci…
Ahoj holky, tak já se teď vrátila ze školy. Můj první den na VŠ. Byla tam jedna holčina s miminečkem ( 4 měsíce), to dítě bylo tak hodný, to byste nevěřily. Celou dobu tu malou měla v kočáře, normálně jí kojila a přebalovala a to dítě v poho.
Roxy, ano objednala jsem, zdají se mi pěkný, pevný, kvalitní, ale ještě jsem je neprala, ale kámoško má s nima dobrý zkušenosti ( teda s těma se širším pasem, taky jsem koupila tyhle), takže uvidíme.
Batátko, ty máš starosti s tím bytem, vyser se na to a buď v poho a postaršího pana gentlemana příště pošli kam patří. Jsi byla z těch Krkonoš otrávená kyslíkem, co? No jo, plíce nejsou zvyklý na takovou dobrotu:-)
Holky, a jak to budu mít já s penězma? Šla jsem marodit ( rizikový těhu) a asi za dva měsíce mi končila smlouva na dobu určitou, takže v době nemoci mi jí samozřejmě neprodloužili, teď jsem v ochranný lhůtě a bývalý zaměstnavatel mi platí sociální a zdravotní a já pobírám nemocenskou. 12.10., ale mám nastoupit řádnou MD a tím dnem mi končí ochranná lhůta a já nevím jestli se mám jít nahlásit na pracák a nebp prostě budu na mateřský. A budu vůbec dostávat nějaký peníze? Jak to vlastně je? Jak je to s těma penězma? Co je co? Vlastně tomu vůbec nerozumím. Rozšiřte mi obzory. Díky.
jani: my ted meli u nas v praci tenhle pripad…nebo podobnej…prijali jsme holku co tyden po prijeti otehotnela mela smlouvu jen na tri mesice ze se pak prodlouzi na rok…no a sla na rizikovy…pokavad ale neprerusi nemocenskou od matersky a rodicaku tak musi byt stale u nas v pracovnim pomeru…vyhodi ju az se vrati
oni ti tu smlouvu jakoze prodlouzi nez se vratis zpet.
Myslíš? Já si myslím, že možná jí v tomto případě nemohou vykopnout bo je ve zkušebce a po ní to pak má ještě na 9 měs. Myslím, že holčina na tom bude kapku líp. No jsem zvědavá s čím na mě přijdou paní ze sociálky:-))). Takže doufám, že máš pravdu.
Janči , nárok na peněžitou podporu v mateřství máš 8-6 týdnů před porodem. Tedy ti skončí nemocenská, tvůj gyndař Ti napíše papír pro zaměstnavatele, že nastupuješ k určitému datu na mateřskou. Ale tam pro nárok na tu pen. podporu platí, že musíš být nějakou dobu zaměstnaná. Jak to přesně je, nevím. To ti řeknou na České správě sociálního zabezpečení. Pokud ti tedy vznikne nárok na peněžitou podporu v mateřství, tak se to počítá nějakým procentem z platu(taky přesně nevím, jak). To pobíráš 28 týdnů. A to je to, co ti naši blbečci politici snižovali. Pak si na sociálce (pracáku) zažádáš o rodičovský příspěvek. Podle výše platu a podle toho, jestli ti vznikl nárok na peněžitou podporu v mateřství si volíš variantu, zda chceš být doma 2,3 nebo 4 roky. Pro tu 2letou variantu je tam nějaká minimální výše platu, abys na to měla nárok. Pokud Ti nevznikne nárok na peněžitou podporu v mateřství, tak dnem porodu (jak psala Batatu) Ti vznikne nárok na rodičovský příspěvek a máš (tuším) 4 letou variantu automaticky, tudíž si nemůžeš volit délku mateřské. Pak pobíráš do roku a 3/4 dítěte 7 600Kč, poté asi 3.600Kč.
Holky, pokud bych to nějak matlala, tak mě prosím opravte, já nejsem na toto odborník.
http://aktualne.centrum.cz/…clanek.phtml?…
ještě k té mateřské a rodičáku.
Mateřská se počítá z výplaty a nastupuje se 6-8 týdnů před porodem a trvá 28. týdnů (tuším). Máš na ni nárok, pokud jsi v posledních 2 letech aspon 270 dnů platila soc. pojištění. Rodičák je pokračování, je to sociální dávka, jako třeba přídavek na dítě. Jsou jen 3 varianty, který si taky musíš vybrat do nějakýho termínu. Teď si nejsem jistá přesně jak to je. I když vý platu máš 50 tis., tak potom rodičák máš buď přes 11 tis.=2letá varianta, 7600=3letá varianta, nebo 7600,– na 2 roky potom do 4 let 3600,–= 4 letá varianta
Děfčata, moc Vám děkuji za podporu
![]()
Jani, dík asi si je taky objednám.
Jen poznámka k té MD a RD, po dobrání mateřské máte ještě nárok na vybrání řádné dovolené a to i druhorodičky, protože mateřská je vlastně něco jako nemocenská a nabíhá vám během dní i nárok na určitý počet dnů řádné dovolené. Takže požádejte zaměstnavatele zároveň o dočerpání dovolené, občas se z toho snaží vyvlíknout, když si samy neřeknete.
Ahojinky holky,,mno jani já při fifovi otěhotněla v červenci a v srpnu mi končila smlouva šla jsem hned marodit a a mateřskou mi platili oni pak jsem si vybrala 3 roky ,,ted jsem si myslela že si taky dám 3 roky ale jelikož nemám oddělaný půl rok dávají mi automaticky 4 letou variantu…jinka kdysi revírní proplácela přítomnost otce při porodu,,ted už ne akce skončila ![]()