Poradna duly
Jana Čurdová
Petrush u me merili malymu prumer hlavicky a pak se rozhodli pro cisare, tenkrat s tim KP. A ten hmat jsem slysela, ze delaji behem porodu, ale na me to nezkouseli, takze teda nevim. To bych se bala fujtajxl. Ale prej to funguje.
Cancerko, tady v Brne pousti po normalnim porodu za 3-4 dny a po cirari 5 dnu, takze zadna hruza. Clovek je rad, ze jeste „pomuzou“ a ma cas se dostat do „formy“.
Magdi jsou to urcite vetsi bolesti, protoze se prekonava neco, co se prirozene nespustilo samo. Mam to potvrzeny i od doktoru a sester, ze je to silnejsi. Jinac ja jsem rekla, ze kdyby to byl dalsi cisar (jako ten minulej), tak v zadnym pripade nechci jen castecne uspat. Mela jsem strach, ze me tam nekde budou parat bricho a ja budu uplne pri vedomi. Ale nakonec mi to bylo tak sumaaak, co se deje…presne jako v mlze a byla jsem rada, ze jsem malyho videla hned a strasne jsem bulela dojetim, jako u prvniho…U prvniho jsem mela celkovou narkozu, vsechno se mi zdalo strasne dlouho, nez jsem se probudila a pak mi malyho prinesli az asi za 4 hodiny. Takze kdyz uz nejhur, tak s epiduralem…
batato hmmm tak tojsem nevedela
to ja jsem zas maniak a nejradsi bych se na to jak me rezou divala, hrozne me operace zajimaji jak to probha a tak, ale zas je fakt ze si jinak diva na cizi a v televizi nez na to jak ti nazivo parou bricho.
vzdycky se na to chci zeptat doktora jestli je mozne mit tam nejak zrcadlo aspon na boku kdyz ne nahore ale stydim se, myslim ze by me poslal rovnou na psychiatrii ![]()
Holky já se picnu, teď jsme s Tinou bojovaly s kouskem vlhčeného ubrousku v nosíku. Malá mi pomáhá utírat nabytek a já ji vždycky dám na to vlhčený ubrousek a ona dnes neměla nic jiného na práci než si ho nakouskovat a nacpat do nosíku… až hoooodně dozadu… pinzetou nám to nešlo, občas jsem ji štípla a pak mne napadlo, že použiju novou odsávačku na vysavač , co jsem pořídila pro Vojtíška, ale než jsme k tomu dostaly, tak Tinka už ho vysmrkala. Uff se mi ulevilo, že si tam nenacpala nějakou kuličku ![]()
MAgdi ty máš ale žaludek, na svoji vlastní operaci bych se asi tak do podrobna nechtěla dívat.
Batato aha, ono asi záleží dost na velikosti hlavičky. Ale víte , co moc nechápu, že když se rodí hlavičkou na té velikosti hlavičky nezáleží…nebo nevím jak to mám napsat… ![]()
No jasan Petrush … hlava jde prvni a je nejvetsi a ostatni uz jen vyklouzne. Kdezto prdelka a telicko napred neudelaji cestu a mimco se pak muze udusit. Dlouho to trva, teda myslim, nez se ta hlava nakonec vysouka.
Jejda, hlavne ze jste ten ubrousek nakonec dostaly zpet. S detma je to zajimave, na co vsechno neprijdou.
Petrush , jejda!! Hlavně že jste to zvládli a je to venku! Já mám známou ORL a tak když začne vykládat svoje story, co všechno z nosu už vytahovala. Nedávno prý pecky od třešní, které tam mělo děcko několik dnů. Mama vůbec nevěděla, že si tam děcko něco nacpalo. Až mu něco strašného začalo z nosíku téct, tak přišla na ORL a nestačila zírat.
Magdi , tak to já obdivuju manžu, že vydržel můj porod. A to stál u hlavy, ale samo že ten zvon a kleště viděl. Já bych se nechtěla dívat sama na sebe, natož na cizího. By to se mnou normálně seklo.
přejeme Vám s Aninkou všem krásný víkend! ![]()
Petrush no teda, jeste ze jsi to hned spozorovala, a skvely napad s tim vysavacem!! Koukam ze lekarnicka bude jednou z dalsich veci kterou budu muset doma dobre vybavit.
Chci se holky zeptat jak planujete resit spani s miminky az se narodi. Mate nejakou striktni rutinu? Prosim napiste co pro vas funguvalo nebo co planujete. Mne tchyne rika ze mimco musi byt nauceny striktni rutinu a ze by melo spat pres celou noc uz tak od 4 az 6 tydne - to se mi zda divny, protoze se prece musi mimca krmit kazdy 3-4 hodiny ne? Alespon to mi rekli v nemocnici ale tchyne nesouhlasi, ze prej tolik krmeny byt nemusi… rozhodne nechci byt na Mrnouska super prisna a nekojit ho kdyz bude mit hlad protoze ma spat a zapadat do jakysi rutiny. Ale jsou knihy a lidi ktery to doporucuji… ![]()
Ahoj opičko , tak tychýně to myslí asi pro tvůj klid… je ze staré školy
ale já si myslím, že by dítko mělo být kojeno, vždy když si o to řekne. Mě říkali při Tince co 3 hodiny… budit i v noci. Přes den jsem občas i budila ( ale myslím si, že žádný časový harmonogram v tom nebyl), byla ze začátku hodně spavá protože byla malá, ale v noci jsem kojila až když se vzbudila a křikem si kojení připomněla a ona se tedy budila
. Po nějaké době spala skoro celou noc… no a pak se asi kolem 8měsíců z kojení stane spíš rituál pro dítko ( tedy u nás ) a budí se i několikrát za noc a kolem roku už jsme kojení odbourali. Kojila jsem asi 11měsíců a nemůžu si kojení vynachválit hlavně v noci, kdy nemusíš téměř vstát, jen mimi dáš k sobě, zatím co maminky , které nemohou kojit mají starost s lahvičkami a dudlíky a UM.
Ale každá maminka se musí přizpůsobit dítku a každá to má asi jinak.
U nás to bylo tedy skoro výhradně na Tině.
To spíše jsme učili Tinu samotnou usínat večer v postýlce a to byl mazec, je na to nějaká ta vyplakávací metoda( nevím přesně, jak se to jmenuje), to mě ji bylo líto… ale za pár dnů to zvládla. ![]()
Jo a ještě jsem se chtěla zeptat jak jste na tom s otoky nohou…mě teď dva dny zpátky tak strašně natekly, nevím čím to může být, celý den jsem posedávala s nohama nahoře, protože to pnutí se prostě nedalo vydržet.
Petrushko diky to je zajimavy s tim jak jsi kojila, mela jsi nekdy pocit ze by Tinka chtela pit jen tak, aniz by mela hlad? Co se otoku nohou tyce, jak jsi na tom s tlakem?
Opičko , tchýni v tomhle vůbec neposlouchej, ani bohužel některé sestřičky ze staré školy v porodnici, miminko si vždycky řekne kdy a kolik potřebuje (cca 30 min je v normě po 2-3 hodinách, mně například malej pil tak 10 minut po 2-3 hodinách přes den a v noci se budil po 4 h, celou noc začal spát až tak v 11 měsících, kojila jsem dohromady 13 měsíců), doporučuje se spíš nebudit, hlavní je kolik má pak pročůraných plínek (cca 8 za 24 h je průměr) a kolik přibývá na váze. Koukni třeba na stránky laktační ligy http://www.kojeni.cz/kojeniCR.php nebo na www.kojeni.net.
Petruh , mě v minulém těhu začaly otýkat nohy i ruce v posledním měsíci,používala jsem pak nějakej gel na unavené nohy, trochu to pomáhalo, ale nic moc, zkus občas sprchnout studenou vodou a pro jistotu se zbav všech prstýnků na ruce, kdyby začaly otékat taky, to by se ti mohly zaškrtit prsty. Nicmoc se s tím nedá dělat, možná ještě víc pít a podpořit činnost ledvin.
opicko to je strasne tezke a obsahle tema, ja 7 mesicu trpela protoze juli se budila PORAD taky jsem ji dlouho uspavala no proste mely by se naucit spikat samy, jen je tezko urcit odkdy. protoze jak rikas kojis casto a taky miminko teprv poznavas a nemuzes ho tam prece nechat jen tak rvat ze. takze ja po 7 mesicich kdy jsem zjistila ze jsem tehotna a ze to jinak nepujde nez se do toho vrhnout, jsem najela na metodu jak je naucit spinkat a funguje to. od te doby se budi tak trikrat za noc, ted to zkousim znovu aby spala celou noc vkuse. ale s miminkem ti rikam je to hroznetezke ja se setkala se samymi odpurci ale musim rict ze to tak strasne nebylo, i kdyz jsem trpela, ale za kratko to bylo vysetrene, jestli chces doporucim ti knizku o te metode. jinak souhlasim spetrus ze zacatku se tim nestresuj, nakoj ji (ho) vzdy kdyz bud chtit, je to nejlepsi, postupne se to upravi. jako snaz se ne driv jak po trech hodinach, nejlepe po ctyrech. taky je dobry na vecer vzdy stejny ritual, koupani, mliko, tuleni, pusinka a dobrou noc. ale zase: je tezko koupat mimi kazdy den, je to narocne, ja zacla od tech 7 mesicu i s tim koupanim, hodne je to unavi. ja jsem kojit nemohla jen mesic, ale slo to, nachystala jsem si mliko dopredu a pak jen ohrala v mikrovlnce. jinak jsem ji taky nebudila, bylo me to lito, a mela jsem stesti v tom ze ona uz asi po mesici nebo dvou, v noci mliko nechtela. ale vubec si nedelam iluze, kazde dite je jine a s eli nemusi vubec fungovat to co s julinkou.
petrus otoky zatim nic klep klep u julci to byla katastrofa.
Opičko, souhlasím naprosto s holka výše. Každé mimi je jiné, nám taky radili v nemocnici budit v noci, ale byla to blbost. Až se Ani sama vzbudila hlady, tak jedla pořádně. Takže podle mě to záleží na dítěti. Nekteří jsou jedlíci, jiní ne, někteří jsou spavci, někteří ne. To je těžko říct. Někdo trpí na prdíky a brečí, to je prostě těžké říct, jaké mimi bude.
Magdi, mně tu přípravu mlíka předem doktorka a sestra nedoporučovaly a už vůbec ne UM ohřívat v mikrovlnce. Jsme teda měly záhul, jsem vždy se snažila Ani nakojit, pak jsem musela ještě udělat čerstvé UM,tak to bylo teda časově náročné,ale zvládly jsme to.
zdenu taky mi to nekteri nedoporucovaly ale kdyz jsem se dovedela duvod a pediatr mi to schvalil tak jsem to tak normalne zacla delat. duvod byl ze se to mliko ohriva nestejnomerne a tudiz muze dojit k opareni, no ale ja to vychytala na vteriny takze pohoda. no a predtim jsem to delala tak ze jsem si nachystala do termosky teplou vodu a smichala a bylo to taky celkem hned, jen vychytat tu spravne teplou vodu ![]()
Magdi, aha. No tak pak by stačilo mlíko pořádně protřepat a je po problému, co? Mně říkala Dr., že se to mlíko rozkládá, když je dlouho připravené, ale proč neohřívat v mikrovlnce, tak to už nevím, proč. Ale na cesty jsme také brávali termosku s horkou vodou, ale jak říkáš, někdy vychytat tu teplotu, to byl problém. Ale aspon jsem zase chytřejší, já to kojení strašně moc řešila, bylo mi líto, že jenom nekojím, ale co se dalo dělat. Doufám, že příště už budu více nad věcí, když to nepůjde. Rozhodně si ale nebudu moct dovolit sedět u jednoho jídla přes hodinu, jako s Ani. ![]()