Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Jana525 píše:
@meluzi vsechny tvoje argumenty rozseka tvuj skutecny zdravotni stav a tvoje vaha. To je totiz ten nejrealistictejsi vysledek tveho nekolikaleteho stravovani. Mas rada zvirata dobre, ale nemas rada sama sebe. Zvirata si nadradila nad sebe a to je neprirozene a v prirode to tak nefunguje, ani to neni takto postavene.
Jedine, co ti muzu doporucit je navstivit psychologa, ktery se zabyva poruchami prijmu potravy. Vis, ono uz plno veganu a vegetarianu po nekolika letech prestali, prave kvuli svemu zdravotnimu stavu. Tebe ocividne nepresvedci ani to. Takze uz jedine psycholog, ale to by jsi musela chtit sama.
Jo a ver, ze ja rozhodne rohliky, klobasy, ani tatranky nejim. Mej se, pa
Ale já je nenadřazuji nad sebe. Nemyslím, že jsou lepší než já. Ale každý (živý tvor) má své kvality. Myslím, že prostě všichni jsme si rovni. A zdravotní stav ano je důležitý. A ano jsem tlustá, ale za mě říkám, že je to určitě někde v té psychice. Viz. úplně 1. příspěvek… Celkově jsem celý život spíše nešťastná a všechno si moc beru, ale pamatuju si 2 životní období… To jsem se cítila volná, odlehčená od problémů a celkově šťastná a aniž bych cokoliv dělala jinak, váha šla sama od sebe dolů. A jestli za to nemohl psychický stav tak mi asi ty špeky odsával nějaký šotek… Jinak si to nedovedu představit.
@meluzi píše:
Pardon, ale přes mrtvoly se nedostanu asi nikdy. Je pravda, že nevidím reálné žádnou potenciální situaci, která by moje rozhodnutí mohla změnit.A jídlo dnes:
- bábovka, banán
- pohanka, rozinky, banán, oříšky, semínka
- pohanka, rozinky, banán, oříšky, semínka
- celozrnná bageta, hořčice, uzené tofu
- suchý chleba, rajče
No a vzhledem k tomu, že mám před sebou tak dobrý 4 hodiny učení tak ted si pujdu dát ještě jídlo a to budou fazole s omáčkou.
já myslím, že je to žalostně málo. právě omega 3+6 tam nejsou v dostatečném množství, proč nejíš rybí tuk? Není to maso a urřitě by to výrazně pomohlo. Chápu, že maso teda ne, můj tec má intoleranci na ml. bílkovinu, ale zakysané výrobky může, z těch máš taky exém? Nemůžeš tedy alespoŇ změnit vegana na vegetariána? kdybys seszačla „přežírat“tělo by své tuky nemělo důvod držet a spalovala bys je, nikoli držela. Velmi velká chyba je nepravidelnost v jídle, tělo pak neví co kdy čekat a přibíráš.
S těmi spřízněnými dušemi-já osobně bych si dala inzerát, třeba i do školy, někam, kde bys měla šanci někoho takového najít, šance, že najdeš náhodou někoho je velmi malá, stejně jako já bych brala operního zpěváka,(jsem štastně vdaná),ale lákalo by mě to moc. Prostě musíš náhodě trochu pomoci, jinak se nedočkáš, tak to prostě je.
@Jana525 Tak vrchol. sportovci jedí doplňky asi všichni, bez ohledu na veg.. WHO ale tvrdí, že vyvážena v. strava je zdraví prospěšná. Vegani doplňky potřebují, ale vegetariáni kromě snad b12 by měli být schopni doplňit vše kvalitní stravou. U veganstvi je to víc komplikované.
@entropy ale my se tu ted bavime o vaganstvi, protoze zakladatelka v podstate veganka je ![]()
@Jana525 píše:
No jeste mi to neda. Ty nejis vubec ani zeleninu?Sileny jidelnicek. Oproti tobe jim kvanta zeleniny. Tihle lidi nazyva neurolozka Natasha Campbell Mc Bride ve sve knize o vlivu vyzivy na mozek jako Pudinkovi vegetariani. Naprosto splnujes jeji popis
Zeleninu jím, převážně večer jí jím. Během dne moc často ne. Protože bych skončila na tom, že sním 2 větší rajčata a mám po jídle páč bych toho do sebe víc nenarvala. Krom toho mám dny kdy je té zeleniny více a kdy méně. A dneska toho bylo prostě méně.
@mirecekblbecek ono to ale vypadá, ze by mohla mít problémy s trávením mléka…
takže to je spíš nevhodne
@Dr.Renča nemá ke všemu odmit. postoj, naopak uz toho od zal. diskuzze dost udělala-první schůzka s psychologem, doml. kontrolu u lékaře atd
@meluzi píše:
Zeleninu jím, převážně večer jí jím. Během dne moc často ne. Protože bych skončila na tom, že sním 2 větší rajčata a mám po jídle páč bych toho do sebe víc nenarvala. Krom toho mám dny kdy je té zeleniny více a kdy méně. A dneska toho bylo prostě méně.
Ale, to jsou veci. Dve rajcata a jsi plna? No to se mi stale vic potvrzuje moje hypoteza. Zelenina by se mela jist nekolikrat denne a to nejenom syrova, ale i varena. Jenze ono je to narocne na pripravu a na cas, ze? Kdybych ja ti tady vypsala ze mam zeleninu v kazdem jidle, to by jsi asi neverila. jinak ta babovka ti odcerpava dulezite latky a vubec by v tvem nevyvazenem jidelnicku nemela co delat. Docela bych i rada videla velikost tvych porci. Jin ak tvuj jidelnicek jsou prevazne cukry, cukry a zase cukry, s velmi malym zastoupenim bilkovin a tuku
@mirecekblbecek píše:
já myslím, že je to žalostně málo. právě omega 3+6 tam nejsou v dostatečném množství, proč nejíš rybí tuk? Není to maso a urřitě by to výrazně pomohlo. Chápu, že maso teda ne, můj tec má intoleranci na ml. bílkovinu, ale zakysané výrobky může, z těch máš taky exém? Nemůžeš tedy alespoŇ změnit vegana na vegetariána? kdybys seszačla „přežírat“tělo by své tuky nemělo důvod držet a spalovala bys je, nikoli držela. Velmi velká chyba je nepravidelnost v jídle, tělo pak neví co kdy čekat a přibíráš.
S těmi spřízněnými dušemi-já osobně bych si dala inzerát, třeba i do školy, někam, kde bys měla šanci někoho takového najít, šance, že najdeš náhodou někoho je velmi malá, stejně jako já bych brala operního zpěváka,(jsem štastně vdaná),ale lákalo by mě to moc. Prostě musíš náhodě trochu pomoci, jinak se nedočkáš, tak to prostě je.
Rybí tuk nejím, protože za A) ryby mi vždy smrděly a za B) protože ryba je také zvíře. Prostě, když to řeknu zjednodušeně.. Rybí tuk je pro mě obecně sádlo (i když má určitě úplně jinou chem. strukturu, jiné účinky na zdraví). Na omegy mám oříšky, semínka + jsem tam prskla lžičku oleje.
Kysané výrobky jsem nejedla ani, když jsem mléčné výrobky jedla, takže netuším zda se po tom osypu fleky.
Vím, že s nepravidelností je problém. Taky je mi celkem blbě, když nestíhám a jím třeba až po 7 hodinách. To mám vždy pocit, že umřu. Možná kdyby mi nebylo blbý si vybalit svačinu na přednášce, tak bych takové problémy nemusela řešit, ale mě to nějak svědomí nedovoluje. Přijde mi to neuctivé.
Je pravda, že inzerát mě teda nenapadl, ale co.. fungovat by to mohlo. Zkusím něco vymyslet.
@meluzi udělej si sssebouu něco jjjakko smoootthie -pít na přednášce je ok, ne?
@meluzi píše:
Rybí tuk nejím, protože za A) ryby mi vždy smrděly a za B) protože ryba je také zvíře. Prostě, když to řeknu zjednodušeně.. Rybí tuk je pro mě obecně sádlo (i když má určitě úplně jinou chem. strukturu, jiné účinky na zdraví). Na omegy mám oříšky, semínka + jsem tam prskla lžičku oleje.
Kysané výrobky jsem nejedla ani, když jsem mléčné výrobky jedla, takže netuším zda se po tom osypu fleky.
Vím, že s nepravidelností je problém. Taky je mi celkem blbě, když nestíhám a jím třeba až po 7 hodinách. To mám vždy pocit, že umřu. Možná kdyby mi nebylo blbý si vybalit svačinu na přednášce, tak bych takové problémy nemusela řešit, ale mě to nějak svědomí nedovoluje. Přijde mi to neuctivé.
Je pravda, že inzerát mě teda nenapadl, ale co.. fungovat by to mohlo. Zkusím něco vymyslet.
já teda na přednáškách jím, i když ne teda nějaké „chody“,já nejíst 7 h. mám žlučníkový záchvat, jak brno. Prostě kys. výrobky bílkovina je lehce stravitelná a neměla by ti nic dělat. Ten rybí tukbych jedla v kapslích, to cítit není, prostě se přemož, jinak ten tvůj zdravotní stav vidím bledě. ten tuk z ryb je velmi prospěšný, ano je to sádlo, nezapomen, že to fakt tělo potřebuje. aby tělo mohlo shodit tuky, musí tělo prodělat změnu-v podobě změny jídelníčku, jinak se štíhlosti nikdy nedočkáš, prostě zažije stres a „pustí“ tuky.
@Jana525 píše:
Ale, to jsou veci. Dve rajcata a jsi plna? No to se mi stale vic potvrzuje moje hypoteza. Zelenina by se mela jist nekolikrat denne a to nejenom syrova, ale i varena. Jenze ono je to narocne na pripravu a na cas, ze? Kdybych ja ti tady vypsala ze mam zeleninu v kazdem jidle, to by jsi asi neverila. jinak ta babovka ti odcerpava dulezite latky a vubec by v tvem nevyvazenem jidelnicku nemela co delat. Docela bych i rada videla velikost tvych porci. Jin ak tvuj jidelnicek jsou prevazne cukry, cukry a zase cukry, s velmi malym zastoupenim bilkovin a tuku
No pardon a co mám asi dělat? Jídlo mi nikdo neudělá. Bábovka mě zaplácne na dýl než třeba paprika a prostě jsem neměla čas. Měla jsem cca 20 minut na to se nasnídat + udělat svačinu (pohanku - ta už byla vařená, ale ono namíchat to prostě trvá) Ano kdybych měla času třeba hodinu tak ta snídaně bude vypadat jinak, ale ne zrovna dnes nemám čas na to stát u sporáku. Zítra zas ten jídelníček bude jiný. Jestli lepší nebo horší to nevím…
Nehledě na to, že bábovka apod. je jídlo který mám např. 1× za 2 měsíce. Tak mě ukřižuj, že zrovna dnešek je ten den kdy tu je upečená.
@meluzi píše:
@Jana525No pardon a co mám asi dělat? Jídlo mi nikdo neudělá. Bábovka mě zaplácne na dýl než třeba paprika a prostě jsem neměla čas. Měla jsem cca 20 minut na to se nasnídat + udělat svačinu (pohanku - ta už byla vařená, ale ono namíchat to prostě trvá) Ano kdybych měla času třeba hodinu tak ta snídaně bude vypadat jinak, ale ne zrovna dnes nemám čas na to stát u sporáku. Zítra zas ten jídelníček bude jiný. Jestli lepší nebo horší to nevím…
nikdo ti nic nevyčítá, jen se snažíme pomoci. Prostě si to musíš zařídit tak, abys stíhala, já budu vstávat ve 4,30,pracuji jen na mini úvazek, doma mě čeká vaření pro 7 lidí denně, mám 3 děti, a učím se na zkoušky a věčně klajdám na epipi, ono to zvládnout jde, ale musíš to zorganizovat.
@entropy Jo jo pít je v poho. Ale nevím nějak jsem tohle jídlo-pití nepochopila. Mám dojem, že člověk toho narve i mnohem víc, než by do sebe narval v syrovém stavu.
Jen tedy musím říct, že naštěstí den, kdy nejím dobrých 7 hodin, se opakuje minimálně. Letos to byl jen jeden zatím. Jinak se snažím mít ty intervaly cca 3-4 hodinové.