Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@meluzi píše:
@entropy Je pravda, že já teda sluníčko moc nemusím, ale sem tam si řeknu, že si potřebuji doplnit ty zásoby vitaminu D a jdu se vyhřívat.
No u nich bych řekla, že to není dobou v jaké vyrůstali. Spíše je to taková souhra náhod. Ostatně jako skoro všechno kolem nás. Oni taky mezi sebou nemají dobrý vztah a já s bráchou jsme takový hromosvody. Vždyť ono už odmala vyrůstáme v tom jak otec matku podvádí s bůhvíkým. Máma si to nechává líbit. A navenek máme vystupovat jako úplně normální šťastná rodinka.
A od toho já už se prostě distancuji. A bojuji tedy jen sama se sebou.
To je taky možné, je fakt, že mí rodiče by si o nikom, kdo bere AD nemysleli, že je to magor, natož aby to řekli o vlastní ratolesti. No, jak koukám, máš pro psychologa hodně témat k probírání, v sobě hodně co k řešení.
Sluníčko funguje taky jako přirozené antidepresivum, takže jestli vysadíš třezalku, dopřávej si ho často
Kromě toho je to Déčko fakt důležité pro psychické i fyzické zdraví.
Držím palec, líbí se mi, že to hned začínáš řešit, máš naplánovanou doktorku atd.
@mirecekblbecek píše:
jo, to by ten můj chtěl každý den, bez masa mu ta zelenina nešmakuje.
nj ten můj má chuť tak 5× do roka
a většinou když už tak už raw strava a pěkně tataráček, tak na to se radši ani nekoukám. Zakladatelka má tu výhodu, že teď může řešit jen sama sebe.
Zakladatelko mrkni ještě sem http://www.varimezdrave.cz/ to píše paní, která měla potíže se slinivkou, takže jsou to dost šetřící recepty. Já podle ní peču, recepty jsou ověřené. Ještě mě napadlo nějaká jídelna/restaurace se zdravou výživou pro inspiraci? Bydlím v okresním městě a máme tu, mají něco jako sťastnou hodinku, kdy je vše za 60-70% někdy se tam stavuju pro večeři cestou z práce, tak zkus omrknout svoje okolí.
@meluzi k tomu psychologovi zajdi, dle toho co tu v krátkosti popisuješ, co jsi zažila v dětství, tak by ti mohl pomoci si urovnat v sobě vztah k rodičům.
Psycholog urcite taky, ale prvni bych zasla na endokrinologii. Zdravy clovek nemuze mit pri takoveto strave 120 kg.
@Gorlami píše:
Psycholog urcite taky, ale prvni bych zasla na endokrinologii. Zdravy clovek nemuze mit pri takoveto strave 120 kg.
bohužel může, katastrofální podvýživa, mám kamarádku, která jí to samé, vyjímečně maso(není veg),ale strašně šetří, měla váhu ještě vyšší, ted 20 sundala, ale sportem, dře ve fitku.
@mirecekblbecek píše:
bohužel může, katastrofální podvýživa, mám kamarádku, která jí to samé, vyjímečně maso(není veg),ale strašně šetří, měla váhu ještě vyšší, ted 20 sundala, ale sportem, dře ve fitku.
Katastrofalni podvyziva nemuze mit za nasladek takovou velkou nadvahu. Jo, kdyby clovek treba par tydnu/mesicu nezral a pak se v zachvatech parkrat prezral, tak jo, telo si to ulozi na dobu stradani. Ale kdyz strada dlouhodobe, tak nemuze byt tlustej, pak se musi bud tajne ladovat, kdyz ho nikdo nevidi nebo trpet vaznou hormonalni poruchou
Pokud by katastrofalni podvyziva vedla k tloustce, tak by koncentraky musely byt plny tlustochu a to teda vazne nebyly.
@Gorlami píše:
Katastrofalni podvyziva nemuze mit za nasladek takovou velkou nadvahu. Jo, kdyby clovek treba par tydnu/mesicu nezral a pak se v zachvatech parkrat prezral, tak jo, telo si to ulozi na dobu stradani. Ale kdyz strada dlouhodobe, tak nemuze byt tlustej, pak se musi bud tajne ladovat, kdyz ho nikdo nevidi nebo trpet vaznou hormonalni poruchou
Pokud by katastrofalni podvyziva vedla k tloustce, tak by koncentraky musely byt plny tlustochu a to teda vazne nebyly.
já to nemyslela, že nejí nic, to je jasné. já prostě to moji kámošku vidím, ale je pravda, že co jí doma vím, jen to co mi poví. když je u nás neví, co by snědla. takové množství jídla, že čumím.
Četla jsem jen začátek.. vegetariánů Teda moc neznám, ale co jsem měla tu čest nebyly to lidi nikdy hubení, řekla bych že právě naopak. A teď k tvé depresi z váhy… Kašli na to, jinak zdravá jsi, ne?! Nic jiného kromě váhy tě zdravotně netrápí, ne? Já jsem jak tyčka a problémy mám pořád nějaké. Popravdě závidím lidem, co řeší jen svoji váhu, oac s tímto se dá nějak zapracovat a zlepšit to. Kdežto u mě můžu dělat co chci a nezměním to, pac je to dané geneticky… takže hlavu vzhůru a více elánu do života!! Jsou horší věci, než špeky ![]()
Super je, že chceš proto něco dělat!
Fandim ti, budeš fajn holka
A určitě to nějak zvládneš.
Sice pro tebe radu nemám, ale aspon menší povzbuzení.
Je mi stejně jak tobě a vím, co to je nemít nějak nejvíc přátel.
(ve škole nedržím moc partu, protože nemám peníze a často ani náladu s nima chodit každý víkend pít, jak jsou zvyklí).
A asi mám osobně přesně opačný problém, co se týče váhy.
Zdědila jsem po mamce špatný žaludek a ještě mám ekzémy.
Ekzémy: žádná čokoláda, ovoce, oříšky ap. Žaludek: žádné těžké jídla, mastné. I ten alkohol mi dělá dost špatně.
Kdybych měla všecko řádně dodržovat tak nejím asi nic.
Ale když zase nějak víc zhřeším, tak druhý den mám celodenní sezení na záchodě a bolavé břicho a podrážděný žaludek ještě min. 3 dny.
@meluzi jakékoli. Namátkou z vlašských ořechů, mandlový, pupalkový, konopný…já se přiznám, neměla jsem a nemám uplně ukázkový jídelnoíček, takže ty oleje jsem brala jako pomoc, každý je na něco jiného, tak na doplnění. Třeba pupalkový byl výborný na pleť ![]()
Jo a někde jsem četla, na planetě přibívá lidí s nadváhou, ale jsou podvyživení. Věřím tomu. Když se podívám na zboží v obchodech… Kolem mě masožravci nemohli přežít moje veget.,furt otravovali, já jim svoje necpala, ale oni byli na mrtvici a prý umřu..no a ti samí zeleninu neviděli jak je rok dlouhý a cpou se napichaným uzeným a hormonovým hovězím z ameriky a zakusují bílým pečivem.
Co mě ale naučilo pokoře a vážit si jídla je protikvasinková dieta a rodičovská-peníze. Hold obracím každou korunu a jídla si moc vážím.
A masový vývar sníš? v polévce, např nudlová?
A po čem mi bylo fajn a zvládala jsem námahu-mrkni na zelené potraviny, chlorella, ječmen…
@chuanita Díky za info. No můj jídelníček zjevně též není ideál, ale zas musím zaklepat vlasy, nehty a pleť mám vcelku hezký „kondici“ (až na to, že občas mi vyskočí nějaký ten flek, viz atopický ekzém, a vlasy mám až moc suché - nevím co bych dala za to, kdyby se mi trochu více mastily).
Je pravda, že jím asi fakt blbě a musím se nějak naučit jak, že bych to měla jíst. Ono doma mi v tomto rodiče moc dobrým vzorem nebyli. Matka ta je schopna jíst 1. jídlo třeba až ve 13:00. A otec ten má zas porce jako pro koně (jako chápu je „velkej“, ale mít na talíři třeba 8 knedlíků mi prostě přijde moc.
Jo s těmi penězi tomu rozumím, i když mě zatím z velké části dotují rodiče. No a jinak já na ty diety moc nejsem. Jo teda kdysi jsem něco držela, ale měla jsem hlad. Sice to bylo asi 5 jídel denně, ale mě prostě třeba jablko na jedno jídlo nestačí.
Ne masový vývar nesním. Nejím ani omáčky, ve kterých se maso vařilo.
Mrknu na to díky.
Holka zlatá, já jíst tak jako ty tak omdlím za pár dní. Snad se ti podaří najít příčinu a dát se dokupy. Ikdyž já mám teda co kecat když nosím stejnou váhu
![]()
@meluzi maso obsahuje carnitin, vejce cholin. Oboji jsou latky, ktere pomahaji spalovat tuky. Tvuj jidelnicek je desny, videla bych to na podvyzivu
Jinak kdyz uz chci byt vegan, tak to musim umet a i tak to podle me je silene nezdravy. Ale ty zrovna nejsi vzorem, jak by takovy jidelnicek mel vypadat. ja se vubec tve vaze nedivim. Takovahle strava oddela cele telo. Nevim kolik let uz tohle jedes, ale to m vliv jak na fyzicno, tak na psychiku