Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@ReAma píše:
Ahojki, naši dcerku jsem nechala před třemi dny naočkovat v necelých 4 měsících. Po pečlivém prozkoumání jsem zvolila Pediacel. Doktorka lehce vyvedená z míry, ale s tím, že je to moje rozhodnutí, dál nedělala další potíže. Vakcínu jsem si musela sehnat sama a jsme u ní první případ
Popravdě jsem trnula, jaké budou příznaky. Ale holky - nicTakže maximální spokojenost. Za těch 750,– Kč to rozhodně stojí (oproti Hexe).
To je super, že to maličká zvládla bez potíží.
![]()
@verusav píše:
@Elilen držím palce, já zvažuji jen Infanrix místo PEdiacelu
Já taky zvažuji Infanrix
Ale ještě nevím kdy. Rozhodně né před druhým rokem. Nejvíc by se mi stejně líbilo jen tetanus třeba ve třech.
Jestli to lze. ![]()
@verusav no já pocitově nechtěla vakcínu od stejné firmy, která vyrábí infanrix hexa ![]()
@Ashia tak to jo, já už jsem z toho zmatená, ale mě zase přišel ve dvou letech zbytečný HIb, žloutenka, obrna se dá později doočkovat, pokud bude třeba
Pokud by tu byl někdo z Kladna a měl zájem o Pediacel, můžu Vám ho přenechat – objednali jsme si ho před měsícem a pak si to rozmysleli… Celou dobu je u naší dr. Dala bych ho třeba za poloviční cenu.
Ahoj, moc ráda bych se zeptala, jestli někdo z vás k tomu pediacelu přidával i prevenar či synflorix. Syn měl klasiceké očkování hexa + prevenar 13 a měli jsme to najednou od ukončeného 3. měsíce. každý měsíc a přeočkování ve 13. měsíci. první 2 očkování byly bez reakce, jen trochu tvrdá kůže v okolí vpichu u hexy. No po 3. dávce měl trochu zvýšenou teplotu, ale následný půlrok byl 2X na atb. no a po přeočkování opět jemně zvýšená teplota a to ztvrdnutí trvalo 14dní a opět následovaly atb přesně 3 týdny od očkování. Dcera bude mít 17.6. 3 měsíce a máme znovu očkovat. v 6 týdnech se ji udělal na obličeji ekzém a postupně se rozšířil na hrudník, ruce a záda. Takže jsem nasadila drastickou dietu, koupu v balneumu a promazávám Ato+ od biodermy a po 14 dnech jsme měli po ekzému. Myslím si, že to byla reakce na laktózu. Právě kvůli toho mám obavu s očkování. Zvažuji tedy ten prdiacel ale nevím, jestli k němu přidat ten Prevenar. Při poslední návštěvě u dr. jsem jen nadhodila, že bych možná ten prevenar vůbec nedala a ta mi cca 15 min. vysvětlovala proč je dobré ho dát. Pokud ho nedám, tak jí budu muset podepsat nějaký papír o tom, že mě dostatečně poučila, ale i přes to ho nechci. Tak jsem zvědavá co řekne na ten pediacel a zvlášť když bych si ještě řekla o to schéma 2+1 ![]()
Vam muze byt uplne jedno, co na to rekne dr. Prevenar a jemu podobne jsou absolutni zbytecnost. Schema 2+1 je normalne schvalene, takze na nem trvejte a mudr nemuze nic. Nenechte sebou manipulovat.
@lluciferek Fakt se nedejte. Prostě v klidu, dokud nebude exém na ústupu, nedejte očkovat vůbec. Máte čas do roka a půl, takže schéma 2+1 vychází někdy od 9. měsíce? (Počítám 2 měsíce rozestup a booster po 6 měsících). Prevenar? Dětská dr. od nás z nemocnice říkala, že měli za rok 4 vážné případy pneumokokové infekce. Všechny ty děti byly očkované. Já vím, není to argument. Za sebe: dcera měla do roka očkované 4 hexy, 3 prevenary a tuberkulózu. Taky byla do roka dvakrát v nemocnici na ATB s nevysvětlitelnou horečkou, nakonec to byla angína, ale dlouho nevěděli. Syn má hexu ve schématu 2+1 a je do 20 měsíců zcela zdráv. Hned ťukám.
Odložte, uvidíte.
@lluciferek A podepsat papír? Já jsem podepisovala souhlas s Hexou a nesouhlas s Prevenarem. Souhlas s „povinným“ očkováním je podle většiny názorů úplná kravina. Takže papírů bych se nebála.
Ve schematu 2+1 jsou rozestupy mezi 1. a 2. davkou 2-6 mesicu a mezi 2. a 3. davkou 6-12 mesicu
No zkusím teda zajít za doktorkou a říct ji ať nám to teda odloží min. na ukončený 4. měsíc a že mám zájem o schéma 2+1. Můžu se zeptat, jaký je v tom rozdíl? Proč to 2+1 nedělají normálně? i ta hexa jde teda dát 2+1?
Já jsem dnes nechala naočkovat dcerku 12měsíců schéma 2+1 pediacel. Tak jsem zvědavá na reakce. CHtěla jsem se zeptat, nepodařilo se mi dohledat…výrobce infanrix a pediacel…jiný? Proč k nám pediacel dorazil až teprve minulý rok?
Tak jsem volala sestře a ptala se ji na to a ona řekla, že není problém udělat schema 2+1, ale že to až od ukončeného 6. měsíce, ale že mají jenom hexu. Kdybych prý hodně trvala na tom pedicelu, tak mi to zjistí, ale prý s tím ještě nikdy nikoho neočkovali.
@lluciferek píše:
No zkusím teda zajít za doktorkou a říct ji ať nám to teda odloží min. na ukončený 4. měsíc a že mám zájem o schéma 2+1. Můžu se zeptat, jaký je v tom rozdíl? Proč to 2+1 nedělají normálně? i ta hexa jde teda dát 2+1?
Proč nedělají 2+1 normálně? Protože z každé píchnuté injekce mají prachy. A ohánějí se tím, že při schématu 3+1 je lepší tvorba protilátek. To naopak Petráš vyvrací, viz např. www.vakciny.net „Co by rodiče měli vědět o očkování“. Těžko říct, kde je pravda. Schéma 2+1 je běžné v cizině, v dokumentaci ve vakcíně je uvedeno jako srovnatelné s 3+1. No a dost často dr. uznávají, že 2+1 se dává po 6. měsíci věku, tj. u větších dětí, ale může se použít i dříve. (Můj syn měl první hexu ve 3 měsících a po reakci - 48 hodin apatie - jsem si vymohla 2+1. Šlo to a ne že ne.)
Pokud Ti dr. nabízí 2+1 po 6. měsíci, jdi do toho. Zda hexu nebo Pediacel, to neporadím, Pediacel má podle zmíněného textu méně „svinstev“. Pokud vím, výrobce je stejný, jsou tu o tom diskuse, že Pediacel je „nedůvěryhodný“, protože ho vyrábí „ten“.
Jak se tu psalo o rozestupech, ano, to je pravda, ale taky, pokud vím, platí to, že má být doočkováno do roka a půl, tak proto jsem to počítala takto. (I když, ono by se nic nestalo, když by to do roka a půl nebylo, myslím si.)
Jinak Pediacel někteří doktoři zajistí, to jsem tu četla, k jiným si ho musíš sama donést.
@lluciferek
Pediacel je k dispozici, registrovany, je mozno s nim ockovat. Bezne se s nim ale neockuje. Doporucuju se taky zeptat doktorky, zda ti pak potvrdi skolku, dle vyhlasky je potreba ockovat sestivalentni vakcinou, coz Pediacel neni. Bude treba doockovat hep. B. 2+1 obecne mozno je, ockocentra taktez doporucuucuji az od 6ti mesicu toto schema. Pokud budes takto ockovat, rozestup mezi prvnimi davkami je idealne 2 mesice.
K Prevenaru… precti si o invazivnich bakterialnich onemocnenich. I tento jde 2 +1.
Pokud chce dr reverz, ze chces ockovat v rozporu s vyhlaskou, nevidim v tom problem, tvoje volba, jeji ochrana.
Osobne jsem volila hexu, kterou je ockovano desitky tisic deti nez pediacel, ktery je novy, ac se mi tam libi vice ochrany proti pertusi a becko taky nepovazuju u kojence za nutne…