Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chci se zeptat - když jste začali dávat ten Gastrotus baby, zabralo to hned, nebo to chvilku trvalo?
Náš malý ublinkává, tak doktorka řekla, at mu to dáváme.. tak jsem dnes večer dala první dávku, no za prvé mu to asi nechutnalo, protože mu dělalo problém to polknout, zkoušel to i plivat (a přiotm Espumisan kapičky mu chutnají, na ty je zvyklý jíst ze lžičky) a pak si stejně dvakrát blinknul…
jo a dáváte to po každém kojení??
Přidávám se k tomu, že zvracení obloukem neznamená reflux, ale zúžení jícnu - a to nemá s refluxem nic společného. Moje holčička má tři měsíce a reflux má. Dáváme Nutriton po lžičkách a je to lepší. Ne tedy úplně dobré, ale už nemáme všechny bodýčka na jeden den, ale obvykle jedno celý den vydrží. Zkusila jsem ho nedat a to ublinkává výrazně více, i když je to asi lepší, než třeba když jí byl měsíc. Dr. říkala, že to přejde nejspíš až s pevnou stravou, tak v to pevně věřím ![]()
Holky my jsme si tim vsim prosli, sice ted uz se mi zda, ze je to strasne davno, malemu budou za necele tri tydny tri roky, ale porad si pamatuju jak to bylo tezke, hlavne v zacatcich, pamatuju, ze mi nekdo rekl, ze se to zacne lepsit az zacne prikrmy ( coz nebyla pravda) a ja si v tu dobu rikala, jak mam prezit 6 mesicu, kdyz mam pocit, ze nepreziju 6 dni..zkracena verze, nam co se leciv nepomohlo nic, meli jsme ranitidin, domperidon, gaviscon pro mimina, Ar umku, jedine co opravdu pomahalo bylo krmit malicko a po dvou hodinach, pak po krmeni maleho drzet co nejdele ve vzprimene polozd ( minimalnd 30 min) a nejvic se nam osvedcilo takov to detske „drncatko“ kde maly jako miminko travil dost casu. Vsechno mit podlozene, matraci, prebalovak, matraci v kocarku, jinak co zvraceni obloukrm tyc tak nas maky to delal docela dost, hlavne po nocnim krmeni. Poridili jsme mu takove obrovske mega bryndaky, byly udelane jakoby materialu na rucniky, klasicky frotak a alespon, kdyz hodil tak jsem ho nemusela porad prevlikat. Ted jsou malemu tri, reflux uz nema vubec, ale mame docela problemy s jidlem tim, ze i u prikrmu desne blinkal a davil se na tom, tak je dost vybiravy, ale jinak na na nas snad nezanechalo zadne nasedky, akorat tedy co se dalsiho ditete tyce tak uz to proste nerisknu, sice dcera reflux nemela, ale i tak bych mela strach, ze nas to zase potka. Drzte se kocky, opravdu jednou bude lip, i kdyz vam to ted tak neprijde ![]()
Já mám 4 měsíční holčičku a ublinkáváme už od narození. Od 2 měsíců používáme Gastrottus gel a tak z 80% zabírá. Ve 3 měsíci jsem začala používat Nutriton-dávku do odtř. mat. mléka a bylo to jned znát, skoro vůbec neublinkávala. Jelikož už mám méně mléka, tak dokrmuju Nutrilonem a taky jsme zkusili AR-proti ublinkávání kojenců. Zabírá perfektně, už jsem si i troufla nedat mrňavce brynďák. Ale jelikož jsem se někde dočetla, že po tom bývá zácpa, tak jsem to hlídala a můžu vám říct, že cca po týdnu se malá nemohla vykakat a když, tak to byl pěkně tvrdej bobek a i trochu krvácela. Takže jsem jí musela ihned udělat klyzma a během pár hodin se krásně vykakala, pořádně celá vyprázdnila a byla spokojená. Takže ty zahušťovaný věci mají i svou nevýhodu. Říkám si, že radši at blinká, než aby trpěla při kakání
Takže jí to dávám jen občas, třeba když někam jdeme. Budu doufat, že to s příkrmama přejde, jinak mi to totiž už leze na mozek. Od malý se nemůžu hnout, páč už se mi kolikrát dusila. Na váze přibývá tak jak má, takže to nijak nehrotím, abych s ní lítala po doktorech. ![]()
Ja mam vyzkousene, ze to s prikrmama bude lepsi. U doktora me desili, ze az se bude plazit a pak pohupovat na kolinkam, ze to bude horsi, ale neni to tak. Uz si ublinkne malokdy (kdyz mu nesedne jidlo nebo kdyz se prezere-asi)… Nam gastrotuss nepomahal, byli jsme na Nutritonu a ten jsem prestala davat, kdyz jsme presli na pokracovaci mliko (je hustsi, jo a name HA) a na ty prikrmy! Tak snad i vas ceka zlepseni… Prikrmujem od 5. mesice. Jo a teda jako mimis se mi ze zacatku taky desne dusil (mam par „prima“ nezapomenutelnych zazitku)…
No taky mám zážitky, už jsem jí i držela za nožičku a plácala do zádíček, pak byla šílená úleva, když se nadechla a začala plakat.
V to doufám, že příkrmama to přejde. Doktorka mi říkala at s nima začnu až od 7 měsíce, jenže já už právě nemám tolik mlíka, takže s tím začnu asi už od ukončeného 5. Uvidíme. Hlavně aby to neměla až třeba do roka, to by mi jí bylo líto.
A co kupuješ např za příkrmy, od který značky? ![]()
@katka8577 Hele, ja jsem v tomhle „lenoch“, ja vazne prikrmy nevarim, ale kupuju. A uz jsme vyzkouseli vsechno, Hipp, Hami, Sunarek, Alnaturu i Babylove. Ale nejvic kupuju ty Babylove z DM, pac mam na ne kuponky, takze vyjdou cenove dobre a malymu chutnaj.
Aha, já taky budu asi líná matka
Z toho DM mi to přijde fajn.
A dokrmujete teda od ukončeného 5? Jestli to dobře chápu. A kolik tak snědlo mímo lžiček ze začátku?
Jelikoz ja jsem alergik (pyl), a kojeni nam neslo
, jsme temer od zacatku na Nutrilonu HA. Takze ze jsme „alergici“, zacali jsme s prikrmama od ukonceneho 5. mesice, je to v podstate stejny jak u kojenych, jen pridavani surovin po vice dnech. Teda: tyden jen mrkev, tyden jen mrkev+brambora a tyden mrkev+brambor+maso…a pak pridavat dalsi a staci uz tak tri dny a muzes neco jineho. Rikaji zacit tak dve tri lzicky - Kubik je zravec, takze ja zacala spis tak tri ctyri docela plny lzicky a kazdy den mu pridala dalsi vrchovatou
Kdyz jsme to zvladli, zacala jsem s ovocem na svacinu - ale to asi fakt tak nejdriv po mesici a pul, protoze nez se zajedes v tech masozeleninovych, tak to trva - no a ja mela stesti, pac mi kluk fakt od zacatku krasne papal ![]()
Tak my jsme začaly mrkví, 1 den u toho začala plakat, takže jsem jí dala jen mlíko a druhý den se na to hrozně šklebila a ucukávala pusonou. Takže dneska zkusím bramboru. Můžu ti říct, že teda trpělivost je na místě. A že jí moc nemám, musím se pořád hlídat, abych na malou nebyla přísná
Ale věřím, že to spolu zvládneme.
Vydrz, ja mam stesti, ze mam doma zravce, ale kdyz jsme zacinali, varovala me sestra v poradne, ze mam byt trpeliva, ze to vazne muze trvat hoooodne dlouho, nez si zvykne a zacne mi to jist. Hold uplne novy chute… ![]()
Dneska už měla podruhý bramboru, včera jí krmil přítel a dobrý, snědla 4 lžičky, dnes jsem jí krmila já a snědla mi jen 1 lžičku, ale aspon něco.
![]()
To je super! Ctyri lzicky
ona ti taky bude jist jak kdy… Nam pomaha ho necim rozptylit. Kdyz jsem to videla u kamosky, kroutila jsem hlavou. Ted kdyz Kuba nema naladu, jsem vdecna za reklamy v telce nebo kuchynsky pomucky (ty miluje, vsechno co neni hracka) ![]()
Aha, tak to zkusím taky, ptž o to asi taky jde, jí rozptýlit.
Jsem zvědavá na dnešek. Jen teda pak nevím, když mi nic nesní, tak mám asi pořád pokračovat bramborou, prostě aby jí jedla ty 3 dny, ikdyž nebudou vkuse?
Urcite! Tam jde o to, aby melo popripade telo cas dat najevo, ze tohle neee…vy razka, prujem, proste alergicka reakce…ale nam se nikdy nic takovyho nestalo, myslim, ze to jsou fakt vyjimky… Taky mi doporucovali, kdyz mi to nebude chtit jist, primichat do toho trochu UM… ze tu chut uz zna, tak ze mi pak novy veci bude lip jist, ale nikdy jsem to nemusela praktikovat. Moc mu chutnala dyne… Tim nektery maminky zacinaji misto mrkve, pac ta dost stavi… Taky nekdo misto brambory kupuje ty sladky…bataty, ale to jsme snad vubec jeste nemeli. ![]()