Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Já jsem spořivý typ, takže už teď spíš nakupují v akcích a nekupuji blbosti. Bohužel manžel jde po obchodě a mimo jídla koupí i plno sladkosti a dobrot, co vůbec nepotřebujeme.
Tak pak nebude chodit nakupovat. Ono když ty peníze nebudou. Tak nebude mít za co nakoupit
@Anonymní píše:
Dobrý den,
je to týden, co jsem zjistila, že jsem těhotná a teď si tady tak přepočítávám, jak na tom budeme finančně.Manžel bere dle odpracovaných hodin -minimalme to bývá 23 000.
Já ze začátku budu mít mateřskou (i když nižší, protože pracují na částečný úvazek), a pak rodičák řeknemě asi 10 000.
Takže příjmy: 33 000.
Výdaje: 2800 splátka auto, 2000 benzín, hypotéka+inkaso 15000, různé pojištění cca 3000, výdaje na psa 500Po odečtení mi zbývá na jídlo a běžný provoz 9700
Příjmy jsem schválně spíš podhodnotila a výdaje nadhodnotila. Navíc v mém oboru je možnost získat přivýdělek z domu, takže se také budu snažit pak něco přivydělat. Nejraději bych současnou práci vykonávala Home Office, ale šéf je zvyklý že má někoho po ruce.
Každopádně myslíte, že se to dá s takovým rozpočtem zvládnout? Zatím jsme tedy dva + pes a čekáme mimčo
Takových rodin s tímto rozpočtem jsou mraky
Myslím že to zvládnete, Bude to náročné ale dá se to.
Tady tě sice hezký uklidňují, že kojení, latkovky, apod, ale to dítě nebude furt mimino. Jak začne chodit, tak to jsou co 3 měsíce nové boty, vy asi taky nebudete chodit bosí a nazí, maso a zelenina na příkrmy, to je taky hodně znát, ovoce,… Bude to z ruky do huby.
Já mám se životem s takovým rozpočtem čerstvou jednoměsíční zkušenost (utratila jsem tolik za hadry a boty, že víc nezbylo
). A dá se to, ale chce to fakt obrátit každou korunu (ideálně si vést tabulku výdaju), nechodit za žádnou zábavou a na jídlo ven. Moc veselé to nebylo a kdyby prišel jakýkoliv nečekaný výdavek, muselo by se šahat do úspor. Držím palce, bude to asi náročné.
@Anonymní píše:
Hypotéka nyní vychází do manželových 50 let (je na něj). Ty pojistky, jedna je na barák a povinná, pak penzijní a pak životní která nejde zrušit, ale je se spořením.Bydlíme na vesnici a je to druhé auto do rodiny (takže moje). Nyní projezdim kvůli cestám do práce tak 2500. Myslím, že na mateřské to stáhnu na 1000,– za měsíc v pohodě, ale raději jsem tam nechala rezervu.
A co se týče psa, tak je jako naše dítě a fakt zas tolik nestojí, abych ho dala pryč.
No tak hypotéku natáhnout o 10 let a pak, až budou peníze (po rodičáku), tam dát mimořádné splátky a tím se to opět může stáhnout a doplatit dřív. My máme hypo na 30 let a díky mimořádným splátkám jsme to stáhli na nějakých 17 let - pokud by byl problém splácet, tak to zase roztáhneme na více let a snížíme si měsíční splátku.
Jinak životní pojištění se spořením je dle mě k ničemu - raději pořádnou úrazovku na chlapa jako živitele rodiny (smrt a trvalé následky, víc není často potřeba, protože to je předražené) ty naspořené částky u těch kombinovaných pojištění bývají směšné. Čest výjimkám. Případně snížit pojistná plnění a tím se sníží i platby za jednotlivé druhy pojištění v rámci vaší pojistky.
Penzijní pojištění možná tak 10-15 let před důchodem bych založila, ale ne v produktivním věku, kdy splácím bydlení a potřebuji živit svoji rodinu. Pro vás je nyní největší investicí a pro budoucnost na zajištění, právě domov - na stáří splacený a opravený k bydlení bez větších investic. Pak teprv bych řešila, jestli potřebuji jako mladá do třeba 40 let nutně založené penzijko…
@Anonymní píše:
Dobrý den,
je to týden, co jsem zjistila, že jsem těhotná a teď si tady tak přepočítávám, jak na tom budeme finančně.Manžel bere dle odpracovaných hodin -minimalme to bývá 23 000.
Já ze začátku budu mít mateřskou (i když nižší, protože pracují na částečný úvazek), a pak rodičák řeknemě asi 10 000.
Takže příjmy: 33 000.
Výdaje: 2800 splátka auto, 2000 benzín, hypotéka+inkaso 15000, různé pojištění cca 3000, výdaje na psa 500Po odečtení mi zbývá na jídlo a běžný provoz 9700
Příjmy jsem schválně spíš podhodnotila a výdaje nadhodnotila. Navíc v mém oboru je možnost získat přivýdělek z domu, takže se také budu snažit pak něco přivydělat. Nejraději bych současnou práci vykonávala Home Office, ale šéf je zvyklý že má někoho po ruce.
Každopádně myslíte, že se to dá s takovým rozpočtem zvládnout? Zatím jsme tedy dva + pes a čekáme mimčo
Za mě šílený.. Jenže.. Já mám velké výdaje.. Vy mít nemusíte.. Kolik projíte? Když bude mrne na um a jednorazovkach, bude to hodně na hraně
já bych makala jak fretka a udělala co největší rezervu ![]()
Zvládnete to a nenech se tu zviklat těmi, co zkrátka mají vysoký standard. Vy si ho prostě snížíte
já při nástupu na mateřskou vycházela s cca 9k, platila jsem z toho i benzín (projela jsem minimum, nádrž mi vydržela 3 měsíce) i granule psovi (ne, taky jsme se psa nezbavili, a dokonce jsem mu začala kupovat kvalitnější krmivo). Prcek neměl krásné nové hadříky, ale bylo mu to šumák, pořídila jsem asi za 4k látkové pleny a jednorázovky jsem měla jen na návštěvy, občas na noc nebo pro případ průjmu atd. Měla jsem teda štěstí s kojením. Ale jednak jsem rozpočet držela na uzdě, dařilo se nám spořit, kdyby bylo třeba, další peníze jsme k dispozici měli. A taky jsem i z toho omezeného rozpočtu měla pořád výdaje nad rámec nejnutnějšího - dopřávali jsme si v jídle, manžel měl doma vždy nějaké to pivko, já zas čokoládu, občas jsem si vyšla na kafe - to by se hned dala tisícovka ušetřit na nezbytnosti, prostě bychom to utnuli, kdyby bylo třeba. Podobné diskuze se čas od času objeví a já vždy žasnu, že to vypadá, že v ČR každý, kdo se rozhodne mít dítě, má rozpočet krásný a ještě spoří ![]()
No tak za 9700 Kč se vejít do drogerie, pleny, případně um a jidlo ![]()
No, to bych nechtěla. Pořád počítat a říkat si, jestli můžu nebo ne.
Jen ten Sunar. Cca 2 krabice mlika na týden, plus pleny.
A jak tu padlo. Zkusit refinancovat hypo a dát si ji na dyl. Po RD zase to můžete vrátit.
Muzes mit přivýdělek, ale taky nemusíš. Ted je blbá doba.
Zvládnout se dá vše, uskromnim se, snížit nároky, ale ta mě je to málo, každý to má jinak, nám by to ve 3 nestačilo ani na jídlo, jako přežili bychom z toho, když bychom museli, ale to je tak vše. Ale tak miminko už čekáte a nějak těch pár let se uskromnite, sem tam něco privydelate a bude to dobrý.
@Anonymní píše:
Pracuji jako účetní, takže doufám, že by se mohla najít nějaký přivýdělek z domu aspoň na pár tisíc měsíčně.
A proč si manžel nenajde líp placenou práci? Twl 23 tis. má moje máma jako přivýdělek k důchodu. Když to rozpočteš na hodiny, tak to je nějaká brigádnická smlouva na kterou dělá ![]()
@terien 23 čistého je celkem bezny plat, jestli teda nedelas nekde v centru Prahy. Ted bych fakt neradila menit praci, protoze lidi ve zkusebce jsou celkem v haji a nikdo nevi dne ani hodiny. Po porodu si může dat dite do dani, i zakladatelku pokud jsou manzele, a to hodi nejakej peniz navrch.
Tak těhotná už jsi, tak se nedá nic dělat, vyjít musíte. Bude to fakt jen na ten holej život, ale s tím asi počítáš. Zas je to na tři roky a pak se zase vzpamatujete
@terien taky si myslím, že 23 tisíc čistého je normální plat. Žijeme kus od Brna. A je to jeho minimalni plat, když není práce a dělá cca 7 hodin denně. Jiné měsíce má třeba o deset tisíc víc. Navíc jako benefit má firemní auto, takže na tom se taky dost ušetří.
Navíc je to rodinná firma.
Zakladatelko, sama píšeš, že jsi příjmy podhodnotila na to minimum co by jste případně klesly. Za stávajících podmínek. A naopak výdaje jsi navýšila.
Takže za mě se není čeho bát. Jako opatření bych už teď začala fungovat jako s rodičákem a přebytek tvého příjmu spořila.
Co se týče rekonstrukce podkroví tak bych ho omezila na nutné. Tzn aby to byla obyvatelná ložnice. Jedna! Víc není nutné. Zbytek se bude holt dělat časem.
Jestliže ty jsi spořivá a chlap ne. Tak začít chlapa připravovat na možnost fungování formou kapesného.